בישראל כואבים – ברשות הפלשתינית חוגגים

בישראל כואבים – ברשות הפלשתינית חוגגים

את חייהם של הנרצחים אף אחד לא יוכל להשיב, מה שלא מפריע לאבו מאזן להתגרות בישראל: "לא יהיה הסכם קבע אם לא ישוחררו כולם"

ישראל היום

2013-12-31

רויטרס

בזמן שבישראל כואבים את שחרור המחבלים, ברשות הפלשתינית חוגגים. "אני מאוד שמח, אבל עדיין יש משהו חסר, כיוון שעדיין יש אסירים בכלא", כך אמר לפנות בוקר מחמוד סלמאן, המחבל שרצח את שי שוקר ב-1994. את חייב של שוקר כבר אף אחד לא יוכל להשיב, זה לא הפריע לסלמאן ול-25 מחבלים נוספים לחגוג את שחרורם.

יו"ר הרשות הפלשתינית אבו מאזן הביע שמחה על שחרור הרוצחים ואמר: "זה יום שמחה לעמנו, למשפחותינו ולאסירינו הגיבורים שיצאו לאור החירות". אבו מאזן התגרה בישראל ואמר, "זו לא הפעימה האחרונה", לדבריו, אחרי הפעימה הרביעית יימשך שחרור האסירים, הפעם אלו החולים.
במהלך הלילה שוחררו 26 המחבלים במסגרת הפעימה השלישית. 18 מהמחבלים הגיעו למתחם המוקטעה ברמאללה, לקול צהלות וחגיגות האנשים. המחבלים נפגשו עם אבו-מאזן, שנישק וחיבק את האסירים המשוחררים. במהלך הטקס, בירך אבו מאזן את האסירים ואמר כי, "לא יהיה הסכם קבע אם לא ישוחררו כל האסירים".

כ-150 איש, מבני המשפחות השכולות, צעדו אמש מבית ראש הממשלה בירושלים אל העיר העתיקה, במחאה על שחרורם של מחבלים, בפרט מחבלים תושבי מזרח ירושלים. המשתתפים צעדו עם מטריות שחורות, נשאו עמם את תמונות הקורבנות וקראו: "ביבי תתבייש", "מוות למחבלים" ו"לא לשחרור רוצחים".

במקביל, בג"צ דחה ברוב דעות את עתירת ארגון נפגעי הטרור "אלמגור" כנגד שחרורם של חמשת האסירים הביטחוניים תושבי מזרח ירושלים, בעלי תעודות זהות כחולות. העותרים ביקשו מבג"צ להוציא צו ביניים אשר יעכב את השחרור, עד להכרעה בעתירה. העותרים הדגישו כי מדובר ב"במעשה התחכמות כאשר משחררים תושבי ירושלים וטוענים שהם רק תושבי ישראל ולא אזרחי ישראל".

המדינה, שביקשה מבג"צ לדחות את העתירה, טענה מנגד כי החלטת הממשלה הסמיכה את צוות השרים להחליט על זהותם של אסירים שהממשלה רואה לנכון להמליץ על שחרורם במסגרת המשא והמתן המדיני, וסייגה זאת אך ורק לגבי אסירים אזרחי המדינה. בפסק הדין אשר נכתב ע"י השופט צבי זילברטל, נכתב: "לאחר שמיעת ושקילת טענות הצדדים, איני סבור כי יש מקום להתערבותנו בהחלטה לשחרור האסירים במסגרת הפעימה השלישית".

שוחררו 26 המחבלים במסגרת הפעימה השלישית

שוחררו 26 המחבלים במסגרת הפעימה השלישית

26 האסירים הביטחוניים שוחררו לגדה המערבית, עזה ולראשונה גם למזרח ירושלים • 18 מהמחבלים שהגיעו למתחם המוקטעה ברמאללה התקבלו על ידי אבו מאזן

ישראל היום

2013-12-31

רויטרס

בצל המחאות בישראל: הלילה שוחררו 26 המחבלים במסגרת הפעימה השלישית. 18 מהמחבלים הגיעו למתחם המוקטעה ברמאללה, לקול צהלות וחגיגות האנשים. המחבלים נפגשו עם אבו-מאזן, שנישק וחיבק את האסירים המשוחררים. במהלך הטקס, בירך אבו מאזן את האסירים ואמר כי, "לא יהיה הסכם קבע אם לא ישוחררו כל האסירים".

מוקדם יותר הערב, כ-150 איש, מבני המשפחות השכולות, צעדו מבית ראש הממשלה בירושלים אל העיר העתיקה, במחאה על שחרורם של מחבלים, בפרט מחבלים תושבי מזרח ירושלים. המשתתפים צעדו עם מטריות שחורות, נשאו עמם את תמונות הקורבנות וקראו: "ביבי תתבייש", "מוות למחבלים" ו"לא לשחרור רוצחים".

במקביל, בג"צ דחה ברוב דעות את עתירת ארגון נפגעי הטרור "אלמגור" כנגד שחרורם של חמשת האסירים הביטחוניים תושבי מזרח ירושלים, בעלי תעודות זהות כחולות. העותרים ביקשו מבג"צ להוציא צו ביניים אשר יעכב את השחרור, עד להכרעה בעתירה. העותרים הדגישו כי מדובר ב"במעשה התחכמות כאשר משחררים תושבי ירושלים וטוענים שהם רק תושבי ישראל ולא אזרחי ישראל".

המדינה, שביקשה מבג"צ לדחות את העתירה, טענה מנגד כי החלטת הממשלה הסמיכה את צוות השרים להחליט על זהותם של אסירים שהממשלה רואה לנכון להמליץ על שחרורם במסגרת המשא והמתן המדיני, וסייגה זאת אך ורק לגבי אסירים אזרחי המדינה. בפסק הדין אשר נכתב ע"י השופט צבי זילברטל, נכתב: "לאחר שמיעת ושקילת טענות הצדדים, איני סבור כי יש מקום להתערבותנו בהחלטה לשחרור האסירים במסגרת הפעימה השלישית".

26 רוצחים משוחררים

אפרת פורשר; עדנה אדטו; איציק סבן

26 רוצחים משוחררים

גל נוסף של מחבלים יצא אמש לחופשי • המשפחות השכולות צעדו לעיר העתיקה בירושלים לאות מחאה: "זו סטירת לחי בפרצופנו ויום שחור למדינה"

ישראל היום

2013-12-31

צילום: בני פלבן

המשפחות השכולות נאבקו עד הרגע האחרון כדי שזה לא יקרה, אבל אמש הפעימה השלישית התבצעה: 26 מחבלים רוצחים שוחררו לשטחי הרשות הפלשתינית ולרצועת עזה, ולישראל נשאר רק להביט בהם בעיניים דומעות מכאב ומזעם.

כ־150 איש, נציגי המשפחות השכולות, צעדו אתמול מבית ראש הממשלה בירושלים אל העיר העתיקה במחאה על שחרור המחבלים – ובפרט מחבלים תושבי מזרח ירושלים. הם צעדו עם מטריות שחורות, נשאו עימם את תמונות הקורבנות וקראו ברמקול נגד המהלך.

"אנחנו מרגישים ששחרור המחבלים ממזרח ירושלים הוא סטירת לחי בפרצופן של המשפחות השכולות, ונילחם בשיניים כדי שזה לא יקרה", אמרה אורטל תמם, אחייניתו של משה תמם ז"ל שנחטף ונרצח על ידי ערבים־ישראלים ב־1984, "ואם זה אכן יקרה, ניאבק כדי שישללו להם את הזכויות המגיעות להם מתוקף היותם תושבי מזרח ירושלים". אחד הצועדים הוסיף כי "זהו יום שחור למדינת ישראל. היום אני מתבייש במדינה שלי, שהפקירה את המשפחות השכולות ואת ביטחון האזרחים".

הלכו לבית המחבל

הצעדה אתמול, ביוזמת משפחות שכולות ותנועת ישראל שלי, התקיימה לאחר פשרה שהושגה בין המשפחות לבין משטרת ירושלים, שסירבה תחילה לאשר את התוואי המקורי של הצעדה. כזכור, המארגנים ביקשו לצעוד מבית ראש הממשלה אל הרובע המוסלמי ולהפגין שם מול ביתו של אחד המחבלים שהשתחרר אמש. המשטרה סירבה לאפשר זאת בנימוק ביטחוני, ונציגי המשפחות – אורטל תמם ויעקב טובול, אביו של הנער ליאור טובול שנחטף ונרצח עם חברו רונן לוי קרמני ב־1990 – עתרו לבג"ץ. בעקבות העתירה התקבלה פשרה בין המארגנים לבין משטרת ירושלים, שלפיה הצעדה תגיע עד רחבת הכותל המערבי ומשם יתאפשר ל־15 אנשים מנציגי המשפחות לעלות לרחוב, שנמצא לא הרחק מהכותל, ולקיים עצרת קצרה מול בית המחבל. בצועדים אתמול היו כמובן גם המארגנים – בני משפחתו של משה תמם, בני משפחת טובול ומשפחות נוספות.

העתירות נדחו

"אנחנו עומדים מול קירות אטומים, אך אנחנו חייבים להילחם", אמר אתמול טובול האב, "הרוצח של הבן שלי הגיש לי אוכל בסטיקייה בירושלים. אני חושש שהוא יחזור להגיש לי אוכל. לא אוכל לסבול דבר כזה". גם אליחי בן ישי, אחיה של רותי פוגל ז"ל, הדגיש כי "זה לא מאבק פוליטי של המשפחות השכולות. יש כאן חוסר היגיון וחוסר צדק".

כמו בפעימות הקודמות, גם אתמול לא צלחו ניסיונות המשפחות למנוע את המהלך. בג"ץ דחה אמש ברוב דעות את עתירת ארגון נפגעי הטרור אלמגור נגד שחרורם של חמישה אסירים פלשתינים ממזרח ירושלים, בעלי תעודות זהות כחולות. העותרים ביקשו מבג"ץ, באמצעות עו"ד נפתלי ורצברגר, להוציא צו ביניים אשר יעכב את השחרור עד להכרעה בעתירה. העותרים הדגישו כי מדובר ב"מעשה התחכמות כאשר משחררים תושבי ירושלים וטוענים שהם רק תושבי ישראל, ולא אזרחי ישראל".

השופט צבי זילברטל כתב בפסק הדין כי "איני סבור כי יש מקום להתערבותנו בהחלטה לשחרור האסירים במסגרת הפעימה השלישית".

השופט אליקים רובינשטיין, שהיה בדעת מיעוט, סבר כי היה מקום להוציא צו גם אם זה היה מעכב את שחרור חמשת האסירים תושבי מזרח ירושלים, זאת עד לדיון בעניינם במליאת הממשלה.

מפגינים נגד שחרור המחבלים צעדו לעיר העתיקה

אפרת פורשר; עדנה אדטו

מפגינים נגד שחרור המחבלים צעדו לעיר העתיקה

בעוד כמה שעות ישוחררו 26 האסירים במסגרת הפעימה השלישית • המשפחות השכולות הגיעו לפשרה עם המשטרה וצעדו עד הכותל המערבי • בג"צ דחה את עתירת המשפחות השכולות נגד שחרור האסירים

ישראל היום

2013-12-30

צילום: בני פלבן

כ-150 איש, מבני המשפחות השכולות, צעדו הערב מבית ראש הממשלה בירושלים אל העיר העתיקה, במחאה על שחרורם של מחבלים, בפרט מחבלים תושבי מזרח ירושלים.

"היום מבזים את זכרם של הנרצחים. כששחררו רוצחים תמורת שחרור עסקת שליט הבנו ותמכנו, אבל היום משחררים רוצחים כשאין בכלל שום תהליך של שלום וזו בושה למדינת ישראל", אמרה אחת ממשתתפות הצעדה.

המשתתפים צעדו עם מטריות שחורות, נשאו עמם את תמונות הקורבנות וקראו ברמקולים: "ביבי תתבייש", "מוות למחבלים" ו"לא לשחרור רוצחים".

הצעדה, ביוזמת משפחות שכולות ותנועת "ישראל שלי", התאפשרה לאחר פשרה שהושגה בין המשפחות לבית משטרת ירושלים שסירבה תחילה לאשר את התוואי המקורי של הצעדה. המארגנים ביקשו לצעוד מבית ראש הממשלה אל רחוב השלשלת ברובע המוסלמי, ולהפגין שם מול ביתו של אחד המחבלים שצפוי להשתחרר הלילה. המשטרה סירבה לאפשר זאת בנימוק ביטחוני, ונציגי המשפחות – אורטל תמם, אחייניתו של משה תמם שנחטף ונרצח על ידי ערבים ישראלים בשנת 84', וכן יעקב טובול, אביו של הנער ליאור טובול שנחטף ונרצח ביחד עם חברו רונן לוי קרמני, בשנת 90', עתרו לבג"צ.

בעקבות העתירה התקבלה פשרה בין המארגנים לבין משטרת ירושלים, לפיה, הצעדה תגיע עד רחבת הכותל המערבי ומשם יתאפשר ל-15 נציגי המשפחות, לעלות לרחוב השלשלת שנמצא לא הרחק מהכותל, ולקיים עצרת שקטה וקצרה מול בית המחבל, וכך אכן היה. 15 הצועדים לוו על ידי שוטרי משטרת ירושלים וקיימו עצרת קצרה מול בית המחבל, בסיומה התפזרו בשקט.

