אלמגור: נתניהו התעלם ממי ששילם את המחיר

חזקי עזרא

אלמגור: נתניהו התעלם ממי ששילם את המחיר

מנכ"ל ארגון נפגעי הטרור "אלמגור" תוקף את ראש הממשלה, לאחר שזה התעלם ממשפחות נפגעי הטרור אשר ישבו ביציע כאשר דיבר על עסקת שליט.

ערוץ 7

2011-10-31


לא התייחס. אינדור (ארכיון)

מאיר אינדור, מנכ"ל ארגון נפגעי הטרור "אלמגור", תוקף את ראש הממשלה נתניהו, לאחר שזה התעלם בנאום פתיחת המושב ממשפחות נפגעי הטרור שרוצחי יקיריהן שוחררו בעסקה, אשר ישבו ביציע כאשר דיבר על עסקת שליט.

"נתניהו העדיף להשתבח בעסקה והתעלם ממי ששילמו את מחירה", אמר אינדור, "לאחר שהבטיח לאותם משפחות שיקיים דיון צבורי ובכנסת לפני בצוע העסקה, היה ראוי שיאמר לפחות דברי הזדהות עם המשפחות".

אינדור מספר, כי גם את מכתב ההזדהות למשפחות נפגעי הטרור שפרסם נתניהו הוא לא שלח.

"מתברר שהעניין הצבורי של נתניהו עובד בהתאמה להתענינות התקשורתית ונפגעי הטרור בעיניו הם עניין של פעם בשנה ביום הזכרון. שם הוא גם יבטיח מחדש שישראל תפעיל את ידה הארוכה, בעוד ידו הקצרה שחררה אותם לפני שבוע", הוסיף אינדור.

"גנדי הבין – את הטרור מנצחים בפינצטה"

חזקי עזרא

"גנדי הבין – את הטרור מנצחים בפינצטה"

יו"ר ארגון נפגעי הטרור אלמגור אומר כי השר רחבעם זאבי גנדי הי"ד היה אחד מאבי תורת הלחימה בטרור, "אין כניעות ואין פשרות".

ערוץ 7

2011-10-29

במלאות עשור לרצח של השר רחבעם (גנדי) זאבי הי"ד אומר יו"ר ארגון אלמגור, מאיר אינדור כי "גנדי היה אחד מאבי תורת הלחימה בטרור הוא הבין שאת הטרור מנצחים בפינצטה, במרדף אחד אחרי אחד – הוא לא וויתר להם".

"גנדי היה מפקד, פלמחניק במהות שלו, דיבר עם האנשים בגובה העיינים. הוא חסר לנו בסמליות שבו בסמליות לארץ ישראל השלמה, הלקח והמורשת היא לא להיכנע לארגוני טרור כמו שנכנענו בשבועיים האחרונים – זה הדבר שאנחנו יכולים לעשות לזכרו".

אילן גרפל משתחרר

ניר הר-זהב

אילן גרפל משתחרר

הצעיר הישראלי-אמריקני שנעצר לפני כחמישה חודשים באשמת ריגול, ישוחרר היום ממעצרו בקהיר. במקביל יועברו למצרים 25 אסירים.

ערוץ 7

2011-10-27


אילן גרפל (יח"ץ)

אילן גרפל, הצעיר הישראלי-אמריקני שעצור בקהיר מאז חודש יוני, ישוב היום לישראל. במסגרת עיסקת חליפין עם מצרים יוחזר גרפל ארצה, ותמורתו יועברו למצרים 25 אסירים פליליים.

גרפל ימריא ב-17:00 ממצרים כשלצדו אמו איירין ומי שניהלו את המו"מ לשחרורו, עו"ד יצחק מולכו, שליחו של רה"מ נתניהו, וח"כ ישראל חסון, לשעבר בכיר בשב"כ. לאחר שיגיעו לישראל ייפגש גרפל עם נתניהו בלשכתו בירושלים. עדיין לא ידוע מתי יטוס גרפל לקווינס בניו יורק, ארה"ב, שם הוא מתגורר עם משפחתו.

לוחמי יחידת נחשון לליווי אסירים של השב"ס העבירו כבר אתמול לכלא באילת 22 אסירים מצרים הנכללים בעיסקת גרפל. שלושה אסירים שהם קטינים הושארו בכלא "אופק", והיום יוסעו דרומה בטרם יועברו למצרים יחד עם שאר האסירים דרך מעבר טאבה. רוב האסירים אמורים היו להשתחרר בשנתיים הקרובים, וכי איש מהם אינו מרצה עונש מאסר בגין רצח ישראלים. רובם ככולם הם מבריחים של סמים ואמצעי לחימה.

בג"ץ דחה אתמול את עתירתם של חבר הכנסת מיכאל בן ארי וארגון נפגעי הטרור "אלמגור". השופטים מרים נאור, אסתר חיות ויצחק עמית כתבו בפסק הדין: "אין זה ראוי כי נתערב בהחלטה שהתקבלה על ידי מי שבידיו כל הנתונים המדינים והביטחוניים ועליו גם מוטלת האחריות של התוצאות. מדובר בעיסקה שנעשתה מול המשטר הנוכחי במצרים, ונראה שאין צורך להכביר מילים על הרגישות המדינית המתבקשת בכגון זה, ובפרט בעת הנוכחית".

אילן גרפל ישוחרר היום מהכלא המצרי ויגיע לישראל

אילן גרפל ישוחרר היום מהכלא המצרי ויגיע לישראל

חמישה חודשים לאחר שנכלא במצרים בחשד לריגול לטובת ישראל, ישוחרר היום אילן גרפל ויחזור ארצה. בשעות הערב יועברו 25 אסירים למעבר טאבה וישובו למצרים, ובמקביל יעבור גרפל לידיהם של הנציגים הישראלים ישראל חסון ועו"ד יצחק מולכו. עם הגעתו ארצה, יפגוש גרפל את אמו ולאחר מכן את רה"מ נתניהו

חדשות 2

2012-10-27

לאחר כמעט חמישה חודשים בכלא המצרי, ישוחרר היום האזרח הישראלי-אמריקני אילן גרפל מהכלא וישוב לארץ. במסגרת העסקה לשחרורו, הסכימה ישראל להעניק חנינה ל-25 אסירים מצרים הכלואים בארץ – רובם אסירים פליליים.

בקהיר יפגוש גרפל את ח"כ ישראל חסון מקדימה, שהיה מעורב בחתימת העסקה, יחד עם המתווך עו"ד יצחק מולכו. בשעות הערב, לאחר השלמת העסקה, ימריא גרפל מקהיר לנמל התעופה בן-גוריון, שם יפגוש את אמו שהגיעה אמש בטיסה מארה"ב. עם הגעתו ארצה יפגוש גרפל את ראש הממשלה בנימין נתניהו בלשכתו בישראלים.

ארגון נפגעי הטרור: בג"ץ דוחה עתירות סדרתי

אתמול העניק בג"ץ את האישור הסופי לקיום העסקה, לאחר שדחה את העתירות שהגישו ארגון משפחות נפגעי הטרור וח"כ מיכאל בן ארי נגד שחרור האסירים. "אין זה ראוי כי נתערב בהחלטה שנתקבלה על ידי מי שבידיו כל הנתונים המדיניים והביטחוניים, ועליו גם מוטלת האחריות לתוצאות", אמרו השופטים בפסיקתם"

בארגון "אלמגור" הגיבו לדחיית העתירה. "הגיע הזמן ל'משפט הציבור והעם' שיבדוק מדוע בג"ץ דוחה באופן סידרתי עתירות של נפגעי טרור המתנגדים לשחרור מחבלים בנימוק 'מדיני' אבל הוא מתערב ללא הרף בהחלטות מדיניות וצבאיות כאשר מוגשות עתירות פלסטיניות", נמסר.

"חתימת השופטים על שחרור האסירים, וביניהם ספקי נשק וחומרי נפץ למעשי טרור, תעודד כעת חטיפות נוספות, עכשיו גם על ידי מדינות ערביות וארגונים איסלמיים עולמיים", הוסיפו.

אילן גרפל ישוב היום לישראל

תומר זרחין; יהונתן ליס; ברק רביד; יניב קובוביץ; גילי כהן

אילן גרפל ישוב היום לישראל

אחרי נחיתתו בארץ צפוי גרפל להיפגש עם רה"מ בלשכתו בירושלים. במקביל לשחרורו, יועברו 25 אסירים מצרים לסיני דרך מעבר הגבול בטאבה

הארץ

2011-10-27

בג"ץ דחה אתמול בערב את שתי העתירות שהוגשו נגד העסקה לשחרורו של אילן גרפל, שהיה כלוא במצרים בארבעת החודשים האחרונים. לפיכך, מחר תצא העסקה לפועל וגרפל ישוחרר ממצרים לישראל, במקביל לשחרור האסירים המצרים.

את העתירות לבג"ץ הגישו ח"כ מיכאל בן ארי, תנועת "ארץ ישראל שלנו" וארגון נפגעי הטרור "אלמגור". הם ביקשו לבטל את החלטת הקבינט, ולפיה ישוחררו 25 אסירים מצרים הכלואים בישראל תמורת גרפל. השופטים מרים נאור, אסתר חיות ויצחק עמית קבעו בפסק הדין כי "אין זה ראוי שיתערבו בהחלטה שהתקבלה בידי מי שבידיו הנתונים המדיניים והביטחוניים, ועליו גם מוטלת האחריות לתוצאות".

בפסק הדין נכתב: "מדובר בעסקה שנעשתה עם המשטר הנוכחי במצרים, ונראה שאין צריך להכביר מלים על הרגישות המדינית המתבקשת, ובפרט בעת הנוכחית".

גרפל צפוי לשוב היום לפנות ערב לישראל. לאחר נחיתתו, ייפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בלשכתו בירושלים. שליחו של ראש הממשלה עו"ד יצחק מולכו וח"כ ישראל חסון (קדימה), שניהלו את המגעים עם מצרים בעניינו של גרפל, ייצאו היום ב-15:30 לקהיר בטיסה מיוחדת, יחד עם אמו של גרפל, שבאה אתמול לישראל.


גרפל. ייפגש עם נתניהו .

השלושה ינחתו בקהיר וישהו שם פחות משעה. הם יאספו את גרפל ובסביבות השעה 17:00 כבר ימריאו חזרה לישראל. גרפל ינחת בנתב"ג, אך יועבר במסלול צדדי המיועד לאח"מים. כלי התקשורת לא יוכלו לצלם את הגעתו של לארץ או לשוחח עמו, והתמונות שיופצו יצולמו על ידי לשכת העיתונות הממשלתית.

מנתב"ג ייצאו גרפל ואמו יחד עם עו"ד מולכו וח"כ חסון ללשכת ראש הממשלה בירושלים, שם תתקיים פגישה קצרה עם נתניהו ב-18:30. גם הפגישה הזו תהיה סגורה לתקשורת. עוד לא ברור אם לאחר הפגישה עם נתניהו יקיים גרפל מסיבת עיתונאים. במקביל לשחרורו יועברו האסירים המצרים לסיני דרך מעבר הגבול בטאבה.

בשירות בתי הסוהר (שב"ס) החלו בהכנות לקראת השלמת העסקה. אתמול הועברו 22 האסירים הבוגרים הצפויים להשתחרר לכלא "אלה", שם הם ממתינים ליציאתם למצרים. בשעות הבוקר יועברו למקום גם שלושת הקטינים שישוחררו במסגרת העסקה.

בג"ץ דחה את העתירות נגד עסקת גרפל

ישי קרוב

בג"ץ דחה את העתירות נגד עסקת גרפל

בתגובה להחלטת בית המשפט אמר יו"ר אלמגור, "ההחלטה תעודד כעת חטיפות נוספות גם על ידי מדינות ערביות וארגונים איסלמיים עולמיים".

ערוץ 7

2011-10-26


אור ירוק לשחרור גרפל (יח"ץ)

שופטי בג"ץ דחו הערב (רביעי) את העתירות שהגישו ח"כ מיכאל בן ארי וארגון נפגעי הטרור אלמגור נגד עסקת חילופי השבויים במסגרת שחרורו של אילן גרפל.

בתגובה להחלטת בית המשפט אמר יו"ר אלמגור, מאיר אינדור, "הגיע הזמן ל'משפט הצבור והעם' שיבדוק מדוע הבג"ץ דוחה באופן סידרתי עתירות של נפגעי טרור המתנגדים לשחרור מחבלים אבל הוא מתערב ללא הרף בהחלטות כאשר מוגשות עתירות פלסטיניות".

"חתימת השופטים על שחרור האסירים, וביניהם ספקי נשק וחומרי נפץ למעשי טרור, תעודד כעת חטיפות נוספות, גם על ידי מדינות ערביות וארגונים איסלמיים עולמיים".

הוא ציין כי "ממשלת ישראל בסיוע הבג"ץ בונה בזאר ים-תיכוני של חטיפות אזרחים ושיחרורם תוך רמיסת ערכי צדק, משפט ושוויוניות בפני החוק. אלמגור מפרסם אזהרת מסע לאזרחי ישראל לא להאמין מילה לשרים ולנשיא, בדברי השבח על מצרים, כאשר בבג"ץ נחשפו היחסים עם מצרים כבעייתיים. כל ישראלי אחרי עסקה זו חשוף לחטיפות בעת מעברו במדינות איסלמיות אם על ידי ממשלות ואם על ידי ארגונים".

ח"כ מיכאל בן ארי אמר בתגובה להחלטת בית המשפט, "בג"צ שמתערב פעמיים בשבוע בהחלטות מדיניות וקובע להרוס יישובים ולגרש יהודים מביתם, מתחסד ושומר על אנמיות כשמדובר בשחרור מחבלים".

בג"ץ דחה את העתירה נגד עסקת גרפל; ישוב מחר לישראל

יוסי זילברמן

בג"ץ דחה את העתירה נגד עסקת גרפל; ישוב מחר לישראל

חוזר הביתה: הרכב של 3 שופטי בג"ץ דחה הערב את עתירת ארגון אלמגור וח"כ בן ארי נגד חילופי האסירים עם מצרים בתמורה לאילן גרפל, שהואשם שם בריגול. "אין צריך להכביר מילים על הרגישות המדינית המתבקשת", כתבה השופטת מרים נאור. גרפל ישוב מחר ארצה, בליווי אמו והמתווכים

חדשות 2

2011-10-26

בג"ץ דחה הערב את עתירתם של ארגון אלמגור (משפחות נפגעי טרור) וח"כ מיכאל בן ארי נגד עסקת חילופי האסירים בין ישראל למצרים – "עסקת גרפל".

בעקבות הסרת המכשול האחרון לפני ביצוע העסקה, ייצאו בטיסה לקהיר ח"כ ישראל חסון, עו"ד יצחק מולכו ואמו של אילן גרפל. הם ינחתו בקהיר ויקבלו לידיהם את הצעיר הישראלי-אמריקני. מחר בסביבות השעה 17:00 ימריאו הארבעה לנתב"ג ומשם ימשיכו ככל הנראה לפגישה קצרה עם ראש הממשלה בירושלים. במקביל ישוחררו 25 האסירים המצרים דרך מעבר טאבה.

הרכב של שלושה שופטי בג"ץ, בראשות השופטת מרים נאור, כתב בהחלטה כי "העותרים שלפנינו מבקשים כי בית משפט זה יתערב בהחלטות מדיניות הנמצאות בלב סמכותה של הרשות המבצעת. כפי שנפסק לא אחת, אין זה ראוי כי נתערב בהחלטה שנתקבלה על ידי מי שבידיו כל הנתונים המדיניים והביטחוניים, ועליו גם מוטלת האחריות לתוצאות".

"מדובר בעסקה שנעשתה מול המשטר הנוכחי במצרים ונראה שאין צריך להכביר מילים על הרגישות המדינית המתבקשת בכגון דא, ובפרט בעת הנוכחית", הוסיפו בפסיקה. "האחריות לשלומם ולביטחונם של אזרחי המדינה נתונה לרשות המבצעת שבידיה הכלים ולרשותה המומחים המופקדים על הביטחון ואין לסבור כי עניינים אלה לא הובאו בחשבון".

עוד לפי השופטים, "באשר לטענה כי רק הממשלה היא המוסמכת להורות על שחרור אסירים ואין די בהחלטה של הקבינט נציין כי גם בעבר כוונו עתירות דומות נגד החלטות של ועדת השרים ובית משפט זה לא מצא מקום להתערב בכך".

המדינה: חשיבות רבה לביצוע ההסכמות בין ישראל למצרים

בתשובת הפרקליטות לעתירה הבהירו נציגי המדינה כי "איש מהאסירים המצרים שישוחררו תמורת אילן גרפל לא הורשע במעורבות בפיגועים או בעבירות שעניינן פגיעה בחייו של אדם".

לפי הפרקליטות, בפני שרי הקבינט המדיני-ביטחוני שאישרו את חילופי האסירים בתמורה לגרפל שהואשם במצרים בריגול למען ישראל במהלך המהפכה, "הוצגו שיקולים מדיניים רחבים הנוגעים למערכת היחסים הבילטראלית בין ישראל למצרים, אשר יש להם חשיבות רבה למדינת ישראל".

"ההחלטה שקיבל הקבינט בסופו של יום היא פרי משא ומתן בן מספר חודשים, וכי עיתוי ביצוע העסקה נובע בין היתר מהתנאים השוררים כיום באזורנו. לאור זאת, קיימת חשיבות רבה לביצוע ההסכמות בין ישראל למצרים ללא עיכוב נוסף, שכן כל עיכוב עלול להביא לסיכול השחרור".

בנוסף הסבירו בפרקליטות, כפי שנעשה בתשובה לעתירות נגד עסקת שליט, כי לבית המשפט אסור להתערב בשחרור אסירים במסגרת הליך מדיני.

אלמגור: בג"ץ דוחה סידרתית עתירות של נפגעי טרור

בארגון "אלמגור" הגיבו הערב לדחיית העתירה. "הגיע הזמן ל'משפט הציבור והעם' שיבדוק מדוע בג"ץ דוחה באופן סידרתי עתירות של נפגעי טרור המתנגדים לשחרור מחבלים בנימוק 'מדיני' אבל הוא מתערב ללא הרף בהחלטות מדיניות וצבאיות כאשר מוגשות עתירות פלסטיניות", נמסר.

"חתימת השופטים על שחרור האסירים, וביניהם ספקי נשק וחומרי נפץ למעשי טרור, תעודד כעת חטיפות נוספות, עכשיו גם על ידי מדינות ערביות וארגונים איסלמיים עולמיים", נמסר.

