השרים אישרו: ישראל תשחרר כמאה אסירים פלסטינים

אמיר תיבון; מערכת וואלה

השרים אישרו: ישראל תשחרר כמאה אסירים פלסטינים

בישיבת הממשלה הוחלט על הקמת צוות שרים מצומצם שידון בזהות האסירים הפלסטינים שישוחררו במספר פעימות – החל מאוגוסט. לאחר המרוץ לרבנות והתנעת המו"מ, בנט רושם הפסד נוסף

וואלה

2013-07-28

ראש הממשלה בנימין נתניהו צלח את המשבר הפוליטי הגדול ביותר שחוותה ממשלתו הנוכחית: שרי הממשלה החליטו היום (ראשון) אחר הצהריים לאשר שחרורם של כמאה אסירים ביטחוניים ותיקים, באמצעות הקמת צוות שרים מצומצם שידון בזהותם של האסירים הפלסטינים שישוחררו. הצוות שכולל את השרים משה יעלון, ציפי לבני, יצחק אהרונוביץ' ויעקב פרי יקבע מי יהיו האסירים הפלסטינים שישראל תשחרר לאורך המשא ומתן עם הרשות הפלסטינית, כאשר השחרור יתבצע במספר פעימות, שהראשונה מביניהן צפויה עוד כבר בתחילת אוגוסט.

13 שרים תמכו בהצבעה בשחרור האסירים, לעומת שבעה שהתנגדו. השרים מהליכוד סילבן שלום ולימור לבנת בחרו להימנע.

הצביעו בעד: בנימין נתניהו, יובל שטייניץ, משה יעלון, גדעון סער, יאיר לפיד, יעל גרמן, יעקב פרי, שי פירון, מאיר כהן, ציפי לבני, עמיר פרץ, סופה לנדבר ויצחק אהרונוביץ'.

הצביעו נגד: נפתלי בנט, אורי אריאל, אורי אורבך, עוזי לנדאו, יאיר שמיר, גלעד ארדן וישראל כץ.

נמנעו: לימור לבנת וסילבן שלום.

ראש הממשלה ושרת המשפטים ציפי לבני, שאחראית על המשא ומתן עם הפלסטינים, יכולים לנשום לרווחה, לאחר שהיום בשעות הבוקר עוד נראה היה ששחרור האסירים עשוי להיתקל בקשיים בממשלה – דבר שהיה גורם מבוכה אדירה לישראל בזירה הבינלאומית. תמיכתם של שר הפנים גדעון סער ושרת הקליטה סופה לנדבר, שבבוקר נחשבו למתנדנדים, היא שסללה את הדרך להעברת ההחלטה בממשלה.


הצליח להשיג רוב לשחרור אסירים פלסטינים. נתניהו בישיבת הממשלה, היום (צילום: קובי גדעון, לע"מ)

"הרגע הזה איננו קל בשבילי, איננו קל לשרי הממשלה, ובייחוד הוא איננו קל למשפחות, המשפחות השכולות, שאני מבין לליבן. אבל יש רגעים שבהם צריך לקבל החלטות קשות לטובת המדינה וזהו אחד מהרגעים הללו", אמר נתניהו לאחר אישור המהלך.

המשפחות השכולות קראו לשרי הליכוד להתנגד

ישיבת הממשלה בנושא האסירים הייתה הארוכה והסוערת ביותר מאז הקמתה של הממשלה הנוכחית. הסערה החלה בשעות הבוקר, כאשר בדרכם לישיבה נתקלו השרים ביותר ממאה מפגינים מארגון נפגעי הטרור אלמגור, שקראו להם להתנגד לשחרור האסירים. מארגני ההפגנה הפיצו בין המפגינים את מספרי הטלפון האישיים של שרי הליכוד שנחשבו מתנדנדים – לבנת, סער, ארדן ושלום – וקראו לציבור להציף אותם במסרונים בנושא.


הלחץ על שרי הליכוד לא הועיל. מפגין נגד שחרור האסירים (צילום: עומר מירון)

עם הגעתם למשרד ראש הממשלה, הסתגרו ארבעת השרים המתנדנדים יחד עם ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון משה (בוגי) יעלון, שניסו לשכנעם לתמוך בהחלטה או לכל הפחות להימנע. יעלון הציג את עמדת מערכת הביטחון, שלא התנגדה לשחרור האסירים. בסופה של שיחה לא קלה בין הצדדים, העלה שר האנרגיה סילבן שלום הצעת פשרה, שהיא זו שהועלתה לבסוף בהצבעת הממשלה: ישראל תחליט בשלב הראשון אך ורק על שחרור אסירים פלסטינים, ואילו ההחלטה השנויה במחלוקת על שחרור אסירים ביטחוניים ערבים-ישראלים תתבצע רק בהמשך הדרך, בשלבים המאוחרים של המשא ומתן.

לאחר שהחליט לקבל את הצעתו של השר שלום כינס נתניהו את שרי הממשלה, ונשא הצהרה קצרה לכלי התקשורת. הוא כינה את ההחלטה על שחרור האסירים "קשה וכואבת", אך הדגיש כי כמנהיג עליו לקבל גם החלטות כאלה. לאחר יציאת המצלמות מחדר ישיבות הממשלה פנה נתניהו לשרים וחזר על אותו המסר, אך במילים קשות ומפורטות יותר. הוא הדגיש כי אם ההצעה לא תאושר בממשלה, ישראל עשויה לסבול מנזק מדיני משמעותי. נתניהו הוסיף כי הוא השקיע מאמצים רבים במניעת הקפאת בנייה בשטחים או התחייבות על גבולות 1967, ואינו יכול לדחות על הסף גם את הדרישה הפלסטינית בנושא האסירים.

סער: אם לא נשחרר אסירים – נואשם בסיכול השיחות

שר הביטחון יעלון חיזק את ראש הממשלה והעלה נקודה למחשבה, כאשר אמר כי חלק מהמנהיגים הפלסטינים שישראל נושאת ונותנת מולם כיום היו בעצמם בעבר אסירים שישבו בכלא הישראלי. עם זאת, שני שרים שנכחו בישיבת הממשלה, ושאינם חברי ליכוד, אמרו בשיחות עם וואלה! חדשות כי הרגע המכריע בישיבה היה נאומו של שר הפנים גדעון סער, שאמר לשרים כי מוטלת עליהם אחריות כבדה בתחום המדיני.


"חלק ממנהיגי הפלסטינים בהווה היו אסירים בעבר". יעלון (צילום: מרים צחי)

"כשרים בממשלה אין לנו את הפריבילגיה לבודד את הנושא הכואב הזה מהקשרו", אמר סער. "קל ופופולארי להצביע נגד, אבל מה יקרה אם כולנו או אפילו מחציתנו יצביעו נגד? הצבעה נגד משמעותה שמדינת ישראל דחתה את הסיכום שאליו הגיע ראש הממשלה עם האמריקנים. המשא ומתן לא ייפתח וישראל תואשם גם על ידי ידידיה הטובים ביותר בכך שהוא לא נפתח".

סער חיזק את דבריו של נתניהו ואמר כי "אם היינו מוותרים בסוגיית ההתנחלויות היינו מקבלים יותר נקודות בזירה הבינלאומית וסירוב לקבל אסירים היה מתקבל בנסיבות כאלה. אבל זה היה גם ויתור מסוכן מאוד". סער הוסיף כי "זה לא אומר שאין נזק בשחרור אסירים, יש ויש. אבל אנחנו כן רוצים לנסות ולפעול מען עתיד טוב יותר לילדינו, ואנחנו כן רוצים לשמור על מעמדה הבינלאומי של ישראל ולמנוע פגיעה מדינית וכלכלית בה".

סער סיכם בדברים הבאים: "מי שחושב שאין אופציה אמיתית לומר לא אחרי שראש הממשלה הגיע לסיכומים עם האמריקנים, בשמנו, יבלע את הגלולה הזאת ויצביע היום בעד. אני אצביע את ההצבעה הלא פופולארית – אצביע בעד".

אחרי הרבנים והתנעת המו"מ: כישלון נוסף לבנט

שר שאינו חבר ליכוד אמר כי נאומו של סער היה "נקודת מפנה" בדיון, והסביר כי "סער היה הראשון מבין המתנדדים של הליכוד שגילה אומץ. שרי הליכוד חיים תחת אימת מוסדות המפלגה, וזה משבש לחלקם את סדר העדיפויות הלאומי". השר שיבח את סער על החלטתו ועוד יותר מכך על דבריו בישיבת הממשלה.

במקביל להתקדמות בחזית הליכוד, שמו לב השרים לכך ששר האוצר יאיר לפיד מפעיל לחץ על חברו לסיעה, שר החינוך שי פירון, שלא החליט כיצד להצביע ממש עד לדקות האחרונות שלפני ההצבעה. פירון הצביע לבסוף בעד, בדומה לעמדתם של ארבעת השרים האחרים של יש עתיד שתמכו בשחרור האסירים. השר היחיד של יש עתיד שהינו בעל רקע ביטחוני, שר המדע והטכנולוגיה יעקב פרי, אמר כבר הבוקר בראיון לוואלה! חדשות כי בעיניו שחרור האסירים כואב אך הכרחי.


עוד קרב שהוא מפסיד. בנט (צילום: נועם מושקוביץ)

מבחינה פוליטית, הנפגע העיקרי מהחלטת הממשלה הוא שר הכלכלה והדתות נפתלי בנט, שפחות משבוע לאחר ההפסד במאבק על הרבנות הראשית הפסיד גם בקרב על שחרור האסירים, ומוצא את עצמו כעת יושב בממשלה שמשחררת רוצחים מורשעים לטובת התהליך המדיני. עם זאת, בנט יכול להתנחם בממתק שהגיש לו ראש הממשלה כדי להמתיק את הגלולה המרה – העברת חוק יסוד משאל עם, שקובע כי כל העברת שטחים מריבונותה של ישראל תחייב עריכת משאל עם.

המנצח הגדול הוא כמובן אבו מאזן, שאמר כבר שלשום כי הוא מצפה לחדשות טובות מירושלים בתחילת השבוע הנוכחי. בשעה שחמאס נאבק על חייו מול צבא מצרים, יו"ר הרשות רושם הישג ממשי ראשון מזה זמן רב ויכול להציג לרחוב הפלסטיני החלטה ישראלית על שחרורם של כמאה אסירים ותיקים, סמלי המהפכה הפלסטינית – החלטה שהיא תוצאה של המדיניות ה"רכה" שלו כלפי ישראל, ולא של חטיפת חיילים.

נתניהו דחה את ההצבעה על שחרור אסירים ערביי ישראל

אמיר תיבון; מערכת וואלה

נתניהו דחה את ההצבעה על שחרור אסירים ערביי ישראל

באיחור של שעה וחצי, החלה ישיבת הממשלה שבה יצביעו השרים על שחרור אסירים. ראש הממשלה הפריד מההצבעה את נושא הערבים הישראלים מחשש להתנגדות. "רגע לא קל לי ולשרים"

וואלה

2013-07-28

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, החליט לדחות את ההצבעה בממשלה על שחרור אסירים ערבים-ישראלים במסגרת התנעת המשא ומתן המדיני בין ישראל לרשות הפלסטינית. עם זאת, השרים יצביעו הבוקר (ראשון) על צוות שרים מצומצם שיוסמך לקבוע את זהותם של 104 האסירים הפלסטינים שישוחררו.


"חידוש התהליך המדיני בעת הזאת הוא דבר חשוב למדינת ישראל". נתניהו והשרים בישיבת הממשלה (צילום: קובי גדעון, לע"מ)

בתום עיכוב של כשעה וחצי, נפתחה ישיבת הממשלה שבמסגרתה תיערך ההצבעה. עשרות משפחות שכולות ואנשי ארגון נפגעי הטרור "אלמגור", המתנגדים לשחרור האסירים במסגרת המשא ומתן עם הפלסטינים, הפגינו מחוץ לבניין.

בפתח הישיבה, הסביר נתניהו כי שלושה נושאים יידונו: הצעתו לחדש את התהליך המדיני עם הפלסטינים, חוק משאל עם והסמכת צוות שרים לשחרור אסירים. "אני מאמין שחידוש התהליך המדיני בעת הזאת הוא דבר חשוב למדינת ישראל", אמר ראש הממשלה. "גם כדי לנסות להביא לסיום הסכסוך וגם אל מול המציאות המורכבת באזורנו, ובראש ובראשונה מול האתגרים הביטחוניים מסוריה ומאיראן".


מפגינים נגד שחרור אסירים מחוץ לישיבת הממשלה (צילום: נועם מושקוביץ)

"הרגע הזה איננו קל בשבילי", אמר נתניהו. "הוא אינו קל לשרי הממשלה, ובייחוד איננו קל למשפחות השכולות, שאני מבין ללבן, אבל יש רגעים שבהם צריך לקבל החלטות קשות לטובת המדינה וזה אחד מאותם רגעים". הוא חזר על רצונו להביא כל הסדר שיושג במשא ומתן למשאל עם: "חשוב שבהחלטות גורליות כאלה כל אזרח ואזרחית יצביעו באופן ישיר בעניין שקובע את עתיד המדינה".

שר הביטחון, משה יעלון, אמר בישיבה כי הוא יצביע בעד ההחלטה בלב כבד, אך יתנגד לשחרור מחבלים ערבים ישראלים. "יש מחיר כבד בהחלטה על שחרור מחבלים, הן מבחינת הצדק, הן מבחינת החוק והן מבחינת ההרתעה", אמר השר יעלון. "הלוואי שלא היינו מגיעים לדילמה הזו, אך במצב שנוצר יהיה מחיר כבד להחלטה שלא להיכנס לתהליך המדיני באשמתנו, בהקשרים האסטרטגיים בינינו לבין ארצות הברית ומדינות המערב, ולכן בלב כבד אצביע בעד ההחלטה. אני אתנגד לשחרור ערביי ישראל. אבו מאזן לא מייצג אותם".

בנוגע למחבלים הפלסטינים, אמר יעלון: "מדובר במחבלים שביצעו את הפשע המתועב לפני אוסלו, וייתכן שהיה נכון לשחררם עם תחילת יישום הסכם אוסלו, משום שאז דיברנו עם שולחיהם, בראשות ערפאת, והם נשארו בכלא. מספרם הולך ופוחת כי חלקם שוחררו וחלקם מתו, ובאסירים המשוחררים יש כאלו שאמורים להשתחרר בחודשים הקרובים ובשנים הקרובות".

השרים היחידים בליכוד שתמיכתם הייתה מובטחת אמש לראש הממשלה הם שר הביטחון, משה יעלון, והשר לעניינים אסטרטגיים ולמודיעין, יובל שטייניץ. יתר שרי הליכוד – שר הפנים, גדעון סער, שר האנרגיה, סילבן שלום ושרת התרבות, לימור לבנת, טרם החליטו כיצד יצביעו. שר התחבורה, ישראל כץ, ושר התקשורת, גלעד ארדן, הודיעו כי יצביעו נגד שחרור האסירים. "אני רואה בכך פגיעה במשפחות השכולות ועידוד לטרור", אמר השר כץ.

החלטת נתניהו לדחות את הדיון בנושא האסירים הישראלים-ערבים באה בעקבות התנגדותם של שרים מסיעתו לנושא, והחשש שלא יוכל להשיג רוב להחלטה. אמש הוא ערך סבב שיחות טלפוניות בין שרי הליכוד, בניסיון לשכנע אותם לא להתנגד למהלך. כמו כן, בניסיון לגייס את דעת הקהל לטובת המהלך, הוא פרסם אמש מכתב פתוח לאזרחי ישראל, שבו הסביר את ההחלטה לשחרר את האסירים. "זוהי החלטה קשה מאין כמוה", כתב נתניהו. "התשובה הטובה ביותר שאנו נותנים לאותם רוצחים שפלים שביקשו להכריע אותנו בדרך הטרור היא שבעשרות השנים שבהן ישבו בכלא – בנינו מדינה לתפארת והפכנו אותה לאחת המדינות המשגשגות, המתקדמות והאיתנות בעולם".

מסתמן רוב דחוק לשחרור אסירים: שרי הליכוד מתנדנדים

אמיר תיבון; עמרי נחמיאס; מערכת וואלה

מסתמן רוב דחוק לשחרור אסירים: שרי הליכוד מתנדנדים

השרים יצביעו היום על שחרור 104 אסירים. יעלון ושטייניץ יתמכו, השר כץ יצביע נגד, והיתר מתלבטים. עשרות משפחות שכולות ואנשי ארגון "אלמגור" מפגינים מחוץ לישיבת הממשלה

וואלה

2013-07-28


יתנגד. השר ישראל כץ (צילום: יואב דודקביץ)

הממשלה תכריע הבוקר (ראשון) אם ישראל אכן תשחרר 104 אסירים ביטחוניים ותיקים מבתי הכלא בישראל, ייתכן שחלקם ערבים-ישראלים, במסגרת התנעת המשא ומתן המדיני בין ישראל לרשות הפלסטינית. הישיבה החלה באיחור של כשעה וחצי, ולא ברור אם הגורם לעיכוב היה טכני או אם מדובר במחלוקת סביב ההצבעה.

הממשלה תכריע אם צוות שרים מצומצם יוסמך לקבוע את זהות האסירים שישוחררו, כאשר ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ערך אמש סבב שיחות טלפוניות בין שרי הליכוד, בניסיון לשכנע אותם לא להתנגד למהלך. נכון לשעות הבוקר, נראה כי ההחלטה תאושר לבסוף, גם אם ברוב דחוק.

השרים היחידים בליכוד שתמיכתם הייתה מובטחת אמש לראש הממשלה הם שר הביטחון, משה יעלון, והשר לעניינים אסטרטגיים ולמודיעין, יובל שטייניץ. יתר שרי הליכוד – שר הפנים, גדעון סער, שר האנרגיה, סילבן שלום, ושרת התרבות, לימור לבנת, טרם החליטו כיצד יצביעו. שר התחבורה, ישראל כץ, ושר התקשורת, גלעד ארדן, הודיעו כי יצביעו נגד שחרור האסירים. "אני רואה בכך פגיעה במשפחות השכולות ועידוד לטרור", אמר השר כץ.


יצליח בסופו של דבר להעביר את ההצעה? נתניהו (צילום: עומר מירון)

מפלגת ישראל ביתנו החליטה להעניק חופש הצבעה לשריה. השר לביטחון פנים, יצחק אהרונוביץ', צפוי לתמוך, ולו רק בשל העובדה שהוא נכלל בפורום השרים המצומצם שאמור לגבש את הרשימה הספציפית של האסירים שישוחררו. שר התיירות, עוזי לנדאו, שנחשב לסמן הימני בסיעה, צפוי להתנגד. לא ברור כיצד יצביעו שר החקלאות, יאיר שמיר, ושרת הקליטה, סופה לנדבר. חמשת השרים של יש עתיד צפויים לתמוך בהצעה, כמו גם שני השרים של התנועה – שרת המשפטים, ציפי לבני, והשר להגנת הסביבה, עמיר פרץ. שלושת השרים של הבית היהודי יתנגדו.