בין הצועדים היו כמובן גם המארגנים – בני משפחתו של משה תמם, בני משפחת טובול ומשפחות נוספות, ביניהם בלטו גם הוריה של רותי פוגל שנרצחה עם בני משפחתה בפיגוע באיתמר. "אנחנו מרגישים ששחרור המחבלים ממזרח ירושלים הוא סטירת לחי בפרצופן של המשפחות השכולות, ואנחנו נילחם בשיניים כדי שזה לא יקרה. ואם זה אכן יקרה, ניאבק כדי שישללו להם את הזכויות המגיעות להם מתוקף היותם תושבי מזרח ירושלים", אמרה אורטל תמם, ממארגני הצעדה.

אחד הצועדים אמר על השחרור כי "זהו יום שחור למדינת ישראל. היום אני מתבייש במדינה שלי שהפקירה את המשפחות השכולות ואת ביטחון האזרחים בכך ששחררה רוצחים".

האסירים שישוחררו עברו במהלך היום סדרת בדיקות רפואיות וכן ראיונות עם נציגי הצלב האדום.

בג"צ אישר את שחרור האסירים תושבי מזרח ירושלים

ישראל תשחרר הלילה את המחבלים המופיעים ברשימה שאישרו שרי הממשלה. מלבד הגדה המערבית ורצועת עזה, הפעם יתקבלו חמישה משוחררים גם במזרח ירושלים.

בג"צ דחה ברוב דעות את עתירת ארגון נפגעי הטרור "אלמגור" כנגד שחרורם של חמשת האסירים הביטחוניים תושבי מזרח ירושלים, בעלי תעודות זהות כחולות.

העותרים ביקשו מבג"צ, באמצעות עו"ד נפתלי ורצברגר, להוציא צו ביניים אשר יעכב את השחרור, עד להכרעה בעתירה. העותרים הדגישו כי מדובר ב"במעשה התחכמות כאשר משחררים תושבי ירושלים וטוענים שהם רק תושבי ישראל ולא אזרחי ישראל".

העותרים אמרו כי הם מודעים לכך שראש הממשלה בנימין נתניהו, הבהיר בעבר כי "אסירים אזרחי מדינת ישראל אינם כלולים ברשימת האסירים שאמורים להשתחרר במסגרת המשא ומתן וכי אם יעלה הצורך לדון במסגרת המשא ומתן בשחרור אסירים אזרחי ישראל יובא העניין לאישורה של הממשלה". אך לטענתם אין הבדל משמעותי, בין אסיר שהוא אזרח מדינת ישראל לבין אסיר שהוא תושב מדינת ישראל, ולכן היה מקום לקיים דיון מיוחד במליאת הממשלה גם בנוגע לשחרור אסירים אלה. בנוסף הצביעו העותרים על כך שהסיכון הצפוי מאסירים אלה רב יותר, נוכח העובדה שבידיהם תעודות זהות כחולות, הם יהיו רשאים לנוע בכל רחבי הארץ.

המדינה שביקשה מבג"צ לדחות את העתירה, טענה מנגד כי החלטת הממשלה הסמיכה את צוות השרים להחליט על זהותם של אסירים שהממשלה רואה לנכון להמליץ על שחרורם במסגרת המשא והמתן המדיני, וסייגה זאת אך ורק לגבי אסירים אזרחי המדינה.בנוגע לסיכון הנשקף מן האסירים המשוחררים שהם תושבי מזרח ירושלים, טענה המדינה כי צוות השרים, באמצעות זרועות הביטחון, בחן באופן פרטני את מידת הסכנה הפוטנציאלית הנשקפת מכל אסיר ברשימת המשוחררים.

בפסק הדין אשר נכתב ע"י השופט צבי זילברטל, נכתב: "לאחר שמיעת ושקילת טענות הצדדים, איני סבור כי יש מקום להתערבותנו בהחלטה לשחרור האסירים במסגרת הפעימה השלישית. אכן, הטענה המיוחדת לעתירה זו, אשר טרם נדונה בעתירות הקודמות שהוגשו בעניין המהלך הנוכחי של שחרור האסירים, מתייחסת להיות חמישה מבין המועמדים לשחרור תושבי ירושלים. בעניין זה, לא עלה בידי העותרים לשכנע כי נתון זה כשלעצמו הופך את החלטת השחרור לבלתי סבירה".

נדחתה עתירת המשפחות השכולות – 26 המחבלים ישוחררו הלילה

רועי שרון; חזי סימנטוב

נדחתה עתירת המשפחות השכולות – 26 המחבלים ישוחררו הלילה

בג"ץ דחה ברוב של 2 נגד 1 את עתירת ארגון אלמגור נגד שחרור האסירים הפלסטינים. 15 נפגעי טרור מפגינים מחוץ לביתו של אחד המשוחררים בירושלים. אבו מאזן יערוך קבלת פנים למחבלים ברמאללה למרות מזג האוויר הסוער. מקורביו: "שחרור האסירים מחזק אותו – נדרוש סבב נוסף"

חדשות 10

2013-12-30

הלילה זה יקרה – הפעימה השלישית והשנויה במחלוקת של שחרור אסירים פלשתינים – 26 מחבלים, מהם חמישה תושבי מזרח ירושלים ישוחררו סמוך לחצות. כמו בסבבים הקודמים בג"ץ דחה את בעתירת המשפחות השכולות. ברוב של שניים נגד אחד החליט בג"ץ על הדחייה לאחר שעת מיעוט של השופט רובינשטיין שחשב שיש להוציא צו ביניים שיעכב את שחרור המחבלים.

עשרות בני אדם נאספו הערב כדי להפגין בירושלים נגד השחרור. המשפחות והמשטרה הגיעו להסכמה בבג"ץ כי צעדת המשפחות השכולות תגיע עד רחבת הכותל, ואז 15 מפגינים בלבד שהורשו לכך המשיכו תחת ליווי לביתו של אחד ממשוחררי הפעימה השלישית.

"אני מאמינה שהעם שלנו זועק מתוך הבית", אמרה טלי בן ישי, אמה של רעות פוגל, שנרצחה עם בני משפחתה באיתמר לפני כשלוש שנים. "אני רוצה להגיד לראש הממשלה, בנימין נתניהו, שאנחנו האמנו בו. רצינו אותך וחשבנו שאתה תייצג אותנו, את עם ישראל, עם הערכים של עם ישראל ותפסיק עם הדברים הנוראיים שאתה עושה", הוסיפה בן ישי. "אתה בעצמך אמרת ב-2008 שזה הדבר הכי נורא שאפשר לעשות לשחרר רוצחים ושזה כניעה לטרור. אז תחזור בעצמך", היא קראה לראש הממשלה.

למרות הדברים הקשים, רק עשרות הגיעו להפגנה מול ביתו של ראש הממשלה בירושלים. מספר המפגינים הנמוך יכול להצביע על השלמה עם השחרור, כיוון שזו כבר הפעימה השלישית. מלבד משפחת בן ישי, הגיעו לבקר באוהל המחאה גם משפחות שכולות ונפגעי טרור אחרים. היום הגיעו לכלא עופר המחבלים שאמורים להשתחרר הלילה לגדה המערבית, בעוד אלה שמשתחררים לעזה יצאו לכיוון מחסום ארז מנקודת איסוף אחרת.

המשפחות עתרו לבג"ץ: "התעלמות מהפגיעה בירושלים"

הבוקר הגיש ארגון משפחות נפגעות הטרור "אלמגור" עתירה לבית המשפט העליון כנגד שחרורם של שישה מהאסירים הפלסטיניים שצפויים להשתחרר הלילה מהכלא הישראלי.

בעתירה שהוגשה לבג"צ נאמר כי השישה הם תושבי מזרח ירושלים ולכן אסור לשחרר אותם כחלק מהעסקה בה לא אמורים להיכלל אסירים תושבי ישראל. "ועדת השרים חרגה מהמתווה ומשחררת רוצחים שהושעו במעשי הרג רבים וכן משחררת חמישה אסירים תושבי ירושלים, תוך התעלמות מהפגיעה בעיר, בתושבים ובמערכת המשפט", לשון העתירה.

ברמאללה מתכוננים לחגיגות: ידרשו מקרי שחרור נוסף

בשל מזג האוויר הסוער החליטו ברשות הפלסטינית לעשות את קבלת הפנים החגיגית לאסירים המשוחררים בתוך המוקטעה שברמאללה. לאולם הקטן כבר החלו להגיע בני משפחות האסירים ועוד אנשים שהחלו להתגודד במקום. אבו מאזן צפוי להגיע למוקטעה מאוחר יותר ואף לשאת נאום חגיגי. מקורביו אומרים ששום דבר לא יקלקל את החגיגות של שחרור האסירים, לא ישראל ולא מזג האוויר.

ברשות אומרים הערב שהם מוכנים להאריך את המשא ומתן עם ישראל מעבר לשלושת החודשים שנותרו לזמן הקציב שר החוץ האמריקני, ג'ון קרי. השר האמריקני יגיע לאזור ביום רביעי, והפלסטינים יבקשו ממנו לדרוש מישראל להתחייב בפניו על שחרור אסירים נוספים. זאת לאחר שהם הבינו כי שחרור מחבלים מחזק את אבו מאזן על פני חמאס.

העותרים בבג"צ: שחרור האסירים, תושבי ירושלים – מחטף

העותרים בבג"צ: שחרור האסירים, תושבי ירושלים – מחטף

גלי צה"ל

2013-12-30

שחרור האסירים הפלסטינים הלילה בחצות: בבג"צ מתקיים בשעה זו דיון בעתירה שהגיש ארגון נפגעי הטרור "אלמגור", נגד שחרור חמישה מחבלים תושבי ירושלים. העותרים טוענים כי השחרור הוא מחטף, שכן הממשלה התחייבה שאם ישחררו אזרחים ישראלים יתקיים בעניינם דיון מיוחד. נציג המדינה אמר בתגובה כי ועדת השרים שהייתה ממונה על השחרורים הייתה מודעת לסוגיה. ב"אלמגור" דרשו גם לאפשר להם להפגין מול ביתו של אחד המחבלים המתגורר במזרח ירושלים וצפוי להשתחרר. השופטים קבעו כי על המשטרה והעותרים להגיע להסכמות בינם לבין עצמם. בדיון נוכחים בני משפחת פוגל, שיקיריהם נרצח בפיגוע באיתמר, משפחתו של ליאור טובול שנרצח בפיגוע בירושלים לפני כ-20 שנה, ומשפחתה של תהילה מעוז שנרצחה בפיגוע במסעדת סבארו.

ארגון אלמגור עתר נגד שחרור האסירים: "רוח גבית לטרור"

ארגון אלמגור עתר נגד שחרור האסירים: "רוח גבית לטרור"

ארגון המשפחות נפגעות הטרור "אלמגור" עתר לבג"צ נגד שחרורם של שישה מהאסירים הפלסטינים שצפויים להשתחרר הלילה. לטענת הארגון השישה הם תושבי מזרח ירושלים ולכן אין לשחררם מאחר ומדובר בפגיעה בתושבי ירושלים. "ועדת השרים משחררת רוצחים ומתעלמת ממתן רוח גבית לטרור" נכתב בעתירה

חדשות 10

2013-12-30

ניסיון אחרון למנוע את שחרור האסירים הפלסטינים. ארגון משפחות נפגעות הטרור "אלמגור" הגיש היום (שני) עתירה לבית המשפט העליון כנגד שחרורם של שישה מהאסירים הפלסטיניים שצפויים להשתחרר הלילה מהכלא הישראלי.

בעתירה שהוגשה לבג"צ נאמר כי השישה הם תושבי מזרח ירושלים ולכן אסור לשחרר אותם כחלק מהעסקה בה לא אמורים להיכלל אסירים תושבי ישראל. "ועדת השרים חרגה מהמתווה ומשחררת רוצחים שהושעו במעשי הרג רבים וכן משחררת חמישה אסירים תושבי ירושלים, תוך התעלמות מהפגיעה בעיר, בתושבים ובמערכת המשפט", לשון העתירה.


הפגנה נגד שחרור אסירים. "רוח גבית לטרור" (צילום: אהרון והב – חדשות 24)

אנשי הארגון מתחו גם ביקורת על שופטי בג"צ וביקשו מהם להפסיק את "התבצרות בית המשפט מאחורי עמדה הנמנעת מהתערבות בעלת מניע מדיני". עוד נאמר בעתירה כי החלטת ועדת השרים מהווה "מתן רוח גבית לטרור כפי שעלה מפעימות השחרור האחרונות".

בנוסף עתרו אנשי הארגון בבקשה לאפשר להם לקיים צעדה מהמאהל שהקימו ליד ראש הממשלה לכיוון ביתו של אחד הרוצחים במזרח ירושלים. בשלב זה המשטרה מונעת מהם לקיים את הצעדה במתווה אותו רצו. הצעדה אמורה לצאת בשעה 18:00.

מוקדם יותר היום, בתכנית הבוקר של אורלי וגיא התראיין יעקב טובול, אב שכול שאחד מרוצחי בנו אמור להשתחרר הלילה מן הכלא. "הפכנו להיות בשר התותחים של המדינה. אנחנו יותר פתאים מהאמריקנים", הוא אמר בראיון. טובול הוסיף כי אם השחרור היה בעבור הסכם שלום הוא לא היה מתנגד, אך כעת מדובר במהלך שלא יביא כל תמורה.