בג"ץ דחה את העתירות נגד עסקת שחרור גרפל

זוהר שחר-לוי

בג"ץ דחה את העתירות נגד עסקת שחרור גרפל

כצפוי, החליט ביהמ"ש שלא להתערב בהחלטת הקבינט ודחה את העתירות שהוגשו נגד שחרור הצעיר הישראלי בתמורה לאסירים מצרים

NRG

2011-10-26

בג"ץ דחה את העתירות נגד העסקה, גרפל ישוחרר מחר מהכלא: שופטי בג"ץ דחו הערב (ד') את העתירות שהגישו ח"כ מיכאל בן ארי (האיחוד הלאומי) וארגון נפגעי הטרור אלמגור נגד העסקה לשחרורו של אילן גרפל תמורת אסירים מצרים.

"כפי שנפסק לא אחת, אין זה ראוי כי נתערב בהחלטה שנתקבלה על ידי מי שבידיו כל הנתונים המדיניים והביטחוניים, ועליו גם מוטלת האחריות לתוצאות", כתבו השופטים בפסיקתם.


אילן גרפל במצרים (צילום: מתוך אתר אל מסרי אל יום)

"בסופו של יום המקום לבחינת החלטות כמו זו שלפנינו על פי רוב אינו בבית המשפט אלא ב'משפט הציבור'", אמרו בבג"ץ, וציינו כי מדובר בעסקה שנעשתה מול המשטר הנוכחי במצרים ו"נראה שאין צריך להכביר מילים על הרגישות המדינית המתבקשת בכגון דא, ובפרט בעת הנוכחית".

בהחלטות מדיניות שכאלה, הוסיפו השופטים מרים נאור, אסתר חיות ויצחק עמית, לרשות המבצעת יש שיקול דעת רחב ביותר ובהתאמה מתחם ההתערבות של בית המשפט הוא מצומצם מאוד ושמור לנסיבות חריגות ביותר.

השופטים הדגישו כי לחץ הזמן לביצוע העסקה הוא משמעותי

באשר לטענה שעלתה בעתירות כי שחרור האסירים יפגע בביטחון המדינה, אמרו השופטים כי האחריות לבטחונם של אזרחי המדינה מוטלת על הממשלה שבידיה הכלים לעשות כן "ואין לסבור כי עניינים אלה לא הובאו בחשבון".

עוד הדגישו השופטים כי לחץ הזמן לביצוע העסקה הוא משמעותי ולא כפי שטען ח"כ בן ארי בבית המשפט וכי אי עמידה בלוח הזמנים היה יכול להביא לביטול העסקה.

"לא שוכנענו כי במקרה שלפנינו הממשלה הייתה חייבת לקבל החלטה דווקא במליאתה", הגיבו השופטים לטענה כי ההחלטה על העסקה התקבלה בקבינט ולא בממשלה. "יש לזכור כי לגבי ועדה זו ישנן הוראות סודיות מיוחדות שלעתים מתחייבות מטבעם של העניינים העומדים בפני ועדה זו".

לאחר החלטת בג"ץ צפויה מחר להתבצע העסקה, במסגרתה ישוחרר גרפל מהכלא המצרי ויועבר לישראל, שתשחרר בתמורה 25 אסירים מצרים.

אינדור: ישראל פתחה בזאר ים תיכוני

חזקי עזרא

אינדור: ישראל פתחה בזאר ים תיכוני

יו"ר אלמגור אמר בראיון לערוץ 7 כי בעסקת גרפל ישראל אותתה "ששיטת החטיפות משתלמת ויש גורמים איסלאמיים קיצוניים שהבינו את הרמז".

ערוץ 7

2011-10-26

יו"ר אלמגור, מאיר אינדור, התייחס בראיון לערוץ 7 לעסקת גרפל, "ישראל פתחה בזאר ים תיכוני שאזרחיה נחטפים על ידי ארגוני טרור או מדינות. מצרים חטפה אזרח, האשימה אותו בריגול ועכשיו הם דורשים תמורתו אסירים בטחוניים".

"בתור עומדים מדינות אחרות – טורקיה, ירדן ועוד. בכניעה של ישראל היא מאותת ששיטת החטיפות משתלמת באזור ויש גורמים איסלאמיים קיצוניים שהבינו את הרמז".

בן ארי: גרפל תמורת פולארד

חזקי עזרא

בן ארי: גרפל תמורת פולארד

תנועת א"י שלנו ואלמגור עתרו לבית המשפט כנגד עסקת גרפל, "מי אמר ששחרור גרפל הוא רק על ידי שחרור 21 אסירים", שאל את בית המשפט.

ערוץ 7

2011-10-26

בית המשפט העליון דן בשעה זו בעתירתן של תנועת ארץ ישראל שלנו ואלמגור כנגד עסקת גרפל במהלכה ישוחררו אסירים מצריים.

במהלך הדיון אמר בן ארי לבית המשפט, "אין כאן עניין של פדיון שבויים. אם היו מכנים את טרבין עידו רבין, אז הוא היה מקבל יחס אחר? מדוע הוא לא משתחרר? חצי מהמשתחררים הם אסירים ביטחוניים. מי שמבריח כלי נשק פוגע במדינת ישראל ואם כן מדוע משחררים אותם?"

הוא ציין, "אני גדלתי בכפר שלם ועברייני סמים הם עברייני טרור. סמים פוגעים והורסים משפחות כמו עברייני בטחון. אני לא מבין מדוע המדינה מורידה בחשיבותם? מי אמר ששחרור גרפל הוא רק על ידי שחרור 21 אסירים שהרסו עשרות ומאות בתים בישראל הן על ידי הפצת סמים והן על ידי הפצת כלי נשק?".

השופטת, אסתר חיות, אמרה בקריצה לח"כ בן ארי, "יש לנו אסיר בארצות הברית ומה המדינה תעשה אילו היו מציעים אסירים אמריקאים תמורתו?".

במהלך הדיון אמר נציג אלמגור, "לצערנו עומדים לשחרר סוחרי נשק שנשפטו לעשרות שנים. מדוע המדינה לא נותנת לדון ברצינות בעניין זה. אין כאן אקדח על הרקה כמו בעניין שליט. ראוי לתת צו ביניים ולעכב את השחרור".

הוא הוסיף, "הרשות המבצעת סוללת דרך עוקפת החלטות בית משפט שגזר שנים ארוכות על סוחרי נשק וסמים. אסור לנו שעסקה כזו תצא לדרך. השחרור של האסירים יש לו מחיר בתוך החברה הישראלית. איפה השווים בפני החוק? יש אסירים בכל העולם ולא ראינו שום עסקה".

השופטת, מרים נאור, מתחה ביקורת על היועץ המשפטי לממשלה, משום שלא הגיב לעתירה.

פרקליטות המדינה ביקשה לדחות את העתירה, "אין במשוחררים אסירים המעורבים בפיגועי טרור או בפגיעה בבני אדם". המדינה ציינה כי מדובר בנושא מדיני מובהק בין אם אלה משוחררים המעורבים בטרור בין אם לאו.

בראיון לערוץ 7 אמר בן ארי "אנחנו נשחרר את גרפל וניתן אותו לאמריקאים והם יתנו את פולארד. לעסקה הזו אני מסכים".

המדינה על עסקת גרפל: "היחסים עם מצרים חשובים"

זוהר שחר-לוי

המדינה על עסקת גרפל: "היחסים עם מצרים חשובים"

בתשובה לעתירות שהגישו ח"כ מיכאל בן ארי וארגון אלמגור נגד שחרורו של הישראלי-אמריקאי אילן גרפל תמורת אסירים מצרים, הבהירה הפרקליטות שמדובר בשיקולים מדיניים הנתונים לסמכות הממשלה, ולא לבית המשפט. "אין צורך להרחיב אודות חשיבות היחסים בין המדינות ושימור האמון בכלל, ובעת הזו בפרט"

NRG

2011-10-26

לקראת עוד עסקת חילופי אסירים, בג"ץ שוב נדרש לסוגיה: בית המשפט העליון סיים לדון בעתירות שהגישו ח"כ מיכאל בן ארי (האיחוד הלאומי) וארגון נפגעי הטרור אלמגור נגד העסקה לשחרורו של אילן גרפל תמורת אסירים מצרים. המדינה מסרה אחר הצהריים (ד') את תגובתה והדגישה: "מדובר בשיקול מדיני".


אילן גרפל (צילום ארכיון: מתוך אתר "אל-מסרי אל-יום")

בתשובה שהוגשה לבית המשפט כתבה הפרקליטות כי מדובר בשחרור אסירים במסגרת הליך מדיני ומשום שמדובר בנושא מדיני מובהק אין להתערב בהחלטה, "השיקולים החולשים על שחרורו הינם שיקולים מדיניים פוליטיים, ואלה מצויים בלב ליבה של סמכות הרשות המבצעת".

כמו כן הוזכר הדיון בבג"ץ נגד עסקת שליט ונגד עסקאות שחרורו שבויים וצויין כי בית המשפט העליון מסרב פעם אחר פעם להתערב בעסקאות אלה.

"העובדה כי מדובר בשחרור מספר נמוך יחסית של אסירים אשר אינם מעורבים בפיגועי טרור וזאת על מנת להביא לשחרורו של גרפל, תוך שהדבר כרוך בשיקולים מדיניים שונים הנוגעים ביחסים בין ישראל למצרים, מלמדת על סבירותה של ההחלטה. נראה כי אין צורך להרחיב מילים אודות חשיבות היחסים בין ישראל למצרים ושימור האמון בין שתי המדינות, בכלל ובעת הזו בפרט", לשון התגובה.

נציגת המדינה בדיון: אין סיבה שבג"ץ יתערב בעסקה

הדיון בבג"ץ בעניין העתירות תם, עם זאת טרם התקבלה הכרעה בעניין. במהלך הדיון אמרה עו"ד הילה גורני, שייצגה את המדינה, כי אין טעם שבג"ץ יתערב בעסקה: "אין סיבה שבית המשפט יפריד בין עסקה מדינית אחת לשניה". גורני ציינה כי היחסים בין ישראל למצרים הם עדינים ויש לקחת זאת בחשבון.

השופטת מרים נאור מתחה ביקורת על היועץ המשפטי לממשלה, שלא ענה למכתב ששלח ח"כ בן ארי ובו שאלות הנוגעות לעסקה. "אם היועץ המשפטי היה מגיש תשובה, אפשר היה לדחות את העתירה על הסף. הכל היה יותר פשוט", אמרה נאור.

מוקדם יותר בדיון אמר ח"כ בן ארי, כי אין להמעיט בערכו של הנזק שגורם שחרור אסירים הכלואים בגין עבירות סמים. "הסחר בסמים הוא הפיגוע הכי גדול במדינה. מי אמר ששחרור אסירים היא האופציה היחידה לשחרור גרפל? מצרים היא מדינת חוק. היו יכולים לממן לו עו"ד מוצלח שיסייע לשחרורו"

עוזרו של בן ארי, פעיל הימין איתמר בן גביר, טען כי יש להבדיל את פרשת גרפל מפרשת שליט: "אז כל דקה יכלה לגרום לאסון. כאן הדברים הם לא כך". לדברי בן גביר, העסקה אינה ערכית והקבינט לא היה מוסמך להגיע להחלטה. "לא מדובר כאן באזרח שנחטף או שהגיע שלא מרצונו אלא באזרח שהגיע מרצונו וממניעים אידיאולוגיים", הוסיף בן גביר. השופטת נאור השיבה לו כי הסיבה שבגינה הגיע גרפל למצרים אינה ידועה.

בבית הנשיא נערכים לקבלת תיקי האסירים הצפויים להשתחרר

ח"כ בן ארי עתר הבוקר נגד ראש הממשלה נתניהו, שר הביטחון ברק, נשיא המדינה פרס, ועדת השרים לענייני ביטחון וכן נגד הוריו של גרפל, איירין ודניאל.

בעתירתו הדגיש כי העובדה שההחלטה בעניין העסקה התקבלה בקבינט המדיני-ביטחוני מרוקנת למעשה את הממשלה מתפקידה העיקרי והופכת למעשה את הקבינט המצומצם לרשות מבצעת. לטענתו, כל עוד לא תאשר מליאת הממשלה את העסקה, אין לה תוקף ודינה להתבטל.

כמו כן הבהיר בן ארי כי הנסיבות במקרה גרפל שונות מזה של גלעד שליט, אז נומקה דחיית העתירות נגד העסקה ב"חוב מוסרי" כלפי החייל החטוף.

במקביל, נערכים במשכן הנשיא לקבל את תיקי האסירים הצפויים להשתחרר במסגרת העסקה, כחלק מהליך החנינה שלהם, כפי שקרה בעסקת שליט. התיקים יועברו תחילה לשר המשפטים לצורך אישור חנינה, ואז יגיעו לנשיא פרס לצורך חתימה סופית. במשכן הבהירו כי התיקים יועברו לנשיא רק לאחר שימוצו ההליכים המשפטיים הנוגעים לעסקה, ובהם עתירות לבג"ץ נגדה.

ארגון אלמגור עתר לבג"ץ נגד העסקה לשחרור אילן גרפל

אביעד גליקמן

ארגון אלמגור עתר לבג"ץ נגד העסקה לשחרור אילן גרפל

Ynet

2011-10-26

ארגון אלמגור, המסייע לנפגעי טרור, עתר לבג"ץ נגד העסקה לשחרור אילן גרפל תמורת אסירים מצרים. זוהי העתירה השנייה שמוגשת נגד העסקה, אחר ח"כ מיכאל בן-ארי ותנועת "ארץ ישראל שלנו".

בעתירה נטען כי נוצר סחף של שחרור אסירים על מנת לשחרר אזרחים וכי "נוצרה תחרות בין מדינות מוסלמיות לארגוני טרור על חטיפת ישראלים".

עתירה נגד העסקה לשחרור גרפל

שמעון כהן

עתירה נגד העסקה לשחרור גרפל

עתירה הוגשה לבג"ץ נגד שחרור גרפל תמורת אסירים מצרים בהם מחבלים. בעתירה עולה שאלת אחריות המדינה למעשיו חסרי האחריות של כל אזרח.

ערוץ 7

2011-10-26


גרפל השבוע עם ח"כ חסון ושליחו של נתניהו (יח"צ)

ח"כ ד"ר מיכאל בן ארי ותנועת 'ארץ ישראל שלנו' עתרו לבג"צ נגד עסקת גרפל במהלכה מבקשת מדינת ישראל לשחרר 22 אסירים, חלקם מחבלים, למצריים.

בעתירה נכתב בין היתר כי "טענתם הראשונה של העותרים היא כי וועדת השרים לביטחון לאומי לא הייתה מוסמכת לקבל את ההחלטה על שחרור המחבלים. עם כל הכבוד והערכה ליושבים בוועדת השרים במדינת ישראל יש ממשלה, וכפי שציטטנו בפתח הדברים: למעשה כאשר עשו שימוש בסמכויות המופלגות של הקבינט, התרוקנה הממשלה מתפקידה העיקרי. במקום שבו מופעלת סמכותו הופך הקבינט לרשות מבצעת למעשה. ספק אם הסדר זה מתיישב עם חוק יסוד הממשלה הקובע בסעיף 1 כי הממשלה היא הרשות המבצעת בישראל, וכי הממשלה אחראית לפני הכנסת אחריות משותפת כאמור בסעיף 4 לחוק".

עוד נכתב בעתירה כי "בדיקה קצרה של עסקאות שחרור שונות שנערכו בעבר מגלה כי ממשלת ישראל היא שקיבלה את ההחלטה ולא וועדת השרים לענייני חקיקה, כאשר להווי ידוע כי על החלטות השונות של הממשלה יכולים השרים להגיש עררים ולטעון טענות כנגדן. זאת ועוד, בעניין בו עסקינן מדובר למעשה בהסכם בין מדינות אותו הממשלה צריכה לאשר".

לטענת העותרים משלא אשרה הממשלה את שחרור המחבלים בעסקת גרפל אין תוקף לעסקה ודינה להתבטל או לכל הפחות להידחות עד אשר העניין יובא להכרעת הממשלה".

טענה נוספת של העותרים היא כי שחרור המחבלים תמורת שחרורו של מר גרפל אינו סביר ואינו מידתי. "אמנם העותרים מכירים את ההלכה שנפסקה בבית משפט זה ולפיה בית משפט נמנע מלהתערב בהחלטות הממשלה בשל אופיים המדיני של הסכמים אלה, אך בעניין בו עסקינן נדמה שמדובר בפרשה שונה מפרשת שליט או פרשות שהתרחשו בעבר כאשר חיילים או אזרחים של מדינת ישראל נחטפו. בפרשה שלנו, מדובר באדם בוגר, בעל אזרחות אמריקאית שהחליט על דעת עצמו ללכת ולהתערב בעניין לא לו, תוך שהוא מודע ונוטל על עצמו סיכונים שונים. אין ספור אזהרות התפרסמו בתקשורת הישראלית נגד נסיעה למצרים, ואולם מר גרפל החליט לעשות את אשר עשה דווקא בשל אידיאולוגיה שמאלנית קיצונית מוצקה ומתוך בחירה חופשית. בנסיבות אלה, וכאשר על כף המאזניים שחרורם של מחבלים מסוכנים על כל המשתמע מכך נשאלת השאלה האם אין לאזרח אחריות כלשהיא על מעשיו? האם מדינת ישראל מחויבת לשאת בתוצאות הרסניות, לעשות מעשים של התאבדות של ממש עם שחרורם של בני עוולה שונים והכול כדי להביא לשחרורו של מי שהלך לאשר הלך ברצון? האם ארצות הברית של אמריקה שמר גרפל הוא בעל אזרחות שלה, גם היא הייתה נוהגת כפי שנוהגת מדינת ישראל?".

לעתירתם צירפו חבר הכנסת בן ארי ותנועת 'ארץ ישראל שלנו' שורת נפגעי טרור שבעבר כבר "ביקשו באמצעות באי-כוחם, לעיתים בזעקה, לעיתים בקול תחינה, להתריע מפני שחרורם של מחבלים נוספים מכלאם, הואיל ואת תוצאתו הצפויה של שחרור זה ניתן לנבא כבר עתה, וברמת סבירות גבוהה ביותר".