כאשר מחברים את מספר השרים שעתידים לתמוך ביוזמה שיציג ראש הממשלה, מתבררים מימדיה של הבעיה בפניה הוא ניצב: מובטחת לו תמיכתם של עשרה שרים בלבד, והוא זקוק לשני תומכים נוספים מקרב שרי הליכוד המתלבטים כדי להעביר את ההחלטה, שבלעדיה לא יחודש המשא ומתן המדיני. אחד השרים אמר אמש לוואלה! חדשות כי השרים מתוסכלים מכך שלא משתפים אותם במידע. הוא הסביר כי הם לא יודעים בוודאות כמה אסירים עתידים להשתחרר, וכי לא ברור מתי יחל שחרור האסירים, שאמור להתבצע באופן הדרגתי לאורך מספר חודשים – בהתאם להתקדמות השיחות בין הצדדים.

בניסיון לגייס את דעת הקהל לטובת המהלך, פרסם אמש ראש הממשלה נתניהו מכתב פתוח לאזרחי ישראל, בו הסביר את ההחלטה לשחרר את האסירים. "זוהי החלטה קשה מאין כמוה. היא מכאיבה למשפחות השכולות, היא מכאיבה לעם ישראל כולו והיא מכאיבה לי מאוד", כתב נתניהו. "היא מתנגשת עם ערך חשוב מאין כמוהו, ערך הצדק. זהו אי צדק ברור שבני עוולה, גם אם רובם המוחלט ישבו בכלא למעלה מ-20 שנה כמו במקרה זה, ישתחררו לפני שסיימו לרצות את מלוא תקופת מאסרם". הוא סיכם את טיעונו בדברים: "התשובה הטובה ביותר שאנו נותנים לאותם רוצחים שפלים שביקשו להכריע אותנו בדרך הטרור היא שבעשרות השנים שבהן ישבו בכלא – בנינו מדינה לתפארת והפכנו אותה לאחת המדינות המשגשגות, המתקדמות והאיתנות בעולם".


הפגנה מחוץ לישיבת הממשלה נגד שחרור אסירים, היום (צילום: נועם מושקוביץ)

כאמור, בנוסף להצבעה על השחרור עצמו, צפויה הממשלה להצביע על הקמתו של צוות שרים מצומצם שיגבש את הרשימה הסופית של האסירים שישוחררו. עד אתמול בלילה אמור היה הצוות לכלול שלושה שרים בלבד – שר הביטחון יעלון, שרת המשפטים לבני והשר לביטחון פנים אהרונוביץ' – שלושה שרים שתפקידים מחייבים אותם להיות שותפים לדיונים בנושא. אמש הוחלט לצרף לצוות גם את שר המדע והטכנולוגיה, יעקב פרי, שכיהן כראש השב"כ בשנים 1994-1988 ומכיר היטב את רוב האסירים שעתידים להשתחרר.


השר פרי (צילום: אלעד גוטמן ,יש עתיד)

כמו כן, צפויה הממשלה להצביע הבוקר גם על טיוטת חוק יסוד משאל עם. הצעת החוק שיגיש נתניהו לממשלה קובעת כי החוק הקיים בנושא משאל עם, לפיו כל העברה של שטח מריבונותה של ישראל לריבונותה של מדינה אחרת, יחייב עריכת משאל עם. ההחלטה תשפיע באופן ישיר על מזרח ירושלים ורמת הגולן, שאמנם נכבשו ב-1967 אך סופחו לישראל בהמשך. היא תשפיע באופן עקיף גם על שטחי הגדה המערבית, שכן כל הסכם עתידי עם הרשות הפלסטינית צפוי לכלול חילופי שטחים שבמסגרתם יסופחו לישראל גושי ההתנחלויות הגדולים, ויועברו לפלסטינים בתמורה לשטחים שנמצאים כיום תחת ריבונות ישראלית, דבר שיחייב עריכת משאל עם.

בנט בהפגנה נגד נתניהו: לא לשחרור רוצחים

מורן אזולאי; נועם (דבול) דביר

בנט בהפגנה נגד נתניהו: לא לשחרור רוצחים

רגע לפני תחילת ישיבת הממשלה המכרעת על שחרור 104 האסירים כמחווה לפלסטינים, הגיעו המשפחות השכולות לקריית הממשלה, חילקו את מספרי הטלפון של השרים וקראו: "זה יום אבל". יו"ר הבית היהודי השתתף בהפגנה ואמר: "שחרור רוצחים מביא הרבה שכול"

Ynet

2013-07-28

מכריעים בסוגיית האסירים לקול התנגדות המשפחות השכולות: הממשלה תתכנס הבוקר (יום א') להצבעה על שחרור 104 אסירים לקראת חידוש המשא ומתן המדיני בין ישראל לפלסטינים. מול קריית הממשלה בירושלים התאספו בני משפחות של ישראלים שנרצחו בפיגועים ומפגינים נגד שחרור האסירים. יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט, שמתנגד להחלטה, הגיע להפגנה ונשא דברים בגנות שחרור האסירים. ynet העביר שידור חי מההפגנה.

משפחות שכולות הפגינו: "לא לשחרור רוצחים"

בנט אמר בהפגנה כי "שחרור רוצחים מביא הרבה מאוד שכול והוא אות קלון למדינת ישראל. מי שהיום דורש בצד השני שחרור של רוצחים ושורפי ילדים ונשים לא ראוי להיקרא 'פרטנר'. זה מוזר שאנחנו קוראים לו פרטנר, וגם מוזר שבמדינת ישראל לרוצחי ילדים ונשים הם האנשים שהכי קל להם להשיג חנינה במדינת ישראל. אני אצביע נגד, חבריי יצביעו נגד".

בנט ציין עוד כי "אני אומר לכם, למשפחות, תרימו ראש, תרימו ראש, אתם מחזקים אותנו. מחבלים צריך לחסל, לא לשחרר. אנחנו נצביע נגד שחרור רוצחים".

"לא לשחרר". השר נפתלי בנט בהפגנה


"מחבלים צריך לחסל". בנט בהפגנה (צילום: גיל יוחנן)

עוד לפני פתיחת ישיבת הממשלה, החלו עשרות להפגין במקום. "זהו יום אבל", זעקו המשפחות השכולות, שהביאו עמן את דגלי ישראל וגם את תמונות הנרצחים – שרוצחיהם ישוחררו לחופשי כמחווה לרשות הפלסטינית. "רוצחי ילדים לא משחררים", הם קראו במגפון. המשפחות השכולות חילקו את מספרי הטלפון של השרים וביקשו מהעוברים ושבים להתקשר לשרים ולבקש מהם להתנגד בהצבעה. בהמשך הם גם פרסמו ברבים את הטלפון של שי פירון מיש עתיד, בניסיון לשכנע אותו לא לתמוך.

פתיחת ישיבת הממשלה נדחתה בחצי שעה בעקבות מכבש הלחצים שמופעל על השרים. ראש הממשלה נתניהו קיים שיחות מרתוניות עם השרים כדי לשכנעם לתמוך בהצעה, או לפחות להימנע. שר התקשורת גלעד ארדן מהליכוד הודיע על התנגדותו לשחרור האסירים והשר שי פירון מיש עתיד הודיע כי הוא מתלבט בנושא.

מיקה ברומברג, גיסתו של אברהם ברומברג, אמרה עם תחילת ההפגנה: "באנו להעביר מסר ברור וחד משמעי – לא לשחרר מחבלים עם תעודת זהות ישראלית". היא אמרה כי הרוצח כרים יונס, שישוחרר מהכלא אחרי 26 שנה, "למד עם אבי באותו בית ספר". היא פנתה לראש הממשלה בנימין נתניהו ואמרה: "ביבי, אל תיכנע, אל תילחץ, שמור על הצאצאים שלנו, על הילדים שלנו. לרוצחים של יקירינו יש פנים ושמות, הם לא מספרים. הם לא יכולים להסתתר מאחורי רשימות ארוכות וישיבות ממשלה. לא קראתי את המכתב של ראש הממשלה, זה מכתב מבזה".

בין המשוחררים גם חוטפי ורוצחי החייל משה תמם ב-1984. "הדם של החיילים והאזרחים שנרצחו זועק מן האדמה", אמרה איילת תמם, גיסתו של משה ז"ל. "אסור לעשות את הטעות ולשחרר מחבלים נתעבים במסגרת תנאים מוקדמים, אלו רוצחים שיחזרו לרצוח. שחרור כתנאי לשיחות שלום מראה על מדינה חלשה, ביבי מפגין בכך פחד והתרפסות בפני הפלסטינים. זה רק יעודד עוד רציחות וטרור".

שחרור האסירים: עימות בין חוטובלי לחנין


"זה רק יעודד רציחות וטרור". ההפגנה בירושלים, הבוקר (צילום: מורן אזולאי)


(צילום: מורן אזולאי)

יו"ר ארגון אלמגור, מאיר אינדור, הגיע אף הוא להפגנה. "נתניהו, אתה וחבריך בממשלה מובילים אותנו לכניעה", אמר אינדור. "הציבור הוא מוסרי, הוא רוצה צדק ומוסר וחושב שיש לעצור את הביזיון הלאומי הזה. כלי נשקם של ההורים הם התמונות, הטרור רוצה לנצח את העם והעם לא ייתן לאבו מאזן לנצח את העם".

אמש הפיץ נתניהו הצעת החלטה, שמובאת הבוקר בפני השרים, על שחרור 104 האסירים. לפי ההצעה, הממשלה מאשרת את פתיחת המשא ומתן ותסמיך צוות שרים מצומצם שפעולתו תחל לאחר תחילת השיחות. נתניהו הפעיל מכבש לחצים בקרב שרי הליכוד לתמיכה במהלך שחרור האסירים, אך צפוי להיתקל בהתנגדות של כמה מהם.

דיון באולפן: לשחרר אסירים?


"הציבור רוצה צדק". מאיר אינדור בהפגנה, הבוקר (צילום: גיל יוחנן)


(צילום: גיל יוחנן)

צוות השרים, שבראשו יעמוד ראש הממשלה, יכלול את שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, שרת המשפטים ציפי לבני, השר לביטחון הפנים יצחק אהרונוביץ' ואת שר המדע הטכנולוגיה והחלל יעקב פרי. צירופו של פרי שלא היה מתוכנן אמור להבטיח לנתניהו רוב בצוות השרים. בהצעה צפויים לתמוך מרבית השרים. שרי הבית היהודי הודיעו כי בכוונתם להתנגד ולשרי ישראל ביתנו ניתן חופש הצבעה.













בבית משפחת רוטנברג, שאבי המשפחה איזיק ז"ל נרצח על ידי מחבלים בשעה שעבד באתר בנייה בפתח תקווה בשנת 1994, מתקשים לקבל את התנאים המוקדמים למשא ומתן שיביאו לשחרור הרוצחים. רבקה רוטנברג (80), אלמנתו של איזיק ז"ל, לא מאמינה שאפשר לשנות את החלטת הממשלה. "לא משנה מה אני אגיד, במילא לא יתייחסו לדברים שלי. יש מחבלים גרועים יותר מהמחבלים שרצחו את בעלי, למשל מחבלים שרצחו משפחות שלמות באכזריות".

למרות ההצהרות של הפלסטינים, נשארה רוטנברג אופטימית בכל הנוגע להסכם שלום עתידי. "אולי אחרי שישחררו את המחבלים", היא נאנחת, "אולי אז יתקרב השלום. הלוואי ובסופו של דבר יהיה שלום ולא יהיו יותר רציחות".

ראש הממשלה נתניהו פרסם אמש הודעה והתייחס לאפשרות של שחרור אסירים: "זוהי החלטה קשה מאין כמוה. היא מכאיבה למשפחות השכולות, היא מכאיבה לעם ישראל כולו והיא מכאיבה לי מאוד.

היא מתנגשת עם ערך חשוב מאין כמוהו, ערך הצדק. זהו אי צדק ברור שבני עוולה, גם אם רובם המוחלט ישבו בכלא למעלה מ-20 שנה, ישתחררו לפני שסיימו לרצות את מלוא תקופת מאסרם. ראשי ממשלה נדרשים מעת לעת לקבל החלטות בניגוד לדעת הקהל – כשהדבר חשוב למדינה. התשובה הטובה ביותר שאנו נותנים לאותם רוצחים שפלים היא שבעשרות השנים שבהן ישבו בכלא, בנינו מדינה לתפארת".

הפגנת משפחות שכולות מול משרד רה"מ: "רוצחי ילדים לא משחררים"

מורן אזולאי

הפגנת משפחות שכולות מול משרד רה"מ: "רוצחי ילדים לא משחררים"

Ynet

2013-07-28

כמה עשרות בני משפחות שכולות ופעילים בארגון אלמגור מפגינים מול משרד ראש הממשלה שבו עתידה להתכנס הממשלה כדי להצביע על שחרור 104 אסירים לקראת חידוש המשא ומתן המדיני בין ישראל לפלסטינים.

המפגינים מחזיקים בידיהם את תמונותיהם של קרוביהם שנרצחו ומניפים דגלי ישראל. הם קראו: "זה יום אבל עצוב" ו"רוצחי ילדים לא משחררים".

המשפחות השכולות מפגינות: "נתניהו מעודד טרור"

יוסי זילברמן

המשפחות השכולות מפגינות: "נתניהו מעודד טרור"

עשרות בני משפחות שיקיריהן נרצחו בידי מחבלים מפגינים מול משרד רה"מ, שם יצביעו הבוקר השרים על שחרור 104 אסירים ביטחוניים במסגרת חידוש המו"מ. יו"ר ועד המשפחות השכולות תקף בחריפות את החלטת נתניהו: "המסר שמועבר הוא שרוצחים ישתחררו בסופו של דבר והטרור משתלם"

חדשות 2

2013-07-28

זעקת המשפחות השכולות: עשרות בני אדם הגיעו הבוקר (א') למשרד ראש הממשלה כדי למחות נגד הכוונה לשחרר 104 אסירים פלסטינים במסגרת המחוות הישראליות עם חידוש המשא ומתן המדיני. "ראש הממשלה מעודד טרור בכך שהוא משחרר מחבלים ורוצחים", אמרו המפגינים.

כשהם אוחזים בתמונות של יקיריהם שנרצחו, קראו בני המשפחות הנרגשים לממשלה שלא לאשר את ההחלטה לשחרר את האסירים, שבהם רבים שרצחו אזרחים ישראלים וחיילים. "המסר שמועבר הוא שרוצחים ישתחררו בסופו של דבר והטרור משתלם", הדגיש אבי ברומברג, דובר ארגון "אלמגור" לנפגעי פעולות טרור ואיבה.

"זה יום שחור למשפחות השכולות. חד משמעית אסור להיכנע לטרור – ובטח לא לשחרר אסירים ערבים ישראלים שרצחו", טען ברומברג. "אנחנו מאוד חוששים מההחלטה של הממשלה. 78% מהאזרחים מתנגדים לשחרור רוצחים – אין סיבה לשחרר רוצחים שפלים שכאלה – ועוד רק בשביל לרצות את אבו מאזן. אנחנו מעוניינים בשלום ובקיום משא ומתן, אבל מתנגדים לשחרור אסירים".


מחבלים פלסטינים משתחררים (צילום׃ AP)

"הרוצחים יכולים להסתובב מחר מולנו בקניון"

לדברי ברומברג, "על ראש הממשלה נתניהו להיות איתן ולא לחיץ. ההחלטה היום מסכנת את עתיד המדינה. הממשלה מעודדת טרור אם תחליט לשחרר את האסירים האלה". הוא הוסיף כי לדעתו שחרורם של האסירים הוא לא מה שימנע את הרצח הבא: "בעסקת שליט 44 רוצחים ששוחררו חזרו לבתי הכלא בישראל – וצה"ל עוד מנהל מרדף אחרי כמה משוחררים שחזרו לטרור. אסור שזה יקרה שוב. זה התפוצץ לנו בפנים בעבר – אין סיבה שזה לא יקרה שוב".

איילת תמם, גיסתו של החייל משה תמם שנחטף ונרצח בשנת 1984, הייתה גם היא בין המפגינים הבוקר בירושלים. "נתניהו הפחדן ומוג הלב נכנע לדרישות של האמריקנים לשחרר מחבלים רוצחים עם דם על הידיים. אנחנו מנתניה והמחבלים שרצחו את משה הם מבקה אל גרביה. הם יכולים להסתובב מחר מולנו בקניון ובים ולרצוח אותי ואת משפחתי. נתניהו מעביר לפלסטינים מסר חד משמעי – תמשיכו בטרור ותשוחררו – וגם מסר לרוצחים היהודים שאינם טרוריסטים – אל תשימו כיפה תשימו כפייה ותתאסלמו וככה תשתחררו הרבה יותר מהר".

אלמנת צה"ל, מזל בנו, קראה באופן נחרץ לא לשחרר אסירים. "אסור לשחרר רוצחים. המקרה היחידי בו יש לעשות את זה, הוא רק בחתימה על הסכם שלום כולל וסופי. בדרך לשם אסור לאפשר חופש לאנשים שרצחו ישראלים. אם ישחררו עכשיו מחבלים – הם יהרגו עוד ישראלים", הזהירה.

"שרי הממשלה צריכים להיות מושפעים מהמצפון של עצמם, רוב עצום של הציבור עומד מאחורי ההתנגדות לשחרור אסירים וגם נתניהו התנגד לזה בעבר", טענה ח"כ אורית סטרוק מהבית היהודי שהגיעה אף היא להפגנת המשפחות השכולות. "זה מהלך מטורף שמעודד את המחבלים הבאים לצאת לדרך".

נתניהו פנה למשפחות: "מבין את כאבכן כאח שכול"

במכתב שכתב אמש ראש הממשלה נתניהו לציבור הרחב כהסבר לצעד שחרור האסירים, הזכיר נתניהו את השכול האישי במשפחתו. "החלטה זאת קשה לי אישית שבעתיים משום שאני ומשפחתי מכירים אישית את מחיר השכול של הטרור. אני מכיר היטב את הכאב. אני חווה אותו יום יום ב-37 השנים האחרונות". לדבריו, העובדה שממשלות ישראל קודמות שיחררו למעלה מ-10,000 מחבלים אינה מקלה.

"היא לא הקלה עליי גם בהחלטתי להחזיר את גלעד שליט", הוסיף נתניהו, "השבתו של גלעד הביתה היתה כרוכה עבורי בהחלטה קשה מאין כמוה – שחרור מחבלים. אבל האמנתי שהערך של השבת בנים הביתה צריך לגבור על קושי זה. אנשים בעמדות הנהגה צריכים לבחור בין ברירות מורכבות, ולפעמים ההחלטה הנדרשת היא קשה במיוחד כשרוב הציבור מתנגד לה".