"23 שנים אני לא ישן בלילות וביבי ישן כל לילה. אני לא ישן לילה אחד. נתניהו עזב אותנו. היום כשהוא רואה שאנחנו מפגינים ליד הבית שלו הוא סוגר את הווילון. הפכנו להיות בשר התותחים של המדינה", הוא אמר בקול חנוק מדמעות.

אם שרוצח בנה עתיד להשתחרר הלילה: "זה לא מרפה ממני"

אם שרוצח בנה עתיד להשתחרר הלילה: "זה לא מרפה ממני"

אורה שחף, אמו של יגאל שחף זכרו לברכה שנרצח על ידי מחבל העתיד להשתחרר הלילה, סיפרה לגלי צה"ל כי שחרור המחבלים לא נותן לה מנוח. בתוך כך – "אלמגור" הגיש הבוקר שתי עתירות לבג"ץ בעניין שחרור המחבלים. האזינו לראיון המלא

גלי צה"ל

2013-12-30

הלילה ישוחררו 26 מחבלים במסגרת המשא ומתן המדיני. בראיון בתוכניתנו "מה בוער" עם עודד בן-עמי, סיפרה הבוקר (ב') אורה שחף, אמו של יגאל שחף זכרו לברכה שנרצח על ידי מחבל העתיד להשתחרר הלילה, כי שחרור המחבלים לא נותן לה מנוח. "זה לא מרפה, זה איפשהו בתוכי ותמיד יהיה בתוכי", אמרה אורה, "כל גל שחרור מכאיב לי וגורם לי להתגעגע יותר. רוצח תמיד יישאר רוצח".

ארגון נפגעי הטרור "אלמגור" הגיש הבוקר שתי עתירות לבג"ץ בעניין שחרור המחבלים. בעתירה הראשונה נטען כי שחרור המחבלים בעלי התושבות הישראלית נעשה בניגוד להצהרות הממשלה וכי יש לבטלו. בעתירה השניה דורשים העותרים לאפשר להם לקיים צעדת מחאה אל עבר ביתו של אחד המשוחררים במזרח ירושלים. גם נגד פעימות השחרור הקודמות הוגשו עתירות ונדחו.

השרה הממונה על המשא ומתן, ציפי לבני, מתחה ביקורת על השרים הפוגעים בישראל, לדבריה, באמצעות בנייה בהתנחלויות והצעות לסיפוח השטחים. "אנחנו נמצאים כעת בצומת, בין שתי דרכים", אמרה לבני, "האחת היא של אלה שמובילים אותנו לבידוד, אלה שמספחים את הסכסוך עד לנקודת האל חזור והופכים את ישראל להתנחלות מבודדת בעולם".

אמש הפגינו משפחות שכולות ופעילי ימין מול בית ראש הממשלה. בין המפגינים הייתה גם תמר פוגל, שאיבדה את חמשת בני משפחתה בפיגוע הדקירה באיתמר. בראיון בגלי צה"ל אמרה סבתה של תמר, טלי בן ישי, כי ההרגשה בעקבות שחרור המחבלים היא ש"האדמה בוערת". לדבריה, "תמר מרגישה שהיא חייבת לעשות משהו ולהשמיע את הקול הכואב והצועק".

עתירה לבג"ץ: "השחרור – רוח גבית לטרור"

אביאל מגנזי; נועם (דבול) דביר; רענן בן-צור

עתירה לבג"ץ: "השחרור – רוח גבית לטרור"

ארגון אלמגור עתר נגד שחרור המחבלים שצפוי להתקיים הלילה. לטענתם, ההחלטה לשחרר 5 אסירים ממזרח ירושלים מנוגדת להבטחת ממשלה

Ynet

2013-12-30

המאבק האחרון נגד שחרור רוצחים: ארגון "אלמגור" המייצג את משפחות נפגעי הטרור הגיש הבוקר (יום ב') עתירה לבג"ץ בדרישה למנוע את הפעימה השלישית במסגרת המשא ומתן עם הפלסטינים, שבמסגרתה צפויים להשתחרר הלילה 26 מחבלים. בעתירה נטען כי בניגוד להבטחת ראש הממשלה בנימין נתניהו בדבר קיום דיון מיוחד על שחרור אסירים "אזרחי ישראל", ישוחררו הלילה חמישה תושבי מזרח ירושלים בעלי תעודות זהות כחולות.

עתירה לבג"ץ: "השחרור – רוח גבית לטרור"

הארגון אף ביקש בעתירה כי בית המשפט יוציא צו ביניים שישהה את השחרור עד לקבלת החלטה. בעתירה, שהוגשה על ידי עו"ד נפתלי ורצברגר, צוין כי "לא בקלות מוגשת העתירה נוכח התבצרות בית המשפט מאחורי עמדה הנמנעת מהתערבות בעל מניע מדיני".

ב"אלמגור" ציינו כי הם עותרים בעקבות כך ש"וועדת השרים חרגה מהמתווה ומשחררת רוצחים שהורשעו במעשי הרג רבים וכן משחררת חמישה אסירים תושבי ירושלים תוך התעלמות מהפגיעה בעיר ירושלים, במעמד תושביה, במערכת המשפט הישראלית וכן ממתן רוח גבית לטרור כפי עלה מפעימות השחרור האחרונות".


מאהל המחאה של מתנגדי שחרור המחבלים בירושלים, הבוקר (צילום: גיל יוחנן)

נטען בעתירה כי "שחרורם נודע בחוסר סבירות קיצוני שהתכלית המדינית לא יכולה להכשיר אותו. מידת הסיבולת של הציבור בישראל אינה יכולה ואינה צריכה לקבל שחרורם המוקדם של מי שקטלו חפים מפשע שוב ושוב… שפל זה בשחרור לצרכים מדיניים מכתים ופוגע בתואר המוסרי של מדינת ישראל ומערכת המשפט שלה וככזה מחייבת התערבות שיפוטית".

בנוגע לחמשת האסירים תושבי מזרח ירושלים, טוענים העותרים כי "הממשלה הסמיכה את צוות השרים לשחרר אסירים פלסטינים וכי מדובר במעשה התחכמות כאשר משחררים תושבי ירושלים וטוענים שהם רק תושבי ישראל ולא אזרחי ישראל".


יו"ר "אלמגור" אינדור מגיש את העתירה. בג"ץ, היום (צילום: אוהד צויגנברג)


"זה זועק מהפה של הנרצחים" (צילום: גיל יוחנן)

בעת הגשת העתירה, הגיע למקום אליחי בן ישי, אחיה של רותי פוגל ז"ל, שנרצחה עם בעלה ושלושה מילדיהם בפיגוע באיתמר לפני כשלוש שנים. "אני מתבייש בחוסר הצדק של המנהיגים שלנו שמתגלם בדריכה על כל ערכי המדינה שבמסגרתם אדם שהרג לא יסתובב חופשי בטח לא בשטח המדינה. זה לא רק מאבק של משפחות שכולות, זה זועק מהפה שלנו ומהפה של הנרצחים, אני מרגיש שמחר יכולים לשחרר גם את רוצחי המשפחה שלנו – משפחת פוגל. זה בטח היה מעורר זעקה ציבורית אבל זה בדיוק כמו שחרור היום של כל אחד מהמחבלים, הדם הוא דם תמימים".

יעקב טובול, אביו של ליאור טובול ז"ל, שנרצח בפיגוע, הגיע אף הוא לבית המשפט. לדבריו, "ההרגשה שלי שאנחנו עומדים מול קירות אטומים אך אנחנו חייבים להילחם. הרוצח של הבן שלי הגיש לי אוכל בסטייקייה בירושלים, אני חושש שהוא יחזור להגיש לי אוכל. לא אוכל לסבול דבר כזה".

יו"ר ארגון "אלמגור" מאיר אינדור אמר כי "לא ייתכן שהמערכת המשפטית שנותנת פתח כל פעם לזכויות האדם הפלסטינים כולל לסוגיות גדר תעצור דווקא פה בזכויות נפגעי עברה".

במקביל, המשטרה אישרה לארגון לקיים הערב צעדת מחאה מבית ראש הממשלה עד שער יפו. במקור תכנן הארגון לקיים צעדה לבית המחבל אחמד חאלד, שצפוי להימנות עם המשוחררים. הבוקר הועברו המשוחררים לכלא עופר, שם הם צפויים להיבדק.

"שתי ציפורים במכה"

אינדור אמר אמש כי "הרשות הפלסטינית השיגה שתי ציפורים במכה. גם שחרור רוצחים וגם שינוי דרמטי בעמדת ישראל לגבי אחדות ירושלים. הממשלה מכניסה בדלת האחורית את הרשות הפלסטינית לירושלים, כשהיא מאפשרת פריסת חסות שלה על תושבי מזרח ירושלים בניגוד לחקיקה שאיחדה את ירושלים".

בתוך כך, בשירות בתי הסוהר ממשיכים להתכונן לשחרור 26 המחבלים. בדומה להליכי השחרור בשתי הפעימות הקודמות של המחווה הישראלית, גם הפעם תתבצע הוצאתם של המחבלים מהכלא 48 שעות אחרי פרסום רשימת האסירים – כלומר לא לפני חצות. המטרה של השחרור בשעה המאוחרת היא לצמצם את תמונת הניצחון הפלסטינית ולמנוע מההמונים לקבל את פני המשוחררים.

במערכת הביטחון העריכו כי הסיכוי שהמשוחררים ישובו לפעילות טרור הוא נמוך. "ידיעות אחרונות" פרסם הבוקר את תמונתה של תמר פוגל, שהוריה ושלושה מאחיה נרצחו כאמור בפיגוע באיתמר לפני כשלוש שנים, באוהל המחאה של המשפחות השכולות בירושלים.

המשפחות השכולות הגישו עתירה לבג"ץ נגד שחרור האסירים

המשפחות השכולות הגישו עתירה לבג"ץ נגד שחרור האסירים

במסגרת מאבקן למנוע את הוצאתה לפועל של הפעימה השלישית במגעים בין ישראל לפלסטינים, הגישו נציגי המשפחות וארגון אלמגור עתירותיהם לבג"ץ. המשפחות עתרו נגד הכוונה לשחרר מחבלים ממזרח ירושלים, בניגוד להצהרות רה"מ. "לא יעלה על הדעת שהרשות תפרוש חסות על תושבי ישראל", אמר יו"ר אלמגור

חדשות 2

2013-12-30


שחרור אסירים, ארכיון (צילום׃ רויטרס)

המאבק נגד שחרור האסירים הפלסטינים: מספר שעות לפני שחרורם הצפוי של 26 המחבלים, הגישו נציגי המשפחות השכולות עתירה לבג"ץ נגד המהלך.

פנייה לבג"ץ בוצעה כחלק ממחאת המשפחות נגד כוונת הממשלה לשחרר במהלך הלילה (ב') מחבלים פלסטיניים במסגרת הפעימה השלישית במגעים המדיניים בין ישראל לרשות הפלסטינית. הבוקר הגיש ארגון נפגעי הטרור "אלמגור" שתי עתירות לבג"ץ נגד השחרור, שצפוי להתבצע תוך פחות מ-24 שעות.

העתירות הוגשו מטעמם של נציגי המשפחות השכולות ויושב ראש ארגון "אלמגור", מאיר אינדור. לטענת העותרים, שחרורם של שישה מהמחבלים, תושבי מזרח ירושלים, נוגד את הבטחת ראש הממשלה בנימין נתניהו שלא להכניס לרשימה אסירים בעלי אזרחות ישראלית.

כמו כן, דרש הארגון להתיר לו לערוך צעדת מחאה אל אחד מבתי האסירים שישוחררו במזרח ירושלים. "העתירה הראשונה עוסקת בשחרורם של שישה מחבלים שלהפתעתנו גילינו כי מדובר במחבלים בעלי תעודת זהות ישראליות, המתגוררים במזרח ירושלים", הסביר יושב ראש "אלמגור" מאיר אינדור בשיחה עם חדשות 2 Online.

"לנו הובטח שערבים ישראלים לא ישוחררו בפעימות הנוכחיות וכי יתקיים בעניין דיון בממשלה", הוסיף אינדור. "לא יעלה על הדעת שהרשות הפלסטינית תפרוש את חסותה על תושבי מדינת ישראל, ואז אזרחים ישראלים יהיו חבים לרשות הפלסטינית הודות למעשי פשע".

מבין המשוחררים: 23 מחבלים שהורשעו ברצח או הריגה

"העתירה השנייה עוסקת בזה שלא הרשו לנו לצעוד לביתו של אחד המחבלים שישוחררו בעיר העתיקה בירושלים", אמר אינדור. "זה נוגד את חופש הביטוי".

שירות בתי הסוהר פרסם אתמול את שמותיהם של 26 האסירים הפלסטינים שישוחררו מהכלא הישראלי. מבין המשוחררים, 23 הורשעו ברצח או בהריגה, שניים הורשעו בניסיון לרצח ואחד בחבלה בכוונה מחמירה.


26 אסירים ישוחררו. ארכיון (צילום׃ חדשות 2)

בין המשוחררים ניתן למצוא את כמיל עווד אחמד, שהורשע ברצח של לא פחות מ-16 בני אדם. הוא נעצר בשנת 1993, רק שבועיים לאחר חתימת הסכם אוסלו, ומאז הוא נמצא בכלא הישראלי.

עוד בין המשוחררים: שחאדה פריד שהורשע ברצח יוסף פרחאן, נידון ל-45 שנים בכלא והיה אמור להשתחרר בשנת 2030; יעקוב מוחמד רמדאן ועפאנה מוסטפה מוחמד שהורשעו ברצח שרה שרון; אלאפנדי יוסף עדנאן שנעצר ב-1992 והורשע בניסיון לרצח.