אלמגור: ישראלים – אל תסעו למדינות ערב

שלמה פיוטרקובסקי

אלמגור: ישראלים – אל תסעו למדינות ערב

בארגון נפגעי הטרור אלמגור מזהירים, כי מדינות ערב למדו מחמאס את השיטה ועל כן מומלץ לישראלים החסים על נפשם שלא לבקר בהן.

ערוץ 7

2011-10-25


מאיר אינדור

בארגון נפגעי הטרור אלמגור מפרסמים "אזהרת מסע" ומזהירים, כי מדינות ערב למדו מחמאס את השיטה ועל כן מומלץ לישראלים החסים על נפשם שלא לבקר בהן.

"על אזרחים ישראלים להמנע מלטייל במדינות מוסלמיות בהיותם צפויים לחטיפות ומאסרי שווא כקלפי מקוח-לאחר שגורמי טרור ומדינות למדו שישראל נכנעת ומשלמת את המחיר הנדרש", אומרים באלמגור בעקבות העסקה עם מצרים לשחרור גרפל.

מנכ"ל הארגון, מאיר אינדור, טוען כי "אסור לאזרחי ישראל להיות מוטעים נוכח דברי השבח לפרוטוקול של ראש הממשלה והנשיא -למצרים ולתורכיה. שתיהן בסופו של יום השתתפו במסע שחרור מחבלי החמאס. הן לא לחצו על החמאס לשחרר את גלעד שליט בלא מחיר למרות ההשפעה האדירה שלהם על ממשלת החמאס והקרבה אליהן ועתה משתבחות ביניהן בעתונות המקומית וברשתות הלווין הערביות על 'חלקן בשחרור האסירים המוסלמים והחזרתן לחיק משפחותיהם'".

לדבריו, "בסופו של יום למדו מצרים ותורכיה מהחמס שהחטיפה משתלמת. בדרך דומה עלולים ישראלים העוברים גם בתורכיה ובירדן למצוא את עצמם במצב דומה לגרפל וכדאי שייקחו דברים אלו כאזהרת מסע לכל דבר".

עתירה לבג"ץ נגד שחרור גרפל? "ישראל פתחה בזאר ים תיכוני"

עתירה לבג"ץ נגד שחרור גרפל? "ישראל פתחה בזאר ים תיכוני"

ארגון נפגעי הטרור פנה לפרקליטות בבקשה לפרסם את רשימת האסירים המצרים שצפויים להשתחרר תמורת האזרח הישראלי-אמריקני אילן גרפל. לטענת הארגון, מחציתם אסירים ביטחוניים שסחרו במצעי לחימה עם גורמי טרור. "במזרח התיכון הבינו שחטיפות משתלמות", טען יו"ר הארגון. "אז איפה שמים את הגבול?"

חדשות 2

2011-10-25

שחרורו של האזרח הישראלי-אמריקני אילן גרפל בתמורה ל-25 אסירים מצרים מעורר סערה: ארגון נפגעי הטרור אלמגור שוקל פנייה לבג"ץ נגד קיום העסקה בטענה שרשימת האסירים שצפויים להשתחרר כוללת בתוכה אסירים ביטחוניים שסחרו באמצעי לחימה עם גורמי טרור.

"אנחנו שוקלים את הפנייה לבג"ץ בגלל תשובה מפתיעה שקיבלנו מעורך הדין שלנו, לפיה מחצית מהאסירים שצפויים להשתחרר הם אסירים ביטחוניים שעסקו בהברחת אמצעי לחימה לגורמי טרור, בעוד החצי השני עסקו בהברחת סמים", אמר בצהריים יו"ר ארגון אלמגור מאיר אינדור בריאיון לערוץ החדשות.

אינדור טוען שחילופי האסירים נעשית מבלי שנערך דיון ציבורי, כיוון שרשימת האסירים שישוחררו תתפרסם רק אחרי אישור העסקה בממשלה. "אני לוקח את המידע מהפרקליטות, מדובר באנשים שידם היה במעשה רצח של ישראלים", אמר אינדור. בשעה זו מתכנס הקבינט מדיני ביטחוני כדי לאשר את השחרור.


יו"ר ארגון אלמגור, מאיר אינדור (צילום׃ חדשות 2)

אבל מלבד תוצאות העסקה, אינדור מודאג מתוצאות היום שאחרי. "אני קורא לישראלים אל תיסעו למצרים ולטורקיה, הלקח נלמד. ישראל משלמת מחיר עובר חטיפת אזרחיה. מדובר במדינות שעוסקות בחטיפה, בשחר חדש של המהזרח התיכון שהביא לעלייה של גורמים אסלאמיים – ואותם גורמים למדו את הלקח".

"ישראל פתחה בזאר ים תיכוני, וגם אל קעידה וארגוני טרור נוספים עומדים בתור לעולם האפשרויות החדשות שנפתח להם", טוען אינדור. "בסופו של יום, הטורקים והמצרים לא השפיעו על החמאס בעסקת שליט והיו שותפים לשחרור יותר מאלף מחבלים. הם חוגגים את החזרת המחבלים למשפחותיהם. יש כאן שיתוף פעולה, זו הפקה משותפת".

חסון: "לא הייתה עסקה. מצרים היא לא חמאס"


"מצרים היא לא חמאס", חסון (צילום׃ חדשות 2)

אתמול זכה גרפל לביקור מצד המתווך הישראלי ח"כ ישראל חסון, ושמע ממנו על ארבעת החודשים האחרונים שבהם שהה בבידוד. "המצרים האשימו את גרפל בריגול, אבל לא הוגש נגדו כתב אישום, זה נמנע ממנו, אבל זה הקל על מציאת פיתרון לסיטואציה כי לקבל חנינה אחרי משפט זה הרבה יותר קשה מאשר כשלא מגישים נגדך כתב אישום – גם במחוזותינו", אמר חסון בריאיון לערוץ החדשות והסביר שמרגע שהעסקה תאושר בקבינט המדיני ביטחוני היא תצא לפועל תוך יומיים. "אם לא יהיו פניות לבג"ץ הוא ישוב ביום חמישי הקרוב", אישר חסון.

לפני כניסתו לוועדת חוץ וביטחון היום בכנסת, נשא ח"כ חסון הצהרה מיוחדת , אותה העברנו בשידור חי. "אני שמח שזה הסתיים כך", אמר לעיתונאים וציין את המעורבות של עו"ד יצחק מולכו. "ראש הממשלה ליווה אותנו באופן אישי, וחשוב להדגיש את יו"ר הכנסת שאיפשר לי לייצר את הקשר כדי להביא את הסוגייה לכדי פתרון".

"פגשנו את גרפל כשעוד לא היה ברור לנו אם נצליח לסיים את הכל. היה ברור שאנחנו לקראת סגירה סופית. ביקשתי להיפגש עם אילן אתמול, והייתה פגישה מאוד מרגשת, אך הוא לא היה מודע למאמצים, למרות שהיה חשוף לתקשורת", הוסיף חסון. "כשהתחלנו לדבר איתו הוא לא היה ידע מי אנחנו וענה לי בערבית. הוא זכה ליחס מאוד הוגן לדבריו, וטיפלו בו ברגישות". חסון ציין שגרפל אף נפגש עם הוריו במהלך שהותו בכלא. בפגישה אתמול עם חסון ומולכו, חשף גרפל חלק מהחוויות שעבר. "אני מבקש להשאיר לו את הזכות לספר לכם את זה", ציין חסון.

"זו לא עסקה. מצרים היא לא חמאס", הדגיש חסון. "זה לא שישבנו ואמרנו צריך עוד שניים, לא הייתה סיטואציה כזו בכלל. האמריקנים היו בחלק גדול מהזמן בתוך העניינים. להערכתי אנחנו לא עושים הערכת מצב מספיק נכונה. המשטר החדש במצרים צלח מהמורות והם ראויים לכל הערכה".

בהודעה מלשכתו של ראש הממשלה נמסר כי במסגרת העסקה צפויים להשתחרר 25 אסירים מצרים פליליים, שהורשעו בעבירות רכוש וסמים, אולם הישראלי עודה טרבין שנמצא בכלא המצרי כעשור, לא נכלל בעסקה הנוכחית. "עודה טרבין היה כל הזמן על השולחן, ישנו על השולחן ויהיה על השולחן", אמר חסון. "צריך סבלנות, הגענו לשחרור הזה בשקט, והוכח שהשקט עוזר מאוד להגיע לתוצאה".

חסון סיפר על הקשר ההדוק עם הרשויות במצרים, שהוכיח את עצמו גם בעסקת שליט. לדבריו, עם הידוק היחסים לאחרונה לאחר הטיפול המשותף במתקפה על השגרירות הישראלית בקהיר ובמתקפה בגבול ישראל-מצרים, נוצר דו שיח עם הממשלה שהוביל לעסקה. "נהניתי הנאה צרופה לעבוד גם עם עורך דין מולכו שסייע מאוד בעניין הזה", ציין חסון.

המתווך ישראל חסון: "אילן גרפל נפגש עם הוריו בכלא המצרי"

יוסי זילברמן

המתווך ישראל חסון: "אילן גרפל נפגש עם הוריו בכלא המצרי"

ח"כ חסון הגיע אמש לכלא המצרי בו הוחזק גרפל ב-4 החודשים האחרונים ובישר לו על שחרורו. "זו לא עסקה, מצרים זה לא חמאס", הבהיר היום בהצהרה מיוחדת. "שמו של עודה טראבין היה על השולחן לאורך כל הדרך"

חדשות 2

2011-10-25

מה עבר על האזרח הישראלי-אמריקני אילן גרפל בכלא המצרי? ח"כ ישראל חסון ביקר אתמול את גרפל בשבי ושמע ממנו על ארבעת החודשים האחרונים שבהם שהה בבידוד. "המצרים האשימו את גרפל בריגול, אבל לא הוגש נגדו כתב אישום, זה נמנע ממנו, אבל זה הקל על מציאת פיתרון לסיטואציה כי לקבל חנינה אחרי משפט זה הרבה יותר קשה מאשר כשלא מגישים נגדך כתב אישום – גם במחוזותינו", אמר חסון בריאיון לערוץ החדשות והסביר שמרגע שהעסקה תאושר בקבינט המדיני ביטחוני היא תצא לפועל תוך יומיים. "אם לא יהיו פניות לבג"ץ הוא ישוב ביום חמישי הקרוב", אישר חסון.

לפני כניסתו לוועדת חוץ וביטחון היום בכנסת, נשא ח"כ חסון הצהרה מיוחדת , אותה העברנו בשידור חי. "אני שמח שזה הסתיים כך", אמר לעיתונאים וציין את המעורבות של עו"ד יצחק מולכו. "ראש הממשלה ליווה אותנו באופן אישי, וחשוב להדגיש את יו"ר הכנסת שאיפשר לי לייצר את הקשר כדי להביא את הסוגייה לכדי פתרון".

"פגשנו את גרפל כשעוד לא היה ברור לנו אם נצליח לסיים את הכל. היה ברור שאנחנו לקראת סגירה סופית. ביקשתי להיפגש עם אילן אתמול, והייתה פגישה מאוד מרגשת, אך הוא לא היה מודע למאמצים, למרות שהיה חשוף לתקשורת", הוסיף חסון. "כשהתחלנו לדבר איתו הוא לא היה ידע מי אנחנו וענה לי בערבית. הוא זכה ליחס מאוד הוגן לדבריו, וטיפלו בו ברגישות". חסון ציין שגרפל אף נפגש עם הוריו במהלך שהותו בכלא. בפגישה אתמול עם חסון ומולכו, חשף גרפל חלק מהחוויות שעבר. "אני מבקש להשאיר לו את הזכות לספר לכם את זה", ציין חסון.

"זו לא עסקה. מצרים היא לא חמאס", הדגיש חסון. "זה לא שישבנו ואמרנו צריך עוד שניים, לא הייתה סיטואציה כזו בכלל. האמריקנים היו בחלק גדול מהזמן בתוך העניינים. להערכתי אנחנו לא עושים הערכת מצב מספיק נכונה. המשטר החדש במצרים צלח מהמורות והם ראויים לכל הערכה".

ארגון נפגעי הטרור יעתור נגד שחרור חלק מהאסירים

בארגון נפגעי הטרור אלמגור, טוענים כי "בניגוד להצהרות הממשלה לתקשורת, חצי מהאסירים שיימסרו למצרים הם אסירים ביטחוניים שעסקו בהרחת אמצעי אמל"ח לגורמי טרור". לאחר פנייה מצדם לפרקליטות, נענו אנשי הארגון כי רשימת האסירים המלאה תפורסם רק לאחר אישור הממשלה, וכעת נשקלת פנייה לבג"ץ כדי למנוע את שחרור אותם אסירים שהורשעו בעבירות ביטחוניות.

אתמול ביקר חסון את גרפל בכלא המצרי יחד עורך הדין יצחק מולכו, וסיפר לגרפל על שחרורו הקרב. "הוא לא הכיר אותנו ולא ידע מה אנחנו עושים ואת כל הפעילות סביבו", סיפר חסון על הפגישה. לדבריו, גרפל היה מאוד נרגש. "ישבנו משך כשעה והייתה פגישה נעימה שבמהלכה הוא סיפר שזכה ליחס הוגן, ונראה שאי אפשר לצפות ליותר מזה במציאות שבה אנחנו חיים".

במסגרת העסקה צפויים להשתחרר 25 אסירים מצרים פליליים, שהורשעו בעבירות רכוש וסמים, אולם הישראלי עודה טרבין שנמצא בכלא המצרי כעשור, לא נכלל בעסקה הנוכחית. "עודה טרבין היה כל הזמן על השולחן, ישנו על השולחן ויהיה על השולחן", אמר חסון. "צריך סבלנות, הגענו לשחרור הזה בשקט, והוכח שהשקט עוזר מאוד להגיע לתוצאה".

חסון סיפר על הקשר ההדוק עם הרשויות במצרים, שהוכיח את עצמו גם בעסקת שליט. לדבריו, עם הידוק היחסים לאחרונה לאחר הטיפול המשותף במתקפה על השגרירות הישראלית בקהיר ובמתקפה בגבול ישראל-מצרים, נוצר דו שיח עם הממשלה שהוביל לעסקה. "נהניתי הנאה צרופה לעבוד גם עם עורך דין מולכו שסייע מאוד בעניין הזה", ציין חסון.

העסקה יצאה לפועל הודות להפעלת לחץ מצד ארצות הברית

אתמול דווח כי העסקה הושגה בעיקר הודות לסיוע של הממשל האמריקני שהפעיל לחץ לשחרור גרפל, שנושא גם באזרחות אמריקנית. בשעה 13:00 ייתכנס הקבינט הביטחוני יתכנס היום לאשר את העסקה.

מלשכת ראש הממשלה נמסר אתמול כי "במסגרת מאמצים של ישראל ומצרים ובסיועה של ארצות הברית, הסכימה מצרים לשחרר את אילן גרפל, ולבקשת מצרים, ישראל הסכימה לשחרר 25 אסירים מצרים, ובכללם שלושה אסירים קטינים". בלשכה הבהירו כי לא מדובר באסירים ביטחוניים.

דניאל גרפל אביו של אילן מקווה לראות את בנו בקרוב. "אני רק רוצה לתת לו נשיקה גדולה, חיבוק גדול. אשתי ואני, ורק לנסות ולשכוח את מה שקרה", אמר בתחילת השבוע.

רוב משוחררי עסקת שליט לא חתמו על הימנעות מטרור

עמיחי אתאלי

רוב משוחררי עסקת שליט לא חתמו על הימנעות מטרור

החתימה על ההתחייבות הייתה אחד הסעיפים שהציבה ישראל למחבלים הפלסטינים כתנאי לשחרורם, אך כשאנשי השב"כ ניסו להחתימם על המסמך הם נענו בסירוב. חלק מהם טענו בהתרסה: "אנחנו נשתחרר בכל מקרה". בלשכתו של ראש הממשלה הסבירו: "חתימה על מסמך כלשהו במעמד השחרור אינה חלק מההסכם"

NRG

2011-10-24

שעות אחדות לפני שיצאו מהכלא בדרכם אל החופש, הגיעו אנשי השב"כ אל המחבלים המשוחררים בעסקת שליט כדי להחתים אותם על ההתחייבות שלא ישובו לטרור. גורם ביטחוני סיפר אמש (א') למעריב כי רובם סירבו לחתום והשאירו את אנשי השב"כ חסרי אונים. למרות זאת הם שוחררו.


קבלת הפנים לאסירים הפלסטינים במעבר רפיח (צילום ארכיון: אי-פי-אי)

החתימה על המסמך הייתה אחד הסעיפים שהציבה ישראל לאסירים עצמם כתנאי לשחרורם, וזהו גם המסר שהועבר לציבור בישראל כדי שיתמוך בעסקה.

כבר ביום ראשון שעבר, יומיים לפני ביצוע העסקה, החלו בשירות בתי הסוהר לאסוף את מאות האסירים הביטחוניים מבתי הכלא השונים ולהעביר אותם לבתי הכלא קציעות והשרון, שם המתינו להם עשרות אנשי שב"כ.

למשימת ההחתמה על המסמך גויסו רכזי השטח של הארגון, שתפקידם בשגרה הוא הפעלת סוכנים בקרב הפלסטינים לצורך איסוף מודיעין. רכזים אלו הינם דוברי ערבית ומכירים היטב את המנטליות הפלסטינית.

גורם ביטחוני סיפר אמש למעריב כי כשהגיע ראשון המחבלים לשיחה עם רכז השב"כ, הוצג בפניו מסמך ההתחייבות שעליו נדרש לחתום, אך הוא סירב וטען כי הוא לא ביקש להשתחרר בעסקה, ואם ישראל אינה מעוניינת לשחררו, הוא מוכן לוותר על עסקת שליט כולה. לאחר שהמחבל יצא מהחדר, פשטה השמועה על סירובו לחתום בין חבריו, ואף הם סירבו לחתום. רכזי השב"כ לא ידעו כיצד להגיב.

לשכת רה"מ: "כל מחבל שיחזור לטרור – דמו בראשו"

"הרכזים האלה רגילים לחוש כמלכים", אומר גורם ביטחוני. "בשגרת העבודה שלהם הם כמעט לא שומעים תשובה שלילית מהפלסטינים שהם מפעילים. הפעם הם נותרו נבוכים מול החוצפה של המחבלים, שחלקם אמרו: 'אנחנו נשתחרר בכל מקרה, ולא נחתום'".