המו"מ: הממשלה תצביע היום על שחרור 104 אסירים

המו"מ: הממשלה תצביע היום על שחרור 104 אסירים

ראש הממשלה נתניהו טלפן אמש לשרי הליכוד, בניסיון לשכנעם להצביע בעד חידוש המשא ומתן עם הפלסטינים ובעד שחרור 104 האסירים. באותה עת הופעל לחץ על אותם שרים מגורמים אחרים בליכוד, שכינו את הצעת השחרור כ"בושה וחרפה"

גלי צה"ל

2013-07-28

לישיבת הממשלה הבוקר (א') קדמה דרמה לילית לא קטנה. אמש טלפן ראש הממשלה נתניהו לשרי הליכוד, בניסיון לשכנע אותם להצביע בעד חידוש המשא ומתן עם הפלסטינים ובעד שחרור 104 האסירים. עם צאת השבת פרסם נתניהו אגרת לאזרחי המדינה, ובה כתב כי "זוהי החלטה קשה מאין כמוה, היא מכאיבה למשפחות השכולות ולעם ישראל כולו, והיא מכאיבה לי מאוד. זהו אי צדק ברור של בני עוולה, אבל ראשי ממשלה נדרשים מעת לעת לקבל החלטות בניגוד לדעת הקהל, כשהדבר חשוב למדינה".

באותה העת בדיוק, קיבלו השרים מסרים נזעמים מפעילי ליכוד מרכזיים שכינו את שחרור האסירים כ"בושה וחרפה". סגן שר הביטחון, דני דנון, שלח מכתב לשרי הליכוד ובו קרא להם "להתנגד לשחרור מטורף של עשרות מחבלים", כלשונו. "זה מגדיר בעתיד לישראל סטנדרטים של פשרות מרחיקות לכת, אל מול דרישות מגוחכות מהצד השני", הוסיף.

ישיבת הממשלה שתכריע בנושא תחל בשעה 10:00. בינתיים, השרים יעלון ושטייניץ מהליכוד, חמשת שרי מפלגת יש עתיד ולבני ופרץ מהתנועה, צפויים להצביע בעד. שרי הבית היהודי והשרים כץ ולנדאו, צפויים להצביע נגד. השרים הנותרים טרם הביעו את עמדתם הסופית בעניין, אך בסוף ההצבעה סביר להניח שיהיה רוב קטן להצעת ההחלטה.

בראיון לתכניתנו "בוקר טוב ישראל" עם מיכה פרידמן אמר לירן דן, ראש מערך ההסברה במשרד ראש הממשלה כי מדובר ב"החלטה קשה מאוד, מורכבת ונגד הצדק הטבעי, אבל ההחלטה הנכונה בעת הזאת. זאת גם כיוון שיש צורך כעת להיכנס לתהליך המדיני, וגם לנוכח האתגרים שישראל עומדת בפניהם, ביניהם סוריה ואיראן".

לעומתו, יושב ראש הקואליציה, חבר הכנסת יריב לוין, הדגיש כי שחרור אסירים הוא צעד לא מוסרי ולא צודק. בראיון לגלי צה"ל אמר: "לצערי איני חבר בממשלה ולכן לא אוכל להשתתף בהצבעה, אבל אני לא צריך להיות חותמת גומי ואני יכול להגיד את דעתי".

לדבריו, "הוויכוח הוא אמתי. הליכוד היא מפלגה דמוקרטית. יש לי חובה לומר את דעתי ולהיאבק עליה. ישראל היא מדינה ריבונית, אבל היא דורסת את כל העקרונות הבסיסיים ביותר, ובעבור מה? עבור הסכמה של הצד השני לשבת למשא ומתן, שם ידברו רק על עוד מסירה של חלקי מולדת לאנשים שאפילו בתוך עמם אין להם מנדט".

משפחות שכולות: "נתניהו דורס את ערכי הצדק ברגל גסה"

מול משרד ראש הממשלה בירושלים יתכנסו הבוקר עשרות מנציגי המשפחות השכולות יחד עם פעילי "ישראל שלי" ו-"אם תרצו" כדי להפגין נגד ההחלטה לשחרר מחבלים. בארגון נפגעי הטרור אלמגור, מכנים את התנהלות של נתניהו "תבוסתנות", ואומרים כי "הוא דורס את ערכי הצדק ברגל גסה".

בין המפגינים נמצא גם אבי ברומברג, אחיינו של החייל אברהם ברומברג, שנרצח בשנת 81' על ידי שני ערבים ישראלים. "המשפחות השקולות מתמודדות עם הכאב יום יום ושעה שעה. בכל עסקה כזו ליבם נקרע מחדש", אמר ברומברג, "אנחנו פה כדי לנסות למנוע את ההליך המסוכן הזה".


ההפגנה הבוקר נגד שחרור האסירים (צלם: אילאיל שחר)

בימים האחרונים, פנו נציגי המשפחות השכולות לכל חברי הממשלה וביקשו שיתנגדו. מי שכבר הודיע שייענה לבקשתן הוא יושב ראש "הבית היהודי", השר נפתלי בנט, ואתו גם שני השרים הנוספים ממפלגתו אורי אריאל ואורי אורבך. אבל סביר להניח שההתנגדות הזו היא סמלית בלבד, מפני שההצעה צפויה לעבור, גם אם ברוב דחוק.

במערכת הפוליטית מעריכים, שכדי להמתיק את הגלולה המרה הזו עבור שרי הימין נתניהו יאשר, כבר בימים הקרובים, פרסום של מכרזים לבנייה בגושי ההתנחלויות. במועצת יש"ע קראו לשרים להתנגד להחלטה בכל מקרה וגם נציגיה ישתתפו בהפגנה היום.

השרים ידונו היום גם בעיגונו של משאל עם כחוק יסוד, כך שכל הסדר מדיני שיהיה כרוך בוויתור על שטחים ידרוש את אישור הציבור. מה תעשה הממשלה אם האזרחים יצביעו נגד החלטותיה? התשובה לשאלה הזו אינה ברורה, אבל הליכוד והבית היהודי צפויים להצביע בעד, כמו גם יש עתיד, ששינתה באחרונה את עמדתה והחליטה לתמוך בחוק חרף ההתנגדות שהביעו בעבר.


ההפגנה הבוקר נגד שחרור האסירים (צלם: אילאיל שחר)

למשפחות השכולות לא נאמר דבר: "זו חוצפה"

רענן בן-צור; שחר חי; איתי בלומנטל

למשפחות השכולות לא נאמר דבר: "זו חוצפה"

הממשלה תצביע היום על שחרור 104 אסירים, המשפחות שאיבדו את יקיריהן אמרו כי אף גורם רשמי לא הודיע להן מבעוד מועד. בנו של יוסף אליהו שנרצח ב-1985: "נחצו קווים אדומים"

Ynet

2013-07-28

לקראת ההחלטה היום בממשלה (א') על שחרור 104 אסירים ביטחוניים במסגרת המשא ומתן המדיני בין ישראל לפלסטינים, המשפחות השכולות זועמות על השחרור הצפוי של רוצחי יקיריהן. "אני חושב שזו חוצפה ושנחצו פה קווים אדומים", כך אומר יניב אליהו, בנו של יוסף אליהו שנרצח ביולי 1985 על ידי שני אסירים, עותמאן עבדאלל מחמוד בני חסין, והזאע מוחמד הזאע סעדי, העשויים להשתחרר במסגרת המו"מ.

"ראש הממשלה נכשל מול אבו מאזן. אם היה מדובר למשל בגלעד שליט והיו אומרים לי שתמורתו משחררים את רוצחיו של אבי, הייתי הראשון לתמוך במהלך הזה", אמר אליהו ל-ynet, "אבל פה לא מדובר בהצלת חיים, לא מדובר בחייל שנחטף אלא בצורך להתחיל במשא ומתן. שימצאו דרכים אחרות לכך. עד לאן הגענו? ישראל לאן?".

אליהו היה בן 10 בלבד בזמן רצח אביו. אמו נותרה אלמנה והוא וארבעת אחיו נותרו יתומים מאב. יניב, המוכר בעולם הילדים כ"אבא קדברא", העלה פוסט בעמוד הפייסבוק שלו וכתב: "בתוך תוכי אני עדיין אותו ילד שמחכה שאבא שלו יבוא אליו ויגיד לו 'מי בא לאבא' , אבל מעצם היותי בוגר אני יודע שזה לא יקרה, כי אבא שלי נרצח והוא לא יחזור יותר. אבל מי שאולי כן יחזור זה הרוצחים שלו. זה לא אבסורד בעיניכם?"













"או שביבי משקר או שהוא לא יודע מה קורה בלשכתו"

גליה ואלי תמם, הוריו של החייל משה תמם ז"ל מנתניה שנחטף ונרצח בשנת 1984 על-ידי חוליה מבאקה אל-גרבייה, מתנגדים בתוקף לשחרור המחבלים שרצחו את בנם. ההורים פנו כבר לפני שלושה שבועות במכתב לראש הממשלה, בנימין נתניהו, ולשרת המשפטים, ציפי לבני, באמצעות עו"ד ניסן שריפי והביעו את התנגדותם לשחרור רוצחי בנם.

בשבוע שעבר קיבלה המשפחה תשובה ממשרד ראש הממשלה שבה נכתב להם כי אין בשלב זה עיסוק בנושא שחרור מחבלים. "או שביבי שקרן או חפפן או שהוא אינו יודע מה קורה בלשכתו", אמר עו"ד שריפי.

המחבלים ווליד דקה ואיברהים ביאדסה, ערבים ישראלים מבאקה אל-גרבייה, נשפטו בשנת 1987 למאסר עולם על חטיפתו ורציחתו של תמם. "אילו היינו מדינה מתוקנת כמו ארה"ב, אז כבר לפני שנים היו מוצאים להורג", אומרים הורי החייל הנרצח. "השחרור יפגע בהרתעה שיש לרשויות הביטחון כלפי מחבלים אכזרים וצמאי דם מסוגם של רוצחי בננו".

גם בבית משפחת רוטנברג, שאב המשפחה איזיק ז"ל נרצח על ידי מחבלים בשעה שעבד באתר בנייה בפתח תקווה בשנת 1994, מתקשים לקבל את התנאים המוקדמים למו"מ שיביאו לשחרור הרוצחים.

משפחת רוטנברג מגיבה לשחרור האסירים

"יש כאן מצב אבסורדי שאתה משלם לפני שאתה מקבל את המוצר", אמר פנחס רוטנברג, בנו של איזיק. "לאורך השנים ישראל שחררה מחבלים וזה לא קידם אותנו בכלום. הערבים רואים אותנו כחלשים וכנותנים, במיוחד כשאותם האנשים חוזרים לרצח ולטרור כגיבורים לאומיים. במקרה של אבא, מדובר בשני מחבלים שרצחו יהודי זקן בן 70, ניצול שואה, וישבו 20 שנה בכלא. היום הם בגילאי ה-40, וחמור שהם יחזרו לעיסוקיהם".

לעומת משפחת תמם שקיבלה תשובה מלשכת רה"מ, פנחס רוטנברג מציין כי אף גורם רשמי לא פנה אליו ולמשפחתו. "אני חושב שלא יעזור אם נפגין או נעתור לבג"ץ שכבר בעסקת שליט הראה שהוא לא מתערב בהחלטות ממשלה. בכל מה שקשור לשחרור המחבלים עכשיו ברור שזה נובע מלחץ בינלאומי ולחץ מהאמריקנים".

רבקה רוטנברג (80), אלמנתו של איזיק ז"ל ואמו של פנחס, לא מאמינה שאפשר לשנות את החלטת הממשלה. "לא משנה מה אני אגיד, במילא לא יתייחסו לדברים שלי. יש מחבלים גרועים יותר מהמחבלים שרצחו את בעלי, למשל מחבלים שרצחו משפחות שלמות באכזריות". למרות ההצהרות של הפלסטינים, נשארה רוטנברג אופטימית בכל הנוגע להסכם שלום עתידי. "אולי אחרי שישחררו את המחבלים", היא נאנחת, "אולי אז יתקרב השלום. הלוואי ובסופו של דבר יהיה שלום ולא יהיו יותר רציחות".

בארגון נפגעי הטרור "אלמגור" התייחסו למכתב שפרסם אמש ראש הממשלה נתניהו לגבי שחרור האסירים ומסרו: "נתניהו מנסה לתרץ את כניעתו לטרור ואת מוכנותו המבהילה לשחרור נוסף של רוצחים עם דם על הידיים".

עוד נמסר מהארגון: "שוב נראה כי ברגע קשה, ראש הממשלה קרס ולא עמד בלחצים. מכתבו שמהווה מכבסת מילים נוספת מבית מדרשם של היחצנים שלו אינה מרגיע. נגיע מחר לישיבת הממשלה להביע את התנגדותנו לשחרור האסירים".

התנגדות בימין לשחרור אסירים: "מחבלים צריך להרוג"

עמרי נחמיאס; יהושע בריינר; שבתי בנדט; מערכת וואלה

התנגדות בימין לשחרור אסירים: "מחבלים צריך להרוג"

לקראת הדיון בסוגייה בממשלה, ועל רקע מכתבו של נתניהו לציבור, זעמו שרים וחברי כנסת. "לא ארים יד בעד שחרור רוצחים", הבהיר השר בנט. "מהלך מטורף", תקף סגן השר דנון

וואלה

2013-07-28


השר נפתלי בנט (צילום: יותם רונן)

בהמשך לקידום הצעדים לקראת פתיחת המשא ומתן המדיני הישיר בין ישראל לבין הפלסטינים, ידונו הבוקר (ראשון) השרים בישיבת הממשלה בירושלים על הסמכת צוות שרים מיוחד שידון בסוגיית שחרור האסירים ויקבע את זהותם. הצוות צפוי לכלול את השרים יעלון, לבני, אהרונוביץ' ופרי, שצורף ברגע האחרון בשל עברו כאש שב"כ והיכרותו את חלק מהאסירים המיועדים לשחרור. בנוסף, תדון הממשלה בשחרור קבוצת האסירים הראשונה. אמש פרסם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מכתב גלוי לציבור בו הוא התייחס לסוגיה הכואבת וניסה להסביר את חשיבות המהלך. אולם, דבריו לא שכנעו את הגורמים הפוליטיים בימין, שהביעו התנגדות גורפת לשחרור אסירים וקראו לשרי הממשלה להתנגד להצעה.

"אותנו לא צריך לשכנע. לא ארים יד בעד שחרור רוצחים וכך גם שרי מפלגתי", הבהיר יו"ר הבית היהודי, נפתלי בנט. בנוסף, כתב בנט בעמוד הפייסבוק שלו כי "מחבלים צריך להרוג, לא לשחרר". סגן שר הביטחון, דני דנון, פנה במכתב לשרי הליכוד, ואמר כי שחרור אסירים בטרם החל המשא ומתן "מגדיר בעתיד לישראל סטנדרטים של פשרות מרחיקות לכת אל מול דרישות מגוחכות מהצד השני". עוד כתב דנון כי "אני בטוח כי כל אחד מכם יודע כי יש קונצנזוס בליכוד להתנגדות לשחרור מטורף של עשרות מחבלים עם דם של מאות ישראלים על ידיהם".

"אין מתנות חינם"

התבטאות נוספת מתוך הליכוד נגד המהלך הצפוי הגיעה מכיוונה של יו"ר ועדת הפנים, ח"כ מירי רגב. "אני קוראת לשרי הליכוד להתנגד להצעה זו ולשכנע את ראש הממשלה כי אין מתנות חינם", אמרה רגב. "לא יכול להיות שנשחרר אסירים, רוצחים, טרוריסטים שרצחו אזרחים ישראלים חפים מפשע, עוד לפני שישבנו למשא ומתן. כפי שהאמריקנים שומרים על הכבוד שלהם, כך גם אנחנו צריכים לשמור על הכבוד הלאומי שלנו ולכבד את משפחות הקורבנות שסובלות יום יום את הכאב הנורא של מעשי הטרור של אותם אסירים".


"לא יכול להיות שנשחרר אסירים". ח"כ רגב (צילום: מגד גוזני)

ראשי שדולת ארץ ישראל בכנסת, יו"ר הקואליציה, ח"כ יריב לוין (הליכוד), וח"כ אורית סטרוק (הבית היהודי) תקפו גם הם את הודעת ראש הממשלה בעניין שחרור האסירים הפלסטינים, וטענו בהודעה משותפת כי "מדובר בהתקפלות נוספת של ישראל". לטענתם, "הקצב שבו הממשלה נסוגה מעמדותיה המוצהרות כבר בראשית המשא ומתן הוא יותר ממדאיג. אנו קוראים לשרים לעצור את הסחף ולהצביע מחר נגד הכניעה המבישה לטרור".

לצד התגובות הנזעמות שנשמעו בקרב אנשי הימין, גם ארגון המשפחות השכולות "אלמגור", פרסם הודעה המגנה את המהלך המתוכנן של ראש הממשלה. "בשעות האחרונות פנה ראש הממשלה נתניהו במכתב לציבור בו מנסה לתרץ את כניעתו לטרור ואת מוכנותו המבהילה לשחרור נוסף של רוצחים עם דם על הידיים", נכתב. "שוב נראה כי בהגיע רגע קשה רוה"מ קרס ולא עמד בלחצים. נראה כי פרס הנובל לשלום הקורץ לאובמה וקרי מאפיל על כל שיקול מוסרי והגיוני וישראל נלחצת שוב למשא ומתן כושל שתוצאות אכזבתו עלולות להתפרץ על כולנו במעגל אלימות נוסף. די לנו בכאב ובאבדן שלנו, לא נסכים לכך שעוד ועוד משפחות יצטרפו בעל כורחן אל שורות המשפחות והשכולות ונפגעי הטרור".

אתמול אמר גורם פלסטיני לוואלה! חדשות כי לצד 82 אסירים פלסטינים ותיקים שיושבים בבתי הכלא בארץ יותר מ-20 שנה אותם הסכימה כבר ישראל לשחרר, החליט ראש הממשלה להיענות לדרישה הפלסטינית ולשחרר 24 אסירים ערבים-ישראלים נוספים, שנידונו למאסרי עולם וכלואים בישראל עוד לפני הסכמי אוסלו.


"החלטה קשה מאין כמוה". נתניהו (צילום: קובי גדעון, לע"מ)

ברקע דיווח זה, ולקראת ההצבעה בסוגיה הבוקר בממשלה, פרסם אמש, כאמור, נתניהו מכתב גלוי לציבור בו הוא התייחס לסוגיית האסירים. "זוהי החלטה קשה מאין כמוה. היא מכאיבה למשפחות השכולות, היא מכאיבה לעם ישראל כולו והיא מכאיבה לי מאוד", כתב נתניהו. "היא מתנגשת עם ערך חשוב מאין כמוהו, ערך הצדק. זהו אי צדק ברור שבני עוולה, גם אם רובם המוחלט ישבו בכלא למעלה מ-20 שנה כמו במקרה זה, ישתחררו לפני שסיימו לרצות את מלוא תקופת מאסרם".