אבו-אלרוב מחמוד פיסל הורשע ברצח שני בני אדם ובהריגה של ארבעה בני אדם נוספים, נשפט למאסר עולם והוא כלוא משנת 1991; דמרה אברהים בלאל שהורשע ברצח פרידריך רוזנפלד; אבו-מוחסן חאלד אברהים ג'מאל שהורשע ברצח שלמה יחיא. תמימי רושדי סעיד שהורשע ברצח חיים מזרחי.

עתירה: "המחבלים המשוחררים יגורו ליד משפחות הקורבנות"

יעל פרידסון

עתירה: "המחבלים המשוחררים יגורו ליד משפחות הקורבנות"

ארגון נפגעי הטרור הגיש שתי עתירות לבג"ץ, כולל אחת הנוגעת לשחרור אסירים תושבי ירושלים. זאת, לטענתם, בניגוד להצהרת הממשלה

NRG

2013-12-30


הפגנה מחוץ לבית המשפט העליון נגד שחרור אסירים (צילום: פלאש 90)

שחרור המחבלים, עכשיו העתירה: שתי עתירות הוגשו הבוקר (ב') לבג"ץ נגד שחרור האסירים הפלסטינים, כחלק מהפעימה השלישית במסגרת המחוות במו"מ. העתירות הוגשו עלי ידי ארגון "אלמגור", המייצג את המשפחות השכולות של נפגעי הטרור, ואחת עוסקת בתקדים של שחרור חמישה אסירים תושבי ישראל, בפעימה זו.

עתירה נוספת הוגשה בשם קרובי הנרצחים אורן תמם, יעקב טובול ומשפחות שכולות נוספות, בדרישה לאפשר להם להפגין הערב, ולצאת מבית ראש הממשלה כדי להפגין מול ביתו של אחד הרוצחים בעיר העתיקה. המשטרה כבר אישרה למשפחות את עריכת הצעדה וההפגנה, וקיומה מותנה באישור בג"ץ.

אליחי בן-ישי, אחיה של רותי פוגל, שנרצחה עם בני משפחתה באיתמר, הגיע להביע הזדהות ותמיכה עם המאבק של המשפחות: "אני מתבייש בחוסר הצדק שהמנהיגים שלנו מקדמים, בדריכה על הערכים. אדם שהרג לא יכול להסתובב חופשי, בטח לא בתחום המדינה".

מאיר אינדור, יו"ר ארגון אלמגור הגדיר את שחרור האסירים כ"אתנן פוליטי". אינדור התנגד במיוחד לשחרור האסירים ממזרח ירושלים.

עו"ד נפתלי ורצברגר, שעתר בנושא בשם הארגון אמ בנוגע לשחרור האסירים תושבי ירושלים: "לאסירים האלה יש תעודת זהות כחולה, הם מקבלים ביטוח לאומי וכאשר ישתחררו יהיו חופשיים לנוע ברחבי ישראל", הוא אומר. "נכון שהם לא אזרחי ישראל אבל הם כן תושבי ישראל. לשחרור של 'תושב ישראל' תחת ההגדרה של 'אסיר פלסטיני' משמעות משפטית מרחיקת לכת. השרים לא דנו באפשרות הזו וגם לא הכירו את ההשלכות של המהלך על הריבונות הישראלית בירושלים".

גורמים משפטיים הבהירו בנוגע לשחרור תושבי ירושלים כי "עם השחרור יחולו עליהם סדרת הגבלות משמעותיות ביותר, כולל הגבלה על תנועתם", אמרו . "כל הפרה של המגבלות האלה תזכה לתגובה".

לדבריהם , לתושבי ירושלים אין סיבה לחשוש לביטחונם עם שחרור המחבלים ונעשים הצעדים המרביים לשמירת על ביטחונם ועל ביטחון כלל אזרחי ישראל. "בכל המעברים של ירושלים ישנן תמונות שלהם, עוצרים ומזהירים אותם, ואם זה חוזר על עצמו, הם נעצרים לתקופה", אמרו . "אנחנו מתייחסים לכך בכל הרצינות".

אורטל תמם, אחייניתו של משה תמם שנרצח בגיל 19 על ידי מחבלים ערבים-ישראלים המשוחררים בפעימות הנוכחיות אמרה בתגובה: "האנשים האלה יהיו שכנים של משפחות הקורבנות שהם רצחו. הם יוכלו לצאת לאותם מקומות בילוי, לנסוע באותם אוטובוסים, לגור במרחק קצר מהמשפחות השכולות, ולכן הפגיעה עוד יותר גדולה".

26 מחבלים רוצחים ישוחררו הלילה אחרי חצות

26 מחבלים רוצחים ישוחררו הלילה אחרי חצות

המחאות נותרו מאחור. בשעה אחת אחר חצות ישוחררו 26 מחבלים רוצחים. שתי עתירות יוגשו היום לבג"ץ נגד המהלך.

ערוץ 7

2013-12-30


מתעלמים מהמחאה (פלאש 90)

הלילה (בין שני לשלישי) ישוחררו 26 מחבלים רוצחים במסגרת השלב השלישי כחלק מהמו"מ עם הרשות הפלשתינית.

במידה ולא יתחולל שינוי מפתיע המחבלים יצאו מכלא עופר למחסום ביתוניה ומשם יועברו לידי הרשות הפלשתינית. חמישה מהם יועברו לרצועת עזה.

המחאה הציבורית נמשכה גם הלילה. אזרחים רבים הגיעו כדי לתמוך במחאה אותה מובילה אורטל תמם, אחייניתו של משה תמם ז"ל שנרצח על ידי מחבלים הצפויים להשתחרר. בין השאר ניתן למצוא בין המוחים את בני משפחת פוגל הי"ד, ובני משפחת סחוויסחורדר ורבים אחרים.

כארבעים עולים חדשים מארצות הברית, הגיעו אל בית ראש הממשלה, קראו קריאות נגד שחרור המחבלים והרעישו באמצעות כלים ותופים. "באנו להעיר את ראש הממשלה, את ממשלתו ואת כל עם ישראל", הם הסבירו בשיחה עם ערוץ 7, "חלק מהמפגנים שירתו בצה"ל בתפקידים קרביים ולכולנו כואב לראות את המהלך הזה של ממשלת ישראל". שני מפגינים נעצרו ע"י המשטרה ובשיחה עם ערוץ 7 ביקשו המפגינים להבהיר כי לא נעשה ניסיון להבעיר צמיגים כפי שדווח בכלי תקשורת אחרים הבוקר.

מספר מפגינים ניסו להתקדם אל תוך חצר בית ראש הממשלה אולם נבלמו על ידי השוטרים.

היום (שני) אחר הצהריים צפויים לצעוד מאות תחת הכותרת "צעדת המטריות השחורות", במחאה על השחרור. המפגינים יפגשו במאהל המחאה מול בית ראש הממשלה בירושלים, משם יצעדו דרך הקונסוליה האמריקנית לביתו של אחד המחבלים המשתחררים בעיר העתיקה.

ארגון נפגעי הטרור "אלמגור" מתכוון לעתור לבג"ץ בשתי עתירות שונות נגד השחרור.

בני המשפחות השכולות מלינים על האופן בו נודע להן על שחרורם של רוצחי יקיריהן. לדבריהן איש מהרשויות המוסמכות או מנציגי הממשלה לא פנה אליהן כדי להודיע על השחרור ובוודאי שלא לשמוע את דעתן על הסוגיה. לטעמן מדובר בהוכחה נוספת לכך שחברי הממשלה מתביישים בהחלטה שהם עצמם קיבלו.

הלילה: שחרור המחבלים הפלסטינים

הלילה: שחרור המחבלים הפלסטינים

אחרי חצות יעזבו את כלא עופר 26 האסירים הפלסטינים שישוחררו בפעימה השלישית כחלק מהשיחות המדיניות בין ישראל לרשות. הבוקר יגישו נציגי המשפחות השכולות וארגון "אלמגור" שתי עתירות לבג"ץ נגד המהלך. יו"ר הארגון מאיר אינדור: "מתנגדים לשחרור אזרחים ישראלים"

חדשות 2

2013-12-30


26 אסירים ישוחררו. ארכיון (צילום׃ AP)

במהלך הלילה ישוחררו 26 המחבלים הפלסטיניים במסגרת הפעימה השלישית של שחרור האסירים, כחלק מהמגעים המדיניים בין ישראל לרשות הפלסטינית. הבוקר (ב') יגיש ארגון נפגעי הטרור "אלמגור" שתי עתירות לבג"ץ נגד השחרור, שיתבצע בעוד פחות מ-24 שעות.

העתירות יוגש על ידי עו"ד נפתלי ורצברג ביחד עם נציגי המשפחות השכולות ויושב ראש ארגון "אלמגור", מאיר אינדור. לטענת העותרים, שחרורם של שישה מהמחבלים, תושבי מזרח ירושלים, נוגד את הבטחת ראש הממשלה בנימין נתניהו שלא להכניס לרשימה אסירים בעלי אזרחות ישראלית.

כמו כן, מבקש הארגון להתיר לו לערוך צעדת מחאה אל אחד מבתי האסירים שישוחררו במזרח ירושלים. "הבוקר נגיש עתירה אחת עקרונית ואחת עוסקת בעצם זכות המחאה", הסביר יושב ראש "אלמגור" מאיר אינדור בשיחה עם חדשות 2 Online. "העתירה הראשונה עוסקת בשחרורם של שישה מחבלים שלהפתעתנו גילינו כי מדובר במחבלים בעלי תעודת זהות ישראליות, המתגוררים במזרח ירושלים".

"לנו הובטח שערבים ישראלים לא ישוחררו בפעימות הנוכחיות וכי יתקיים בעניין דיון בממשלה", הוסיף אינדור. "לא יעלה על הדעת שהרשות הפלסטינית תפרוש את חסותה על תושבי מדינת ישראל, ואז אזרחים ישראלים יהיו חבים לרשות הפלסטינית הודות למעשי פשע".

מבין המשוחררים: 23 מחבלים שהורשעו ברצח או הריגה

"העתירה השנייה עוסקת בזה שלא הרשו לנו לצעוד לביתו של אחד המחבלים שישוחררו בעיר העתיקה בירושלים", אמר אינדור. "זה נוגד את חופש הביטוי".

שירות בתי הסוהר פרסם אתמול את שמותיהם של 26 האסירים הפלסטינים שישוחררו מהכלא הישראלי. מבין המשוחררים, 23 הורשעו ברצח או בהריגה, שניים הורשעו בניסיון לרצח ואחד בחבלה בכוונה מחמירה.


המשפחות השכולות יעתרו. הפגנה מול בית רה" (צילום׃ חדשות 2)

בין המשוחררים ניתן למצוא את כמיל עווד אחמד, שהורשע ברצח של לא פחות מ-16 בני אדם. הוא נעצר בשנת 1993, רק שבועיים לאחר חתימת הסכם אוסלו, ומאז הוא נמצא בכלא הישראלי.

עוד בין המשוחררים: שחאדה פריד שהורשע ברצח יוסף פרחאן, נידון ל-45 שנים בכלא והיה אמור להשתחרר בשנת 2030; יעקוב מוחמד רמדאן ועפאנה מוסטפה מוחמד שהורשעו ברצח שרה שרון; אלאפנדי יוסף עדנאן שנעצר ב-1992 והורשע בניסיון לרצח.

אבו-אלרוב מחמוד פיסל הורשע ברצח שני בני אדם ובהריגה של ארבעה בני אדם נוספים, נשפט למאסר עולם והוא כלוא משנת 1991; דמרה אברהים בלאל שהורשע ברצח פרידריך רוזנפלד; אבו-מוחסן חאלד אברהים ג'מאל שהורשע ברצח שלמה יחיא. תמימי רושדי סעיד שהורשע ברצח חיים מזרחי.

פחות מיממה לשחרור המחבלים – הבג"ץ בדרך

מיכל מרגלית; רענן בן-צור; אליאור לוי; יואב זיתון

פחות מיממה לשחרור המחבלים – הבג"ץ בדרך

בפעם השלישית מאז חידוש המו"מ המדיני ייצאו מבתי הכלא המיניבוסים המוכרים לרמאללה, אבל קודם ידון בית המשפט בשתי עתירות. 26 הפלסטינים שישוחררו לא צפויים לשוב לטרור, אבל את המשפחות השכולות זה לא מנחם. "שיסבירו לי מה משיגים בשחרור", אומרת אם לקורבן טרור שנרצח ב-1987

Ynet

2013-12-30


תמר פוגל באוהל המחאה, אמש (צילום: אוהד צויגנברג, "ידיעות אחרונות")

בשב"ס ממשיכים להתכונן לחצות (בין שני לשלישי), אז ייצא לדרך שחרורם של 26 המחבלים במסגרת הפעימה השלישית של המחווה הישראלית במסגרת המו"מ עם הפלסטינים. במערכת הביטחון מעריכים שהסיכוי שהמשוחררים יחזרו לפעילות טרור הוא נמוך, ובמקביל בקרב המשפחות השכולות עדיין זועמים על כך שרוצחי יקיריהן צפויים לצאת לחופשי תוך פחות מיממה. הבוקר מפרסם "ידיעות אחרונות" את תמונתה של תמר פוגל, שהוריה ושלושה מאחיה נרצחו בפיגוע באיתמר לפני כשנתיים, באוהל המחאה של המשפחות השכולות בירושלים.