רכזי השב"כ נאלצו להסתפק בקריאתו של תוכן המסמך באוזניהם של האסירים בקול רם וברור. גורם משפטי מסר אמש כי החתמת המחבלים היא דרישה של השב"כ. "נוכח סירובם של רוב האסירים לחתום, נאלץ השב"כ לחזור בו מהדרישה", אמר.

מאיר אינדור, מנכ"ל ארגון נפגעי הטרור "אלמגור", אמר אמש בתגובה: "קו ישיר עובר בין תחילתה של העסקה ההזויה הזו לבין העובדה שאפילו עלה התאנה שלה – החתימה של המחבלים על המסמך – לא הונח עליה כראוי. לפני שבוע וחצי הוזמנו שרי הממשלה לדיון דחוף והגיעו לחדר הישיבות כשהם לא יודעים במה מדובר. תוך ארבע שעות נאלצו להכריע על העסקה, שהיא עניין אסטרטגי מהמעלה הראשונה. רק ועדת חקירה ממלכתית תעשה סדר ותבדוק את שרשרת המחדלים החמורים שהתרחשו בישראל בשבועיים האחרונים".

מלשכת ראש הממשלה נמסר בתגובה: "חתימה על מסמך כלשהו במעמד השחרור אינה חלק מההסכם. לכל אחד מהמשתחררים הוקראו במעמד הזיהוי תנאי שחרורו. הובהר באופן אישי לכל אחד מהמשוחררים מה תהיה המשמעות של חזרה לטרור. זמן קצר לאחר חזרתו של שליט לישראל הצהיר ראש הממשלה בפומבי כי כל מחבל שיחזור לטרור – דמו בראשו".


איסמעיל הנייה מקבל את פניו של אחד המשוחררים (צילום: אי-פי)

אלמגור נגד החקיקה המדורגת של אלקין

שמעון כהן

אלמגור נגד החקיקה המדורגת של אלקין

בראיון לערוץ 7 פרס ח"כ אלקין את תכניתו לחקיקה שתפחית בהדרגה את מחיר העסקאות הבאות. ב'אלמגור' מתנגדים נמרצות.

ערוץ 7

2011-10-24


מאיר אינדור (ארכיון)

דבריו של יו"ר הקואליציה, חבר הכנסת זאב אלקין, ביומן ערוץ 7 על החקיקה ההדרגתית לבלימת עסקאות שחרור מחבלים מובילים להתנגדות מצידם של אנשי ארגון נפגעי הטרור 'אלמגור'. במכתב ששיגר יו"ר הארגון, מאיר אינדור, לאלקין הוא פורט את מניעי התנגדותו למהלך הפרלמנטארי אותו מקדם ומגבש אלקין בימים אלה.

בראשית מכתבו מציין אינדור כי "בידיעה הבאה שמצאנו בערוץ 7 מופיעים הדברים הבאים: "אלקין הוסיף וציין כי מלכתחילה היה מעוניין לקבע בחוק את הנחיות דו"ח שמגר כפי שהודלפו ממנה פרטים, היינו מחבל אחד תמורת חייל אחד, אך בהכירו את המציאות ואת הלחצים הציבוריים בפניהם תעמוד ממשלה עתידית קיים ספק אם חוק שכזה ישרוד את מבחן המציאות, ומשום כך הוא מבקש שלא לבצע תפנית חדה מדי אלא לפעול באופן מדורג ומתון יותר, וההצעה שלו תקבע שבכל עסקה עתידית מקסימום המחבלים ישוחררו יהיה לא יותר מתשעים או שמונים אחוזים מהעסקה הקודמת. בכך להערכתו ניתן יהיה להשיב את ישראל לימי קדם בהם הציבוריות הישראלית עיכלה את יכולתה לעמוד בלחץ".

בהמשך מכתבו הוא כותב: "בכל הכבוד והידידות, כמי שעוסקים בסוגיות שחרור מחבלים – 26 שנה, מאז עסקת ג'יבריל, הרצון לעגן הדברים בחוק את המסומן ברקע, מייצר לגיטימציה לעסקה הנוכחית כאילו 90 אחוז מהמחיר היו בסדר. מאחר ואתה לבד מודה שחששך הוא שכל חקיקה תיפרץ ואכן אתה צודק, שהרי בהשפעת הלוביסטים ,משרדי היחצנות ולחצים על רוה"מ הכל יכול להיות, ההצעה שלך לא תמנע זאת, אבל היא תשריש ותקבע בדעת הקהל את מה שאנו ואתה לא רוצים שייקבע – הלגיטימיות לעסקה הנוכחית ולתשלום גבוה בעתיד".

להערכתו של אינדור "החמס גם ימצא עניין בתשלומים פחותים יותר והוא בהחלט יקבל את המחירון החדש שאתה מציע. כמובן הוא ידרוש בתחילה תשלום גבוה על מנת שרוה"מ יוכל להציג אחר "הישגים" בכך שהוריד אותם, אבל גם תשעים אחוז מהעסקה הנוכחית הוא תשלום הוגן וסביר מבחינתו לשם בצוע החטיפה הבאה".

לנוכח כל זאת מבקש יו"ר אלמגור מאלקין "להוביל חקיקה בהתאם למסקנות ועדת שמגר 'אחד תמורת אחד'. בלא שינוי מהמסקנות וללא הנחות לממשלה ולחוטפים העתידיים, חלילה".

גדר בין ירושלים לבית איכסא – כנראה בעוד שנה

יואב זיתון

גדר בין ירושלים לבית איכסא – כנראה בעוד שנה

הלילה נמשכות הסריקות בכפר בית איכסא, לשם נמלט כנראה הפלסטיני שדקר את הנער בשכונת רמות בירושלים. משרד הביטחון ידון בשבועות הקרובים באישור תקציב לגדר במקום

Ynet

2011-10-23

תושבי שכונת רמות בירושלים סיפרו אמש (שבת), לאחר פיגוע הדקירה שבו נפצע יהודה נעמד בן ה-17, על שורת מעשי שוד ופריצה שביצעו פלסטינים מהכפר בית איכסא, "המסתובבים בשכונה באין מפריע", כדברי אחד התושבים. בשבועות הקרובים ידונו במשרד הביטחון באישור תקציב להקמת תוואי הגדר בין הכפר לירושלים. הביצוע צפוי כנראה ב-2012.

גם הלילה המשיך צה"ל בסריקות בכפר בית איכסא, המוגדר שטח B (אחריות אזרחית פלסטינית ואחריות ביטחונית ישראלית), במטרה לאתר את הדוקר, שנמלט משכונת רמות דרך הוואדי הסמוך. במערכת הביטחון מעריכים כי מבצע הפיגוע ניצל את העובדה שבוואדי החוצץ בין השכונה לכפר אין גדר הפרדה. במקביל נמשכים גם המאמצים המודיעיניים לאתר את המחבל.


חיילים נכנסים לכפר בית איכסא במצוד אחר הדוקר (צילום: נועם מושקוביץ)

בית איכסא הפך לכאב ראש לא קטן עבור כוחות הביטחון והמשטרה שאחראים על הגזרה. בניגוד לכפרים הפלסטיניים הסמוכים אליו – בית סוריק ובידו – מהכפר הקטן יש גישה חופשית לשטח ישראל, והוא ממוקם במרחק של מאות מטרים בלבד מבתי שכונת רמות, ומתצפת על השכונה הישראלית. בנוסף, הוא שולט על כביש 1, באופן שמאפשר לפלסטינים להגיע לכביש בלא קושי מיוחד דרך הוואדיות.

הכפר מנותק למעשה מהכפרים הסמוכים מצפון וממערב לו באמצעות גדר ביטחונית זמנית שנבנתה, עד להקמת הגדר הקבועה. עם הקמת גדר ההפרדה, ינותק הכפר משטח ישראל. גורם ביטחוני אמר ל-ynet כי "עד כה הקים משרד הביטחון גדר הפרדה באורך של 525 ק"מ מתוך 670 ק"מ המתוכננים באזור יהודה ושומרון. הקמת גדר הביטחון באזור בית איכסא מתוכננת במסגרת תוכנית העבודה הרב-שנתית".


זירת פיגוע הדקירה בשכונת רמות (צילום: גיל יוחנן)

בפאתי בית איכסא הוקם אמש חדר פיקוד קדמי בהשתתפות גורמי צבא ומשטרה שמנהלים את המרדף אחר החשוד. בחיפושים מעורבים גם כלבים, ומסוק משטרתי מסייר מעל האזור. המשטרה בלמה עשרות צעירים משכונת רמות בירושלים, חלקם לבושים בחולצות תנועת "בני עקיבא", שניסו להגיע לכפר.

מצבו של יהודה נעמד, פצוע הדקירה, שהוגדר תחילה קשה, השתפר. הוא נותח בבית החולים הדסה עין כרם בידי ד"ר מוחמד פרוג'ה וד"ר מחמוד אבו גזלה. מצבו מוגדר כעת בינוני ויציב. הוא הועבר לבדיקות נוספות ואושפז במחלקה לטיפול נמרץ בבית החולים. אמו אמרה ל-ynet: "אף פעם לא חשבתי שזה מסוכן לתת לילד לצאת לרחוב אצלנו".


הדוקר רדף אחר בת 12. "הייתי בטוחה שאני הולכת למות" (צילום: גיל יוחנן)

נערה בת 12 היתה עדה לדקירה, ואחר כך כמעט קורבן בעצמה. היא הצליחה לברוח מהמחבל, ושיחזרה בשיחה עם ynet: "לא חשבתי יותר מדי, ישר תפסתי את ידו של אחי והתחלנו לרוץ. הרגשתי שאני לא אצליח לברוח כי הוא היה מאוד קרוב אליי, אולי כמה מטרים. הייתי בטוחה שאני הולכת למות".

יו"ר ארגון נפגעי הטרור, מאיר אינדור, האשים אמש את הממשלה וטען כי שחרור האסירים במסגרת עסקת שליט הוא שהוביל לפיגוע הדקירה. "הפרסום סביב העסקה בנה ברחוב הפלסטיני והערבי רוצחים שהם גיבורי תרבות, שאת מעשיהם מהללים ואת שחרורם מייחסים לאורך הרוח והנחישות של החמאס אל מול ניסיונות ישראל", אמר. "כל זה מביא את הצעירים והצעירות הערבים לנסות לחקות את מעשיהם של המשוחררים, כי יודעים הם, בדיוק כמונו, שאם ייתפסו גם הם ישוחררו במוקדם או במאוחר".

אלמגור: ראש השב"כ מכיר את משפחת הנדקר

עוזי ברוך

אלמגור: ראש השב"כ מכיר את משפחת הנדקר

"הצעיר שבא לדקור את הנער היהודי עשה זאת בידיעה ברורה שכעבור זמן לא רב ישוחרר בעסקה צפויה", אומר יו"ר אלמגור.

ערוץ 7

2011-10-22


יורם כהן (פלאש 90)

יו"ר ארגון נפגעי הטרור, אלמגור, קורא לראש השב"כ יורם כהן לבקש סליחה ממשפחת הנדקר בירושלים.

אינדור טוען כי ראש השב"כ מכיר את משפחת הנדקר בשל היותו תושב השכונה, "כמי שמכיר את המשפחה והנדקר אני קורא לראש השב"כ, שגם הוא מכיר היטב את משפחת הנדקר, לבוא לבקש מהם סליחה לאחר שהצהיר לפני מספר ימים שיוכל להכיל את שחרור המחבלים", אמר אינדור וקרא לכהן לפעול להריסת בית המחבל.

"הצעיר שבא לדקור את הנער היהודי עשה זאת בידיעה ברורה שכעבור זמן לא רב ישוחרר בעסקה צפויה", אמר אינדור, "המחבל נמצא בתוך גל ספונטאני של נסיונות דקירה וזריקות אבנים ובקבוקי תבערה, מאז הפרסום על עסקת השחרור. צעירים פלסטינים חשים-שמנגנוני הענישה בוטלו באחת עם השחרור המאסיבי ורבים מהם מנסים לדמות עצמם לאלה ששוחררו שהפכו לגבורי תרבות שנצחו את ישראל".

"על גורמי הבטחון להתכנס לחפש דרכים איך להחזיר לעצמם את כושר ההרתעה", קורא אינדור.

בכירי הרשות לא מבינים את ההיגיון הישראלי

עמוס הראל; אבי יששכרוף

בכירי הרשות לא מבינים את ההיגיון הישראלי

על דבר אחד מסכימים בכירים במערכת הביטחון וברשות הפלסטינית: ישראל איבדה את יכולת ההבחנה בין אויב לידיד. כאשר מחבלי החמאס משוחררים מהכלא ומעברי הסחורות לעזה פתוחים, הפרטנר היחיד שלנו נחלש. בקרוב עשוי גם הפתח לחזור לעסקי החטיפות

הארץ

סוף שבוע

2011-10-21

קשה לעמוד בקסמן של התמונות ממצפה הילה. כשגלעד שליט יוצא לטיול ראשון בשמש עם אמו המחייכת, משקפיים כהים לעיניו וכובע עם סמל חטיבת השריון שלו לראשו, גם מתנגדי העסקה יכולים לשמוח עמו.

הרי אין מי שלא חש הזדהות עם סבלה של משפחת שליט בחמש השנים האחרונות. גם במבט מרחוק, אותות השבי ניכרים היטב בשליט, בעיקר ברזונו. לא פלא שהעיתונאים נטפלים לשאלה מה אכל בפעם הראשונה בבית. די להסתכל בפער בין פניו הכחושות, כפי שהן נראות כעת, לאיור על הכרזות שנתלו ברחבי הארץ ("כמה טוב שבאת הביתה") המתבסס על תמונתו לפני השבי.

בזמן שרשתות הטלוויזיה ממשיכות לחגוג, מספר מבקרי העסקה גדול יותר מכפי שהוא משתקף בתקשורת ואינו מוגבל לאנשי ימין בלבד. הדברים נאמרים בשקט בדרך כלל. ממילא, ההחלטה כבר נפלה ואין רצון לפגוע בשמחת החייל והוריו, מה גם שהתקשורת עוטפת את האיחוד המרגש בשכבות שמאלץ.


אחד מאסירי החמאס בחגיגות השחרור בעזה. גם העיתונות האמריקאית לא מבינה את מדיניות ישראל . צילום: רויטרס

אנשי מערכת הביטחון, בוודאי מי ששירתו בה עשרות שנים, נוטים לשמרנות ולחשדנות כלפי הצד הערבי. אם כמה בכירים לשעבר – אמנון שחק, עמי אילון, יעקב פרי, דני יתום – התייצבו באופן נחרץ בעד העסקה, הרי רבים מעמיתיהם סבורים אחרת. "קצת משונה לי להסכים עם אנשי הימין", אמר קצין הממלא תפקיד בכיר בצה"ל, "אבל העסקה הזו משרה עלי דכדוך עמוק. ישראל שורדת במשך שנים בסביבה בעייתית משום שהיא השכילה להרתיע את שכניה. החזרת האסירים משדרת רפיסות וסופה שתגרום לנו נזק אסטרטגי".

כמה מעמיתיו מדברים על הלך רוח אסקפיסטי, רגשני, שהשתלט על הציבור, בדרבונם הנמרץ של כלי התקשורת. רגשות האשם כלפי משפחת שליט, וכעת ההקלה למראה האם והבן המחייכים, גברו לטענתם על שיקולים הגיוניים, כמו ההבנה שהעסקה מחזקת את מחנה המלחמה הפלסטיני (החמאס) על חשבון מי שהצהירו על נכונותם לבחור בשלום עם ישראל (הפתח). בכיר אחד, כיום בדימוס, נזכר בישיבה עם יצחק רבין, אחרי עסקת ג'יבריל. "לא יכולתי לעמוד בפני האשה הזאת", אמר רבין על מרים גרוף, אמו של החייל השבוי יוסי. דברי רבין נאמרו בכעס ובתסכול, לא בחיבה. הקמפיין של משפחת גרוף נוהל בימים רחוקים, כמעט פרה-היסטוריים, של ערוץ טלוויזיה אחד, סקרי דעת קהל הנעשים במשורה ואפס אתרי אינטרנט.

ראוי לשים לב לדברים שאומר מאיר דגן, גם בעניין זה. העסקה שנחתמה, אמר השבוע דגן, גרועה מהעסקה שנדחתה בידי ישראל ב-2009. מאיר אינדור, ראש ארגון נפגעי הטרור אלמגו"ר, סיפר שראש המוסד לשעבר התייחס לעסקה שהוצעה בשלהי כהונתו של אהוד אולמרט. אמירת דגן נשמעת משונה במקצת: הרי אולמרט דחה את העסקה משום שהחמאס התעקש על שחרור כל בכיריו מהכלא. ואילו בעסקה החדשה נתניהו הצליח להוציא את ה"עז" הזאת ולהשאיר רבים מהבכירים במאסר.

אבל ב-2009 היו שני סבבים גורליים במו"מ: הסבב שניהל השליח עופר דקל בחודשים פברואר-מארס, בתקופת המעבר בין ממשלות אולמרט ונתניהו, ו"סבב חג המולד" שניהל יורשו, השליח חגי הדס, בדצמבר, מטעמו של נתניהו. השיחות באותה תקופה נסבו על ההצעה שהביא המתווך הגרמני, גרהרד קונרד. מה שאירע בהן עדיין לוטה בערפל מסוים. בדיעבד נראה שההצעה הגרמנית (שגם במסגרתה הושארו בכירי החמאס בכלא) סגרה את הרוב המכריע של הפרטים. אך מי שמצמץ ראשון היה דווקא נתניהו, שצמצם באיחור את המנדט שהעניק להדס. רק אחר כך סירב גם החמאס לעסקה.


המסוק ובו שליט נוחת ליד מצפה הילה. חטיפה נוספת לשטחי הגדה עלולה לערער לחלוטין את היחסים בין ישראל לפלסטינים. צילום: גיל אליהו

ההבדל בין המתווה הגרמני, שנדחה ברגע האחרון, למתווה המצרי, שהביא לסיכום עסקה: בסיבוב הנוכחי, החמאס הסכים לגירוש אסירים רבים יותר ואילו ישראל שחררה יותר רוצחים מכפי שהסכימה בעבר. ישראל גם ויתרה על שני "קווים אדומים" מוצהרים, כשהסכימה לשחרור אסירים ערבים ישראלים ותושבי מזרח ירושלים.