"כדי לקבל החלטות שנתמכות בדעת הקהל אין צורך בראשי ממשלה. ראשי ממשלה נדרשים מעת לעת לקבל החלטות בניגוד לדעת הקהל – כשהדבר חשוב למדינה. בתשעת החודשים הקרובים נבחן אם יש מולנו גורם פלסטיני הרוצה כמונו בסיום אמיתי של הסכסוך בינינו. סיום זה יתאפשר רק בתנאי שיובטח ביטחון אזרחי ישראל ויובטחו האינטרסים הלאומיים החיוניים שלנו", הוסיף ראש הממשלה. "התשובה הטובה ביותר שאנו נותנים לאותם רוצחים שפלים שביקשו להכריע אותנו בדרך הטרור היא שבעשרות השנים שבהן ישבו בכלא – בנינו מדינה לתפארת והפכנו אותה לאחת המדינות המשגשגות, המתקדמות והאיתנות בעולם", סיכם נתניהו.

משפחות שכולות: אסור לשחרר רוצחים

דן לביא

משפחות שכולות: אסור לשחרר רוצחים

מחאה חריפה של משפחות הנרצחים • יפגינו מול ישיבת הממשלה • אחיו של רונן קרמני, שנרצח בירושלים: "אעשה הכל, כולל שביתת רעב, כדי לעצור זאת"

ישראל היום

2013-07-28


אבי ברומברג. "לא להיכנע" | צילום: מישל דוט קום

בני המשפחות השכולות במחאה חריפה נגד הכוונה לשחרר את רוצחי יקיריהם. היום תתקיים משמרת מחאה של המשפחות השכולות וארגון אלמגור (ארגון נפגעי טרור) מול משרד רה"מ, שם תיערך ישיבת הממשלה, בניסיון למנוע את שחרורם האפשרי של הרוצחים הפלשתינים.

צילום: בני פלבן

"רה"מ והצמרת המדינית לא יכולים להתכחש להתנגדות הציבור לשחרור רוצחים", הסביר אבי ברומברג, נציג המשפחות השכולות ודובר אלמגור. "לא ניתן יד לממשלת ישראל להיכנע ללחצים זרים ולחזור על טעויות העבר", הדגיש.

ירון פרידמן, אחיו של גיא פרידמן ז"ל שנרצח ב"ליל הקלשונים" ב־1992, אמר: "הנתינה שלנו דווקא מחזקת את האויב לבוא בתביעות נוספות. לא באים מראש למו"מ ומשחררים רוצחים".

ספיר חזות, בתו של דניאל חזות ז"ל שנרצח בצומת תלמי אלעזר במארס 1993, אמרה: "מהלך של שחרור רוצחים הוא של ממשלה שבוגדת באזרחיה. אמנם במקרה של שליט הסכמנו לשחרור אבל כאן לא מדובר בחיי אדם". עודד קרמני, אחיו של רונן קרמני ז"ל שנרצח בפיגוע בירושלים באוגוסט 1990, אמר: "אם ניאלץ להחריף צעדים, אעשה כל מה שאוכל, כולל שביתת רעב. אם אצטרך, אחסום את זה בגופי".

ארגון "אלמגור" על שחרור האסירים: שוב נתניהו קרס ולא עמד בלחצים

ארגון "אלמגור" על שחרור האסירים: שוב נתניהו קרס ולא עמד בלחצים

Ynet

2013-07-28

בארגון נפגעי הטרור "אלמגור" התייחסו למכתב שפרסם אמש ראש הממשלה בנימין נתניהו לגבי שחרור האסירים ומסרו: "נתניהו מנסה לתרץ את כניעתו לטרור ואת מוכנותו המבהילה לשחרור נוסף של רוצחים עם דם על הידיים".

עוד נמסר מהארגון: "שוב נראה כי ברגע קשה, ראש הממשלה קרס ולא עמד בלחצים. מכתבו שמהווה מכבסת מילים נוספת מבית מדרשם של היחצנים שלו אינה מרגיעה. נגיע מחר לישיבת הממשלה להביע את התנגדותנו לשחרור האסירים".

נפגעי הטרור: נתניהו קרס ולא עמד בלחצים

ניר הר-זהב

נפגעי הטרור: נתניהו קרס ולא עמד בלחצים

המשפחות השכולות ונפגעי הטרור מוחים על החלטת ראש הממשלה לשחרר מחבלים רוצחים. המשפחות טוענות כי הונו על ידי נתניהו ואנשיו.

ערוץ 7

2013-07-28


בנימין נתניהו (פלאש 90)

המשפחות השכולות ונפגעי הטרור בארגון "אלמגור" שיגרו מכתב תשובה לראש הממשלה בו הם מוחים על החלטתו לשחרר מחבלים רוצחים.

"נתניהו במכתב לציבור בו מנסה לתרץ את כניעתו לטרור ואת מוכנותו המבהילה לשחרור נוסף של רוצחים עם דם על הידיים. מדובר ברוצחים שפלים ביותר, ביניהם רוצחי ליל הקילשונים, רוצחי החיילים תמם ובלומרג מואדי ערה ואחרים.

שוב נראה כי בהגיע רגע קשה רוה"מ קרס ולא עמד בלחצים. נראה כי פרס הנובל לשלום הקורץ לאובמה וקרי מאפיל על כל שיקול מוסרי והגיוני וישראל נלחצת שוב למשא ומתן כושל שתוצאות אכזבתו עלולות להתפרץ על כולנו במעגל אלימות נוסף", כתבו המשפחות.

המשפחות טוענות כי בתקופה האחרונה הובטח להם כי לא ישוחררו מחבלים. בין השאר הן מציינות את ח"כ אופיר אקוניס שנשלח להרגיע את המשפחות כי הסוגייה אינה כלל על הפרק, "אקוניס נשלח כדי להטעות ולהרדים את המשפחות השכולות והפצועים כדי להפסיק את המאבק שהחלנו".

המשפחות ביקשו להיפגש עם ראש הממשלה או עם אנשיו אך סורבו פעם אחר פעם.

"אנו נגיע מחר לישיבת הממשלה להביע את התנגדותנו ואת דעתנו על השחרור המופקר הזה, ולדרוש כי משא ומתן ללא תנאים מקדימים יהיה באמת משא ומתן ללא כניעה מוקדמת. די לנו בכאב ובאבדן שלנו, לא נסכים לכך שעוד ועוד משפחות יצטרפו בעל כרחן אל שורות המשפחות והשכולות ונפגעי הטרור".

בין מו"מ לשחרור הרוצחים

שלמה צזנה

בין מו"מ לשחרור הרוצחים

המו"מ המדיני טומן בחובו אינספור פערים שנראים בלתי ניתנים לגישור • בינתיים, המשפחות השכולות נערכות לקרב

ישראל היום

2013-07-26


הרבה תלוי במתווך האמריקני. נתניהו ואבו מאזן | צילום: משה מילנר/לע"מ

פעם, כשהשר עמיר פרץ היה ילד, אמו, רחמה, נהגה לערוך קניות בשוק של העיר עזה. באחד מימי הקיץ, במקום לחזור עם סלים, הוא זוכר שהיא חזרה לשדרות במשאית עמוסת מרצפות מצוירות. בתוך שבוע כל הבית רוצף מחדש. אחרי כמה שנים אמו כבר נפטרה והוא נסע לביקור בעיר הולדתו במרוקו, שממנה עלה בגיל 5. הוא הגיע לבית הוריו, צילצל בפעמון וכשהדלת נפתחה, הוא נדהם לגלות שרצפת הבית מכוסה במרצפות מצוירות באותה דוגמה שאמו הביאה מעזה.

האם נחזור לקנות בשווקים של עזה, או שהיא תישאר בגדר זיכרון ילדות של בני הדור הוותיק? הוא שואל השבוע בחיוך, אבל עיניו מסגירות כי אפילו הוא, הסמן השמאלי של ממשלת ישראל, יודע ששלום כבר לא יהיה כאן. מקסימום "הסכם גירושים מכובד", כפי שמבקש השר יאיר לפיד.

פרץ שואל, האם המדינה הפלשתינית שתוקם, בסוף התהליך, תהיה רק ביהודה ושומרון או שתכלול גם את מדינת חמאס ברצועת עזה? האם לממשלת ישראל יש עמדה בנושא? השאלה הקשה הזאת, מן הסתם אחת מתוך שורה של שאלות מהותיות שיידונו במהלך המו"מ בוושינגטון בין ישראל לפלשתינים, תצטרך לקבל קודם כל את הכרעת המנהיגים. אחר כך את הכרעת העם, במשאל העם שיתקיים בסופו של התהליך, שתוביל יו"ר מפלגתו השרה ציפי לבני.

פרץ מאמין כי ראש הממשלה בנימין נתניהו "עבר משלב שבו הוא מעוניין לנהל את הסכסוך למצב שבו הוא מעוניין לפתור אותו". למסקנה הזאת שותפים עוד כמה שרים בכירים, ובראשם השר יעקב פרי ממפלגת יש עתיד.

נתניהו, מצידו, ניסה השבוע במרכז מורשת בגין בירושלים, לרגל 100 שנה להיוולדו של מנהיג הליכוד ורה"מ האגדי מנחם בגין, לשכנע בכנות כוונתו. האתגר המניע אותי, הסביר נתניהו, הוא כפול: למנוע בין הירדן לים מדינה דו־לאומית, ולמנוע בין הירדן לים הקמתה של מדינת טרור איראנית. הוא דיבר על הוויתורים שיצטרכו לעשות הפלשתינים והזכיר אחר כך שעד היום, הצד הסרבן, באופן עקבי, הוא הצד הפלשתיני.

הסדר קבע, לא ביניים

הנושא המרכזי במו"מ הוא נושא הגבולות. כאן ייקבע עומק הוויתורים של אבו מאזן, והעמדה של ישראל ברורה: אין חזרה לקווי 67', יש שמירה על גושי ההתיישבות, על ירושלים ועל שטחים מפורזים לשמירה על הביטחון. למעשה, אבו מאזן כבר קיבל במגעים קודמים עם אולמרט וברק את כל השטחים לפי קווי 67', עם חילופי שטחים על שני אחוזים בערך. נקודת הפתיחה של נתניהו היא שונה לחלוטין, ולכן הציפייה היא שאבו מאזן יוותר.

ברור לכולם כי בכל הסדר יהיה פינוי יישובים; צמד המילים "החלטות כואבות" שבו השתמשו השבוע ג'ון קרי וגם רה"מ וכמה משריו. שאלות המפתח הן כמה עשרות אלפי תושבים יצטרכו לפנות, ומתי יתבצע הפינוי?

המו"מ צפוי ככל הנראה להתחיל השבוע בוושינגטון. יישבו הצוותים – השרה לבני ושליחו של רה"מ, עו"ד יצחק מולכו, עם יו"ר הצוות הפלשתיני סאיב עריקאת, וכל צד יעלה את דרישותיו. אחר כך הצד האמריקני יצטרך לראות איך מניחים את ההצעות זאת על זאת, כך שיסתדרו. בסופו של דבר, כשיישארו הפערים, תגענה ההצעות לוויתורים הדדיים. סוגיית המהות, ששם צפויה אי ההסכמה וכפי שזה נראה היום אין שום צד שמוכן לוותר, היא בנושא ירושלים.

אבו מאזן נפגש עם קרי כשבין שניהם יש תמונה של מסגד אל־אקצא בהר הבית. נתניהו הוא הבעלים של מטבע הלשון "סלע קיומנו" באשר לאותו מקום. ומה קורה כאשר לא תושג הסכמה בנושא ירושלים? אחת ההערכות היא כי יושג הסדר ביניים.

אם תהיה הסכמה על הגבולות, על הסדרי הביטחון, על נושאי כלכלה ותנועה ועוד, אבל לא תושג הסכמה בנושא ירושלים והפליטים, יהיה אפשר לסגור הסכם חלקי. "אז זהו, שלא", מסבירים בסביבת נתניהו. רה"מ חזר ואמר בשיחות סגורות כי מטרת המו"מ היא הסכם קבע. הדבר גם מעוגן בהצהרה של קרי. נתניהו יודע שיש מחיר כבד להסכם, אבל זהו מחיר לא הוגן אם זה לא יהיה הסדר סופי, כזה שאחריו אפשר לומר "סוף לסכסוך וקץ לתביעות". כשלא מתמקדים רק בצד הישראלי. הרבה יהיה תלוי ביכולת המתווך האמריקני. האם הוא יוכל לתת לכולם את ההרגשה שהם קיבלו יותר ממה שיכלו לקבל? שהם המנצחים?

"רוצה החלטה היסטורית"

"ברור שלנתניהו יש רצון לסיים את הסכסוך הישראלי־פלשתיני", אמר השבוע אחד משרי הליכוד, שהעדיף להישאר בעילום שם, "נתניהו הגיע למסקנה שהוא רוצה להשאיר אחריו החלטה היסטורית; כזאת שמובילה לשינוי המציאות, לא רק לשיפור המציאות כפי שעשה, למשל, בהקמת הגדר בגבול מצרים. כל הסכם הגיוני שנתניהו יביא לא יידחה בממשלה, בכנסת ובעם. השאלה היחידה היא כמה נתניהו מוכן לשלם עבור ההסכם. הפלשתינים רוצים 100 אחוזים, נתניהו מוכן לשלם רק 60 אחוזים מהמחיר".

גם יוסי ביילין, מאדריכלי הסכם אוסלו, מסכים עם הגישה הזאת. באירוע השקת ספרו של רון פונדק "ערוץ חשאי", התקבצה צמרת השמאל בישראל באולם אחד, באודיטוריום מוזיאון תל אביב. ביילין אמר כי לדעתו "נתניהו רוצה שלום באמת, אבל לא מוכן לשלם את מחיר השלום".

מנגד, דווקא כעת, כשאיראן מגבירה את מעורבותה בסוריה ובלבנון, יש הגורסים כי זו לא העת להכניס עוד מדינה לא יציבה באזור. כך, למשל, השר עוזי לנדאו מישראל ביתנו בטוח שצריך לחכות כמה שנים. הבוס של לנדאו, אביגדור ליברמן, משוחרר מכבלי הממשלה, שכן אינו שר, עד שענייניו יתבררו. כיו"ר ועדת החוץ והביטחון הוא נפגש השבוע עם יו"ר ועדת החוץ של הפרלמנט האירופי, אלמר ברוק. אחרי שליברמן הבהיר כי ברוק הוא "מהטובים", ידיד ישראל, הוא שיגר את חיצי משנתו. "ההתנהלות שלכם, האירופאים, נובעת מחוסר הבנה בסיסי, ואולי אף מסוג של אובססיה אנטי־ישראלית.

האיחוד מפעיל לחץ רק על ישראל ומתעלם מהעובדה כי גם בזמן שכיהנו בישראל הממשלות ה'יוניות' ביותר, שהיו מוכנות לצעדים מרחיקי לכת כדי להגיע לשלום, הפלשתינים סירבו לכך. לו הייתי היום שר החוץ, הייתי מורה להפסיק באופן מיידי כל דיון עם האיחוד האירופי בנוגע למו"מ. לחשוב כי היום אפשר להשיג הסכם כולל לנוכח מה שקורה באזור, דומה למחשבה שאפשר להניח יסודות ולבנות בניין חדש בזמן רעידת אדמה", אמר ליברמן. חשוב לשמוע את הדברים, כי לליברמן יש שליטה על אצבעות שריו.

שאלת האסירים

ביום ראשון צפויה הממשלה לאשר את תחילת המו"מ, לקבוע כי כל הסכם מדיני יובא למשאל עם ולהסמיך צוות שרים מיוחד, שיאשר את שחרור 85 המחבלים הרוצחים הכלואים בישראל עוד מלפני אוסלו. השחרור יבוצע רק אחרי הכינוס של המועצה הכללית של האו"ם ולאחר שיתברר כי אבו מאזן לא יבקש שם הכרה להקמת מדינה פלשתינית.

נתניהו יוכל למנות בפני השרים בסיפוק את ההישגים שבחזרה למו"מ, וכאן מדובר בהישגים אישיים שלו, מול האמריקנים, האירופאים והקוורטט. לנתניהו יש קבלות לכך שעמד ביעדים לבלימת הסחף שהיה לאחר המו"מ שניהל אולמרט.

סוכם כי השיחות יתקיימו תקופה ארוכה. בכך נוטרל אבו מאזן מהאפשרות "לברוח" באמצע ולגרור את ישראל למשחק האשמות. הפלשתינים לא יפנו לאו"ם ולא יבצעו מהלכים חד־צדדיים. נוסף על כך, נקבע כי אין הקפאת בנייה. הישג משמעותי נוסף הוא תמיכה של הליגה הערבית במהלך. מול כל אלה עומד התשלום: שחרור מחבלים רוצחים.

שרי הממשלה טוענים כי השחרור לא משפיע מבחינה אסטרטגית או ביטחונית. המחבלים שישוחררו שפוטים לעונשים של יותר ממאסר עולם אחד, בגין רצח. מספר האסירים המיועד לשחרור הוא 85. זהו נושא כאוב, אך בלשכת רה"מ מקווים כי בעזרת הסטטיסטיקה אפשר לרכך את דעת הקהל. לפי הנתונים שלהם, בשנים 1999-1993 שיחררה ישראל 6,912 מחבלים; בשנים 2008-2003 שוחררו עוד כמה אלפים בעשרה סבבים, במסגרת "מחוות".

השבוע התקשרו לשרים נציגי משפחות שכולות, ביוזמת ארגון אלמגור. הם ביקשו מהשרים לקבל אותם למפגש שבו ינסו לשכנע אותם, דרך הסיפורים האישיים, שלא לבצע את המהלך ולא לשחרר אסירים. המודל שעמד לנגד עיניהם היה זה שנקטו הוריו של גלעד שליט.

איש מהשרים לא מצא לנכון להסכים לפגוש אותם. רק שני שרים, מאיר כהן ועוזי לנדאו, עודדו אותם בכך ש"יצביעו נגד". שאר השרים אמרו כי הם "מכירים את הנושא". בשיחות עם שרים כולם מדגישים כי אין בעיה אסטרטגית בשחרור מחבלים, אך מעדיפים להתעלם מהשאלה המוסרית והערכית של שחרורם.

שאלה אחרת שמטרידה את השרים היא האם המחבלים שישוחררו יגורשו לרצועה, או ישוחררו לבתיהם ביו"ש? האם תמונות של מחבלים רוצחים, ששוחררו ויחגגו בכיכר ברמאללה בהשתתפות אבו מאזן, עשויה לתרום או להזיק למו"מ? בעבר, כאשר אבו מאזן השתתף בחגיגות של שחרור מחבלים רוצחים ושיבח אותם כלוחמי חופש, נתניהו התייחס לנושא בחומרה כאל צעדים שפוגעים במו"מ. אז הפעם זו תוכל להיות רק מכה קלה בכנף?

מי רוצה משא ומתן?

ניצן קידר

מי רוצה משא ומתן?