הבוקר (ב') יוגשו לבג"ץ שתי עתירות על-ידי ארגון אלמגור המייצג נפגעי טרור. אחת מהן היא נקודתית נגד שחרור חמישה תושבי מזרח ירושלים, שלטענת הארגון מנוגדת להבטחה של בנימין נתניהו לדיון מיוחד בשחרור אסירים "אזרחי ישראל". העתירה השנייה דורשת היתר לאפשר צעדה מאוהל המחאה של המשפחות השכולות לביתו של אחד המחבלים הגר במזרח העיר.

יו"ר הארגון מאיר אינדור: "הרשות הפלסטינית השיגה שתי ציפורים במכה. גם שחרור רוצחים וגם שינוי דרמטי בעמדת ישראל לגבי אחדות ירושלים. הממשלה מכניסה בדלת האחורית את הרשות הפלסטינית לירושלים, כשהיא מאפשרת פריסת חסות שלה על תושבי מזרח ירושלים בניגוד לחקיקה שאיחדה את ירושלים".

המעבר לרשות: בחצות

בדומה להליכי השחרור בשתי הפעימות הקודמות של המחווה, גם הפעם תתבצע הוצאתם מהכלא 48 שעות אחרי פרסום רשימת האסירים – כלומר לא לפני חצות. המטרה של השחרור בשעה המאוחרת היא לצמצם את תמונת הניצחון הפלסטינית ולמנוע מההמונים לקבל את פני המשוחררים.

עם זאת, למרות השעה המאוחרת ומזג האוויר הקר הצפוי, מרבית בכירי ההנהגה הפלסטינית ובראשם יו"ר הרשות אבו מאזן יקבלו את פני האסירים יחד עם בני משפחותיהם ברחבת המוקטעה ברמאללה. בטקס רשמי שיתקיים במקום יונחו זרי פרחים על קברו של יאסר ערפאת.


שחרור אסירים וחגיגות ברמאללה באוקטובר האחרון (צילום: AFP)


צילום: הרצל יוסף

האסירים – 17 תושבי הגדה המערבית ושישה תושבי מזרח ירושלים – צפויים להגיע לרמאללה מכלא עופר דרך מעבר ביתוניא. במקביל ייצאו שלושה אסירים מעזה לכיוון מעבר ארז, יחצו אותו וייכנסו לתחומי הרצועה. ממשלת חמאס לא צפויה לערוך להם קבלת פנים רשמית. במהלך היממה האחרונה נערכו שיחות תיאום בין המנהל האזרחי לבין גורמי ביטחון פלסטיניים, ובאוגדת איו"ש צפויים לאבטח את המרחב שבין מחסום ביתוניא לכביש 443 כדי למנוע הפרות סדר על רקע השחרור.

המחבלים שישוחררו צפויים להיות בתקופה הקרובה תחת מעקב של מערכת הביטחון, וייתכן שעל חלקם יוטלו מגבלות תנועה לאזור שבו הם מתגוררים. בניגוד לכמה ממשוחררי עסקת שליט שחזרו לטרור ונעצרו בשנית, מקרב המשוחררים בשתי הפעימות הקודמות לא נרשמו עד כה מחבלים שנעצרו שוב בחשד למעורבות בטרור.

"רובם מבוגרים, כאלה ש-30 או 25 שנים כבר בכלא. הם עברו אבחונים ובדיקות על ידי אנשי שב"ס שהעבירו לוועדת השרים את התרשמותם לגבי רמת הסיכון מהם", אמר גורם ביטחוני. "לא מדובר באותם חברי ארגוני טרור צעירים – משלחי מתאבדים, מארגני תשתיות או מהנדסים שהכרנו בשני העשורים האחרונים. אלה מחבלים שעשו מעשים נוראים, אבל מדובר בדור אחר".

אפילו לא הרימו טלפון

אחד ממשוחררי הפעימה השלישית הוא יאסין מוחמד אבו חדיר, חבר בחוליית המחבלים שרצחה את יגאל שחף ז"ל בשבת, 10 באוקטובר 1987, בעיר העתיקה בירושלים. שחף, שבעת הפיגוע היה נשוי שלושה חודשים בלבד לאשתו רונית, היה בן 23 במותו. הוא הגיע לעיר העתיקה עם אשתו ועם חבריו מנתניה. בערך בשש בערב נשמעה ירייה ויגאל נפל על הרצפה, שותת דם. למחרת נפטר.

שלושה מחברי "החזית העממית" שרצחו אותו נידונו באפריל 1988 למאסר עולם. המחבל שצפוי להשתחרר היה בן 22 בעת הפיגוע והוא אחד מחמישה נאשמים במעורבות ברצח, לצד רולה אבו-דחו. באוקטובר 1988 גזר עליו בית המשפט עונש של 28 שנות מאסר בפועל, לאחר שהוא טען שלא השתתף ברצח בפועל, אלא רק סיפק את האקדח לחוליה. השופט, אהרן אלפרון, קבע אז כי יש מקום להחמיר בדינו של אבו חדיר שכן הוא סיפק את הנשק ובעצמו השתתף במארבים בעיר העתיקה כשחברי הכנופיה חיפשו הזדמנות לרצוח יהודי.


אוקטובר 1987. דיווח על הרצח (צילום: ארכיון ידיעות אחרונות)

אתמול, משנודע כי אבו חדיר צפוי להשתחרר במסגרת הפעימה השלישית, אמרה ל-ynet אמו של שחף, אורה (67) מירושלים: "התחושה מאז ומתמיד כואבת. העובדה שמשחררים אותו לפני הזמן לא קלה לנשמה ולמשפחה, אבל מי אני שאחליט לראש הממשלה שזה לא צודק? את הבחורה הצעירה שסיפקה את הנשק שחררו כבר מזמן".

לדברי שחף, על השחרור הצפוי קראה ב-ynet. "אף אחד לא אמר לי שום דבר. לא הודיעו לי ולא שאלו אותי מה דעתי. האם ייצא מזה משהו לטובה? אני לא חושבת. אילו היה יהודי אצלם (הפלסטינים) היו מעלים אותו לגרדום, אבל אצלנו אין חוק להעלות מישהו לגרדום. אין מה לעשות, זה לא בידינו, אלא בידי ראש הממשלה וצוותו שמחליטים את מי לשחרר. אף פעם לא ירימו טלפון או יתנצלו שהם משחררים את המחבלים. הייתי מצפה שיתקשרו להסביר מה המטרה בשחרור הזה ואם משיגים בזה משהו. אני רוצה לשאול את ראש הממשלה רק שאלה אחת: מה הוא השיג משחרור המחבלים?"


אורה שחף. "השחרור לא קל לנשמה" (צילום: גיל יוחנן)

שחף חוששת שהמחבל יחזור למעשי הטרור: "כשבני נרצח, המחבל היה בשנות ה-20 המוקדמות לחייו. הוא היה בחור צעיר, אני חושבת שהוא יחזור לפעולות הטרור על בטוח. זה לא בן אדם שהקים משפחה עם ילדים ועכשיו חושש להתרחק מהם בשנית".

עוד סיפרה: "היה לי בן יפהפה וגבר לעניין. הוא תמיד דאג לי, ולכן הוא תמיד ניצב מול עיניי. אני חושבת עליו תמיד וכשצר לי אני הולכת לבקר את קברו בהר המנוחות".

האסירים שמשתחררים בפעימה השלישית

שםהאסיר

תאריך מעצר

תושב

הרצח

אחמד פריד שחאדה שחאדה

16.2.85

 

רצח את יוסף פרחן

יאסין מוחמד יאסין אבו חדיר

1.1.88

מזרח ירושלים

רצח את יגאל שחף

בילאל אחמד יוסף אבו חסין

20.12.88

מזרח ירושלים

רצח את פארוק-ראוד עבד אל-חמיד אבו חדר

איברהים לוטפי חלמי טקטוק

3.3.89

שכם

רצח את החייל בנימין מייסנר בשכם

בילאל איברהים מוסטפא דמרה

20.6.89

סלפית

רצח את פרידריך רוזנפלד ליד אריאל

מוחלס סודקי עבד א-רזק סוופאטה

9.3.91

 

רצח את יוסף בן יעקב מלכין (מלכה)

פייסל מוסטפא מחמוד אבו אל-רוב

25.9.91

ג'נין

השתתף ברצח החייל יורם כהן

ג'מאל חאלד איברהים אבו-מוחסן

4.10.91

ג'נין

דקר למוות את שלמה יחיא ביישוב קדימה

מחמוד עטא מחמוד מועמר

24.2.92

 

רצח את חתן פרס ישראל פרופ' מנחם שטרן עמק המצלבה בירושלים

נעמאן יוסף אחמד א-שלבי

7.5.92

 

רצח שני אזרחים דרוזים מהצפון – ג'מיל חסון מדליית אל כרמל ומופיד כנעאן מירכא

עדנאן מוחמד יוסף אפנדי

13.5.92

 

פצע את הנערים יניב שחם ודן רוטוקוביץ' בירושלים. בלה פרוינד החרדית נשכבה על המחבל ומנעה מאזרחים לפגוע בו

איברהים חליל אחמד סלאח

9.7.92

 

רצח את מנחם שטרן, אלי אמסלם וחסין זאיד

אחמד ג'ומעה מוסטפא חלף

23.11.92

 

חבלה בכוונה מחמירה

אוסאמה חאלד כאמל סילאווי

16.2.93

ג'נין

שימש כמפקד פתח בג'נין ואימן את רוצחי מוטי ביטון

מחמוד נופל מחמד דעאגנה

16.3.93

 

רצח את שרה שרון בחולון

מוחמד מוסטפה אחמד עפאנה

1.4.93

רמאללה

רצח את שרה שרון בחולון

רמדאן מוחמד עודה יעקוב

1.4.93

רמאללה

רצח את שרה שרון בחולון

איימן מוחמד אניס ג'ראדאת

24.4.93

ג'נין

השתתף ברצח שני אזרחים דרוזים מהצפון וברצח משתפי פעולה עם ישראל

אחמד עוואד עלי אחמד כמיל

24.4.93

ג'נין

מפקד חוליית הפנתר השחור בג'נין. אחראי לרצח יורם כהן ו-15 פלסטינים

סעיד רושדי מוחמד תמימי

9.11.93

רמאללה

השתתף ברצח חיים מזרחי ליד בית אל

נאסר פאוזי מוסטפא ברהם

22.12.93

טול כרם

רצח את מוריס אדרי בחנות בנתניה

נעים יונס מחמד שוואמרה

14.3.95

 

רצח את יוסי חיון

סלימאן מוחמד רדואן מחמוד

6.5.94

רצועת עזה

רצח את שי שוקר

ג'מאל אחמד איברהים אבו ג'מל

24.5.94

 

ניסיון רצח

איברהים פאיז מחמוד אבו עלי

10.8.94

 

רצח את רוני לוי

ראמי ג'אודת זכי ברבך

7.10.94

 

רצח את יוסף זנדני

התמיהות נוכח השחרור הצפוי לא הניעו אותה לפעולת מחאה. "כל אחד בכאבו הוא. אני לא מתכוונת להפגין או למחות, זה לא יעזור לי כלל.

אם היה ראש הממשלה שומע לאלה שמוחים או מעבירים לו מסר, הייתי הראשונה, אבל זה לא יעזור. אין פעולה שאני יכולה לעשות כדי לעצור את השחרור עכשיו. אלה שיושבים גבוה עושים מה שהם רוצים. לא שולחים לנו אפילו מסר, לא שואלים לדעתנו. אנחנו תמיד צריכים לקבל את סטירת הלחי. זו בעצם עוד מכה בשבילי מאז הפיגוע".

משוחרר נוסף במסגרת הפעימה השלישית הוא איברהים חליל אחמד סלאח, שרצח בין היתר את אליהו (אלי) אמסלם בביתו ביולי 1989. הוא נרצח בהיותו בן 39.

לאמו של אליהו ז"ל, רוחמה אמסלם מירושלים, כבר מלאו יותר מ-80. על השחרור נודע לה בשיחה עם ynet אתמול. "אני כועסת על השחרור ואני לא מסכימה לכך בכלל", אמרה, "אני מפחדת שהמחבלים יהרגו אחרים. זו הפעם הראשונה שאני שומעת על זה. עברו 24 שנים, שבמהלכן מאוד קשה לי ועצוב. אני כועסת על כך שלא דיברו איתי ולא אמרו לי כלום. אני גם לא מכירה אף אחד ממאהל המשפחות השכולות".

בניגוד להצהרות: מחבלים תושבי ישראל ישוחררו

אריאל כהנא

בניגוד להצהרות: מחבלים תושבי ישראל ישוחררו

אף על פי שנציגי המדינה הודיעו לבג"ץ שלא ישוחררו ישראלים, מתברר שארבעה מבין המשוחררים הם בעלי תעודת זהות כחולה

ערוץ 7

2013-12-29


שחרור אסירים בעסקת גלעד שליט (צילום: איי.פי)

ארבעה מבין 26 הרוצחים שמתכוונת ישראל לשחרר הם תושבי ישראל, זאת בניגוד להחלטת הממשלה על שחרור ובניגוד להתחייבות המדינה בפני בג"ץ. כך עולה מבדיקת ארגון נפגעי הטרור אלמגור. על רקע הגילוי יעתור בשעות הקרובות הארגון לבג"ץ. ארבעת המחבלים מתגוררים במזרח ירושלים והם נושאים תעודת זהות כחולה.