ייתכן שזה הבסיס לטענת דגן, שישראל בזבזה שנתיים וחתמה לבסוף על עסקה פחות טובה. נראה שזו גם עמדת הגרמנים, שנדחקו מהמו"מ בחודשיו האחרונים לטובת המודיעין המצרי. גם לביקורת מוטב להתייחס בזהירות: זו חוכמה בדיעבד – והנטייה היא תמיד לחשוב על הדרך שלא בחרת בה, שתוצאותיה מעולם לא עמדו במבחן אמיתי, כעל הפתרון המועדף.

שדה המו"מ רווי הטעיות ואינטרסים. למנהיגים יש עניין עצום להיראות כמי שלא נכנעו בסוגיות גורליות ואין קנאה כקנאת המתווך בעמיתו שהצליח לגבש הסכם. רק מידע חלקי על השיחות, בגלגוליהן השונים, זורם החוצה. ספק אם יש כיום יותר מעשרים אנשים בישראל המכירים את תמונת המו"מ המלאה. איש מהם אינו עיתונאי.

בחתימת העסקה עשה נתניהו תפנית אידיאולוגית חדה, שאינה רחוקה בעוצמתה מהחלטתו של אריאל שרון על ההתנתקות ב-2004. היו שני סוגי הסברים לשינוי שחל בעמדת נתניהו, ציני-פוליטי (דפני ליף, חוסר הנחת ששיקפו הסקרים) וערכי-אסטרטגי (הצלת גלעד, "חלון הזמנים" האזורי המצטמצם).

גם אצל שרון נעו ההסברים מהציני (חקירות המשטרה נגדו ונגד בניו) ועד לאסטרטגי (לחץ בינלאומי, הרצון להגן על מפעל ההתנחלויות בגדה המערבית). אך נדמה שמנהיגים אינם מקבלים רק החלטה אסטרטגית, או רק החלטה פוליטית.

ההכרעה היא לעולם תערובת של שני השיקולים. מנחם בגין בוודאי חשב גם על הבחירות לכנסת כשהורה להפציץ את הכור בעיראק ואהוד אולמרט היה מודע לפופולריות הדועכת שלו כשהחליט לצאת למתקפה האחרונה והמיותרת בשישים השעות האחרונות של מלחמת לבנון השנייה.

קו השבר

הבכיר הפלסטיני מדליק עוד סיגריה. הכעס, ואולי יותר מכך העלבון, ניכרים בו. בשנים האחרונות הצליח לזכות באמונם של מערכת הביטחון הישראלית והממשל האמריקאי בשל הצלחתו ליצב את המציאות בגדה. אבל נראה שהשלמת עסקת שליט היא בשבילו קו שבר במערכת היחסים עם הישראלים. "אל תבקשו מאתנו ללכת ולעצור אנשים ששחררתם. לא נעשה את העבודה שלכם עכשיו", הוא אומר.

"הבהרתם לנו שאיננו שותפים שלכם. שאבו מאזן (יו"ר הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס) אינו פרטנר בשבילכם. זו הזווית הבסיסית ביותר שדרכה אנו בוחנים את העסקה הזו. אל תבין אותי לא נכון. אני תומך בשחרור אסירים. אני שמח על כך שיותר מאלף משפחות יראו את הבנים והבנות שלהם בקרוב. אבל התחושה אצלנו היא שבחרתם בתזמון הזה כדי לפגוע באבו מאזן בתגובה על פנייתו לאו"ם. מבחינתנו זהו מסר שלפיו אתם בוחנים שותף אחר, החמאס. ההשלכות האסטרטגיות מרחיקות לכת, בעיקר אם בוחנים את ההקשר האזורי. אנחנו רואים איך האחים המוסלמים מתחזקים בכל מקום במזרח התיכון. עכשיו גם אתם מסייעים לזה".

כ-150 אנשי חמאס עצורים כיום בבתי הכלא של הרשות הפלסטינית. רובם הגדול עמדו למשפט ויישבו בכלא עוד שנים רבות, אלא אם ישחררם הפתח כדי להשלים את תהליך הפיוס עם החמאס בעתיד. אם זה יקרה, תאשים ישראל את הרשות בהפעלת "דלת מסתובבת" ובפגיעה בביטחונה, האשמה שכמעט אינה נשמעת כשממשלת נתניהו משחררת 1,027 אסירים.

בכירי הרשות מתקשים להבין את ההיגיון המדיני הישראלי. הם לא היחידים. גם מאמר המערכת של ה"ניו יורק טיימס" שאל השבוע מדוע "החמאס כן ואבו מאזן לא". "עכשיו, כשנתניהו התפשר עם החמאס, אנו חוששים שכדי להוכיח שהוא עדיין מנהיג קשוח, לא יסכים לעשות את הוויתורים הנדרשים לחידוש המו"מ לשלום. אנחנו גם חוששים שיו"ר הרשות הפלסטינית והפתח בראשותו, שלא נכללו בעסקת שליט, ייחלשו עוד יותר", נכתב בעיתון. דברים דומים נכתבו ב"וושינגטון פוסט". "העסקה בין החמאס לממשלת נתניהו רק תזריק עוד רעל ליחסים מרירים ממילא", נכתב בעיתון. "ההשפעה המיידית של שחרור האסירים היתה החלשת אבו מאזן וחיזוק החמאס, המחויב עדיין להשמדת ישראל".

זה לא מטריד במיוחד את הדרג המדיני הישראלי, שאחדים מבכיריו ממשיכים לטעון כי משטר עבאס יתמוטט בלא נוכחות ביטחונית ישראלית. למרבה האירוניה, בזמן שראש הממשלה ושר החוץ שבים וטוענים שאין פרטנר פלסטיני, ממשיכה הרשות להחזיק בכלא שלה חברי שלוש חוליות החמאס שתיכננו לחטוף חיילים ואזרחים ישראלים, לרצוח אותם ולנהל מו"מ על השבת גופותיהם.

"העסקה תגביר את הנוכחות הפוליטית של החמאס ברחבי הגדה", אומר הבכיר הפלסטיני. "חלק ממנהיגיהם בגדה השתחררו והשפעתם תתחזק. במקביל, ישראל סירבה לשחרר רבים מאנשי הפתח שנעצרו עוד לפני הסכמי אוסלו, למרות שדיברנו אתכם על כך עשרות פעמים. אבל עכשיו היא משחררת את חלקם על פי דרישת החמאס. אז אתה יכול להבין מה הציבור חושב. במישור הביטחוני הבעיה הקשה ביותר שאנחנו צריכים להתמודד אתה נוגעת לאלפים שנותרו בכלא, ובעיקר בני המשפחות שלהם וחבריהם, שרוצים לראות בשחרורם. עסקת שליט עלולה להוביל למחשבה אמיתית, באופן מאורגן או פרטני, על צעדים אלימים לשחרור אסירים: חטיפה, הרג והסתרת גופות. אני יכול רק להעריך שהעסקה הזו רחוקה מלסיים את בעיית החטיפות והעסקאות העתידיות. אם אין מו"מ מדיני ואין שחרור אסירים כמחווה לרשות, הלקח לאנשינו ברור".

חטיפה נוספת בגדה, הוא מזהיר, עלולה לערער לחלוטין את היחסים הביטחוניים בין שני הצדדים. "אני לא מדבר רק על החמאס. גם על הפתח, החזית העממית או סתם אנשים שלא ימתינו להוראה או סיוע ארגוני. כולם, בלי יוצא מן הכלל, חושבים עכשיו על חטיפות כדרך הטובה ביותר לשחרר אסירים. אני לא הולך לעצור עכשיו משוחררים טריים, שיצאו אתמול מהכלא אחרי עשרים שנה. אל תבואו ותגידו לי: לך תעצור את זה או את ההוא. תביאו הוכחות ברורות למעורבות שלהם בטרור ואם אחשוב שזה רציני, נפעל".

"יש לכם דרך מוזרה להתייחס לאויבים שלכם ולשותפים שלכם", הוא מוסיף בציניות. "מעברי הסחורות בין ישראל לעזה פתוחים, אתם דואגים לכלכלה שם, משחררים לחמאס בכירים ומחזקים את התמיכה הציבורית בארגון. זה אויב זה?".

תומכי החמאס, שיצאו ביום שלישי לרחובות הגדה לחגוג את שחרור האסירים לאחר שנים שנמנעו מכינוסים פומביים, מודעים לעובדה שהם והאסירים המשוחררים יהפכו כעת יעדים למעקב של המודיעין הישראלי והמודיעין הפלסטיני. אבל מאות החוגגים באו לחגיגות בפנים גלויות, כאילו ביקשו להבהיר שאינם חוששים עוד. משתתפי העצרות שרו "העם רוצה שליט חדש", קוראים לחטיפות נוספות שיביאו לשחרור יתר האסירים.

נקודת המוצא של רוב הדוברים הישראלים הרשמיים, לאחר החלטת הממשלה על העסקה, גורסת שאסור לישראל להרשות שתהיה בכלל הפעם הבאה. חלקם מסתמכים על אימוץ כללי ועדת שמגר, שיאסרו החזרה המונית של אסירים תמורת חטוף ישראלי. גם אם יאומצו הכללים, מותר להטיל ספק ביכולת הציבור הישראלי, ובעקבותיו ההנהגה, להפגין נוקשות במו"מ על חשבונו של חייל שזהותו ידועה, כפי שקרה בפרשת שליט. אבל נדמה שהדיון כולו נשען על הנחה שישראל תתמודד עם חטיפה מאורגנת של החמאס. מה תעשה ממשלת ישראל אם כמה פעילי פתח לשעבר, או בני משפחה של אסיר שאינם חברים בארגון מוכר, יצליחו לחטוף ישראלים בגדה? את מי אז תוכל ישראל להרתיע? האם תכריז מלחמה על הרשות הפלסטינית, שמנסה לסכל את החטיפות הללו?

כבר שמונה שנים שאנחנו כותבים יחד, יותר מחמש מהן ב"הארץ". כתיבה משותפת מלווה לא פעם בחילוקי דעות, בהתלבטויות על ניסוח מוסכם. לא היתה שאלה שבה הפערים בינינו היו גדולים יותר מאשר בפרשת שליט. "אתה עומד היכן שאתה יושב", אומרים האמריקאים ונראה שכך היה גם לגבינו. האחד (יששכרוף) נטה להדגיש את הרווח העצום הצפוי לחמאס מן העסקה ואת הסיכון העתידי הנשקף ממחבלים שישוחררו. השני (הראל) היה מודאג מהשחיקה בערך מרכזי של צה"ל לנוכח אי החזרת שליט וסבר שלנוכח הכישלון המתמשך בהצגת אלטרנטיבה מבצעית לשחרור החייל אין מנוס מעסקה, גם אם היא כרוכה במחיר כבד.

אי אפשר להתעלם, כמובן, מהמרכיב הרגשי בהכרעת הממשלה. על הכף עומדת דמותו של קורבן מוכר, שליט, וכנגדה זהות לא ידועה של נפגעים בעתיד משחרור המחבלים. "הראש נגד העסקה, אבל הלב מצביע בעדה", אמר השר בני בגין – והצביע בעד.

ובינתיים

הציבור הישראלי, העוקב משתאה אחר התמונות ממצפה הילה, עיוור ברובו לוויכוח הלוהט המתנהל מאחורי הקלעים בצמרת הישראלית, על אופן הטיפול באיום הגרעין האיראני. כעת, כשדילמת שליט הוכרעה, זו נותרה הסוגיה העיקרית על סדר יומם של הקברניטים. הדאגה האמריקאית מכוונותיהם האפשריות של ראש הממשלה ושר הביטחון אינה משתקפת רק בביקור הפומבי של שר ההגנה החדש, ליאון פנאטה, בתחילת החודש. השאלה הועלתה באחרונה במספר רב של שיחות ודיונים, כמו בביקור ראש הסי-איי-אי החדש הגנרל דייוויד פטריאוס, ובפגישות קצינים בכירים בצבא ארה"ב עם עמיתיהם הישראלים.

לא בלי קשר לפוטנציאל התקיפה הישראלי, ממשל אובמה שב והגביר באחרונה את העיסוק בגרעין האיראני. התוכנית האיראנית לרצוח את שגריר סעודיה בוושינגטון, שנחשפה פומבית בשבוע שעבר, הכעיסה מאוד את הממשל, אך גם נוצלה לצרכיו. תוכנית ההתנקשות שסוכלה, לצד דו"ח סבא"א בחודש הבא, הצפוי להציג לראשונה הוכחות של הסוכנות הבינלאומית לכך שאיראן עוסקת גם בערוץ הצבאי של הפיתוח הגרעיני, עשויים להוות מקפצה ליוזמה אמריקאית חדשה להחמרת הסנקציות על משטר האייטוללות.

מתנגדי המתקפה בישראל רואים בהתפתחויות הללו הצדקה לכך שמוטב לישראל שלא להזדרז ולפעול בעצמה. הקהילה הבינלאומית מבינה היום, הרבה יותר מבעבר, את חומרת הסיכון הנשקף מאיראן. ייתכן שההבנה הזאת תתורגם גם לפסים מעשיים. הוויכוח בישראל עוסק במידה רבה בשאלת העיתוי. גם בין מתנגדי ההתקפה יש הסבורים שבעתיד, אם ייכשלו כל האופציות האחרות, לא יהיה אולי מנוס מפעולה צבאית. על פי מאיר דגן נותר עוד זמן רב: איראן לא תשיג יכולת גרעינית צבאית לפני 2014 או 2015, ובכל מקרה לא נפלה עדיין בטהראן החלטה אם להגיע ליעד.

סביר להניח שהפורום שמקיים את רוב הדיונים על האיום האיראני הוא השמינייה. יחסי הכוחות שם שקולים. נראה שבמחנה התומכים נמצאים נתניהו, אהוד ברק והשר יובל שטייניץ, שצורף לשביעייה כדי לתגבר את עמדת ראש הממשלה. נראה שגם שר החוץ, אביגדור ליברמן, שהתנגד בעבר לתקיפה, חצה את הקווים למחנה נתניהו. במחנה המתנגדים נמצאים השרים בוגי יעלון, בני בגין, דן מרידור ואלי ישי. אבל החלטה עתידית, אם תתקבל, היא עניין לפורום רחב יותר, הקבינט או הממשלה. לשמינייה אין סמכות חוקית להכריע.

מבחינת נתניהו, גם אם ציבור בוחריו אינו ער לכך, הצלת עם ישראל משואה שנייה היא הייעוד האמיתי שלשמו נבחר. זה עדיין לא אומר שכבר קיבל החלטה לכאן או לכאן, או שירד באופן מהותי לעומק הרזולוציות והמשמעויות הנגזרות לעתיד האזור.

עמדת הדרג המקצועי נגד מתקפה בעיתוי הנוכחי היא גורפת. לא מדובר רק בשלישייה בני גנץ-תמיר פרדו-יורם כהן, שאימצה את עמדת קודמיה.

אלמגור: לפרסם מיד מסקנות ועדת שמגר

עוזי ברוך

אלמגור: לפרסם מיד מסקנות ועדת שמגר

ארגון נפגעי הטרור, אלמגור, דורש מראש הממשלה לפרסם ללא דיחוי את מסקנות ועדת שמגר, לקבוע כללים למקרים שחיילים נוספים ייפלו בשבי.

ערוץ 7

2011-10-20


עזה בימים האחרונים (צילום: פלאש 90)

ארגון נפגעי הטרור, אלמגור, תובע הערב מראש הממשלה ושר הביטחון לפרסם ללא דיחוי מסקנות ועדת שמגר, שתפקידה לקבוע כללים למקרים שחיילים נוספים ייפלו בשבי.

"לא נאפשר לביבי וברק להסתיר עוד מעיני הצבור את עקרונות הועדה למרות שעומדות בניגוד לדרך בה נהגו. אם לא יעשה כן נפנה לבג"ץ", אמר יו"ר הארגון, סגן אלוף במילואים מאיר אינדור. לדברי אינדור, "ישנם כבר חברי כנסת שהם בעד עיגון מסקנות ועדת שמגר בחקיקה".

כמו כן במקביל יפתח ארגון נפגעי הטרור במערכה צבורית להחזרת המחבלים לכלא או לחיסולם, ידרוש חקיקת עונש מוות למחבלים ויוביל קמפיין תחת הכותרת "חוזרים לרוח יוני נתניהו! – לא ניתן לביבי להרוס את הרוח שאחיו הוביל".

במהלך החג דווח בערוץ 2 כי חברי הוועדה אמורים לקבוע קווי יסוד נוקשים יותר, שיגבילו את שיקול הדעת של ממשלות ישראל בבואן לשולחן המשא-ומתן בעתיד.

על פי הדיווח, בשבוע הבא ייפגשו חברי ועדת שמגר עם צוות המשא-ומתן שהיה אמון על שחרורו של גלעד שליט, בראשות המתווך דוד מידן. הם אמורים לתחקר את אנשי הצוות ולקבל מהם מסקנות והמלצות שצברו מניסיונם – אחרי שהמגעים ליציאתו של שליט לחופשי הסתיימו בהצלחה.

אלמגור: כשיגמרו תרועות הפסטיבלים יש להתכונן למלחמה הבאה

אלמגור: כשיגמרו תרועות הפסטיבלים יש להתכונן למלחמה הבאה

ערוץ 7

2011-10-18

"כשיגמרו תרועות הפסטיבלים, שיירות הפנטזיה המזרחית עם אופנועים בלונים ובכירי צה"ל-פוליטקאים שנדחפים לפריים הצילומים יאמר החמאס בליבו אם זה כל חשוב להם ולתקשורת – יאללה לפגוע הבא", אומר הערב יו"ר ארגון אלמגור, מאיר אינדור.

"לאחר שמדינת ישראל הוכיחה היום שלמנהיגותה אין יכולת עמידה מול המניפולציות והלחצים של החמאס. זוהי רק שאלה של זמן מתי תהיה המלחמה הבאה עם ישראל על ידי אחת מהמדינות האחרות המשקיפות מהצד על נצחון החמאס ומתקנאה בו. בינתיים רשם חמאס נצחון אדיר שמתבטא בקבלות פנים המוניות עם איומים המתחדשים על ישראל".

אלמגור: זהו יום אבל וכניעה

ישי קרוב

אלמגור: זהו יום אבל וכניעה

בארגון אלמגור השיבו הערב, למכתב ששלח ראש הממשלה למשפחות השכולות, בעקבות שחרור הרוצחים של יקיריהם.