חידוש המגעים המדיניים מעורר ביקורת בקואליציה. חלק מהשרים והח"כים הודיעו כי יתנגדו לוויתורים. הבית היהודי: לקדם חוק למשאל עם.

ערוץ 7

2013-07-26

מקור


נתניהו וקרי (משה מילנר, לע"מ)

כמעט שבוע חלף מאז הכרזת מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי על חידוש המגעים המדיניים.

בינתיים נראה שחוץ מראש הממשלה בנימין נתניהו אין מי שיודע מה בדיוק הובטח לפלשתינים תמורת פתיחת המגעים, והאם קיבל אבו-מאזן מכתב הבנות מקרי במהלך הפגישות המרתוניות שקיים עמו בירדן בשבוע שעבר.

מה שכן ברור הוא שהצהרתו של נתניהו לפיה לא יהיו תנאים מוקדמים לפתיחת השיחות לא עולה בקנה אחד עם המציאות. המחווה של שחרור המחבלים, למשל, היא כבר עניין גלוי וידוע. גם זה נתגלה רק בדרך אגב, במהלך דיון שכינסה יו"ר ועדת הפנים של הכנסת, ח"כ מירי רגב. בדיון התגלה כי השחרור המדובר כולל 82 מחבלים שנשפטו לעונש מאסר עולם עוד לפני הסכמי אוסלו על מעשי רצח קשים, וכולם מוגדרים כ"מחבלים עם דם על הידיים", כפי שהבהירה בדיון נציגת משרד המשפטים.

"ארה"ב מבקשת מאיתנו לערוך מחוות, אבל פולארד אינו משוחרר במחווה הדדית. לעומת זאת, אנחנו צריכים לשחרר טרוריסטים. רוצחים לא יכולים להיות כלי במשא ומתן", טענה רגב. בוועדה גם עלה נתון מפתיע נוסף: להערכת משרד המשפטים, לא פחות מאלפיים מחבלים שוחררו בשנים האחרונות במסגרת מחוות לפלשתינים. זאת מבלי לקחת בחשבון את המחבלים ששוחררו בעסקאות מול ארגוני הטרור. ההורים השכולים זועמים. מאיר אינדור, יו"ר ארגון נפגעי הטרור 'אלמגור', טוען כי כאשר משחררים מחבלים בעסקה מדינית למעשה משדרים להם שהם לוחמים. "צריך לומר בריש גלי שהם עשו פשעים נגד האנושות". אליהו כרמאני, שבנו רונן הי"ד נרצח על ידי מחבלים, ציין כי כשהיה מדובר בגלעד שליט היה מוכן שישחררו את אחד הרוצחים למען המטרה, אבל כעת הנסיבות שונות. "בעת הזאת, בשביל מה לשחרר מחבלים?", הוא תוהה בכאב ומוסיף: "אני קורא לממשלה לעצור את העסקה המפוקפקת הזו".

מחוות בשלבים

במהלך השבוע האחרון טענו הפלשתינים כי יש בידם התחייבות כתובה לשורה של צעדים שישראל התחייבה לעשות: שחרור מחבלים נוספים בהמשך, התחייבות לניהול המשא ומתן על פי גבולות 67' עם תיקונים ואף הקפאת בנייה שקטה, ללא הכרזה רשמית. עד כה לא נשמעה מהממשל האמריקני שום הכחשה גורפת בנושא. המערכת המדינית מיהרה להכחיש מכול וכול כמעט את כל הדיווחים, למעט אלו הקשורים לשחרור מחבלים, עניין שאושר כבר לפני חודשים אחדים על ידי מערכת הביטחון. השחרור, אגב, יוגדר כ"מחווה לרגל הרמדאן" ולא כחלק מהמשא ומתן. גורמי הביטחון טוענים כי המחבלים הללו מבוגרים וממילא היו אמורים להשתחרר בקרוב וכי הם אינם מהווים סכנה ביטחונית.

בירושלים יש ספקות לא מועטים לגבי המגעים עם הפלשתינים, ואחד החששות המרכזיים הוא שהרשות מנסה להשיג הישגים על גבה של ישראל, כמו שחרור מחבלים והקפאת בנייה, ואז לפוצץ את השיחות ולטעון שישראל אינה רצינית. "אם אכן תיראה כוונה רצינית מצד הרשות", מבהיר לנו גורם מדיני, "ישוחרר גל ראשון של אסירים, ולפי ההתקדמות מול הפלשתינים ישוחררו נוספים". לדברי הגורם, שחרור המחבלים יתבצע בפרק זמן של שבועות ספורים, בניסיון לבנות אמון הדדי. התכנון הוא שהשלב הראשון של המחווה הזו יתבצע רק אחרי שיתבהרו תוצאות השיחות הראשונות בין צוותי המשא ומתן.

אז איך זה יתבצע? בשבוע הבא ייוועדו בוושינגטון השרה הממונה על המגעים עם הפלשתינים, ציפי לבני, ושליחו המיוחד של נתניהו, עו"ד יצחק מולכו, עם ראש צוות המשא ומתן הפלשתיני, סאיב עריקאת. שם גם תתקבל החלטה על המועד שבו יתקיימו פגישות רשמיות בין צוותי המשא ומתן, ואולי אף פגישה בין המנהיגים – נתניהו ואבו מאזן – שתתקיים בשלב מאוחר יותר. תשעת החודשים שהוקצו למיצוי השיחות בעת הזאת אמורים להספיק כדי לוודא את רצינות הצדדים.

מי שהאמריקנים מייעדים להעמיד כמתווך המרכזי בשיחות הוא מרטין אינדיק, לשעבר שגריר ארה"ב בישראל אשר מכיר היטב את הזירה המקומית. עם זאת, אינדיק אינו נתפס כאובייקטיבי, בין היתר בשל העובדה שהוא משמש כיו"ר המועצה הבינלאומית של הקרן החדשה לישראל, לצדה של לא אחרת מאשר עו"ד טליה ששון. במערכת המדינית לא ששים על המינוי הזה. סגן שר הביטחון דני דנון אף פנה לראש הממשלה בנימין נתניהו כדי שזה ידרוש מקרי לשלוח לאזור מתווך הוגן. דנון הזכיר לנתניהו כי הקרן החדשה "מממנת ארגונים אנטי-ציוניים המאשימים את ישראל בפשעי מלחמה". אינדיק גם לא הסתיר את דעתו על כוונותיו האמיתיות של נתניהו לגבי הפלשתינים. "נתניהו אמנם מוכן לשלם מס שפתיים בנושא פתרון שתי המדינות, אך מפלגתו לא תתמוך במדינה פלשתינית עצמאית בגדה המערבית", כך כתב במאמר שפרסם באחרונה.

עם זאת, אינדיק נתפס כאדם דיסקרטי ובקי מאוד בשטח, וזה מה שמחפש הממשל האמריקני לפי שעה. גם ראש הממשלה בנימין נתניהו הבהיר כי השיחות המדיניות, לפחות בשלב הראשון שלהן, יתנהלו הרחק מעין הציבור והתקשורת כדי למנוע הדלפות.

על גבולות 67', כפי שטוענים הפלשתינים, איש לא מדבר לפי שעה, אבל גם ההצהרות של ראש הממשלה מהוות איתות. נתניהו הגדיר את היעדים שהציב לתהליך כ"מניעת היווצרותה של מדינה דו-לאומית בין הירדן לבין הים, לצד מניעת הקמתה של מדינת טרור נוספת בחסות איראן. אנחנו נצטרך למצוא את האיזון בין שני הדברים הללו, והשותפים שלנו למשא ומתן יצטרכו גם הם לעשות ויתורים שיאפשרו לנו לשמור על הביטחון שלנו ועל האינטרסים החיוניים הלאומיים שלנו", דברי נתניהו. הממשל האמריקני מפעיל בעת האחרונה לחצים כבדים על נתניהו כדי שיכין את דעת הקהל הישראלית לוויתורים מדיניים.

הליכוד לא מיישר קו

בישיבת הממשלה ביום ראשון, ככל הנראה, מתכוון נתניהו לפנות אל השרים ולבקש מהם להסמיך אותו לנהל באופן אישי את המגעים, מבלי שיידרש לאישור הממשלה או הקבינט לפחות לגבי שחרור המחבלים. בלשכת ראש הממשלה אף בדקו השבוע מבחינה משפטית את האפשרות לבצע את מהלך שחרור המחבלים ללא התייעצות עם הקבינט. נתניהו זוכה לפי שעה לגיבוי לפחות מחלק מהשרים. הוא מקבל תמיכה מלאה לצעדיו משר הביטחון משה יעלון, וכמובן משרי יש עתיד והתנועה, שדיברו על "יום היסטורי וחגיגי". מנגד, כמה משריו שלו מביעים התנגדות אקטיבית.

הראשון בהם הוא השר ישראל כץ, שהבהיר: "אצביע נגד שחרור רוצחים אם העניין יובא לאישור הממשלה". כץ, יודעים בסביבת נתניהו, גם מתנגד להקמת מדינה פלשתינית, ואמר השבוע כי יוביל את המתנגדים להסכם כזה. השר יובל שטייניץ, שבעבר נחשב קרוב לנתניהו, הביע גם הוא פסימיות מהאפשרות שמשהו רציני יתרחש במגעים הללו. סגני השרים דני דנון וציפי חוטובלי מתנגדים לכל ויתור, ויו"ר הקואליציה יריב לוין, ראש שדולת ארץ ישראל בכנסת, יצא השבוע בהצהרות נגד שחרור מחבלים. בכלל, אומרים בליכוד, מרבית הסיעה של ראש הממשלה לא תיישר קו במהירות כשלא יהיה מי שידרבן אותה לעשות זאת, וכאמור, לוין כנראה לא יתגייס למשימה.

במפלגת הבית היהודי, כך נראה, מסתיימת האידיליה עם יש עתיד כשהתהליך המדיני נראה באופק. השר יעקב פרי רמז השבוע שמבחינתו המפלגה החברה יכולה לפרוש מהממשלה. "לתהליך השלום יש רוב בכנסת ואני מעריך שאם המהלך המדיני יחולל משבר בקואליציה, תהיה ממשלה אחרת שתוכל להמשיכו", הבהיר פרי, ורמז לנפתלי בנט שאיומים אינם מתאימים כאן. אבל בנט אינו מוותר. הוא מצטט שוב ושוב את הבטחת נתניהו ש"כל החלטה שתתקבל במשא ומתן המדיני תובא למשאל עם", ופועל בכיוון הזה. השבוע הוא אף הציב אולטימטום כשקבע שמפלגתו דורשת להעביר עוד לפני תום מושב הקיץ את חוק משאל העם, וזאת כתנאי לתמיכה בתקציב המדינה.

בשל כך הממשלה תידרש לאשר כחוק יסוד את חוק משאל העם על כל הסכם עתידי בשטחים שבהם מחזיקה מדינת ישראל. לאחר האיום של בנט, וכנראה לאחר שראה שהבית היהודי אינו מקבל בעין יפה את ההתלהבות היתרה מחידוש המגעים, הצהיר שר האוצר יאיר לפיד על תמיכת מפלגתו בחוק, מה שמבטיח לו רוב בממשלה. במערכת הפוליטית היה מי שהרים השבוע גבה ותהה כיצד אותו לפיד, שסיעתו קיבלה אך לפני שבועות ספורים החלטה להתנגד למשאל העם כחוק יסוד וממש מנעה בשיניה את קידומו, הפך את עורו. "הבית היהודי הוכיחה השבוע למה עם ישראל זקוק לה בממשלה", הבהיר בנט השבוע וציין: "אמרנו שלא נהיה בממשלה שתנהל משא ומתן על קווי 67', וזה לא יקרה. הוכחנו שכשאנחנו מתעקשים, אנחנו מביאים תוצאות. הודענו שנעמוד על המשך בנייה וצמיחה בכל חלקי הארץ, וגם זה יקרה. בנייה מביאה חיים ונסיגה מביאה טרור".

בבית היהודי אין כמעט מי שמאמין שמשהו טוב יכול לצאת מהשיחות הללו. שר השיכון אורי אריאל טרם שמע מנתניהו מילה על הקפאת הבנייה, אבל זה יכול לקרות בכל רגע, כפי שטוענים בסביבתו של ראש הממשלה. בישיבתה השבוע קיבלה הסיעה החלטה שלא תישאר בקואליציה אם תתבצע בפועל הקפאת בנייה ביהודה ושומרון. בנט אף טוען שקיבל הבטחה בעניין מראש הממשלה, אבל במערכת המדינית היה מי שאמר בבדיחות הדעת שמדובר באותו נתניהו שהצהיר שהמשא ומתן יתנהל בלי הדלפות.

גורם בכיר בסביבתו של נתניהו רמז השבוע שלא רק שהבנייה לא תוקפא, מה שקורה כעת בפועל בשטח, אלא אפילו יינתנו אישורים חדשים, בשל סיכום מוקדם בין ראשי הבית היהודי לאנשי ראש הממשלה. המטרה, לדבריו, ברורה: נתניהו ישחרר מחבלים מצד אחד ויאפשר בנייה מצד שני, וכך יקשה על הבית היהודי לעזוב את הממשלה.

ליברמן פותח חזית

המצב הפוליטי משחק נגד הבית היהודי, כשבעורפה נושפת מפלגת העבודה ושלי יחימוביץ' בראשה, שתשמח להיכנס לממשלה בשלב הזה של חייה הפוליטיים. מאידך ניצב אריה דרעי, שמנסה מאחורי הקלעים למצוא את הקונסטלציה שתכניס אותו ואת מפלגת ש"ס לממשלת נתניהו. הבעיה של דרעי היא שמפלגתו נקרעת בנושא השיחות מול הפלשתינים, והמתנגד הבולט ביותר הוא שר הפנים לשעבר, אלי ישי, שמקורב לנתניהו לא פחות ואולי אף יותר מדרעי. ישי ינסה למנוע כניסה לממשלה, במיוחד אם תחל במהלך של ויתורים מפליגים.

כמו כן נתניהו צריך לסמן לעצמו שותף בעייתי נוסף בעניין הפלשתיני – יו"ר ועדת החוץ והביטחון אביגדור ליברמן. נתניהו לא אהב, בלשון המעטה, את ההצהרה של עמיתו לפיה אין שום ודאות שהמגעים עם הפלשתינים אכן יחודשו באופן רשמי, וטען כי אין טעם לנהלם בשל העובדה שכל נסיגה שישראל תסכים לה תגרום לפלשתינים לדרוש עוד. לדבריו, לא משנה כמה תוותר ישראל, הפלשתינים לא יראו שום מהלך כקץ הסכסוך. גם בסוגיית משאל העם ליברמן ומפלגתו נמצאים בצד המתנגד. ליברמן אף הוסיף כי לדעתו הסכם עם הפלשתינים יזכה לתמיכת העם רק בשל "שטיפת המוח של התקשורת וחיבוק הדוב שתעניק הקהילה הבינלאומית לישראל".

החשש הגדול של המתיישבים ביהודה ושומרון, וגם של תנועתו של ראש הממשלה, הליכוד, הוא מכך שאיש חוץ מראש הממשלה אינו יודע בדיוק כמה רחוק יהיה מוכן נתניהו ללכת, והאם חידוש המגעים, כפי שהגדיר זאת מרטין אינדיק, הוא "מס שפתיים שנתניהו מוכן לשלם". לפי שעה נראה שנתניהו מעוניין לשמור את הקלפים קרוב אליו ולנהל באופן אישי את התהליך, כדי לבוא מאוחר יותר ולהציג לעם כישלון או הישג, מבלי שהדרך הפתלתלה תהיה נהירה לציבור הישראלי.

בתגובה לקרי: המתיישבים מקימים לובי בגבעת הקפיטול

בעוד האמריקנים עסוקים בהכנות לחידוש המגעים המדיניים, נציגות ממועצת שומרון מקימה בתוככי הקונגרס האמריקני לובי למען ההתיישבות.

לאחר הקמת השדולה בפרלמנט האירופי, הצוות שזכה לכינוי "משרד החוץ של השומרון" צובר תאוצה ודואג להקמת לובי גם בגבעת הקפיטול. משלחת מיוחדת של ראשי ההתיישבות בשומרון, בראשות ראש המועצה גרשון מסיקה וממלא מקומו יוסי דגן, ביקרה בבירה האמריקנית במהלך השבוע ונועדה עם למעלה מעשרים חברי קונגרס וסנאט. הביקור אמנם תוכנן ועובד במשך מספר חודשים, אך העיתוי המדיני שבו יצא אל הפועל הפך אותו למשמעותי יותר.

במשלחת מדווחים כי חברי קונגרס רבים ביקשו להצטרף למהלך ולקבוע פגישות נוספות, עד שחברי המשלחת נאלצו להתפצל לשתי קבוצות שהופיעו לפגישות עם הנבחרים האמריקנים. במהלך הפגישות סיפר גרשון מסיקה על הקשר התנ"כי של עם ישראל לשומרון ועל הדו-קיום האמיתי המתרחש באזורי התעשייה ביו"ש. יוסי דגן הסביר לנבחרים האמריקנים כי השומרון הוא לב המדינה, והמחיש למארחים באמצעות מפת תבליט טופוגרפית כיצד אין היתכנות לקיום מדינת ישראל בלי ההתיישבות ביהודה ושומרון. חברי הקונגרס גם הוזמנו לבוא ליישובים ולהתרשם בעצמם מהמצב בשטח. חבר הקונגרס ג'ון פלמינג אף הבטיח להילחם למען עתיד ההתיישבות. "קיבלתי על עצמי לעשות יותר לגבי ההסברה של השומרון. אני אמשיך לתמוך במדינת ישראל ולדאוג לביטחונה", הצהיר בתום המפגש עם המשלחת הישראלית.

ארגון "אלמגור" לראשי יש"ע: אל תתנו לעטוף שחרור מחבלים בבניית דירות

ארגון "אלמגור" לראשי יש"ע: אל תתנו לעטוף שחרור מחבלים בבניית דירות

הממשלה תדון בישיבתה ביום ראשון בשחרור מחבלים רוצחים כ'מחווה' לאבו-מאזן, וצפויה לאשר בניית 1000 יח"ד בגושי ההתיישבות. ארגון נפגעי הטרור 'אלמגור קורא לראשי המועצות ביו"ש להתנער בפומבי מהחיבור בין הבנייה ושחרור הרוצחים

הקול היהודי

2013-07-26


מחבלים משוחררים. (אלמגור)

ביום ראשון תדון הממשלה בשחרורם של מחבלים שרצחו יהודים בתקופה שקדמה להסכמי אוסלו. שחרור המחבלים נעשה "כמחווה" למנהיג הרשות הפלשתינית אבו-מאזן, כחלק מניסיונה של מדינת ישראל לשאת ולתת עמו. באותה ישיבת ממשלה צפויה הממשלה לאשר את הקמתן של 1000 יחידות דיור בגושי ההתיישבות ביו"ש.