הארבעה הם מחמוד דענגה שרצח את שרה שרון תושב שכונת שועפאט בצפון ירושלים; יאסין אבו חדיר שרצח את יגאל שחף, גם הוא תושב שועאפט בצפון ירושלים; יוסף אבו חסין שרצח את פארוק אבו חדר ומתגורר בג'בל מוכבר שבמזרח ירושלים ואבריהם אבו ג'מאל שהורשע בניסיון לרצח. יצוין כי טרם קבלת ההחלטה הראשונית של שחרור המחבלים לפני כחצי שנה סיכם ראש הממשלה עם השר סילבן שלום שהדיון בעניינם של תושבי ישראל יובא בנפרד.

עו"ד נפתלי ורצברגר המייצג את אלמגור אמר ל-nrg מעריב, כי שחרור תושבי ישראל עמד בסתירה לדברים שאמרו נציגי המדינה לבג"ץ בפעימה הקודמת של שחרור המחבלים. "המדינה הודיעה לבג"ץ שלשחרור תושבי ישראל אין רוב בממשלה ולכן יובא להצבעה נפרדת. כאן אנחנו רואים שהוחלט על שחרור מחבלים שהם תושבי ישראל, בלי הסכמת הממשלה. לאסירים האלה יש תעודת זהות כחולה, הם מקבלים ביטוח לאומי וכאשר ישתחררו יהיו חופשיים לנוע ברחבי ישראל. נכון שהם לא אזרחי אבל הם כן תושבי ישראל", אומר ורצברגר.

מארגון אלמגור נמסר כי מאהל המחאה מול בית ראש הממשלה לא יפורק וכי בשעות הקרובות יקיימו צעדה אל הקונסוליה האמריקאית בירושלים.

במשרד ראש הממשלה לא הגיבו וגלגלו את התגובה למשרד המשפטים. ממשרד המשפטים טרם ניתנה תגובה לדיווחים.

שחרור המחבלים: נרות נשמה מול בית רה"מ

נועם (דבול) דביר

שחרור המחבלים: נרות נשמה מול בית רה"מ

לקראת האישור הסופי של הפעימה השלישית שבה ישוחררו 26 אסירים פלסטינים, הפגינו אמש בני משפחות שכולות מול בית ראש הממשלה. בתו של פרופ' מנחם שטרן שנרצח ב-1989: "קיימת תחושה של חוסר צדק, אדם שרצח בדם קר צריך לקבל מאסר עולם"

Ynet

2013-12-29

בסמוך לבית ראש הממשלה בירושלים הפגינו אמש (שבת) נציגים של משפחות שכולות וארגון אלמגור נגד שחרור המחבלים הצפוי בשבוע הבא. הם הדליקו נרות נשמה ונושאים שלטים שעליהם נכתב: "רק בישראל משחררים רוצחים", וכן מחזיקים כרזות שעליהן טפסי שחרור מהכלא מגואלים בדם. ברקע מוקרנים סרטים של המשפחות השכולות.

המאהל הוקם כבר בשבוע שעבר, והמארגנים מצהירים כי בכוונתם לשהות בו כדי לנסות ולמנוע את השחרור הצפוי. אורטל תמם, שדודה, משה תמם, נחטף ונרצח בעת שירותו הצבאי, אמרה: "אנחנו כאן זה כבר היום החמישי, זה התחיל ממחאה אישית שלי. נמאס לי להרגיש זרה בארצי. אישי ציבור שאמורים לייצג אותי לא עושים זאת. באנו עד הכניסה לביתו של ראש הממשלה וקרוב מזה. נראה שלא נוכל לעשות יותר מכיוון שבקשות חוזרות ונשנות מראש הממשלה והשרים להיפגש אתנו לא יצאו לפועל. אנחנו רוצים להעביר מסר ברור, המדינה משנה את פניה. אנחנו זועקים ונמשיך להיות כאן, והעובדה שכל פעם אנשים באים לתמוך בנו מחממת את הלב".


המשפחות השכולות מפגינות אמש (צילום: גיל יוחנן)


צילום: גיל יוחנן

רבקה לבנת, גיסתה של השרה לימור לבנת ואמו של בן יוסף לבנת שנרצח בקבר יוסף, אמרה: "בימים אלה מתנהל המשפט של רוצחי בני. במהלך המשפט ראיתי את אמו של אחד הרוצחים. היא עשתה לו שלום מחבק כזה, תנועה של אימא. בשבילה הוא גיבור. נער בן 19, רוצח, והיא עושה לו כזו תנועה, ואני אומרת לעצמי – ריבונו של עולם, אני לא יכולה לעשות שלום כזה לבן שלי".

מאיר אינדור, יו"ר ארגון אלמגור לנפגעי טרור, אמר: "שחרור המחבלים מסמל פשיטת רגל מוסרית. נתניהו, איפה המוסר? בראש הממשלה עומד אדם שעשה קריירה פוליטית מכתיבת ספרים נגד שחרור רוצחים, ועכשיו הוא משחרר אותם. ג'ון קרי מגיע ומכתיב לנו ערכים שהוא בעצמו לא היה מעז להנהיג בארצו. אוי לאותה בושה שבה חבורת שרים יושבת ומחליטה לתת לארגוני הטרור את הרוצחים. למה אתם שולחים את חיילינו בלילות לסכן את נפשם כדי לעצור את הרוצחים? מה למד הצעיר הפלסטיני שדקר את החייל באוטובוס בעפולה? שבבוא הזמן ישוחרר. צריך לעצור את שחרור הרוצחים".

ח"כ אורית סטרוק (הבית היהודי) אמרה: "אני מזדהה עם הביקורת על הממשלה. זה נורא כואב. מחבל שירה בבן שלי שוחרר בעסקת שליט, ואני מכירה ממש מקרוב את התחושה הזו שאתה מתפוצץ מבפנים. ההתעוררות שהייתה עכשיו תביא לכך שלא יחזרו על זה".

"התעלמות מוחלטת מהמשפחות"

מאירה שטרן גליק, שאחד המחבלים שרצחו את אביה, פרופ' מנחם שטרן, צפוי להשתחרר בתחילת השבוע במסגרת הפעימה השלישית, לא נכחה בהפגנה. היא אמרה אתמול: "השחרור גורם לי למועקה מאוד גדולה. אני חושבת שהשחרור הוא לא מוסרי. רצח הוא רצח, והאנשים האלה רוצחים. קיימת תחושה של חוסר צדק, אדם שרצח בדם קר צריך לקבל מאסר עולם". פרופ' שטרן נדקר למוות בפיגוע בעמק המצלבה בירושלים ב-22 ביוני 1989, כשהלך כבכל יום מביתו לאוניברסיטה העברית. הוא הותיר אחריו אישה, בן ועוד שתי בנות מלבד מאירה. המחבל שרצח אותו, מחמוד עטא מועמר, אמור להשתחרר בתחילת השבוע.

שטרן גליק חשה שהממשלה מתעלמת מהמשפחות: "זה הכי מפריע לנו. אין שום התייחסות רשמית מצד שום גורם – לא אליי ולא אל אחיי. לא התקשרו או שלחו מכתב. פשוט התעלמות מוחלטת מצד הרשויות. אני חושבת שהיה מספיק זמן להיערך לזה, ליצור קשר עם המשפחות ולהודיע להן אישית. זה מאמץ מינימלי".

שני רוצחיו של אביה החלו לרצות את עונשם ביולי 1992. "אני מאוד תמכתי בעסקת שליט, שם לא הייתה ברירה אחרת כי זה היה לשחרר אסירים או לוותר על החייל החטוף. אני לא אשכח את האושר שלי ביום שבו הוא חזר הביתה", הוסיפה שטרן גליק. "והפעם, זה לא מוסרי, כי הייתה אפשרות אחרת. הממשלה הנוכחית משיקולים פוליטיים בחרה באפשרות הזאת, וזה לא מוצדק. אני מצפה שהשחרור הזה לא יהיה לשווא".

אביה נרצח לפני 24 שנים, ומאז גם אמהּ, חווה ברנר-שטרן, הלכה לעולמה: "דיברתי עם אחותי הצעירה, גם היא כואבת על האופן שבו הדברים נעשו. הרצח מאוד הכאיב ועדיין כואב לנו. אבא לא זכה להכיר את כל הנכדים שלו. פרט לאובדן האישי היה גם הפסד ציבורי, אבא היה אחד המומחים הגדולים בעולם להיסטוריה של עם ישראל בתקופת בית שני. אנחנו מאמינים שנצטרך להגיע להסכם שלום עם הפלסטינים ולכן לא אעתור לבג"ץ, אבל אנחנו חושבים שהמחיר לא היה מחויב המציאות".

עוד אמרה שטרן גליק: "אני חושבת שכמו שלילד מאומץ יש זכות לפתוח את תיק האימוץ שלו, גם כאן צריך לדרוש מהרוצחים האלה להביע חרטה על המעשה לפני שעושים לו את הג'סטה הזאת ומשחררים אותו. אני לא בטוחה שהייתי רוצה לראות סרטון או לקרוא מכתב כזה, אבל חשוב שתהיה האפשרות".

הפעימה השלישית של שחרור האסירים הייתה מתוכננת לראשון, אך דוברת מחלקת המדינה האמריקנית, ג'ן סאקי, הודיעה בסוף השבוע שעבר כי ישראל יידעה את ארה"ב שהשחרור יידחה ביום בגלל "עניינים טכניים". גורם מדיני ישראלי בכיר אמר כי עם שחרור האסירים תפרסם המדינה מכרזי בנייה חדשים בהתנחלויות.

בקרב 26 המחבלים שצפויים להשתחרר יש פלסטינים שנמצאים בכלא כ-20 שנה, אחרי שהורשעו ברציחת אזרחים ישראלים בשנות ה-90. קבוצה זו לא תכלול 20-15 ערבים אזרחי ישראל או מזרח ירושלים, שאותם דורשת הרשות הפלסטינית לשחרר בפעימה הרביעית, שצפויה להתבצע בחודש מארס 2014.

26 האסירים שמשתחררים. הרשימה המלאה

שםהאסיר

תאריך מעצר

תושב

הרצח

אחמד פריד שחאדה שחאדה

16.2.85

 

רצח את יוסף פרחן

יאסין מוחמד יאסין אבו חדיר

1.1.88

מזרח ירושלים

רצח את יגאל שחף

בילאל אחמד יוסף אבו חסין

20.12.88

מזרח ירושלים

רצח את פארוק-ראוד עבד אל-חמיד אבו חדר

איברהים לוטפי חלמי טקטוק

3.3.89

שכם

רצח את החייל בנימין מייסנר בשכם

בילאל איברהים מוסטפא דמרה

20.6.89

סלפית

רצח את פרידריך רוזנפלד ליד אריאל

מוחלס סודקי עבד א-רזק סוופאטה

9.3.91

 

רצח את יוסף בן יעקב מלכין (מלכה)

פייסל מוסטפא מחמוד אבו אל-רוב

25.9.91

ג'נין

השתתף ברצח החייל יורם כהן

ג'מאל חאלד איברהים אבו-מוחסן

4.10.91

ג'נין

דקר למוות את שלמה יחיא ביישוב קדימה

מחמוד עטא מחמוד מועמר

24.2.92

 

רצח את חתן פרס ישראל פרופ' מנחם שטרן עמק המצלבה בירושלים

נעמאן יוסף אחמד א-שלבי

7.5.92

 

רצח שני אזרחים דרוזים מהצפון – ג'מיל חסון מדליית אל כרמל ומופיד כנעאן מירכא

עדנאן מוחמד יוסף אפנדי

13.5.92

 

פצע את הנערים יניב שחם ודן רוטוקוביץ' בירושלים. בלה פרוינד החרדית נשכבה על המחבל ומנעה מאזרחים לפגוע בו

איברהים חליל אחמד סלאח

9.7.92

 

רצח את מנחם שטרן, אלי אמסלם וחסין זאיד

אחמד ג'ומעה מוסטפא חלף

23.11.92

 

חבלה בכוונה מחמירה

אוסאמה חאלד כאמל סילאווי

16.2.93

ג'נין

שימש כמפקד פתח בג'נין ואימן את רוצחי מוטי ביטון

מחמוד נופל מחמד דעאגנה

16.3.93

 

רצח את שרה שרון בחולון

מוחמד מוסטפה אחמד עפאנה

1.4.93

רמאללה

רצח את שרה שרון בחולון

רמדאן מוחמד עודה יעקוב

1.4.93

רמאללה

רצח את שרה שרון בחולון

איימן מוחמד אניס ג'ראדאת

24.4.93

ג'נין

השתתף ברצח שני אזרחים דרוזים מהצפון וברצח משתפי פעולה עם ישראל

אחמד עוואד עלי אחמד כמיל

24.4.93

ג'נין

מפקד חוליית הפנתר השחור בג'נין. אחראי לרצח יורם כהן ו-15 פלסטינים

סעיד רושדי מוחמד תמימי

9.11.93

רמאללה

השתתף ברצח חיים מזרחי ליד בית אל

נאסר פאוזי מוסטפא ברהם

22.12.93

טול כרם

רצח את מוריס אדרי בחנות בנתניה

נעים יונס מחמד שוואמרה

14.3.95

 

רצח את יוסי חיון

סלימאן מוחמד רדואן מחמוד

6.5.94

רצועת עזה

רצח את שי שוקר

ג'מאל אחמד איברהים אבו ג'מל

24.5.94

 

ניסיון רצח

איברהים פאיז מחמוד אבו עלי

10.8.94

 

רצח את רוני לוי

ראמי ג'אודת זכי ברבך

7.10.94

 

רצח את יוסף זנדני

הממשלה קיבלה את ההחלטה על שחרור האסירים בישיבה שהתקיימה בחודש יולי השנה, במסגרת חידוש המשא ומתן עם הרשות הפלסטינית. לפי ההחלטה ישוחררו 104 אסירים ביטחוניים בארבע פעימות, שתיים מהן כבר בוצעו והשלישית צפוייה להתבצע כאמור ביום שני הקרוב.