ערוץ 7

2011-10-17


נפלו על הראש? האוטובוסים שיקחו את המחבלים (צילום: פלאש 90)

בארגון 'אלמגור' השיבו הערב (שני) למכתב ששלח ראש הממשלה, בנימין נתניהו, למשפחות השכולות, בעקבות שחרור המחבלים שרצחו את יקיריהם, "מכתבך אלינו הוא לעג לרש", פתח הארגון את מכתבו.

"המכתב אינו שווה את הנייר שלו. הבטחת שתודיע לנו על שינויים בעמדת הממשלה ושתקרא לנו לפגישה איתנו ואתה שולח אלינו מכתב?! הבטחת שיהיה דיון ציבורי והנושא יעלה בכנסת וגם זה לא אירע. אבל היה לך כל הזמן להפגש עם אלה שהתקשורת חפצה ביקרם (משפחת שליט) ומחר אתם נוסעים כדי להשתתף בקבלת פנים לשליט. נפלתם על הראש?".

במכתבו תמה הארגון לפשר שם המבצע, "ועוד קראתם לכל 'מבצע בית השואבה'. ולשמחה זו מה היא עושה? אנו קוראים לך לפחות לא להתבזות עם ממשלתך ולא לעשות טקס קבלת פנים כמעט ממלכתי, עם שועי העם ומפקדי צה"ל הבכירים -לגלעד שליט. שליט הוא חייל והוא חוזר במחיר כבד מאד".

"לרבים מבני העם הזה זהו יום אבל שני ולחלקם זה יום כניעה", הדגיש הארגון במכתבו, "עזבו את פסטיבלי הניצחון המלאכותיים שאתם מנסים לייצר כי לא נצחון יש פה, אלא אסון גדול וכניעה מחפירה. אל תייפו זאת עם טקסים ממלכתיים וגם אל תנצלו את הטקסים אלינו כדי ללטף אותנו משם בדברי סימפטיה".

"זה מתחיל להיות פאטטי, לא לאמפטיה אנו זקוקים אלא למעשים. לפחות מטעמים של התחשבות במשפחות השכול והפצועים אל תלכו לפסטיבל. הניחו זאת לצוות המקצועי ולקציני אכ"א, כך ראוי. וכן, שנו את השם של המבצע למשהו פחות ציני ממה שקראתם – 'מבצע בית השואבה'".

אור ירוק לשחרור שליט: בג"ץ דחה העתירות נגד העסקה

זוהר שחר-לוי

אור ירוק לשחרור שליט: בג"ץ דחה העתירות נגד העסקה

לאחר דיון סוער, במהלכו דרשו נציגי משפחות שכולות שלא לאשר את שחרורם של כאלף אסירים ביטחוניים במסגרת העסקה עם חמאס, החליטו שופטי העליון שלא להתערב בהחלטת הממשלה ודחו את כל העתירות שהוגשו נגד העסקה. "אחד הדיונים הטעונים והמטלטלים שבאו בפני בית משפט זה", נכתב בהחלטת השופטים

NRG

2011-10-17

אור ירוק לעסקת שליט: בג"ץ דחה הערב (ב'), כצפוי, את העתירות שהוגשו כנגד שחרור האסירים הביטחוניים במסגרת העסקה, ונתן את האישור הסופי לביצועה.

"היום, בעיצומו של חג הסוכות, קיימנו את אחד הדיונים הטעונים והמטלטלים שבאו בפני בית משפט זה", נאמר בהחלטת בית המשפט. ביחס לעתירות שהוגשו כנגד עסקאות חילופי שבויים קודמות, כתבו השופטים כי "לכאורה אין ההסכם שלפנינו שונה מעניינים דומים שבאו בפני בית משפט זה, אף על פי כן הדיון היום היה שונה, בשל עוצמתו והיקפו של ההסכם שבני המשפחות השכולות ביקשו מאיתנו להתערב בו".

לדברי השופטים, ההכרעה בשאלות שהתעוררו במסגרת העסקה המערבות שיקולי ביטחון, שיקולי מוסר ושיקולים ערכיים שייכת לממשלה שהחליטה ברוב מכריע על ביצועה. "הממשלה החליטה כי הכף נוטה לצד החזרת החייל ולו גם במחיר שחרורם של המחבלים בהיקף הגדול שנדרש במהלך זה", כתבו.

"אל מול הטענות בדבר אינטרס ההגנה על הציבור וכאבן של המשפחות השכולות, מונחת על הכף השנייה של המאזניים ההכרעה בדבר גורלו של חייל, המוחזק תקופה ארוכה ביותר בידי ארגון טרור בלא קשר עם העם החיצון. חייל אשר הגורמים המופקדים על הצבא והביטחון רואים לעצמם חובה להבטיח את שובו הביתה, להוריו ולמדינה. חייל שנשבה, בהיותו בתפקיד בשליחות הצבא, ואשר כדברי ראש הממשלה, אפשר ש'חלון ההזדמנויות' להצלתו הלך ונסגר נוכח האירועים וההתפתחויות בארצנו".


Get Microsoft Silverlight

"זעקתן של המשפחות ברורה ומובנת"

מוקדם יותר התקיים בבית המשפט העליון דיון סוער, בו דרשו נציגי משפחות שכולות מבית המשפט שלא לאשר את שחרורם של האסירים. "לא ניתן לשחרר את גדולי המרצחים", אמר מאיר אינדור, יו"ר ארגון נפגעי הטרור אלמגור. לפני הדיון צעדו עשרות נציגי משפחות שכולות ונפגעי טרור מהר הרצל לבית המשפט העליון, במחאה על שחרור האסירים הצפוי.

המדינה טענה בתשובתה לעתירות כי החלטת הממשלה חוקית ואין בה פגם, וכי מדובר בנושא מדיני מובהק. "הדרג המדיני שיווה לנגד עיניו גם את כאבן של המשפחות שאין לו מזור, ובסופו של יום נתקבלה ההכרעה הקשה לאישור העסקה", נאמר בתשובת המדינה. נציגת המדינה, אסנת מנדל, אמרה בדיון כי "זעקתן של המשפחות ברורה ומובנת".

עורך דינה של משפחת שליט, גלעד שר, ביקש בשם המשפחה שלא
לדחות או לעכב את העסקה, מכיוון שהדבר עלול לפגוע בשחרורו של גלעד. לדבריו, הממשלה בחנה את העסקה לעומק, ולא מדובר בהסכם חפוז.

בסיום הדיון התפרץ מחוץ לאולם בית המשפט שבואל סחיווסחורדר, שהוריו ושלושה מאחיו נהרגו בפיגוע במסעדת סבארו, וצעק "אני הולך לבצע תג מחיר במרצחים. אנחנו לא ניתן לטרוריסטים לצאת מגבולות הארץ. אם בית המשפט לא מבצע תג מחיר בשביל שבעה מיליון איש, אני הולך לעשות תג מחיר אזרחי". הוא הוסיף כי בכוונתו לתבוע את מדינת ישראל בבית המשפט הבינלאומי בהאג.

תקרית נוספת נרשמה כאשר נציגי משפחות שכולות צעקו "תתבייש לך" לעבר נועם שליט, עם יציאתו מאולם בית המשפט. שליט אמר לאחר הדיון כי "אי ביצוע העסקה לא יחזיר את אלה שנרצחו, אך יגזור את גורלו של גלעד".


נועם שליט (צילום: יוסי אלוני)

אלמגור: "מחטף" של הממשלה

עוזי ברוך

אלמגור: "מחטף" של הממשלה

מחבלים שהשתתפו בירי לעבר אזרחים ישראלים וישובים ישראלים צפויים להשתחרר במסגרת עסקת שליט. אלמגור יעתור מחר לבג"ץ.

ערוץ 7

2011-12-17


מחבלים כלואים. (פלאש 90)

ארגון "אלמגור" יעתור מחר (ראשון) לבג"ץ נגד שחרור המחבלים כחלק מהשלב השני של עסקת שליט. הארגון פנה הערב (מוצאי שבת) במכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, בדרישה לחשוף לציבור את רשימת המחבלים שעתידים להתשחרר.

בין מגישי העתירה יצחק מעוז, אביה של תהילה הי"ד, שנרצחה בפיגוע במסעדת סבארו בירושלים.

יו"ר הארגון, מאיר אינדור, אמר הערב בשיחה עם ערוץ 7 כי מדובר במחבלים כבדים שחלקם ריצו רק שלושים אחוזים מתקופת מאסרם. "לא סביר ולא מידיתי שבכלא ישארו מחבלים שנותר להם רק שלושה חודשים וישתחררו מחבלים שנותרה להם תקופה ארוכה רק בגלל שהם שייכים לפתח".

הארגון דורש מהממשלה "להחליף את המחבלים המוסכנים יותר במסוכנים פחות". לדברי הארגון, חברי קבינט הופתעו לשמוע את טענות הארגון.

במכתב לראש הממשלה כתב הארגון "אנו מבקשים מכם לעיין בכובד ראש בבקשתנו זו ולבדוק מחבל- מחבל האם לא ראוי ולהחליפו במחבל שחומרת מעשיו קטנה יותר ושהייתו בכלא צריכה להיות מושלמת בימים אלו. רוצה לומר : אם לפניכם מחבל שאמור להשתחרר רק בעוד 5 שנים ובכלא ישנו מחבל שנשארה לו חצי שנת מאסר ראוי לשחרר את המחבל עם הקיצבה הקצרה גם אם הוא שייך לארגון שאינכם חפצים ביקרו".

הארגון מוסיף "שמירת מערכת הצדק היא זו שצריכה לעמוד מול עיניכם ולא שיקולים פוליטיים של העדפת ארגון אחד על השני והאדרתו. על פי המיידע שבידינו נעשתה החלטה מצד הממשלה שלא לשחרר אנשי חמאס לעומת שחרור אנשי פת"ח כדי שגם הפתח והרשות הפלשתינאית יקבלו את ליטרת המחבלים שלהם ובתוקף הנסיבות האלה העדיפה ממשלת ישראל שחרור של מחבלים מהפת"ח עם שצריכים עדיין לרצות בכלא מספר שנים רב, על פני מחבל מהחמאס שתקופת רצוי עונשו מסתיימת בעוד חצי שנה,למשל".

כמו כן דורש הארגון להימנע משחרור 212 מחבלים שלא ריצו 70% מהעונש. בארגון מדגישים כי "אין אנו מוותרים על עצם המאבק נגד שחרור המחבלים .דא-עקא, אם החלטתם כבר לשחרר מחבלים אנו מבקשים שלא תשחררו מקרים כה חמורים ותבחנו מחדש את הרשימה -על פי חומרת המעשה, האינטנסיביות והיקף פעילותו בטרור ויתרת העונש".

דגן: העסקה גרועה מההצעות הקודמות

אבי חיים

דגן: העסקה גרועה מההצעות הקודמות

ראש המוסד לשעבר אמר בשיחה עם יו"ר ארגון אלמגור, כי ממשלת אולמרט דחתה הצעה שהיתה יותר טובה מזו שיוצאת לפועל.

ערוץ 7

2011-10-17


מאיר דגן (צילום: פלאש 90)

ראש המוסד לשעבר, מאיר דגן, התבטא אמש בנוגע לעסקת שליט, בה צפויים להשתחרר 1,000 מחבלים בתמורה להשבתו של החייל החטוף, גלעד שליט.

בשיחה עם יו"ר ארגון אלמגור, מאיר אינדור, אמר דגן כי בימי ממשלת אולמרט הוגשה הצעה טובה יותר, אך גם אותה דחתה הממשלה, "העסקה הזו גרועה מהעסקה הקודמת בשל כלילת ערביי ישראל בעסקה".

מקורביו של דגן אמרו כי "את העסקה הזו ניתן היה להשלים באותם תנאים כבר לפני שנתיים וחצי".

במהלך הדיון בבית המשפט העליון, אמר אינדור, "בזמן כה קצר אי אפשר לתת לנו לטעון את טיעונינו. זה מעיד על אווירת ה'חפלפ' של החלטת ממשלה. האם תתנו למערכת הצדק לקרוס את מול האגרוף של החמאס?".

עוד הוסיף אינדור, "העובדה שמר שליט הובא לאולם אחד עם הקורבנות היא סיטואציה שרצינו להימנע ממנה".

דגן למשפחות השכול: עסקת שליט גרועה מהעסקה שדחה אולמרט

יאיר אלטמן

דגן למשפחות השכול: עסקת שליט גרועה מהעסקה שדחה אולמרט

Ynet

2011-10-17

ראש המוסד לשעבר, מאיר דגן, אמר בשיחה עם מאיר אינדור, יו"ר ארגון נפגעי הטרור אלמגור, כי העסקה להחזרת גלעד שליט, עליה חתמה ממשלת נתניהו, גרועה מהעסקה שדחתה ממשלת אולמרט.

"מאיר דגן אמר: העסקה הנוכחית גרועה"

גיא פלג

"מאיר דגן אמר: העסקה הנוכחית גרועה"

ראש המוסד לשעבר מאיר דגן ממשיך להתנגד לעסקה, כך טוען יו"ר ארגון אלמגור ששוחח עימו אתמול. מאיר אינדור אמר בבג"ץ כי דגן אמר לו אתמול: "העסקה גרועה מהקודמת כי ערביי ישראל משתחררים במסגרתה". מקורביו של דגן: "מאשרים את קיום השיחה אך מסתייגים מהציטוטים. ניתן היה להגיע לעסקה דומה כבר לפני שנתיים וחצי"

חדשות 2

2011-10-17

במהלך הדיון היום בבג"ץ בעתירות שהגישו המשפחות השכולות ונפגעי הטרור נגד עסקת שליט, נחשפה שיחה קשה בין יו"ר ארגון אלמגור, מאיר אינדור, לבין ראש המוסד לשעבר מאיר דגן. הרכב השופטים ביקש לדעת האם עמדת ראשי מערכת הביטחון, השב"כ, המוסד וצה"ל כלפי העסקה השתנתה בעקבות חילופי גברי בראשות הארגון.

יו"ר ארגון אלמגור מאיר אינדור טען בתגובה לשאלה זו, כי הוא שוחח אתמול עם מאיר דגן, ראש המוסד הקודם. לדברי אינדור, לשאלה האם העסקה הנוכחית טובה מהעסקה הקודמת השיב ראש המוסד כי "העסקה הזו גרועה מהעסקה הקודמת בשל כלילת ערביי ישראל בעסקה". בתשובה לשאלה נוספת, אם דגן עדיין מתנגד לעסקה, ציטט אינדור את דגן ואמר – "ודאי שאני מתנגד לעסקה".

בתגובה לדברים אלו אישרו מקורביו של דגן את קיום השיחה, אך הסתייגו מהאופן שבו צוטט דגן. עם זאת, מבהירים מקורביו כי "את העסקה הזו ניתן היה להשלים באותם תנאים כבר לפני שנתיים וחצי".

מאיר דגן: העסקה גרועה יותר מזו שאולמרט דחה

יאיר אלטמן; אטילה שומפלבי

מאיר דגן: העסקה גרועה יותר מזו שאולמרט דחה

ראש המוסד לשעבר שוחח עם יו"ר ארגון אלמגור ותקף בחריפות את עסקת השבויים שבמסגרתה ישוחרר גלעד שליט בתמורה ל-1,027 אסירים ביטחוניים: "העסקה הזו גרועה מהעסקה לה סירב אולמרט". נתניהו יאמר מחר: "אנחנו לא חוגגים שחרור רוצחים"

Ynet

2011-10-17

ראשי מערכת הביטחון הפצירו בממשלה לאשר את עסקת השבויים, אך ראש המוסד לשעבר מתנגד בתוקף לשחרור 1,027 אסירים ביטחוניים בתמורה לגלעד שליט. לדברי יו"ר ארגון נפגעי הטרור "אלמגור", מאיר אינדור, אמר לו אתמול מאיר דגן כי "העסקה הזו גרועה מהעסקה לה סירב אולמרט".

דיון סוער בבג"ץ: "תג מחיר למרצחים" (צילום: אבי פרץ)

בשיחה אמר דגן כי הוא וראש השב"כ לשעבר, יובל דיסקין, התנגדו לעסקה שהוצעה על-ידי חמאס ב-2009 בשלהי כהונת ממשלת אולמרט, בעוד שאולמרט צידד בה. השניים, לדבריו, הצליחו לשכנע את ראש הממשלה כי העסקה לא כדאית. לדברי דגן, היה ניתן להגיע לעסקה הנוכחית כבר לפני שנתיים וחצי.

שליט חוזר הביתה: 5 שנים ב-5 דקות. צפו בכתבה של ניר (שוקו) כהן (צילום: צלמי ynet ,עריכה: עוז מועלם)

אינדור ציטט את דבריו של דגן בדיון שהתקיים בבג"ץ בנוגע לעתירות נגד עסקת השבויים. יש לציין כי מחליפו של דגן, ראש המוסד תמיר פרדו, תומך בעסקה שאמורה לצאת אל הפועל מחר, כמו גם ראש השב"כ הנוכחי יורם כהן.

בנאום שנשא ביוני האחרון התייחס דגן לעסקה לשחרור גלעד שליט והבהיר: "איני מתנגד לעסקה בעניין שליט, אלא לעסקה הנוכחית של שחרור 450 מהרוצחים הגרועים ביותר שצה"ל רדף אחריהם. מה יהיה מחיר הדמים משחרור זה?".

פרס בסוכת הנשיא: "מחכים לאושפיז יקר" (צילום: אלי מנדלבאום)

ראש המוסד לשעבר כבר מתח ביקורת על הממשלה בהזדמנויות שונות מאז שסיים את תפקידו ועורר סערה כשאמר כי תקיפה באיראן תהיה "רעיון מטופש". הוא גם טען כי "יש רדידות בדיון לגבי האתגרים הביטחוניים של ישראל, הם מנוהלים כולם בסיסמאות".

נתניהו יאמר: "מתברכים בשובו של גלעד"

ראש הממשלה, שאישר את העסקה, צפוי לעמוד מחר בבוקר על ההבדלים בין ישראל לפלסטינים. "עמנו נבדל בכך שאיננו חוגגים שחרור של רוצחים", יאמר נתניהו לאחר שגלעד שליט יחצה את הגבול לישראל, אחרי 1,941 ימים בשבי בעזה.

"אנחו מתברכים היום בשובו של גלעד למדינתו החופשית", יגיד נתניהו אחרי השלמתה של העסקה, שבשלב הראשון שלה ישוחררו 450 אסירים ו-27 אסירות. הוא יתייחס גם לחגיגות בעזה ובגדה ויאמר: "העם שלנו נבדל בכך שאנחנו לא חוגגים שחרור של רוצחים".