ארגון נפגעי הטרור 'אלמגור' קורא למועצת יש"ע ולראשי המועצות ביהודה ושומרון, להתנער בפומבי מאישור הבנייה, הכרוך בשחרור המחבלים. "הודיעו לביבי 'אל תקנה אותנו ואת הצבור, לשחרר מחבלים במחיר בניית 1000 דירות'!אל תעזרו לביבי ולשריו לעטוף את שחרור המחבלים בבניית דירות ביו"ש".

מאיר אינדור מראשי "אלמגור" אומר, כי "הנסיון לייצר לינק בישיבת הממשלה הקרובה בין השניים הוא יותר ממכוער. ראשי המועצות ביו"ש ואנשי מועצת יש"ע צריכים לעשות מה שיהונתן פולארד עונה תמיד במקרים כאלו: 'אל תשחררו אותי אם זה כרוך בשחרור מחבלים'".

רה"מ: "בעולם האכזר, כדי לשרוד צריך להיות חזק"

שלמה צזנה; אפרת פורשר; יורי ילון; לילך שובל

רה"מ: "בעולם האכזר, כדי לשרוד צריך להיות חזק"

נתניהו, שנאם בסיום קורס במכללה לביטחון לאומי: "שלום עושים רק עם חזקים" • בעקבות הכוונה לשחרר מחבלים: המשפחות השכולות פותחות במאבק

ישראל היום

2013-07-25


נתניהו והשר היפני קישידה, אתמול | צילום: מרים צחי

"במזרח התיכון ובעולם האכזר שבו אנו חיים כדי לשרוד אתה חייב להיות חזק, זה היה נכון בזמנו של הרצל וזה נכון שבעתיים בזמננו. שלום עושים רק עם חזקים", כך אמר אמש ראש הממשלה בנימין נתניהו.

בטקס סיום קורס של המכללה לביטחון לאומי בהר הצופים בירושלים אמר עוד נתניהו כי ישראל לא תפקיד את ביטחונה בידי שום גורם. "ישראל תמיד תגן על עצמה בכוחות עצמה, נגד כל איום, קרוב ורחוק", אמר, "שימור היכולת הזאת, הכנתה, שיופה, שכלולה והפעלתה בהתאם הצורך – זהו הביטחון הלאומי שלנו. אני בטוח שכל אחד ואחת מכם תתרמו לו בדרככם".

מוקדם יותר, בפגישה עם שר החוץ היפני פומיו קישידה, אמר רה"מ כי גם יפן וגם ישראל מתמודדות עם מדינות מרדניות שלהן תוכניות נשק גרעיני מסוכנות. "באיראן חיוני שיהיה שינוי במדיניות, לא רק שינוי בסגנון אלא שינוי מהותי. נוכל לראות זאת רק אם הם ייענו לכל הדרישות של מועצת הביטחון של האו"ם". נושא הפצצה האיראנית עלה גם בפגישתם של השר לעניינים אסטרטגיים, ד"ר יובל שטייניץ, ושר החוץ הבריטי, וויליאם הייג, בלונדון.

השר קישידה התארח גם אצל הנשיא שמעון פרס ושמע ממנו מסר דומה. "אף אחד אינו רוצה נשק גרעיני בעולם, ויפן, שסבלה הכי הרבה מנשק גרעיני, יודעת היטב מה המשמעות של נשק גרעיני בידי איראן", אמר הנשיא, "העם האיראני אינו אויבנו. הבחירות האחרונות באיראן הוכיחו שהעם האיראני רוצה הנהגה אחרת. אנו נאבקים במדיניות המשטר החותר להשגת נשק גרעיני והפיכתו למרכז טרור, ואני מקווה כי הסנקציות הכלכליות ימשיכו עד להשגת המטרה".

נגד שחרור רוצחים

פרס אף אמר אתמול שהוא תומך ביוזמה לערוך משאל אם יושג הסכם בין ישראל לבין הפלשתינים. בראיון לערוץ הטלוויזיה האמריקני "אל־חורה" אמר הנשיא: "איני חרד ממשאל עם. לדעתי, רוב העם בישראל רוצה בשלום".

לקראת המגעים עם הפלשתינים, מתכוננות משפחות של קורבנות המחבלים שצפויים להשתחרר לצאת למאבק. כבר ביום ראשון מתוכננת הפגנה מול ישיבת הממשלה. להפגנה יגיעו משפחות שכולות, אנשי הארגון למען נפגעי הטרור "אלמגור", פעילי תנועת ישראל שלי, פעילי תנועת אם תרצו, צעירי הליכוד, וכן חברי כנסת מהימין. עוד קודם לכן, כנראה כבר היום יגיעו נציגי אלמגור למשרד רה"מ וינסו למסור לנתניהו מכתב עם בקשה להיפגש עמו.

"מתקיים דיון לשחרור מחבלים"

גדעון אלון

"מתקיים דיון לשחרור מחבלים"

82 רוצחים שנשפטו לפני אוסלו מועמדים לשחרור כמחווה • ביקורת על הצעד בוועדת הפנים

ישראל היום

2013-07-22


אסירים בבתי הכלא הביטחוניים | צילום: משה שי (ארכיון)

מנהלת מחלקת החנינות במשרד המשפטים עו"ד אמי פלמור, גילתה היום כי מתקיים דיון לשחרורם של 82 מחבלים שנשפטו לפני הסכם אוסלו.

בדיון שקיימה ועדת הפנים של הכנסת בנושא שחרור אסירים ביטחוניים כמחווה כלפי הפלסטינים, הוסיפה פלמור כי להערכתה במחוות כלפי הפלסטינים (לא כולל עסקאות חילופים) שוחררו כ- 2000 אסירים ביטחוניים.

יובל ביטון, ראש מחלקת הערכה ומחקר בשירות בתי הסוהר, סקר את מצבת 5120 האסירים הביטחוניים הכוללים 3533 שפוטים, 1589 עצורים ו-138 עצורים מנהליים. לדבריו רוב המחבלים משתייכים לארגון הפת"ח. כן ציין כי ישנם 82 אסירי עולם מהתקופה של טרם הסכמי אוסלו, כולם נחשבים למחבלים "עם דם על הידיים".

יו"ר הועדה ח"כ מירי רגב (הליכוד-ביתנו) תקפה את הכוונה לשחרר של 82 מחבלים עם דם הידיים. לדבריה ראוי שהציבור יקבל מידע על האסירים הביטחוניים שאותם עומדים לשחרר כמחווה לקראת חידוש המו"מ המדיני. "ארה"ב מבקשת מאתנו לערוך מחוות אבל פולארד אינו משוחרר במחווה הדדית. לעומת זאת, אנחנו צריכים לשחרר טרוריסטים. רוצחים לא יכולים להיות כלי במו"מ" – אמרה רגב.

אליהו כרמאני, שבנו רונן ז"ל נהרג על ידי מחבלים שחטפו אותו מטרמפיאדה בדרכו לגבעת זאב, ציין כי במשפט התברר כי המחבלים ביצעו את הרצח המתועב עבור בצע כסף. ביהמ"ש שפט אותם לארבעה מאסרי עולם אולם הם עדיין לא ריצו מאסר עולם אחד. "הייתי בעד שחרור גלעד שליט ואפילו הסכמתי שאחד הרוצחים ישוחרר. אבל כעת, בשביל מה לשחרר?", שאל כרמאני, שקרא בכאב שלא לשחרר את האסירים.

ח"כ יוני שטבון (הבית היהודי) אמר כי "ישראל איבדה את הרגישות למשפחות השכולות. בנוסף, המושג 'כבוד לאומי' הפך להיות ביטוי גס". ח"כ דוד אזולאי (ש"ס) אמר שאין ערך לדיון כי בסופו של דבר ישוחררו המחבלים. ח"כ זבולון כלפה (הבית היהודי) יצא נגד השימוש במילים "מחבלים עם דם על הידיים. זוהי מכבסת מילים. יש לקרוא להם רוצחים".

יו"ר ארגון אלמגור מאיר אינדור אמר שכשמשחררים מחבלים בעסקה מדינית, למעשה משדרים שהם לוחמים. "צריך לומר בריש גלי שהם עשו פשעים נגד האנושות".

אבו מאזן מודה לראש הממשלה על המתנה המיוחדת

גיל קלנר

אבו מאזן מודה לראש הממשלה על המתנה המיוחדת

בסרטון אנימציה חדש חוגג אבו מאזן את יום הולדתו ופותח מתנות, כאשר הוא מופתע במיוחד ממתנתו של נתניהו, ששלח כמחווה רוצחים עם דם על הידיים

סרוגים

2013-07-22

סרטון אנימציה חדש הועלה במסגרת המאבק של 'ישראל שלי' ארגון אלמגור והמשפחות השכולות כנגד כוונת ממשלת ישראל לשחרר רוצחים עם דם על הידיים במסגרת ההליך המדיני (שביניהם ערבים ישראלים).


אבו מאזן פותח את המתנות (צילום מסך)

במהלך הסרטון חוגג אבו מאזן את יום הולדתו ופותח מתנות, כאשר הוא מופתע במיוחד ממתנתו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו – ששלח כמחווה רוצחים עם דם על הידיים.

הסרטון שהופק על ידי חברת "שרוטונים" הוא חלק מקמפיין שהחל בועידת הליכוד (לפני כשבועיים) שם חולק מכתב בשם המשפחות השכולות ועמותת "אלמגור" וממשיך בקמפיין מאסיבי ברשתות החברתיות, תחת הכותרת "השתגענו לא משחררים רוצחים" במהלכו נפתחו חשבונות פייסבוק לרוצחים העתידים להשתחרר, ונשלחו הודעות קוליות לשרי הממשלה בשם שר האסירים הפלסטיני.

שרה העצני-כהן – יו"ר ישראל שלי: "הסרטון מציג את המציאות היום בצורה אירונית ואמיתית. מדובר בפשיטת רגל מוסרית וערכית ובזילות חיי אדם על ידי ממשלת ישראל, שעומדת לשחרר רוצחים אכזריים כמחווה לאבו-מאזן. מי שפניו לשלום לא מבקש לשחרר רוצחים שפלים, ומי שמשחרר טרוריסטים בערב יקום עם פיגועים בבוקר".


הפלייר שמחולק בימים האחרונים הקורא לא לשחרור אסירים

אבי ברומברג נציג המשפחות השכולות: "אנחנו זועקים את זעקת יקירנו, את מי מדינת ישראל רוצה לשחרר? את את כרים ומאהר יונס שירו בראשו של דוד שלי החייל אברהם ברומברג ז"ל וזרקו אותו בחולות ליד פרדס חנה לדמם למוות, או את הרוצח אבו סיתא מוחמד שיחד עם עוד חברו פרצו בלילה לדירה של דוד דדי וחיים ויצמן ברמלה, שחטו אותם בסכין התעללו בגופות וכרתו להם את האוזניים כדי לקחת לכפר שלהם להראות לחבריהם?!

מדובר ברמיסת מערכת המשפט הישראלית ששפטה אותם , ובמערכת הביטחון שחקרה ועצרה אותם תוך סיכון חיילנו . לאחר כל המאמצים האלו, משחררים אותם רק למען תיאום פגישה? ההליך הזה יהיה בכיה לדורות- אסור להיכנע ללחצים אמריקאים וללחצי הרשות.

דילמת האסירים

שלמה צזנה; דניאל סיריוטי; אפרת פורשר

דילמת האסירים

ישראל התחייבה: ישוחררו 85 "מחבלים קשים", כולל רוצחים, שנכלאו לפני חתימת הסכמי אוסלו • השחרור ייעשה בהדרגה, לפי התפתחות המשא ומתן • ארגון נפגעי הטרור אלמגור: "עושים צחוק ממערכת הצדק"

ישראל היום

2013-07-21


שחרור אסירים פלסטינים | צילום: טל כהן (ארכיון)

ישראל תשחרר 85 רוצחים שפגעו בישראלים לפני הסכמי אוסלו בספטמבר 1993. השחרור יתבצע בכמה סבבים, כאשר הסבב הראשון של השחרור יהיה בתוך 6-4 שבועות. הפלשתינים דרשו את שחרור המחבלים כאחד התנאים המוקדמים לפתיחת המו"מ, אך הדרישה נדחתה.

המחבלים שישוחררו שפוטים לעונשים של יותר ממאסר עולם אחד, בגין רצח. הם מרצים 28-20 שנים. בבתי הסוהר בישראל כלואים 119 אסירים מלפני הסכמי אוסלו, מתוכם 15 אסירים פליליים ועוד 19 ערבים ישראלים – שלא ישוחררו. רשימת המחבלים הצפויים לשחרור תפורסם רק לפני השחרור, כדי לאפשר פניות לבג"ץ.

אבו מאזן דורש לשחרר בין היתר את מחמוד עיסא ומג'יד אבו קטיש, אנשי חמאס, שהשתתפו בחטיפתו וברציחתו של שוטר מג"ב ניסים טולדנו ב־1992; את ג'מיל חסן מחמוד אבו סרור וחסן עבד חמיד נאסר אבו סרור מבית ג'אלה, שהיו שותפים לרצח איש השב"כ חיים נחמני שנה לאחר מכן; ואת דאוד עדאל חסן מחמד, שהשליך ב־1987 בקת"ב אל רכבה של משפחת מוזס וגרם למותם של עופרה ואחד מילדיה.

ההצעה אושרה באופן עקרוני על ידי כל חברי הקבינט המדיני־ביטחוני. השרה ציפי לבני, שלפני כחודשיים אמרה כי מדובר ברשימה של "מחבלים איומים ונוראים", אמרה אתמול כי היה צריך "לשחרר אותם מזמן, במסגרת הסכמים קודמים". השר עוזי לנדאו הביע התנגדות ואמר כי "אסור לעשות מחוות לפני מו"מ שצריך להיות ללא תנאים מוקדמים. שחרור אסירים הוא טעות".

מאיר אינדור, יו"ר ארגון נפגעי הטרור אלמגור, תקף את ההחלטה ואמר כי "שחרור רוצחים עם דם על הידיים עושה צחוק ממערכת הצדק, פוגע במשפחות שכולות ומכרסם בכושר ההרתעה כלפי המחבלים".

יוסי צור, שאיבד את בנו אסף בפיגוע בחיפה, אמר: "ישראל הופכת למדינה היחידה בעולם שבה אפשר לרצוח את תושביה ולחמוק מעונש בחסות הממשלה".

"המשא ומתן יימשך בין 6 ל-9 חודשים לפחות"

אילאיל שחר

"המשא ומתן יימשך בין 6 ל-9 חודשים לפחות"

כך אומרים הבוקר גורמים מדיניים בירושלים. לדבריהם, במסגרת המו"מ ישראל תשחרר בהדרגה אסירים עם דם על הידיים, שישבו בכלא למעלה מ-20 שנה. מקור במשרד החוץ האמריקני ל"ניו יורק טיימס": "בשלב הראשון לא יעסקו השיחות בפרטים מהותיים – אלא בגיבוש סדר היום"

גלי צה"ל

2013-07-20

גורמים מדיניים בירושלים אומרים הבוקר (שבת) שהמשא ומתן עם הפלסטינים, שעל חידושו הודיע מזכיר המדיני האמריקני ג'ון קרי אתמול, הולך להימשך בין שישה לתשעה חודשים לפחות. אם אכן יתארכו השיחות, לא יוכלו הפלסטינים לנקוט מהלכים חד-צדדיים באו"ם בספטמבר הקרוב.

השר ליחסים בין לאומיים, יובל שטייניץ, אמר באירוע "שבת תרבות" ברמת גן שבמסגרת המשא ומתן, ישראל תשחרר אסירים עם דם על הידיים. עוד אמר השר כי "בתקופה זו של טלטלה חסרת תקדים במזרח התיכון שסביבנו, המשא ומתן המדובר מחזק את האינטרסים הביטחוניים של מדינת ישראל". הגורמים המדיניים בירושלים הבהירו לגלי צה"ל כי מדובר באסירים שישבו בכלא למעלה מ-20 שנה, וכי השחרור ייעשה בשלבים.

סגן-שר הבטחון, דני דנון התייחס לדברי השר שטייניץ, ואמר: "חייבים ללמוד מטעויות-העבר, ולא לשחרר מחבלים עם דם על הידיים, כמחווה או פרס".

בתוך כך, מקור במשרד החוץ האמריקני העריך באוזני "הניו יורק טיימס", שבשלב הראשון לא יעסקו השיחות בפרטים מהותיים – אלא בגיבוש סדר היום. "אני לא חושב שהם הולכים להתיישב ולשרטט קווים על מפות", אמר המקור, שביקש להישאר בעילום שם.

שר האוצר לפיד הגיב להתפתחות המדינית בדף הפייסבוק שלו, וכתב כי "עלינו לנהל את התהליך הזה בקשיחות ובחשדנות, מבלי להתפשר על הנכסים החיוניים של מדינת ישראל." לפיד הוסיף: "צריך לפעול על בסיס פתרון שתי המדינות, מפני שמדינה דו-לאומית היא סוף הציונות". ובמרצ אומרים היום – "נגבה את נתניהו אם יביא לצעדים ממשיים".

בארגון נפגעי הטרור "אלמגור" ובקרב משפחות שכולות, מביעים זעם על שחרור האסירים הצפוי ואומרים כי "אין קשר בין שחרור רוצחים לבין התנעת תהליך מדיני, מי שפגע בילדים, חיילים ואזרחים – מקומו בכלא", דברי אבי ברומברג, נציג המשפחות השכולות.

קמפיין חדש נגד כוונת נתניהו לשחרר מחבלים

קמפיין חדש נגד כוונת נתניהו לשחרר מחבלים

רה"מ קיבל הבוקר שיחת טלפון מפוברקת משר האסירים הפלסטיני, שהודה לו על שהסכים לשחרר 120 מחבלים. ארגון אלמגור: "חוזרים על טעויות העבר"

NRG

2013-07-14

הבוקר (א') החל קמפיין מאסיבי נגד כוונתו של ראש הממשלה לשחרר 120 אסירים, מתוכם רוצחים בעלי דם על הידיים, כמחווה לאבו מאזן ולהתנעת התהליך המדיני. את הקמפיין יזמו משפחות שכולות נפגעות טרור בשיתוף תנועת "ישראל שלי" וארגון "אלמגור" .


"המרצחים צריכים להישאר בכלא". מתוך דף הפייסבוק של הקמפיין נגד שחרור המחבלים (צילום מסך: מתוך פייסבוק)

הקמפיין החל ביום חמישי האחרון בחלוקת מכתב לחברי הכנסת בוועידת הליכוד והמשיך ברשתות החברתיות, בהן הוצגו חשבונות פייסבוק של הרוצחים העתידים להשתחרר.

הבוקר, כחלק מהקמפיין, קיבלו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושרי הממשלה שיחת טלפון מוקלטת כביכול, בשמו של שר האסירים הפלסטיני, עיסא קרעקע. בהקלטה מודה השר לנתניהו על שהסכים לשחרר 120 מחבלים.