לקראת הפעימה השלישית של שחרור האסירים התקיימה ביום חמישי הפגנה מול בסיס הקריה בתל אביב המפגינים, בהם גם בני משפחות שכולות, צעקו "דם יהודי אינו הפקר", ואחזו שלטים עם הכיתוב: "תתביישו – רק בישראל משחררים רוצחים".

אורן תמם, אחיו של החייל משה תמם שנרצח ב-1984 בצומת בית ליד, אמר כי "מדובר בהחלטה ארורה של ממשלת ישראל. בחודשים האחרונים רואים שבמקום שיהיה שקט, הטרור גובר. אין ביטחון ברחובות. במקום שראש הממשלה יתעשת ויעמוד על המשמר ויקפיא הכל, הוא הולך ומשחרר מחבלים".

אינדור אמר במהלך ההפגנה: "פנינו היום לראש הממשלה בבקשה שייפגש עם המשפחות השכולות. אנחנו מתכוונים לעתור לבג"ץ וננסה לעשות הכול כדי לעצור את החרפה".

"לא נתייאש, בסוף ננצח"

חזקי עזרא

"לא נתייאש, בסוף ננצח"

מארגני המאבק בשחרור המחבלים לא מתייאשים חרף הפעימה השלישית הצפויה השבוע. "כל מאבק מקדם אותנו בעוד שלב. אסור להתייאש".

ערוץ 7

2013-12-28

עשרות משפחות שכולות שרוצחי יקיריהן צפויים להשתחרר מהכלא בעוד כיומיים מחו הערב (מוצאי שבת) מחוץ לבית ראש הממשלה בירושלים.

הם קראו לראש הממשלה, בנימין נתניהו, ולשרים "תתביישו" ו-"עצרו את שחרור המחבלים".

שרי הממשלה יאשרו הערב (שבת) או מחר בבוקר את שחרור 26 המחבלים כחלק מהפעימה השלישית של שחרור האסירים במסגרת חידוש המשא ומתן המדיני.

מאיר אינדור, יו"ר ארגון נפגעי הטרור אלמגור, אמר בשיחה עם ערוץ 7 כי חרף התמונות הקשות בהן נראה השבוע מחבלים רוצחים משוחררים לחופש אסור להתייאש, "כמו בצבא אנחנו כובשים כל מאבק עוד עמדה ועוד עמדה. בסוף אנחנו ננצח".

אינדור הוסיף "אנחנו יודעים שרוב הציבור הישראלי איתנו ושותף למאבק שלנו. אנחנו יודעים שקשה לציבור לצאת מהבית אך בסופו של דבר על כולם לצאת ולמחות נגד המהלך הבזוי של שחרור רוצחים לחופשי".

מחאה בירושלים: "שחרור מחבלים – פשיטת רגל מוסרית"

יאיר אלטמן; מערכת וואלה

מחאה בירושלים: "שחרור מחבלים – פשיטת רגל מוסרית"

פעילים מארגון נפגעי הטרור ובני משפחות שכולות הפגינו מול בית ראש הממשלה בבירה נגד שחרור האסירים שיתבצע ביום שני. יו"ר "אלמגור": "אסור לתת לארגוני הטרור את הרוצחים"

וואלה

2013-12-28


ההפגנה בירושלים, הערב (צילום: נועם מושקוביץ)

ערב הפעימה השלישית של שחרור האסירים הפלסטינים במסגרת תהליך השלום, מחו הערב (שבת) פעילי ארגון נפגעי הטרור "אלמגור" ובני משפחות שכולות מול בית ראש הממשלה בירושלים. המשתתפים הקרינו על מסך ענק חמישה סרטים שהופקו במיוחד לצורך האירוע, בהם פנו חמש משפחות שכולות לראש הממשלה בבקשה לעצור את שחרור רוצחי יקיריהן.

שחרור האסירים מתוכנן לצאת לפועל ביום שני, והוא יכלול הפעם קבוצה של כ-25 אסירים פלסטינים ותיקים, שכלואים בישראל עוד מלפני הסכמי אוסלו. כמו בשתי הפעימות הקודמות של השחרור, האסירים צפויים להשתחרר בשעות הלילה, בניסיון לצמצם את החגיגה התקשורתית סביב השחרור. הרשימה הרשמית של האסירים שישוחררו טרם פורסמה.


המשפחות השכולות נשאו את תמונות יקיריהן (צילום: נועם מושקוביץ)

יו"ר "אלמגור", מאיר אינדור, הביע תקווה כי ראש הממשלה ייענה לבקשת המשפחות דרך הסרטונים. "עד עכשיו, הוא סירב להיפגש. הוציאו אותנו ממשוואת האינטרסים", אמר. "שחרור המחבלים מסמל פשיטת רגל מוסרית של הצדק והמוסר. נתניהו, איפה המוסר? בראש הממשלה עומד אדם שעשה קריירה פוליטית מכתיבת ספרים נגד שחרור רוצחים והוא משחרר אותם עכשיו".


המפגינים, הערב (צילום: נועם מושקוביץ)

"נמאס לי להרגיש זרה בארצי"

לדבריו, ישראל משחררת את האסירים בלחץ אמריקני. "ג'ון קרי מגיע ומכתיב לנו ערכים שהוא בעצמו לא היה מעז לומר בארצו", ציין. "אוי לאותה בושה שבה חבורת שרים יושבת ומחליטה לתת לארגוני הטרור את הרוצחים. למה אתם שולחים את חיילינו בלילות לסכן את נפשם כדי לעצור את הרוצחים? מה למד הצעיר הפלסטיני שדקר את החייל באוטובוס בעפולה? צריך לעצור את שחרור הרוצחים. תתביישו".

מול בית ראש הממשלה יושבות כבר חמישה ימים שלוש משפחות שכולות. "זה התחיל ממחאה אישית שלי", סיפרה אורטל תמם, שדודה, משה תמם, נחטף ונרצח בעת שירותו הצבאי. "דוד שלי נחטף ונרצח על ידי ערבים ישראלים, אבל המחאה היא משותפת להרבה מאזרחי ישראל. נמאס לי להרגיש זרה בארצי. אישי ציבור שאמורים לייצג אותי לא עושים זאת. אני יודעת שיש מי שמשמיע את קולו וזה כל מה שאנחנו יכולים לעשות".


המפגינים קוראים לראש הממשלה לעצור את שחרור האסירים (צילום: נועם מושקוביץ)

היא הביעה צער על כך שחברי הממשלה מסרבים להיפגש איתה ועם יתר בני המשפחות השכולות. "באנו עד הכניסה לביתו של ראש הממשלה וקרוב מזה", אמרה. "כנראה שלא נוכל לעשות יותר מכיוון שבקשות חוזרות ונשנות מראש הממשלה והשרים להיפגש איתנו לא יצאו לפועל. אנחנו רוצים להעביר מסר ברור – המדינה משנה את פניה. אנחנו זועקים ונמשיך להיות כאן והעובדה שכל פעם אנשים באים לתמוך בנו מחממת את הלב".


חברת הכנסת אורית סטרוק (הבית היהודי) בהפגנה, הערב (צילום: נועם מושקוביץ)

"הנכדה שלי חולמת בלילה על אבא שלה"

רבקה לבנת, גיסתה של השרה לימור לבנת ואימו של בן יוסף לבנת שנרצח בקבר יוסף על ידי שוטרים פלסטינים לפני כשנתיים וחצי, אמרה באירוע: "בימים אלה מתנהל המשפט של רוצחי בני. במהלך המשפט ראיתי את אימו של אחד הרוצחים. היא עשתה לו שלום מחבק כזה, תנועה של אמא. בשבילה הוא גיבור. נער בן 19. ערבי, רוצח והיא עושה לו כזו תנועה ואני אומרת לעצמי ריבונו של עולם אני לא יכולה לעשות שלום כזה לבן שלי. לי יש נכדה בת שלוש שאבא שלה נרצח כשהייתה בת חצי שנה והיא אומרת לאמא שלה ממש לפני חודשיים 'אבא שלי שיחק איתי, הוא ירד מהשמיים ושיחק איתי'. זה מה שיש לי. יש לי נכדה שהיא חולמת בלילה על אבא שלה שיורד מהשמיים לשחק איתה ולאמא הזו יש בן חי ונושם. זה לעומת זה. שני סיפורים אמיתיים מהלב".


צילום: נועם מושקוביץ


צילום: נועם מושקוביץ

המשוגע התורן

מאיר אינדור

המשוגע התורן

הטרור מורכב ממפגע בודד, ועוד אחד ועוד אחד. גם אם נראה ששחרור המחבלים הוא עובדה מוגמרת, עלינו למחות בכל פה נגד הכניעה לטרור

חדשות מחלקה ראשונה

2013-12-28


הפגנה נגד שחרור מחבלים (צילון: AP)

הסיפור של הטרור הוא סיפורו של הצלף הבודד מעזה שירה השבוע. אלף הסכמים עם הרש"פ וחמאס לא יוכלו לכבות את המפגעים הבודדים. הטרור בנוי מהמחבלים הבודדים. מניח שקית הנפץ, לובשת חגורת המתאבדים והצלף. לכן התשובה לטרור היא לא הסכמים אלא שליטה ביטחונית מלאה של חיילי צה"ל בשטח. בכדור אחד המפגע מהשבוע יצר חשש של החקלאים לעבד את השדות ליד קו הגבול. זה מה שהיה פעם ליד כורזים ואלמגור בגבול עם הסורים לפני מלחמת ששת הימים. כדור ועוד כדור ירתיע את ישראל והצבא יודיע לאזרחים לא לצאת לשדות כשהשאלטר נתון בידי הפלשתינים.

שחרור המחבלים הנוכחי בחודשים האחרונים כולל הפעימה הנוספת בשבוע הקרוב הוא כניעה לטרור. נתניהו יכול לומר שזה ניהול מושכל של משבר ועד מושגים מתורת ניהול המשברים, אבל גם הפלשתינים למדו את התורה הזו (בכוון הפוך) והם מספקים משברים בלי סוף ומכל משבר הם מרווחים עוד. כל המשברים שישראל מייצרת הם הגנתיים. כולל התקיפה הישראלית על יעדי חמאס כתגובה לפיגוע בכביש המערכת בעזה. ישראל נסוגה מהרצועה בלחץ הפיגועים. ישראל נסוגה מלבנון בלחץ פיגועים בדרום לבנון. ישראל הלכה להסכמי אוסלו בלחץ האינתיפאדה הראשונה. מנגנוני הטרור צופים משתאים על ההתנהלות הישראלית, לפעמים הם מנצלים את ההצלחה ללחץ נוסף ולפעמים הם מצטערים שאיחרו את הרגע. היחידים שמראים מגמה הפוכה אלו הם האזרחים שמיישבים את יהודה ושומרון. במקום לברוח מהטרור -הם מרימים דגלים ציוניים על הגבעות מהם יורים עליהם. המתנחלים אינם חיילים אבל הם כוח המחץ נגד הטרור.

כוח נוסף הם משפחות שכולות ופצועים שנאבקים ציבורית נגד גורמי הטרור. לפעמים נראה שזו מלחמה פרטית שלהם נגד המחבלים שפגעו ביקיריהם, אבל התוצאות ציבוריות בהחלט. כל מחבל שהם מצליחות למנוע את שחרורו הוא ניצחון של מדינת ישראל על הטרור.

לראשונה אני מספר זאת. הופעתי עם נציגי אלמגור ממשפחת השכול לפני ועדת שמגר. סיפרנו להם שישראל הרשמית השתמשה בהתנגדותנו לעסקה כדי להוריד את המחיר אצל חמאס לאחר שהוא קיבל את הרושם מהפגנות מטה שליט שכל הצבור בעד העסקה והעלה לכן את המחיר. אמרתי, אולי תמליצו לממן את אלמגור על-ידי הממשלה. שמגר חייך אבל עמוס ירון ביקש ממני בסוף העדות לסור עימו לחדר צדדי, הוציא צ'ק על שמו ועל שם רעייתו ורשם תרומה מכובדת למאמץ המלחמתי.

מקום המשפט שמה הרשע

סאמר אל-עיסאווי המחבל הבכיר חגג השבוע את נצחונו על כל מערכות הצדק והענישה של מדינת היהודים. הוא שוחרר מהכלא למרות שהיה צריך לרצות עוד שנים רבות בכלא. סאמר הוא מחבל ותיק ששוחרר בעסקת שליט לאחר שנידון לעשרות שנים. בשעה ששחרורו היה על הפרק ומשפחות שכולות הופיעו לפני בג"ץ בהתנגדות לשחרור מחבלים, הכינו נציגי הפרקליטות תשובה שתפקידה להניח את דעת השופטים והעותרים. אם סאמר וחבריו יחזרו לטרור, אמרו הם לשופטים, הוא יוחזר לכלא לריצוי מלא של עונשו.