האב נועם שליט, הערב במצפה הילה (צילום: מוטי קמחי)

ראש הלשכה המדינית של חמאס, חאלד משעל, הגיע הערב לקהיר בראש משלחת של הארגון כדי לפקח מקרוב אחרי ביצוע עסקת חילופי השבויים, וכדי לקבל את פניהם של 40 האסירים הפלסטינים שיגורשו לחו"ל.

היום קיימו ראשי שירות בתי הסוהר הערכת מצב לקראת מבצע "בית השואבה", במהלכו ישוחררו 477 האסירים, מהם 280 שנגזרו עליהם מאסרי עולם. כוחות מיחידת נחשון יעבירו 37 אסירים ואסירות מכלא השרון למחסום ביתוניא ליד רמאללה, שם ישוחררו.


"חזרת פתאום, הנה אתה בבית". מחכים לגלעד (צילום: אבישג-שאר ישוב)

שאר האסירים הפלסטינים יועברו מכלא קציעות שבדרום למחסומים בביתוניא וכרם שלום שברצועת עזה. האסירים הערבים-ישראלים יועברו לבתי הסוהר איילון ומגידו. אחד מהם יועבר לתחנת המשטרה בקצרין, שם ישוחרר.

מחכים לבג"ץ

שופטי בג"ץ צפויים להודיע הערב על פסיקתם בנוגע לעתירות שהוגשו נגד עסקת השבויים. במהלך דיון סוער בבית המשפט העליון התעמתו בני משפחות שכולות עם נועם שליט, אביו של החייל החטוף, שקרא לשופטים לא למנוע את ביצוע העסקה.

הנשיא שמעון פרס נפגש הערב עם נציגי המשפחות השכולות והבהיר להם שלא יתערב בהחלטת הממשלה. עם זאת, הוא הביע הזדהות עם כאבן של המשפחות ואמר כי הלב נקרע מעסקת השבויים שבמסגרתה ישתחררו מאות מחבלים עם דם על הידיים.

אם השופטים ייתנו אור ירוק לעסקה, גלעד שליט יועבר מחר בשעות הבוקר מרצועת עזה למצרים ומשם לישראל. אחרי כמעט חמש שנים וחצי בשבי, הוא יתאחד עם בני משפחתו בבסיס תל נוף ולאחר מכן יוטס לביתו במצפה הילה, שם צפויים שכניו לערוך לכבודו קבלת פנים חגיגית.

הנשיא פרס: חובתי להציל חייו של נער אחד בישראל

ניר חסון; ברק רביד; עוז רוזנברג

הנשיא פרס: חובתי להציל חייו של נער אחד בישראל

בתום הדיון בביהמ"ש התפרע משחית האנדרטה לזכר רבין במסדרונות ביהמ"ש וצעק "אם הממשלה לא מסוגלת לבצע תג מחיר אני אבצע זאת בעצמי"

הארץ

2011-10-17

בבית המשפט העליון בירושלים הסתיים (שני) בצהריים דיון מתוח, בעתירות שהוגשו נגד ביצוע עסקת שליט. השופטים צפויים להכריז על החלטתם בשעות הקרובות. הדיון נקטע כמה פעמים שמשפחות קורבנות הטרור שישבו בקהל צעקו קריאות ביניים נגד קיום העסקה.

בצאתו מהדיון, נתקל אביו של גלעד, נועם שליט, בחלק מבני המשפחות השכולות שעתרו נגד העסקה. כמה מהנוכחים צעקו לעברו קריאות כמו, "אנחנו מקווים שתסתכל בעיניים גם להרוגים הבאים", "תתבייש לך", "שים סרט שחור על הבית שלך, לפחות תתנהג כאילו אכפת לך", מאיר סחיווסחורדר, אחד העותרים אמר בתום הדיון כי "היום השמח שלו הוא לא שמח, הוא כניעה של המדינה. שלא יגיד שהוא רוצה שקט מהתקשורת אחרי שהוא בא לפה בגלל התקשורת. יש לו מערכת קמפיין משומנת. הכאב של נועם שליט בכלל לא דומה לכאב שלנו. כל שביב מידע מהבן שלו נוטע בו תקווה. אני יכול לדבר עם אבא שלי? אני יכול לדבר עם אחותי הקטנה שנרצחה בגיל שנתיים?"

אחיו של מאיר, שבואל סחיווסחורדר ששכל את הוריו ושלושה מאחיו בפיגוע במסעדת סבארו בירושלים ונעצר לאחר שהשחית את האנדרטה לזכר יצחק רבין בשבוע שעבר, התפרע בתום הדיון במסדרונות בית המשפט. סחיווסחורדר צעק פעם אחר פעם כי "אם הממשלה לא מסוגלת לבצע תג מחיר אני אבצע אותו בעצמי. לא הניתן לטרוריסטים לצאת מגבולות הארץ. אם בית המשפט לא יבצע תג מחיר שיפוטי – אז יש לי את הצידוק והסמכות, גם מבית הדין בהאג יש לבצע את תג המחיר הזה.


נועם שליט בדיון בבג"ץ, היום. צילום: דודו ועקנין

נועם שליט אמר בתגובה כי "ליבנו היום עם המשפחות השכולות. גם אנחנו משפחה שכולה ואנחנו גם יודעים שיש משפחות שכולות שתומכות בעסקה. זו עסקה קשה. היינו מאושרים אם גלעד היה משתחרר בדרך אחרת, אבל לצערי מדינת ישראל לא השכילה לייצר מנופי לחץ שיביאו לשיחרורו. אני מצר על כל שהמשפחות השכולות לא היו איתנו כשניסינו להפעיל לחץ על ממשלת ישראל והחמאס ולעצור את משאיות הכסף והסחורה. אי ביצוע העסקה לא יחזיר את היקירים שנרצחו ומצד שני זה יגזור את גורלו של גלעד למוות. כל דחייה, כל הוצאת לבנה אחת מהעסקה עלולה לגזור את גורלו"

העותרים לשופטים: אתם תכריעו אם מערכת הצדק תקרוס מול החמאס

במהלך הדיון פנה מאיר סחיווסחורדר לשופטים וקבל על אופי ההליך המשפטי. "לא זכור לי אף מקרה שבית המשפט הכריע בשאלות כאלו באפשרות למתן תגובה שעתיים לפני העתירה. אין לי פה מחשב, אין לי אפשרות להגיב לתשובת המדינה. אני לא אומר את זה כהערת אגב. הליך משפטי חיב להיות הליך אמיתי, אחרת אין סיבה לאגרה שמשלמים. אני מבקש מבית המשפט לאשר לנו להגיב באופן מסודר לטענות המדינה. זה המינימום המתבקש לנוכח החלטת בית המשפט מאמש".

לדברי סחיווסחורדר, "משתחרר היום בעסקה מחבל שביצע פיגוע בבאר שבע ושוחרר בעסקת טננבאום. יש פה כאלו שמשתחררים בפעם השלישית… לו בית המשפט היה מתערב בעבר הדם ששפכו היה נמנע. יש לנו ספר חוקים ועליו תפקידו של המשפט הזה להגן, לא על דעות הציבור".

הוא הוסיף ש"העדר קריטריונים ברורים לשחרור מחבלים פוגע בחוק כבוד האדם וחירותו" וכי "לא אוכל להבין איך הרוצח של גנדי (רחבעם זאבי) שרצח רק איש אחד נשאר בפנים. איפה אמות המידה. גם אם הולכים לעסקה, היו חמש וחצי שנים לקבוע קריטריונים איזה סוג של מחבלים מדינת ישראל מוכנה לשחרר. מה עשו רשימת לוטו? האם יש מישהו מקורב שדאג שהמחבלים שרצחו את המשפחה שלו יצאו מהרשימה"?

זמן קצר לפני שהדיון החל, שלח ראש הממשלה בנימין נתניהו מכתב לכמה מאות משפחות של נפגעי פעולות הטרור שמבצעיהם צפויים להשתחרר במסגרת העסקה.

נתניהו כתב כי הוא ער לכאב המשפחות השכולות המתקשות לקבל את שחרור האסירים. "אני מבין את הקושי לעכל שבני העוולה שביצעו את הפשע נגד יקיריכם לא ישלמו את מלוא המחיר המגיע להם", כתב ראש הממשלה. "אך ההחלטה להחזיר את גלעד הביתה עמדה לנגד עיני. לראש ממשלת ישראל יש מחויבות להחזיר חייל שנשלח בשמה של המדינה כדי להגן עליה".

יוסי צור, ששכל את בנו אסף בפיגוע בחיפה אמר שחבל שששליט הגיע לדיון. "זה גם לתקוע את הסכין וגם לסובב", אמר. זאב ראפ, אביה של הלנה ראפ, אמר לפני תחילת הדיון כי "יש לי הבטחה בכתובים ובעל פה של ראשי ממשלה שלא ישוחררו רוצח בתי. אני רוצה לדעת האם ראש הממשלה אומר שכל מה שהיה "כלאם פאדי". אני שוקל ברצינות להחזיר את תעודות הזהות ופנקסי המילואים של כל המשפחה". חלק מהדברים של ראפ נאמרו לנועם שליט.

עו"ד גלעד שר, המייצג את משפחת שליט אמר בדיון כי "צריך לבצע את העסקה ולאפשר לשליט לחיות את חייו עם משפחתו החל ממחר ולא להתערב בהחלטת הממשלה. הקושי והכאב שבדיון הזה ברורים לכולנו. אין לנו יריבות ערכית לא עם מי מהעותרים. אנחנו חס וחלילה לא עומדים מנגד. כל אחד מאיתנו יכול למצוא את עצמו פעם בצד הזה ובפעם בצד האחר. במובן הזה משפחת שליט אינה שונה במאומה מהמשפחות שאיבדו את יקיריהן… כל שינוי, כל עיכוב מצד בית המשפט עלולים להיות טוטאליים בשני מובנים – ביטול המעשה השלטוני של המדינה והשני – סיכון של גלעד שליט… המשפחה חרדה. המשפחה חוששת מפני ההשלכות מפני דחייה, ידנוי עיכוב. ומבקשת מבית המשפט הזה שלא להיעתר לשום בקשה שלא ניתן להעריך או לצפות את השלכותיה.

שר דחה את טענת העותרים לפיה נועם שליט היה שותף בדיונים שהובילו להסכם עם החמאס. "נועם שליט לא שותף בשום דיון בקשר העסקה. הוא הזכיר את דבר קיומו של בנו הנמק בשבי החמאס הוא עודכן מפעם לפעם. אך לא היה חלק משום דיון".

עם פתיחת הדיון, בעיכוב של כמחצית השעה, אמר סא"ל (מיל') מאיר אינדור, יו"ר ארגון אלמגור, כי "ביום כיפור התפללנו לענייני הכלל, איחלנו אחד לשני גמר חתימה טובה. כשאני מדבר על חתימה טובה אין הדבר רק בקדוש ברוך הוא. האחריות על חתימה טובה מוטלת על בית משפט זה. מפני שחתימתכם תכריע האם תתנו למערכת הצדק לקרוס מול הסכין והאגרוף שהחמאס מפעיל". אינדור אמר כי התנגד ששליט ינכח בדיון "באולם אחד עם הקרבנות", כהגדרתו.

נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש העירה לעו"ד המייצג את אלמגור: כל הפרובלמטיקה המוסרית המשפטית מונחת לפנינו. גם במטען, גם בכאב, גם בהיסטוריה. בתוך עמנו אנחנו יושבים, לכן אין צורך פה, בבית משפט של מדינת ישראל להסביר לנו את הדילמה. למערכת המשפט יש קושי. המחיר הוא ביטול של החלטות משפטיות. של מאמץ של גורמי הביטחון ושל מערכת המשפט. כל זה נתון ידוע וזו נקודת פתיחה קשה".

הנשיא אמר להורים השכולים: מבין אתכם, אך אכבד את החלטת הממשלה

בשעות הערב נפגש נשיא המדינה, שמעון פרס עם נציגים של ארגון "נפגעי פעולות האיבה". הנשיא אמר להורים כי איני מקל בצער אך איני יכול להתעלם מהעיקרון הבסיסי – הצלת נפש אחת בישראל. מדינת ישראל עומדת בפני הכרעה קשה. לבבות כולנו חצויים אבל חייבים לקבל החלטה והכרעה. אני מודע היטב לכאב המשפחות השכולות. יגונכם שאינו מרפה, אני יודע שאין אדם שיכול לפצות על האובדן ואין אדם שיכול לרפא את הפצע שלא יגליד לעולם."

נציגי המשפחות השכולות אמרו כי חלקם תומכים בעסקה וחלקם מתנגדים לה אולם הדגישו כולם את "הכאב שחשנו כאשר שמענו לראשונה על שחרורם של רוצחי ילדינו מהתקשורת והיינו מצפים שינהגו בנו ביתר רגישות ויודיעו לנו מראש על שחרור המחבלים".

לאחר ששמע את עמדתם אמר הנשיא כי "שמעתי את דבריכם בכאב אך מול כל השיקולים עומד גורלו של גלעד שליט היושב חמש שנים בשבי של ארגון טרור אכזרי וברוטאלי. הממשלה קיבלה החלטה קשה, אין שר שלא נקרע בתוכו והצלחת העסקה דרשה סודיות מוחלטת גם בפרסום מוקדם של שמות האסירים. ההכרעה נפלה ומחובתי לכבד אותה להציל חייו של נער אחד בישראל הוא שיקול ערכי ומוסרי.על מדינת ישראל כולה לחבק אתכם ברגעים קשים אלו, אתם אלו ששילמתם את המחיר היקר ביותר על אובדן יקיריכם ומשלמים גם היום".

שבואל סחיווסחורדר: אבצע 'תג מחיר' במחבלים

ישי קרוב

שבואל סחיווסחורדר: אבצע 'תג מחיר' במחבלים

מי שאיבד את הוריו ושלושת אחיו בפיגוע במסעדת סבארו בירושלים מחה ביציאתו מבית המשפט העליון על שחרור המחבלים.

ערוץ 7

2011-10-17


"אבצע תג מחיר". שבואל סחיווסחורדר (צילום: פלאש 90)

שבואל סחיווסחורדר, שאיבד את הוריו ושלושה מאחיו בפיגוע במסעדת סבארו בירושלים, הביע את מחאתו בתום הדיון בבית המשפט העליון, "אם המעוז האחרון הזה לא יעצור את ההידרדרות של מדינת ישראל, אני הולך לבצע 'תג מחיר' במרצחים. תהיה לי סמכות דרך בית הדין הבינלאומי לבצע זאת".

אחיו של שבואל, מאיר, אמר "אני לא חושב שהחיים שלו שווים יותר מהחיים של כל אחד אחר במדינה הזו. המדינה בגדה בעתידה ובאידאלים שלשמה היא הוקמה. מה שקורה היום זה חורבן הבית היהודי הבטוח. זוהי תחילת הכניעה שלנו כעם ישראל בארץ ישראל לאויבים שלנו".

במהלך הדיון בבית המשפט, שאל השופט חנן מלצר את נציגת המדינה איך קרה שראשי מערכת הביטחון הקודמים התגדו לעסקה, "האם אלו שינויים פרסונאליים או שינויים בעסקה?", נציגת המדינה ענתה כי היא איננה יודעת "אך אכן היו שינויים בעסקה".

יושב ראש תנועת 'אלמגור', מאיר אינדור, אמר כי "בזמן כה קצר אי אפשר לתת לנו לטעון את טיעונינו. זה מעיד על אווירת ה'חפלפ' של החלטת ממשלה. האם תתנו למערכת הצדק לקרוס את מול האגרוף של החמאס?".

עוד הוסיף אינדור, "העובדה שמר שליט הובא לאולם אחד עם הקורבנות היא סיטואציה שרצינו להימנע ממנה".

ראש ארגון אלמגור: חמאס לא חטף רק את גלעד – אלא את כל ישראל

אביעד גליקמן

ראש ארגון אלמגור: חמאס לא חטף רק את גלעד – אלא את כל ישראל

Ynet

2011-10-17

מאיר אינדור, ראש ארגון נפגעי הטרור "אלמגור", אמר בדיון בבג"ץ: "חמאס לא רק חטף את גלעד, הוא חטף את בני המשפחה, דרכו הוא חטף את הסובבים ואת החברה הישראלית כולה. יחד עם הקמפיינרים שהובילו חמש שנים של לחץ שבסופו של יום אנחנו פה בבית המשפט. זה בדיוק מה שהטרור יודע לעשות".

אינדור הוסיף: "אנחנו מהווים חזית אזרחית שתפקידה להגן שדם יהודי יקבל את הצדק שהקורבן שנמצא מתחת למצבה הצועק לצדק, מה שצעקו סביי וסבתותיי בדרכם לקרמטוריום, יהודים אחזו נקמה, ונקמה היא דין, ודין הוא צדק, וצדק הוא מוסר".

בג"ץ דן בעתירות נגד העסקה: דילמה קשה, הזעקה מובנת

זוהר שחר-לוי

בג"ץ דן בעתירות נגד העסקה: דילמה קשה, הזעקה מובנת

יום לפני שחרורו הצפוי של גלעד שליט, דנים שופטי העליון בעתירות שהגישו משפחות שכולות נגד עסקת חילופי השבויים. המדינה טענה בדיון כי החלטת הממשלה חוקית ולא נפל בה פגם, בעוד העותרים טענו כי "לא ניתן לשחרר את גדולי המרצחים". נציג משפחת שליט שב וקרא שלא לדחות או לעכב ביצוע העסקה

NRG

2011-10-17

יום לפני חזרתו הצפויה של גלעד שליט בעסקה במסגרתה ישוחררו 1,027 אסירים, החל הבוקר (ב') הדיון בבית המשפט העליון בעתירות לביטול או דחיית העסקה, שהגישו משפחות שכולות וארגון נפגעי הטרור אלמגור.


Get Microsoft Silverlight

בפתח הדיון התפרצו משפחות שכולות רבות ומתחו ביקורת על הגעתו של נועם שליט לבית המשפט. קרובי משפחה רבים של נפגעי טרור ביקשו להביע דעתם לגבי שחרורם של מרצחי בני משפחותיהם במהלך הדיון בבית המשפט, דורית ביניש אמרה: "זה כואב לכולם, אבל אי אפשר לתת לכולם לדבר".

גלעד שר, עורך דינם של נועם ואביבה שליט, ביקש בשמם שלא לדחות או לעכב את העסקה, מכיוון זה עלול לפגוע בשחרורו של גלעד. לדבריו, ממשלת ישראל עיינה לעומק בפרטי העסקה ולא מדובר בהסכם חפוז.