לדברי אבי ברומברג, נציג המשפחות השכולות, "הפרסומים על אפשרות לשחרור הרוצחים של יקירנו הניעו אותנו לפעול. אנו חוששים כי ראש הממשלה ייכנע לתכתיבים אמריקאים ולדרישות הרשות הפלסטינית וישחרר עשרות רוצחים שפלים שביצעו מעשי רצח וטרור נוראיים.

"מדינת ישראל חייבת להבין כי אין קשר בין שחרור רוצחים/מחבלים לבין התנעת תהליך מדיני. רוצחי ילדים, חיילים ואזרחים מקומם בכלא! בעסקת שליט שילמה המדינה מחיר כבד, חלקם מהמחבלים אף חזרו לעסוק בפעילות טרור, האם לא למדנו דבר? האם אנחנו חוזרים על טעויות העבר? אנחנו היום נלחמים בשם יקירנו, עושים את המלחמה עבורם על מנת שהמרצחים השפלים יישארו בין כותלי הכלא! אני קורא לכולם להצטרף אלינו למאבק הצודק כנגד שחרור רוצחים, מהלך שעלול לפגוע במוטיבציית חיילי צה"ל והחברה הישראלית כולה".

שר האסירים הפלסטיני "מודה" לנתניהו

חזקי עזרא

שר האסירים הפלסטיני "מודה" לנתניהו

קמפיין המשפחות השכולות נגד שחרור המחבלים עובר לטלפון. שיחה מבויימת שהגיעה לשרים ולחברי הכנסת מבהירה את האבסורד בשחרור רוצחים.

ערוץ 7

2013-07-14


שחרור מחבלים. ארכיון (פלאש 90)

המשפחות השכולות נפגעות הטרור פתחו בקמפיין בשיתוף תנועת "ישראל שלי" וארגון "אלמגור" נגד כוונת ראש הממשלה וממשלת ישראל לשחרר כ-120 אסירים רוצחים, חלקם אף נידונו למוות.

הקמפיין החל ביום חמישי האחרון בוועידת הליכוד, שם חולק מכתב בשם המשפחות השכולות וארגון "אלמגור".

במוצ"ש החל קמפיין ברשתות החברתיות, במהלכו הוצגו חשבונות פייסבוק של הרוצחים העתידים להשתחרר יחד עם סטטוסים קשר שהועלו בעמודים.

הבוקר, כחלק מהקמפיין קיבלו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושרי הממשלה שיחת טלפון מוקלטת, כביכול בשמו של שר האסירים הפלסטיני, עיסא קרעקע – בהקלטה מודה השר לבנימין נתניהו שהסכים לשחרר 120 מחבלים.

השר הפלסטיני "מודה" לנתניהו

לדברי אבי ברומברג, נציג המשפחות השכולות: "הפרסומים על אפשרות לשחרור הרוצחים של יקירנו הניעו אותנו לפעול. אנו חוששים כי ראש הממשלה ייכנע לתכתיבים אמריקאים ודרישות הרשת הפלסטינית וישחרר עשרות רוצחים שפלים שביצעו מעשי רצח וטרור נוראיים (מצ"ב רשימה מאלמגור). מדינת ישראל חייבת להבין כי אין קשר בין שחרור רוצחים/מחבלים לבין התנעת תהליך מדיני".

"רוצחי ילדים, חיילים ואזרחים מקומם בכלא! בעסקת שליט שילמה המדינה מחיר כבד, חלקם מהמחבלים אף חזרו לעסוק בפעילות טרור, האם לא למדנו דבר? האם אנחנו חוזרים על טעויות העבר? אנחנו היום נלחמים בשם יקירנו, עושים את המלחמה עבורם על מנת שהמרצחים השפלים יישארו בין כותלי הכלא! אני קורא לכולם להצטרף אלינו למאבק הצודק כנגד שחרור רוצחים, מהלך שעלול לפגוע במוטיבציית חיילי צה"ל והחברה הישראלית כולה", הוסיף ברומברג.

"איך אפשר לשחרר חיות אדם שכאלה"

חזקי עזרא

"איך אפשר לשחרר חיות אדם שכאלה"

ארגון "אלמגור", המסייע לנפגעי טרור, קיים השבוע סבב פגישות בין חברי הכנסת והשרים בניסיון למנוע שחרור מחבלים כמחווה לאבו מאזן.

ערוץ 7

2013-07-13

ארגון "אלמגור", המסייע לנפגעי טרור, קיים השבוע סבב פגישות בין חברי הכנסת והשרים ואף הגיש ליו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, את רשימת האסירים המחבלים שלטענתם אבו מאזן דורש לשחרר.

בין האסירים, נמצאים מחבלים מבצעי פיגועים, כמו אבו חורביש סאלם סלימאן מחמוד ואדם אבראהים ג'ומעה ג'ומעה, שהשליכו בקבוק תבערה על אוטובוס בבקעה וגרמו למותם של חמישה, בהם שלושה ילדים.

יו"ר ארגון אלמגור, סא"ל (במיל') מאיר אינדור אמר היום לערוץ 7, "לאחר פגישות רבות והשתתפות בישיבות סיעה בכנסת, אין לי ספק כי יש הסתייגות של רוב חברי הכנסת בשחרור מחבלים".

אינדור מוסיף, "גם אלא שהסכמו לשחררו של שליט אמרו שיש גבול. אם זה השלום בשחרור מחבלים אנחנו לא מעוניינים".

בסיעת ש"ס שהתקיימה השבוע, ריגש אליהו קרמני שבנו רונן קרמני נחטף יחד עם ליאור טובול ונרצחו והושלכו לוואדי ליד שכונת רמות בירושלים. רוצחי בנו נמצאים ברשימת המחבלים המיועדים לשחרור. קרמני סיפר לחברי סיעת ש"ס על התיאור שנרצח בנו ב-17 דקירות סכין על ידי אותם מחבלים. איך אפשר לשחרר חיות אדם שכאלה" שאל קרמני את חברי הכנסת מש"ס.

אינדור הסביר לערוץ 7 כי הוא פועל בכל הערוצים הקיימים על מנת למנוע את שחרור המחבלים, "אני לא סומך על כושר העמידה של נתניהו ולכן צריכים לייצר חומה גם פוליטית גם ציבורית למדים מהעבר. אלמגור השיקה השבוע קמפיין נגד השחרור ובימים הקרובים יעלו ברשתות החברתיות, כמו כן יש עצומה שרצה ברשת וכבר אלפים חתמו עליה. בנוסף נקים מאהל של משפחות שכולות מול ביתו של ראש הממשלה".

השבוע פורסם כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, יהיה מוכן לשחרר 40 אסירים פלסטינים עם דם על הידיים, גם מבלי התחייבות פלסטינית לחידוש המשא ומתן. על פי מקורות בוושינגטון, נתניהו ממתין כעת לתגובתו של יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן. על פי הדיווח, בסך הכול, צפויים להיות משוחררים 104 אסירים פלסטינים כבר בימים הקרובים, כמחווה לאבו מאזן.

בדיווח נאמר עוד כי רשימת האסירים המועמדים לשחרור מורכבת בעיקר מחולים ומבוגרים ולא נכללים בה ערבים ישראלים ותושבי מזרח ירושלים. מלשכת ראש הממשלה נמסר: "מדובר בפרסום שאין לו שום אחיזה במציאות".

מקורות בוושינגטון: נתניהו מוכן לשחרור רוצחים בלי התחייבות לחידוש במו"מ

אלי ברדנשטיין; אריק בנדר

מקורות בוושינגטון: נתניהו מוכן לשחרור רוצחים בלי התחייבות לחידוש במו"מ

הממשל האמריקאי שכנע את רה"מ לשחרור 40 רוצחים פלסטינים, כבר במהלך הרמדאן. הערכה בי-ם: אם אבו מאזן יסרב לשוב למו"מ למרות המחווה הוא ייתפס כמכשיל השיחות. ארגון נפגעי טרור: "כל מחבל שנצליח להשאיר בכלא – רווח לישראל"

NRG

2013-07-11

תפנית דרמטית בעמדתו של ראש הממשלה, בנימין נתניהו. ישראל מוכנה לשחרר עד 40 אסירים פלסטינים עם דם על הידיים, לפני חידוש המשא ומתן עם הפלסטינים וללא התחייבות פלסטינית לשוב לשולחן השיחות. כך לדברי מקורות בוושינגטון. מדובר בשינוי משמעותי בתפיסת נתניהו, שעד היום סירב "לשלם" מחיר כדי להחזיר את הפלסטינים לשולחן המשא ומתן.

נתניהו ומזכיר המדינה האמריקאי ג'ון קרי ממתינים לתשובת הנשיא הפלסטיני אבו מאזן שצריך לאשר את מספר האסירים שישוחררו וכן הסכם שלפיו יתר האסירים (עד 104 בסך הכל) ישוחררו בפעימות בעתיד, לאחר חידוש המשא ומתן. עם זאת, כרגע לא דנים על עיתוי הפעימות הבאות או מספר האסירים שישוחרר בעתיד.


ישחרר אסירים ללא משא ומתן. רה"מ נתניהו צילום ארכיון: מרים צחי

אם אבו מאזן ישיב בחיוב, קרוב ל-40 אסירים ישוחררו כבר בזמן הקרוב, במהלך חודש הרמדאן. שחרור אסירים אלה יהיה בבחינת מחווה ישראלית להפגנת רצינות כוונות מול אבו מאזן. בתוך רשימת האסירים שישראל מוכנה לשחרר ללא תלות בחידוש המשא ומתן עם הפלסטינים כלולים אסירים שהשב"כ מעריך כי לא יהוו סכנה לציבור. מדובר באסירים חולים ומבוגרים ולא נכללים בתוכם אסירים ערבים ישראלים או תושבי מזרח ירושלים.

אבו מאזן דחה הצעה אמריקאית-ישראלית קודמת לשחרור 60 אסירים בשלוש פעימות, מדי חודשיים, כאשר הפעימה הראשונה הייתה אמורה להתבצע בסמוך לחידוש השיחות. האמריקאים הצליחו לשכנע את נתניהו לאשר את המחווה המנוגדת למדיניותו ולהצהרותיו, כדי לחזק את אבו מאזן ולהביא לו הישג של "נראות" מול הרחוב הפלסטיני הביקורתי. אך בנוסף, האמריקאים הסבירו לראש הממשלה שבאמצעות מחווה זו הוא "ממלכד" את אבו מאזן, שלא יוכל להרשות לעצמו לסרב בהמשך לחידוש השיחות. אם ימשיך כך, יואשם אבו מאזן על ידי האמריקאים בהכשלת המאמצים.

לאחר שחרור האסירים יימשכו המגעים למציאת מסגרת לחידוש המשא ומתן. הצעה החדשה שעומדת כרגע על הפרק היא הצהרה אמריקאית אשר מבוססת על נאומי אובמה מהעבר (במיוחד מנאומו במאי 2011). ההצהרה האמריקאית לא תזכיר את קווי '67, שאינם מקובלים על נתניהו, ולא את ההכרה במדינת ישראל כמדינת העם היהודי – שאינה מקובלת על הפלסטינים.

הממשל האמריקאי אופטימי ביחס לסיכוי שהמשא ומתן בין ישראל לפלסטינים יתחדש כבר במהלך הביקור הקרוב של קרי, שנדחה בשל מחלת רעייתו. קרי מאמין שבדרך זו יצליח להביא לא רק לחידוש השיחות אלא גם להבטיח שיימשכו. עם זאת, מקורות זרים המעורבים במגעים ציינו שהלחץ הכבד של קרי על אבו מאזן, עשוי להביא אותו להסכים לחידוש השיחות, אך קשה להאמין שיתמיד בהן. לדבריהם, תוך זמן קצר אבו מאזן יפרוש, יאשים את ישראל בהכשלת השיחות יחדש את הפנייה לאו"ם.

100 מחבלים

אתמול העביר ארגון נפגעי הטרור "אלמגור" ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין רשימה של יותר מ-100 מחבלים פלסטינים, כולם עם דם על הידיים. לטענת הארגון, אלו האסירים שאבו מאזן דורש לשחרר. הרשימה כוללת שמות של מחבלים שנכלאו לפני הסכמי אוסלו ושהיו מעורבים בפיגועים רצחניים כדוגמת "ליל הקלשונים", אוטובוס הדמים שנשרף ביריחו, חטיפות ורצח כמו במקרים של החייל עקיבא שאלתיאל והשוטר נסים טולדנו, רוצחיו של פרופסור מנחם שטרן שנרצח ליד מוזיאון ישראל ועשרות מקרים נוספים.

מאיר אינדור, יושב ראש ארגון אלמגור, אמר כי "מדובר במסמך שהגיע אלינו מאחד הגורמים הרשמיים המעורב בקבלת ההחלטות בנושא. במסגרת קמפיין מטעם משפחות קורבנות הטרור שהשקנו השבוע נגד שחרור המחבלים הרוצחים, מסרנו את הרשימה לידיו של אדלשטיין".

באלמגור חוששים מההיענות של נתניהו ללחצי הפלסטינים ושר החוץ קרי לשחרר מחבלים כתנאי פתיחה למו"מ." האמירות שיוצאות מחוגים מדיניים, שלפיהן נתניהו לא יסכים למלוא המחיר של 120 רוצחים ולא כתנאי למו"מ – הן קוסמטיקה להסכמה לכך שהוא ישחרר עשרות רוצחים במסווה של מחוות לרמאדן", טוען אינדור. בארגון אומרים כי "כל מחבל שנצליח להשאיר בכלא – הוא רווח לישראל והצלת כבודנו הלאומי".

ברשימת האסירים שאבו מאזן דורש לשחרר נמצאים אבו-חרביש סאלם סלימאן מחמוד ואדם אברהים גומעה גו'מעה שהשליכו בקבוק תבערה על אוטובוס בבקעה וגרמו למותה של רחל וייס ושלושת ילדיה. החייל דוד דולורוזה שניסה להצילם נפצע קשה ונפטר בבית החולים.

ברשימה נמצאים גם רוצחיו של פרופ' מנחם שטרן ז"ל, שנרצח בדקירות סכין בעמק המצלבה ביוני 1989. רוצח נוסף עם דם על הידיים אותו דורשים הפלסטינים לשחרר הוא דאוד עאדל חסן מחמד שרצח את עופרה וייס בת 34 ואת בנה הפעוט טל כאשר השליך על הרכב המשפחתי בקבוק תבערה סמוך לכפר חבלה, באפריל 1987.

מלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה לדיווח על שחרור האסירים כי "מדובר בפרסום שאין לו כל אחיזה במציאות".

גורמים בוושינגטון: נתניהו מוכן לשחרר אסירים גם בלי הבטחה לחידוש המו"מ

העיתון "מעריב" מדווח כי ראש הממשלה הסכים להפצרות האמריקנים וישחרר מהכלא אסירים עם דם על הידיים, כמחווה לפלסטינים. למרות שבעבר הביע התנגדות פומבית לתשלום מחיר עבור חידוש התהליך המדיני, נתניהו השתכנע להעניק לאבו מאזן הישג מול הרחוב הפלסטיני. לשכת רה"מ: "פרסום ללא אחיזה במציאות"

חדשות 10

2013-07-11

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, יהיה מוכן לשחרר 40 אסירים פלסטינים עם דם על הידיים, גם מבלי התחייבות פלסטינית לחידוש המשא ומתן, כך סיפרו מקורות בוושינגטון. על פי הדיווח הבוקר (חמישי) בעיתון "מעריב", נתניהו ממתין כעת לתגובתו של יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן.

שחרור האסירים יתבצע כחלק מתכניתו של שר החוץ האמריקני, ג'ון קרי, לחידוש התהליך המדיני. בסך הכול, צפויים להיות משוחררים 104 אסירים פלסטינים כבר בימים הקרובים, כמחווה לאבו מאזן. מלשכת ראש הממשלה נמסר: "מדובר בפרסום שאין לו שום אחיזה במציאות".


שחרור אסירים פלסטינים. אין ערבים ישראלים ברשימה צילום: רויטרס (ארכיון)

רשימת האסירים המועמדים לשחרור מורכבת בעיקר מחולים ומבוגרים ולא נכללים בה ערבים ישראלים ותושבי מזרח ירושלים. נתניהו וגורמים אחרים בממשלה הביעו בעבר התנגדות פומבית נחרצת לשחרור אסירים כתנאי לחידוש המשא ומתן, אולם על פי העיתון האמריקנים שכנעו אותו להעניק לאבו מאזן הישג מול הרחוב הפלסטיני.

אבו מאזן דחה את ההצעה הקודמת למתווה של שחרור אסירים בשלוש פעימות. אם הוא יסרב גם הפעם, האמריקנים צפויים להאשים אותו בהכשלת התהליך המדיני. לאחר שחרור האסירים, ימשיכו המאמצים לחידוש המשא ומתן.

ארגון "אלמגור", המסייע לנפגעי טרור, הגיש אתמול ליו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, את רשימת האסירים שלטענתם אבו מאזן דורש לשחרר. בין האסירים, נמצאים מבצעי פיגועים, כמו אבו חורביש סאלם סלימאן מחמוד ואדם אבראהים ג'ומעה ג'ומעה, שהשליכו בקבוק תבערה על אוטובוס בבקעה וגרמו למותם של חמישה, בהם שלושה ילדים.

הביטו בעוד עיניים דומעות

נדב העצני

הביטו בעוד עיניים דומעות

כיוון שהשלטון כל-כך חלש, הציבור כל-כך אדיש והתקשורת כל-כך חזקה, הבטנו רק בעיניהן הדומעות של בני משפחות החטופים, תוך שאנו שוכחים את כל היתר. מי ישלם את המחיר?

העין השביעית

2013-07-06

בבוקר היום שבו עמדה הממשלה להכריע בעניין העסקה עם חיזבאללה, נתקלו השרים בכותרות העיתונים, שלא הותירו מקום לפרשנות. הכותרת הראשית של "מעריב", למשל, הרטיטה בלבן: "הביטו בעינינו הדומעות". מעליה הרצינו הפנים המודאגות/מצפות של צבי רגב ושלמה ומיקי גולדווסר. ובצד, באותיות שחורות בתוך עיגול צהוב, צוין: "ההורים כותבים לשרים". עמ' 3-2, כמובטח, הוקדשו למכתביהם של הורי החיילים החטופים, המפצירים/מתחננים/מתרים. ואם לא די במכתבי ההורים, שלח העיתון את פרשנו הבכיר, בן כספית, להוסיף קריאה מוחצת משלו: תחת הכותרת "מכתב לשרים" נסגר המסר הברור ששלח העיתון לשרים – "שלא תעזו שלא ללכת על זה".