אבל לסאמר היו תוכניות אחרות. הוא חזר להפר את החוק וכשהוחזר לכלא, פתח בשביתת רעב. ארגוני הסיוע הישראלים למחבלים (יש כאלה ארגונים עם שמות יותר מכובסים ) סייעו לו להביא את קולו בעיקר לחו"ל. הציעו לו ללכת לרצועה. אבל הוא התעקש וניצח. ממשלת נתניהו נכנעה והורתה על שחרורו לביתו באזור ירושלים. לאחר שסאמר למד מה כוחה של ממשלת ישראל, הוא התראיין מיד בסוף השבוע אצל אוהד חמו מערוץ שתיים וקרא לחטוף עוד חיילים כי 'זו הדרך היחידה לשחרר אסירים'.

עכשיו נחכה ונראה אם ממשלת ישראל תחזיר אותו לכלא על הפרה נוספת של תנאי השחרור שהרי הוא קרא לבצע פעולת טרור וזו עברה מפורשת על חוק 'פקודת הטרור תש"י'

לא נשתוק

קולו של הצבור חשוב בימים אלו יותר מכל – דווקא בגלל כניעת הממשלה. בשבוע שעבר בכנס 'מעורבים' של 'מעריב', באילת דנו בסוגיות חברתיות רבות. לטעמי המאבק הציבורי בטרור הוא סוגיה חברתית-ביטחונית מהמעלה הראשונה שגם הוא היה צריך להיות בתוך רשימת הנושאים החברתיים. דווקא כשממשלות קורסות ביכולת העמידה שלהם מול ארגוני הטרור המתוחכמים, צריך הצבור להקים חומה. בלשונו ההדרית של זאב ז'בוטינסקי מייסד תנועתו של נתניהו להציב קיר ברזל מול הטרור הערבי.

הפגנה: "רק בישראל משחררים רוצחים"

שחר חי; אליאור לוי; אטילה שומפלבי

הפגנה: "רק בישראל משחררים רוצחים"

בשבוע הבא צפויה ישראל לשחרר 26 אסירים פלסטינים נוספים במסגרת המו"מ עם הפלסטינים. גם הפעם משפחות שכולות וארגונים שמסייעים להם מפגינים נגד המהלך. עשרות מוחים מול בסיס הקריה בתל אביב. "ראש הממשלה שוכח מי העם שלו ומי הקריב את החיים שלו לטובת המדינה הזו"

Ynet

2013-12-26

עשרות בני אדם מפגינים הערב (ה') מול בסיס הקריה בתל אביב במחאה על שחרור האסירים שצפוי בשבוע הבא. המפגינים, בהם גם בני משפחות שכולות, חסמו באישור המשטרה את ציר קפלן למשך דקות ארוכות. הם צעקו "דם יהודי אינו הפקר" ואחזו שלטים עם הכיתוב: "תתביישו – רק בישראל משחררים רוצחים".


צילום: מוטי קמחי

אורן תמם, אחיו של החייל משה תמם שנרצח ב-1984 בצומת בית ליד, אמר כי "מדובר בהחלטה ארורה של ממשלת ישראל. בחודשים האחרונים רואים שבמקום שיהיה שקט, הטרור גובר. אין ביטחון עצמי ברחובות. במקום שראש הממשלה יתעשת ויעמוד על המשמר ויקפיא הכל, הוא הולך ומשחרר מחבלים".

תמם, שארבעה מרוצחיו של אחיו צפויים להשתחרר, הוסיף והאשים: "כנראה שהמשפחות השכולות הן בטן רכה. לא מספיקה הטראומה שעברנו והעובדה ששכלנו את היקר לנו מכל. את הדם של אחי שצועק מהאדמה אין מי שיזעק. המרצחים של אחי הם ערבים-ישראלים והם ניצלו את התעודה הכחולה שלהם לנוע במדינה ולחטוף חיילים".

האח השכול הוסיף כי רוצחיו של אחיו "לא בבית כלא, אלא בבית הבראה. אחד מהם עשה תואר. אין ספק שהם יעבירו גם את ההחלטה לשחרורם. יש שרים אטומים בירושלים. מבחינתם זו עוד הצבעה לא חשובה שהם שוכחים ממנה יום אחרי. הכאב שלנו הוא יום יומי. ראש הממשלה צריך להבין שאנחנו לא נכנעים. מבחינתי הוא לא מייצג את העם, כי 80 אחוז לא מוכנים לשחרר מחבלים. הוא שוכח מי העם שלו ומי הקריב את החיים שלו לטובת המדינה הזו".


צילום: מוטי קמחי

בהפגנה משתתפת גם גילה מולכו, אחותו של איין פיינברג שנרצח בעזה לפני 20 שנה. "אני כאן כדי לשמש לו קול", אמרה. "בבג"ץ נאמר לי שאין לי זכות דיבור כי אני לא הצד הנפגע. אחי לא יכול כבר לדבר ומי שאומר שאני לא צד נפגע, לא יודע מה זו משפחה שכולה ומה זה הורים מרוסקים".

האחות השכולה סיפרה כי אחד מהרוצחים של אחיה השתחרר בעסקת גלעד שליט ואחר בפעימה האחרונה. "אנחנו כבר התרסקנו", אמרה. "אני פה בשביל המשפחות שהולכות להתרסק. אני פה כדי להגיד שלדם יהודי יש עדיין ערך". על אחיה סיפרה כי נרצח בעת שעסק בייעוץ לאיחוד האירופי בקשר למיזם שרצו להקים ברצועה. "הוא האמין שאם תהיה שם תעסוקה, זה יוריד את המוטיבציה לטרור", סיפרה. "שני מחבלים נכנסו למשרדו ושיספו את גרונו".

מאיר אינדור, יו"ר ארגון אלמגור לנפגעי טרור, אמר ל-ynet: "פנינו היום לראש הממשלה בבקשה שייפגש עם המשפחות השכולות. לא יעלה על הדעת שבשעה שיש כזה כאב תהיה התעלמות. גם אם זה קשה הוא צריך להישיר מבט ולהסביר. אנחנו מתכוונים לעתור לבג"ץ בשבוע הבא. אנחנו ננסה לעשות הכל בשביל לעצור את החרפה, למען אלה שהלכו ולמען עתיד משפחות אחרות. שר הביטחון, בפגישות אישיות לפני שהתמנה, דיבר בביקורת כלפי המהלך הזה. הוא, כמופקד על שלומם של החיילים, מופקד גם על זיכרון החללים. הוא היה זה שצריך להפגין פה".


צילום: מוטי קמחי


צילום: מוטי קמחי


צילום: מוטי קמחי


צילום: מוטי קמחי

גורמים רשמיים בישראל אמרו הערב ל-ynet כי הפעימה השלישית של שחרור האסירים הפלסטינים לא תצא אל הפועל ביום ראשון, כפי שחשבו מוקדם יותר. הדחייה נוצרה לאחר שוועדת השרים שאמורה לאשר את השמות של האסירים המשוחררים בפעימה השלישית לא התכנסה היום.

אחרי פרסום הרשימה לציבור חייבת המדינה לתת ארכה של 48 שעות בכדי שהציבור יוכל לערער על ההחלטה לשחרר את אותם אסירים בפני בג"ץ. מכיוון שתאריך השחרור המקורי, 29 בדצמבר, יהיה ביום ראשון , הרי שלא תינתן לציבור אפשרות לערער במשך 48 שעות מכיוון שהרשימה הייתה אמורה להתפרסם רק מחר – יום שישי.

על פי התכנון 26 אסירים פלסטינים מתוך 104 האסירים שעל שחרורם הוסכם ערב פתיחת המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים. 52 מהם כבר שוחררו בשתי הפעימות הראשונות בחודשים האחרונים. 22 מהמחבלים, ערביי ישראל ותושבי מזרח ירושלים, ישתחררו ככל הנראה רק בפעימה הרביעית והאחרונה, ולכן בעוד כמה ימים סביר שייצאו לחופשי 26 מתוך 31 האסירים שברשימה זו – בהם ארבעה עזתים.

אמש אמר גורם מדיני כי ישראל תפרסם בשבוע הבא מכרזי בנייה נוספים בהתנחלויות. שחרור האסירים וההצהרה בדבר הבנייה בהתנחלויות באים על רקע גל הטרור של התקופה האחרונה בגדה.

מפגינים מול בית רה"מ: "המצפן הערכי אבד"

חזקי עזרא

מפגינים מול בית רה"מ: "המצפן הערכי אבד"

משפחות שכולות מפגינות נגד שחרור המחבלים הצפוי בשבוע הבא. אורטל תמם, אחייניתו של משה תמם הי"ד: "הממשלה לא מייצגת את מי שבחר בה".

ערוץ 7

2013-12-25

לקראת שחרורם הצפוי של 26 מחבלים בשבוע הבא ועל רקע אירועי הטרור האחרונים התייצבו בצהריים (רביעי) משפחות שכולות מארגון אלמגור להפגנה מול בית ראש הממשלה בירושלים.

בני המשפחות שיקיריהן נרצחו בפעולות טרור מוחים נגד הפעימה השלישית של שחרור המחבלים, עליה הוחלט בממשלה בתחילת המשא ומתן המדיני.

אורטל תמם, אחייניתו של החייל משה תמם הי"ד שנרצח על ידי מחבלים בעת שירותו הצבאי, עזבה את הלימודים כדי להתייצב מול בית ראש הממשלה נתניהו. "אני לא מוכנה לשבת בשקט ולא לישון בלילה בזמן שהמדינה שלי מאבדת את המצפן הערכי שלה", אמרה תמם לערוץ 7. "אני לא ישנה בלילה אז שגם נתניהו לא ישן. אשאר כאן לפחות עד שבוע הבא ואמשיך לעשות הכל כדי לעצור את שחרור המחבלים".

תמם מקווה שהאוהל בו היא שוהה יתמלא באנשים שיבואו להזדהות עם המאבק. "קשה להוציא אנשים מהבית ואני לא כועסת על אף אחד. חבל שהממשלה לא מייצגת את מי שבחר בה", טענה.

אימהות שכולות נפגשו היום עם חברי כנסת מכל סיעות הבית וקראו לעצור את שחרור המחבלים הצפוי בשבוע הבא.

רבקה לבנת, אמו של בן יוסף לבנת הי"ד שנרצח בשכם, אמרה במפגש כי "הדם שלו זעק מהאדמה וצעק 'אמא' אז באתי. באתי בשליחות של הנכד שלי, ילד בן 6 שאביו נרצח ושואל אותי 'סבתא, מה עושים עם האנשים שרצחו את אבא שלי?'… אני לא רוצה שעוד אימהות יצטרפו לפה, שעוד חיים יגמרו יפים יגמרו במקום לגדול. אני לא רוצה עוד נרצחים".

סגן שר הביטחון, דני דנון, קרא לראש הממשלה בנימין נתניהו לשקול בשנית את שחרור המחבלים. "במדינה נורמאלית שביום ראשון אוטובוס מתפוצץ, בשני נדקר שוטר ובשלישי נורה למוות עובד המתקן את גדר הביטחון לא משחררים מחבלים כ'מחווה' שבוע אחרי".

למרות הטרור: עוד מחבלים בדרך הביתה

שמעון כהן

למרות הטרור: עוד מחבלים בדרך הביתה

הטרור נמשך ועם זאת נערכת ישראל לשחרור שלב נוסף של מחבלים כחלק מהמו"מ המדיני. שביתת מחאה תחל הבוקר מול בית ראש הממשלה.

ערוץ 7

2013-12-25


שחרור מחבלים. ארכיון (צילום: פלאש 90)

על אף גל הטרור הנוכחי מתכוונת ישראל לבצע כבר בראשית השבוע הבא את השלב השלישי בשחרור המחבלים. זאת כזכור מתוך ארבעה שלבים בהם צפויים להשתחרר 114 מחבלים כלואים במרוצת תשעת חודשי המו"מ.

השחרור הצפוי בשבוע הבא יתרחש על אף מחאות שנשמעות בין השאר גם מבין כותלי הקואליציה. שם טענו שרים וחברי כנסת כי בתקופה בה מדי יום מתרחש פיגוע לא הגיוני ולא סביר לשחרר מחבלים. דברים ברוח זו נאמרו על ידי השר בנט, סגן שר הביטחון דני דנון ואחרים.

בארגון 'אלמגור' מתכוונים לפתוח הבוקר (רביעי) בשביתת שבת מול ביתו של ראש הממשלה נתניהו במחאה נגד שחרור המחבלים. את היוזמה למהלך מובילה אורטל תמם, בת למשפחה שכולה. לדברי אנשי הארגון שביתת השבת תכלול נוכחות במקום במשך כל שעות היממה.

מתנגדי השחרור מזכירים כי על פי ההסכמות בין ישראל וארה"ב לפני כל שחרור תתכנס ישיבה מיוחדת של קבינט שרים שיכריע אם לאשר את השחרור. לדבריהם אם מדובר בחותמת גומי שאין באפשרותה אלא לאשר את השחרור אין תכלית בחלוקת השחרור לשלבים ונכון יהיה לשחרר את כל המחבלים יחד ולמנוע עגמת נפש ממשפחות נפגעי הטרור ואת הקרע הפנימי בעם סביב שאלת השחרור.

כאמור השחרור המדובר צפוי להתרחש כבר ביום ראשון או שני הקרוב.