בלהט הוויכוח הכואב ובסחף הקונספטואלי של העיתונות, לא עצרו המערכות לחשוב – האם מותר לעיתון שאינו ביטאון מטעם להפוך את עמודיו הראשיים למאמר מערכת חד-צדדי? האם לא התבלבלה העיתונות בתפקיד שנטלה על עצמה בפרשה הזו? הרי השיעור הראשון בבית-ספר לתקשורת מלמד שתפקיד הכותרת הראשית, כמו גם הכתבות המרכזיות, להיות חדשותיות, אינפורמטיביות. רק לצד אלו, בנפרד, באופן מאוזן, ניתן להוסיף פרשנות ומאמרי דעה.

"מעריב" לא צעד בנתיב הזה לבדו. הקו שלו איפיין את שלושת העיתונים הגדולים, המקצועיים והאובייקטיביים לכאורה, כמו גם את שלושת ערוצי הטלוויזיה – הערוץ הראשון וערוצים 2 ו-10. והקו שהפגינו אלו ביום ההצבעה בממשלה לא חרג מהמגמה הכללית ששלטה בהם כל יום.

למעשה, העיתונות הישראלית הציבה דפוס פעולה של טשטוש חמור בין דיווח לנקיטת עמדה. היא העמידה סדר יום חד-צדדי של פובליציסטיקה חדשותית מגמתית-דורסנית, כזו שלא הותירה למקבלי ההחלטות כל סיכוי להצביע אחרת.

כך הפכה התקשורת הישראלית המרכזית ללובי בוטה ואימתני, קבוצת לחץ מובהקת, שבינה לבין עיתונות נותר מעט מאוד.

בדרכה לממש את עמדת עורכיה הראשיים בכל מחיר, לא הסתפקה התקשורת רק בטשטוש החמור שבין דיווח וכיסוי ובין הבעת דעה. היא "וידאה הריגה" גם באמצעים מתוחכמים יותר, הנראים לגיטימיים מבחינה מקצועית. למשל, שימוש בקרנית גולדווסר.

לכאורה, איזו ביקורת ניתן להעלות נגד הצבתה של גולדווסר במרכז? מה יותר טבעי מאשר להפוך את אחד הקורבנות הטרגיות של הפרשה למושא המרכזי של הסיקור התקשורתי? אבל – כפי שיודע כל תלמיד בבית-ספר לתקשורת – זה אינו מובן מאליו. למעשה היה כאן שימוש מתוחכם, שלא לומר ציני, במה שנראה כסיפור עיתונאי אנושי קלאסי, לשם השגת מטרתם של העורכים ובכירי הפרשנים.

הראיונות החוזרים ונשנים, הליווי היומיומי של צעדיה, השידור הישיר של לבטיה, משבריה, תקוותיה, הבלטת הדמעות שבזווית העין, הקרנת המצוקה הכל-כך תהומית של מי שהיא ספק אשת שבוי, ספק אלמנה, זו שחיה בדרמה קורעת לב זה שנתיים. עולמה של גולדווסר, שכל-כך קל וטבעי להזדהות איתו, הוצב בקדמת הבמה, ממלא כמעט את כולה. כאילו רק בו משתקפת מלוא התמונה הדרושה לשם קבלת ההחלטה הלאומית.

ולצד גולדווסר, מוקדה תשומת הלב בהורים של אודי ואלעד. כמו בשער העיתונים של יום ההצבעה, כאשר הכריחו את השרים להביט בעיניהם הדומעות. אלא שמשום מה נעדרו מהבמה הרלבנטית עוד כמה בני משפחה שהכרחי היה להביט גם בעיניהם. למעשה, הרבה יותר בני משפחה של הרבה יותר קורבנות בעבר, בהווה ובעתיד לא הופיעו בפנינו.

מעל כולם נעדרו פניה הדומעות, המתייסרות, האבלות, המתקשות להאמין, של נינה הרן, אמו של דני הרן ז"ל, סבתן של עינת ויעל הרן ז"ל: עינת שגולגלתה רוסקה בכת הרובה של סמיר קונטאר, יעל שנחנקה למוות באינטרסול. רק לחשוב על ליווי טלוויזיוני מקיף ומעמיק של נינה הרן, בערב שלפני ההכרעה בממשלה. אין ספק שזה היה יוצר פרופורציות שונות לחלוטין.

התנגדותם התקיפה של בני משפחת הרן (האח, האם-הסבתא) לעסקה קיבלה בעיתונים כמה שורות נידחות ובמאוחר. הם, שהיו חייבים להיות חלק מרכזי בסיפור, חלק שווה משקל מול גולדווסר וההורים של אודי ואלעד, לא באו לידי ביטוי. ומי שרוצה להצביע על הסיקור שקיבלה סמדר הרן, רק מחדד את העיוות והמגמתיות. הרן, כנראה מחוסר יכולת נפשית להיתפס כמי שמעכבת את הגאולה של משפחות גולדווסר ורגב, נתנה למעשה אור ירוק לעסקה. קשה שלא להתרשם שרק לכן זכתה לחשיפה.

ועדיין לא דיברנו על בני משפחה אחרים, שחייבים היו להיות שותפים דומיננטיים במסגרת עמודי השער של אמצעי התקשורת: ההורים ובני המשפחות של נרצחים אחרים, אלה שנטבחו בידי מחבלים נוספים העומדים להשתחרר במסגרת העסקה; לצדם בני המשפחה של מי שנרצחו בידי רוצחים שפוטים ששוחררו בעבר, בעסקאות חליפין קודמות. שלא לדבר על ההורים ובני המשפחה של מי שעתידים להירצח, חלילה, כתוצאה מהעסקה שעל הפרק. מה לגבי עיניהם הדומעות של כל אלה, היכן הן הוסתרו?

ולא שאלה לא ניסו לומר את דברם, אלא שהם לא הצליחו לחדור את מחסום התקשורת. מאיר אינדור, איש הארגון אלמגור, המאגד את קורבנות הטרור, שטח בפני את תסכוליו כמה ימים לפני ההצבעה בממשלה. למרות נסיונותיו ונסיונות בני משפחות של נפגעי טרור, הוא לא הצליח להביא את הקול החשוב הזה לידיעת הציבור. אמצעי התקשורת סירבו אפילו לפרסם את הנתונים שריכז אינדור מעסקאות שחרור מחבלים דומות. העיתונות סירבה להציג את מלוא התמונה ועשתה הכל כדי לגמד את הצד השני של המטבע.

כיוון שהשלטון כל-כך חלש, הציבור כל-כך אדיש והתקשורת כל-כך חזקה, הבטנו רק בעיניהן הדומעות של בני משפחות החטופים, תוך שאנו שוכחים את כל היתר. ההיגיון אומר שבחברה שבה התקשורת הפכה לקבוצת לחץ רבת עוצמה כל-כך, היא גם תישא באחריות לטעויותיה ומחדליה החמורים. אבל, אם בוחנים את ההיסטוריה של עשרים השנים האחרונות, מי שנושא באחריות הוא מי ששואלים אותו שאלות קשות. ומי ששולט במדיה שולט גם בשאילת השאלות. היות שהתקשורת לא תדרוש דין-וחשבון מעצמה, היא גם לא תישא באחריות. כך כולנו נשלם את המחיר, אבל אף אחד במערכות החדשות לא ירגיש אשם.

חשיבה מחוץ למערכת

מאיר אינדור

הכותב הוא סא"ל וראש ארגון נפגעי הטרור "אלמגור".

חשיבה מחוץ למערכת

מאיר דגן מדבר בתורת ניהול המשברים, שמחייבים פתרונות טקטיים לשעה. דגן היה שנים רבות בתוך המערכת, והוא שבוי בשבלוניות של פתרון תחת אילוצי המערכת. פצי כבר שנים מחוץ למערכת ויכול לחשוב מחוץ לקופסה. זה מה שהופך אנשים שכמותו לבעלי חזון, מדיני וצבאי

חדשות מחלקה ראשונה

2013-07-02


מאיר דגן. שבוי בשבלוניות של הפתרון [צילום: יוסי זליגר]

תא"ל אמציה חן וראש המוסד מאיר דגן, שניצבו בחזית המלחמה בטרור, עומדים בקצוות שונים בנוגע לרעיון שתי המדינות. זהו ההבדל בין מי שהיה שנים רבות בתוך המערכת ושבוי באילוציה, למי שמרשה לעצמו לחשוב מתוך חזון וראייה אסטרטגית

תא"ל מיל. אמציה חן ("פצי"), הוא לוחם עז ומפקד שניהל קרבות הרואיים במלחמת יום הכפורים בתעלה. בגדוד המאולתר שלו שירתו יוצאי סיירת שקד ש"ברחו" מהקורסים או מיחידות מעבר, והתקבצו תחת שרביטו של מפקדם לשעבר בסיירת. היה שם מאיר דגן – לימים ראש המוסד, אל"מ שמוליק פז מסיירת 'רימון' וח"כ לשעבר סרן כצל'ה שנפצע שם קשה.

כיום מרצה פצי בבתי הספר לפיקוד גבוה בצה"ל, שם הוא מנתח קרבות עבר וטעויות שנעשו בהם. פצי מתמחה בתורת התחקירים וטוען בשיטתיות שצה"ל לא יודע לעשות תחקירים, בשונה מצבאות מערביים. הוא לא בודד בעניין זה. אורי מילשטיין הפך זאת לענף שלם.

כך גם בנושא הטרור והסכמי אוסלו הצבאיים עם אש"פ והרשות. למרות שההסכמים קרסו בפיגועי 96' ואחר כך בפרוץ אינתיפדת 2000 , לא לומדים בישראל שהסכמים הם לא תחליף לשליטה בשטח.

כמפקד סיירת שקד ברצועת עזה וכמי שיחידתו הייתה מרכזית בחיסול הטרור בשנות ה-70, יש לפצי הרבה מה לומר. הוא סבור שהטרור הפך כיום להיות כלי מלחמה של מדינות, לא רק של ארגונים. אירן שם, אבל לא רק היא. גם תלמידי 'אימא רוסיה' שהתחילה בכך, וממנה יצאה התורה לכל העולם. היא שיכללה את השיטה בהקמת "מכללות" לטרור ולהפיכות. הוא מתנגד בחריפות ל"שתי מדינות לשני עמים", ורואה סכנה בשדרוג האוטונומיה למדינה.

יש סכנות גם באוטונומיה, וההוכחה היא שאיבדנו יותר אנשים מאז הוקמה – 1,400 ישראלים. מה יהיה כשהיא תשודרג למדינה. יתרה מזו, למרות שהטרור מהווה מזה זמן תחליף למלחמות הסדירות, חוקי המלחמה נשארו כשהיו, ללא מענה לסוגיית הטרור. כך שזולת המעצמות הגדולות שעושות כראות עיניהן, יודעים אויבי ישראל לנצל את חוקי המלחמה המיושנים כמנוף "בחסות החוק" להכות בישראל.

פצי מצביע על משתנים נוספים, בהם העלייה הרוסית שקיזזה הרבה מהסכנה הדמוגרפית, והמהפך המתחולל בעולם הערבי, שמחייב אותנו מצד אחד להתחזק ולהמשיך בהגשמת הציונות, ומצד שני להימנע מכל מהלך מול גורמים שספק אם ישרדו בעשור הקרוב.

לדבריו, אי-אפשר בשטח הקטן והצר של גוש ההרים ביו"ש להקים עוד מדינה. "אין מקום לשתי מדינות ממערב לירדן. זהו שטח קטן מדי להכיל בו כוחות ישראלים ופלשתינים", הוא אומר. בעניין זה הוא מדבר צבאית, לא אידיאולוגית. מה ימנע מחוליות פלשתיניות מצוידות בנשק רשמי לפתוח בירי לעבר כוחות ישראלים כפי שקרה בקווי התפר, כולל ירי בסיורים המשותפים בהם שרתו הפלשתינים עם הישראלים. הסכמי שיתוף הפעולה בין הצדדים יקרסו ברגע המכריע, כפי שקרה באינתיפאדה השנייה.

"מאחר שאין תחקירים, חוזרים על אותן טעויות ואף עלולים להגדיל אותן בהקמת מדינה פלשתינית". על כל מרדף אחרי מחבלים לשטח המדינה השכנה נקבל דיון במועצת הביטחון כפי שהיה לפני מלחמת ששת הימים. תשכחו משהייה ארוכה בשטח המדינה הפלשתינית. כל פעילות תהיה תחת סד זמן, ועם רמת סיכונים והסתבכות גבוהה.

גם מאיר דגן, מפקד סיירת רימון וראש המוסד לשעבר, מבין בטרור. הוא חושב אחרת. "בסוף תהיה מדינה פלשתינית", אמר לי בשיחה פרטית, כשבאתי לעניין אותו בפעילות נגד הקמת מדינה פלשתינית. שאלתי את דגן, מפקדי לשעבר, איך נוכל לטפל בטרור אחרי שתקום מדינה פלשתינית. "יש היום מספיק אמצעים משוכללים, כולל מהאוויר", אמר ביובש ראש המוסד שרדף כבר בחייו אחרי מחבלים. אבל זהו פתרון של מוסד. הוא טוב לחסל מספר מחבלים, לא לגדוד טרור.

אז איך קורה שישנם שני מפקדים, שני חברים, בשני קצוות. דגן לא חושב שהמדינה הפלשתינית היא פאר היצירה, אלא הכרח שנצריך להסכין איתו ולהסתדר עם מה שיהיה. פצי, שכבר שנים מחוץ למערכת, יכול להרשות לעצמו לדבר מתוך ראייה אסטרטגית צבאית.

דגן מדבר בתורת ניהול המשברים, שמחייבים פתרונות טקטיים לשעה. דגן היה שנים רבות בתוך המערכת, והוא שבוי בשבלוניות של פתרון תחת אילוצי המערכת. פצי כבר שנים מחוץ למערכת ויכול לחשוב מחוץ לקופסה. זה מה שהופך אנשים שכמותו לבעלי חזון, מדיני וצבאי.

פורסם לראשונה ב"מקור ראשון" (מהדורה מודפסת).

מחבלת נעצרה בפתח מערת המכפלה: "תכננה לבצע פיגוע דקירה"

עמיחי רובין

מחבלת נעצרה בפתח מערת המכפלה: "תכננה לבצע פיגוע דקירה"

לפני זמן קצר הגיעה למערת המכפלה צעירה פלסטינית, תושבת חברון. הצעירה עוררה את חשד לוחמת משמר הגבול בעמדת הבידוק. בחיפוש על גופה נמצאו שלושה סכינים בגדלים שונים. המשטרה: היא חשודה שביקשה לבצע פיגוע

סרוגים

2013-07-01

צעירה פלסטינית, תושבת חברון, הגיעה בצהריים (שני) למערת המכפלה ועוררה את חשדה של לוחמת משמר הגבול בעמדת הבידוק.


מערכת המכפלה (צילום ארכיון: פלאש 90)

עם הגעתה למחסום עוררה את חשד הלוחמת בעמדה, וזו החלה לבצע בידוק מאובטח, תוך ביצוע "נוהל מעצר חשוד". בחיפוש על גופה, נמצאו: 3 סכינים בגדלים שונים.

מתחקור ראשוני עולה כי הצעירה הגיעה במטרה לבצע פיגוע דקירה כנגד הכיבוש, על-פי החשד יעדה היה לדקור איש כוחות ביטחון.

עוד עולה כי הצעירה נעצרה לפני כשנה בערך, וזאת בגין ניסיון לביצוע פיגוע דקירה, ואף ריצתה על כך עונש מאסר, אותו סיימה לפני חודשים ספורים.

סנ"צ אליהו צפריר, מפקד גדוד המערה ציין: "ערנותה ומקצועיותה של הלוחמת מנעו את הסלמת האירוע, ואפשרו לסכל את כוונותיה מבעוד מועד".

החשודה נעצרה ונלקחה לחקירות והמשך טיפול במחוז ש"י.


הסכינים שנמצאו על המחבלת (דוברות מחוז ש"י)

סא"ל (מיל') מאיר אינדור ראש ארגון נפגעי הטרור "אלמגור": אמר בעקבות ניסיון הפיגוע: "מאחר והצעירה שנעצרה כבר ריצתה בעבר תקופת מאסר בנסיון קודם לדקור חיילים, יש לקוות שזאת הפעם בית המשפט לא ייתן לה צ'אנס לנסיון נוסף של רצח וישים אותה לעונש מאסר ממושך הקבוע בחוק על ניסיון רצח ,עד שתרגע!"

יש להם דם על הידיים

חגי סגל

אבו מאזן דורש לשחרר מחבלים כתנאי לחידוש המו"מ: האם נתניהו צריך להסכים?

יש להם דם על הידיים

ידיעות אחרונות

2013-07-01

עוד לא גמרנו ללקק את פצעי עסקת שליט, וכבר נרקמת פה עסקה מוטרפת חדשה. 120 מחבלים שופכי דמים נערכים לארוז מזוודות. לפי הרשימה שדלפה לארגון "אלמגור", הם אחראים למעשי הרצח שטילטלו את ישראל של ימי טרום אוסלו. עד היום רובנו זוכרים בעל פה את שמות הקורבנות: רחל וייס וילדיה, החייל דוד דלרוזה, עפרה וטל מוזס מאלפי מנשה, נסים טולדנו, פרופסור מנחם שטרן ועוד ועוד ועוד.

נכון, שנים רבות חלפו בינתיים, אבל ככל הידוע איש מהנרצחים לא קם בינתיים לתחייה. בספסל מאחוריי בבית הכנסת יושב בנו של אחד הנרצחים, נעם בן צבי קליין, ומדי שנה הוא ממשיך להגיד קדיש. בתקופת ממשלת נתניהו הראשונה שוחררה כבר אחת המחבלות שהשתתפו ברצח, עכשיו עומד נתניהו לשחרר את האקדוחן הראשי של החוליה. גם אם הברנש עצמו לא יחזור לרצוח, עצם שחרורו יעודד רציחות נוספות. דור המחבלים החדש ביו"ש יקבל עוד הוכחה שהמתת יהודי היא פשע משתלם: יושבים כמה שנים בכלא, עושים תואר אקדמי, והולכים הביתה. למדינת ישראל אין כוח נפשי למצות את הדין עם רוצחיה. זה רק עניין של זמן או עסקה או סתם מחווה עד שהם שבים בריאים ושלמים לחיק משפחתם. ישראל 2011 שיחררה אלף אויבים מסוכנים תמורת חייל אחד, וישראל 2013 נערכת לשחרר 120 אויבים תמורת הזכות לדבר עם אבו מאזן.

אין עוד תופעה כזאת בעולם. ג'ון קרי, שכל כך לוחץ על נתניהו לשחרר את המחבלים, מייצג מדינה שלא מוכנה להפחית אפילו יום אחד מאסר מעונשם של האסירים הביטחוניים שלה. ראו מקרה יונתן פולארד, למשל. המרגל היהודי נכנס לכלא עוד לפני שרחל וייס וילדיה הוצתו למוות ביריחו, וכנראה לא ישתחרר לפני שהמצית הפלסטיני ילך הביתה. אפילו בשמאל החולמני קשה לזהות אמונה עזה שאיזשהו שלום עשוי לצמוח מהשערורייה הזו.