שר אמר: "זה פרי עמל שנרקם במשך חמש שנים. לא נפל בהחלטת הממשלה פגם. בשם משפחת שליט אנחנו מבקשים לבצע את העסקה ולאפשר לגלעד לחיות את חייו כאדם חופשי החל ממחר". אסנת מנדל, נציגת המדינה בעתירה, אמרה כי זעקתן של המשפחות מובנת, וקשה מאוד שלא להבין את הקריאה והזעקה שלהן.

"עם זאת", ציינה מנדל, "הממשלה היא זו שעליה מוטלת האחריות וההחלטה הקשה". מנדל השיבה כי היו שינויים בעסקה, אך לא הוסיפה: "אצטרך לפנות לגורמים המוסמכים בעניין כדי לפרט". השופטים שאלו: "ראש השב"כ לשעבר והרמטכ"ל התנגדו לעסקה, מה השתנה?"

המדינה הגישה תשובתה לעתירות בה הדגישה: "החלטת הממשלה חוקית ולא נפל בה כל פגם, מדובר בנושא מדיני מובהק. הדרג המדיני שיווה לנגד עיניו גם את כאבן של המשפחות שאין לו מזור ובסופו של יום נתקבלה ההכרעה הקשה לאישור העסקה. בהחלטה מדינית זו אין עילה משפטית להתערב ועל כן דין העתירות להידחות".


שבואל סחיווסחורדר, אח ובן שכול, בבית המשפט העליון (צילום: פלאש 90)

ביניש: דילמה קשה

"החלטת הממשלה על שחרור אסירים ועצורים בטחוניים כדי להבטיח את שובו של גלעד שליט בריא ושלם – קשה היא", נכתב בתשובת המדינה בעניין העתירה. עם זאת, הדגישה הפרקליטות כי "קברניטי המדינה והגורמים המקצועיים המופקדים על השמירה על בטחונה קבעו כי זוהי ההחלטה הנכונה".

הפרקליטות התייחסה לטענותיהן של משפחות נפגעי הטרור והוסיפה כי "האינטרס הציבורי הוא שמכריע את הכף", אולם "הכף נוטה לצד האינטרס לפדיון השבויים. המדינה אינה מקלה ראש חלילה באינטרסים הפרטיים של התובעים. מכל מקום, מול האינטרס הפרטי האמור ניצב גם האינטרס של רס"ל גלעד שליט ובני משפחתו שגלעד אכן ישוב ארצה".

הפרקליטות הדגישה כי "משנחתמה העסקה הרי היא בבחינת מקשה אחת ולפיכך, יש לקחת בחשבון שעיכוב כלשהו של אחד ממרכיביה שקול לעיכוב העסקה כולה. החלטת הממשלה התקבלה לאחר בחינת מכלול השיקולים שלעניין, ועריכת איזון הולם ביניהם".

מנגד טען יו"ר ארגון אלמגור מאיר אינדור, אחד העותרים, כי "משתמשים כאן בטיעון מדיני, עד מתי נשתמש בזה? לא ניתן לשחרר את גדולי המרצחים, זו סוגיה ערכית. עם שלא זוכר את עברו הוא גם לא יראה את עתידו". אינדור קרא לבית המשפט להציב דגל שחור. "מה שצעקו סביי וסבותיי בדרך לקרמטוריום הוא שנקמה היא דין, דין הוא צדק וצדק הוא מוסר. אנחנו נלחמים למען הקורבנות העבר".


נועם שליט בדיון בבג"ץ (צילום: פלאש 90)

"הפכנו לאנשים שבורים, רסיסי אדם"

מאיר סחיווסחורדר, שאיבד את הוריו ושלושה מאחיו בפיגוע במסעדת סבארו בירושלים, התייחס לצירופו של נועם שליט כמשיב לעתירה ואמר כי "דווקא זה שנותנים לשליט להיות כאן, אומר שאנו באים להגן על הפרט ולא הכלל. מבקשים מבית המשפט להתמקד באינטרס הכלל למרות שבעבר בית המשפט לא התערב בעסקאות שכאלה, לקחי העבר מלמדים ששחרור אסירים מוביל לשפיכות דמים".

סחיווסחורדר ביקר את אי שחרורו של רוצח השר רחבעם זאבי שנרצח מידי מחבלים, ואמר: "איפה אמות המידה? זה חוסר שוויון מהותי. היה צריך לקבוע קריטריונים ברורים איזה מחבלים ישראל מוכנה לשחרר". עוד הוסיף כי המדינה לא שיתפה את המשפחות השכולות במהלך העסקה, בעוד בני משפחת שליט השתתפו בכל התהליך המערכתי.

על שחרורה הצפוי של אחלם תמימי, שהסיעה את המחבל המתאבד אמר: "אני לא אוכל להתמודד כשאראה את הרוצחת של הוריי מסתובבת חופשי ברחבי העולם, יפרסו לה שטיחים אדומים והיא תקבל כבוד של מלכים כי היא גיבורה".

יוסי מנדלוביץ, אב שכול שישב גם הוא באולם אמר: "שחרור האסירים הוא משוא לפגיעה בכולנו.
אתם, ביהמ"ש, האחרונים שיכולים לעצור את הטירוף הזה". חובב נוריאל, שאביו נרצח בשנת 2005 אמר: "איזה מסר אנחנו נותנים לחברה הפלסטינית? שהטרור והאלימות משתלמים. אני לא רוצה שאנשים נוספים יעברו את מה שאנחנו עברנו. הפכנו לאנשים שבורים, רסיסי אדם. אנשים שקופים שלא רואים אותם".


צעדת המשפחות השכולות לבית המשפט העליון (צילום: פלאש 90)

"כוח ההרתעה פוחת. עושים צחוק ממדינת ישראל"

עו"ד פז מטעם עמותת אלמגור ביקש צו ביניים לעיכוב העסקה כדי שיהיה מספיק זמן למשפחות ללמוד את שמות האסירים שצפויים להשתחרר. "העסקה יוצרת מציאות שבה המחבלים שנכנסים לכלא יודעים שזה פארסה ושהם יצאו משם. כוח ההרתעה פוחת והם עושים צחוק ממדינת ישראל".

"אנחנו מתייסרים על כך שאנו עומדים כאן ועשויים לעכב את שחרור גלעד", הוסיף פז. "אבל אנחנו כאן מהצד השכלתני ושחרורו יעלה בעוד הרוגים. השיקול צריך להיות מושכל ולא רגשי. כולנו מייחלים לשחרור הזה, שלא יהיו אי הבנות. אבל המדינה צריכה להבין שהיא במצב חמור מבחינת הפקת לקחים".

ביניש העירה במהלך הדיון לארגון אלמגור כי "כל הפרובלמטיקה המוסרית והמשפטית פרוסה בפני כולנו. גם במטען, כאב והיסטוריה. אין לנו צורך להסביר את ההיסטוריה הכואבת של ישראל. זאת דילמה קשה".

הורים שכולים: "זו תקוותנו האחרונה"

עו"ד זאב דסברג, אחד העותרים, שאיבד את אחותו ואת גיסו אמר בדיון: "10 שנים שאני מקפיד להגיש עתירות לפני עסקות חילופי שבויים ואני מנסה להפריד בין הרגש לשכל. כבר כמה לילות שאני לא ישן כי בעסקה הזו הולכים לשחרר את רוצחיה של אחותי. אבל גם בסיטואציה כזו צריך להשאיר את הרגש בחוץ".

לפני הדיון צעדו עשרות בני משפחות שכולות ונפגעי פעולות טרור מהר הרצל לכיוון בית המשפט העליון עם דגלים לבנים במחאה על העסקה. יוסי צור, אביו של אסף שנהרג בפיגוע בחיפה בשנת 2003 אמר כי "אנחנו עומדים פה כעניים בפתח אף אחד לא מוכן לדבר איתנו, תקוותנו האחרונה היא בג"ץ".

צור הוסיף כי הוא מאמין "שלאור החריגות של העסקה הזו ולאור הבעיות הערכיות והמוסריות, ולאור הפגיעה בשלטון החוק אין לבג"ץ שום דרך אחרת אלא לבטל את העסקה או לפחות למתוח עליה ביקורת קשה".

זאב ראפ שאיבד את בתו בפיגוע בשנות התשעים אמר לנועם שליט לפני הדיון: "יש לי הבטחה בכתובים ובעל פה, התחייבות של שלושה ראשי ממשלה, שלא ישוחררו רוצחי בתי. אני שוקל ברצינות להחזיר את תעודות הזהות ופנקס המילואים של כל המשפחה".

אור ירוק לעסקת שליט: בג"ץ דחה את העתירות

גיא פלג; עזרי עמרם; יובל יועז

אור ירוק לעסקת שליט: בג"ץ דחה את העתירות

בתום שעות ארוכות של דיון, החליטו שופטי בג"ץ בראשות הנשיאה ביניש לדחות את העתירות שהוגשו נגד עסקת שליט. "שקלנו אם לא ניתן היה להיעתר לבקשה לדחות – ולו בזמן מה – את השחרור", כתבו השופטים, "אבל כל שינוי בהסכם עלול לסכן את חייו של גלעד שליט. ההכרעה בדילמות נתונה לממשלת ישראל כאחראית לחיי אזרחיה וחייליה"

חדשות 2

2011-10-17

זה לקח הרבה יותר זמן מהצפוי, אבל בסופו של דבר הכריעו שופטי בג"ץ לדחות את העתירות שהוגשו נגד שחרור האסירים במסגרת עסקת שליט – ונתנו "אור ירוק" לביצוע העסקה.

הרכב השופטים בראשות ‏נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, והשופטים אליעזר ריבלין וחנן מלצר דחו פה אחד את העתירות. בהחלטתם ציינו כי "הדילמות שהעלה המקרה הנוכחי לפני הממשלה הן מורכבות ביותר, אך ההכרעה בדילמות נתונה לממשלת ישראל שאחראית לביטחון אזרחיה וחיילה".

"אין ספק, כי על פי החלטת הממשלה ישוחרר מספר רב ביותר של מחבלים אשר יצאו לחופשי בלי לסיים את ריצוי עונשם. מרביתם רוצחים נתעבים שידיהם מגואלות בדם מאות קורבנות, אזרחים תמימים, נשים וטף, זקנים וצעירים שנקלעו לזירת הפיגועים בשנים הקשות בהן נאבקה ישראל בטרור האכזרי", נכתב בפסק הדין.

עוד ציינו השופטים: "העותרים העלו טענות אישיות מרגשות בדבר סבלם הרב מאז האסונות שפקדו אותם והכאב הצורב שנגרם עם שחרורם של הרוצחים שהמיטו עליהם את האסון. טענות אחרות התייחסו לסיכון הרב שנשקף לציבור עקב החלטת הממשלה, אשר עלולה להחזיר למעגל הטרור את הרוצחים, שעל פי ניסיון העבר – כפי שאירע בשחרורים קודמים – אינם מהססים לחזור לסורם".

"אולם עם זאת", הדגישו השופטים, "ההחלטה על שחרור האסירים לא נפלה כרעם ביום בהיר על כתפי המשפחות. עוד לפני כשנתיים, עת התקבל מידע כי מדינת ישראל עומדת להגיע להסכם לשחרורו של גלעד שליט אשר יהיה כרוך בשחרור מחבלים, פנו חלק מהעותרים לבית משפט זה ונקבע על ידינו ההסדר האמור של אפשרות להתנגד מראש לשחרור".

בסיכום פסק הדין קבעו השופטים: "שקלנו אם לא ניתן היה להיעתר לבקשה לדחות – ולו בזמן מה – את השחרור כמבוקש על ידי העותרים. אולם, נמסר לנו על ידי המדינה כי לוח הזמנים הינו חלק מן ההסכם. עתה, אולי יותר מבעבר, ברור כי בשעות אלה תלוי גורלו של גלעד שליט וכל שינוי בהסכם עלול לסכל את הוצאת ההסכם לפועל ואף עלול לסכן את חייו של גלעד".

"הדילמות הן קשות מאוד"

לאורך הדיון שנערך היום בבג"ץ הקשיב הרכב השופטים לזעקת המשפחות השכולות. ביניש הביעה הבנה לטיעוני העותרים: "כל הבעייתיות המוסרית, המשפטית, פרושה בפני כולנו, בתוך עמנו אנחנו יושבים, זה נכון גם במטען, גם בכאב, גם בהיסטוריה".


נועם שליט מול זאב ראפ, היום בבג"ץ (צילום׃ רויטרס)

"אין צורך להסביר לנו פה, בבית משפט של מדינת ישראל, את ההיסטוריה הכאובה הזו", דברי השופטת ביניש. "הדילמות הן קשות מאוד. למערכת המשפט ישנו הקושי, המחיר הוא ביטול של החלטות משפטיות, של פסקי דין, של מאמץ של גורמי הביטחון וגורמי המשפט, כדי שהאנשים האלה יהיו מאחורי סורג ובריח. מה, אנחנו לא נמצאים באותה מדינה? לא חשופים לאותו הרג?".

נועם שליט, אביו של החייל החטוף, הגיע גם הוא לדיון הטעון בבג"ץ, אולם לא הורשה לשאת דברים באולם הדיונים. שליט לחץ את ידו של זאב ראפ, לשעבר יו"ר ארגון נפגעי פעולות האיבה, ואביה של הלנה ראפ ז"ל שנרצחה בפיגוע דקירה. ראפ אמר לחדשות 2 באינטרנט: "הוא זכר אותי מביקורי אצלו לפני כמה שנים, אני בעד העסקה אבל לא בתנאים הללו. נועם עשה לעצמו נזק רב. באתי בשביל המתים כי דמם זועק מהאדמה".


מתנגדי העסקה מפגינים מול בג"ץ (צילום׃ רויטרס)

בתום הדיון אמר נועם שליט כי מדובר בעסקה קשה. "אנחנו היינו מאושרים אם גלעד היה משתחרר בעסקה יותר קלה, ולצערנו מדינת ישראל לא השכילה – שתי ממשלות, רמטכ"לים שהתחלפו – שלא הצליחו לייצר שום חלופות אחרות, ולא הצליחו לייצר מנופי לחץ אחרים".

נועם שליט: "אי ביצוע העסקה יכול לגזור מוות על גלעד"

"אני מצר על כך שהמשפחות השכולות לא היו איתנו כשניסינו לייצר לחץ על ממשלת ישראל ועל חמאס. לא היו איתנו ברוב התקופה הזאת, לעצור את משאיות הסחורה, את האוטובוסים של המבקרים לבתי הכלא. ממשלת ישראל לא הצליחה לייצר שום אמצעי לחץ, לכן העסקה לא קלה, למרות הכאב, ומתוך הכאב צריך עמדה אמיצה שתומכת בשחרור אסירים אפילו שרצחו את בני משפחותיהם", דברי אביו של החייל החטוף.

"חייל חי בשבי כל כך הרבה שנים, ואני רוצה להוסיף שלצערנו אי ביצוע העסקה מצד אחד לא יחזיר את היקירים שנרצחו – לא יחזיר אותם ועל זה אי אפשר להתווכח, אך אי ביצוע העסקה יכול לגזור מוות על גלעד", סיכם נועם שליט. "כל דחייה, כל עיכוב, כל הוצאת לבנה כזו או אחרת מתוך העסקה יכולה לגזור את גורלה של העסקה".

שבואל לנועם שליט: "תוריד את הדגל לחצי התורן"

טרם הדיון פנה שבואל סחיווסחורדר, ש-5 מבני משפחתו נרצחו בפיגוע במסעדת סבארו, לנועם שליט ואמר לו: "תודה שבאת כדי להסתכל לנו בעיניים, זו שמחה מהולה בעצב. תוריד את הדגל לחצי התורן, שים על הדגל סרט שחור. מה שמח כאן היום?". גם בתום הדיון התפרץ שבואל ואמר: "אני חושב שיש לי את צידוק הדין מבית המשפט הבינלאומי בהאג, התייעצתי כבר עם עורכי דין בינ"ל, העתירה נגד ישראל כבר בדרך להאג, לי יהיה את הסמכות דרך בית הדין הבנלאומי לבצע תג מחיר".


שבואל סחיווסחורדר, היום בבג"ץ (צילום׃ חדשות 2)

אחיו מאיר הסביר את עתירתו: "הרוצחת ששחטה את הוריי ואחיי תסתובב על במות בירדן, בקטאר, באיטליה ובארה"ב, מנופפת כשמאחוריה שלטים עם תמונות של בני משפחתי שהיא שחטה. היא תסביר להם שאפשר להכניע את הציונים בארצם, יפרסו לה שטיחים אדומים, לא אוכל לעמוד בכך".

חובב נוריאל, בנו של ששון נוריאל, שנחטף ונרצח ב-2005, דיבר אל השופטים בקול רועד: "רוב החוליה שחטפה ורצחה את אבא שלי הולכת הביתה. אלה שחטפו אותו, היכו אותו, הדוקר שדקר את אבא שלי כשהוא קשור בידיים וברגליים הוא הולך הביתה. מדינת ישראל מוכנה שהוא לא יישב בכלא. מה המסר לחברה הפלסטינית? המסר שמתקבל הוא שדרך האלימות היא הדרך הנכונה. אני לא מדבר מתוך רגש של צדק ונקמה, אלא על העתיד הקרוב ביותר. אני לא רוצה שיהיו עוד אנשים שיחוו את הייסורים והסבל שאנחנו עוברים. הפכנו להיות רסיסי אדם, ואנחנו רוצים למנוע מכך שאנשים נוספים בארץ יצטרפו למעגל המקולל הזה שרווי בדם". ‏

יו"ר ארגון אלמגור, מאיר אינדור, אמר לבית המשפט: "התנגדנו להימצאותו של נועם בדיון. חמאס לא חטף רק את גלעד, הוא חטף את המדינה כולה. טרור אינו מכוון לכיבוש יעד, אלא לזרוע הרס במערכת צדק אליה התפללנו".


מכינים חולצות במצפה הילה, היום (צילום׃ יוסי זילברמן, חדשות 2)

יו"ר פורום המשפחות השכולות אמר בדיון: "ברצוני להציג כאן צד אחר של המשפחות השכולות, אנו מייצגים 600 משפחות. את המחבל ששלח לרצוח את אמא שלי, יחיא עיאש חיסלו. ישנה טענה שחיסולו גרם להקמת תאי טרור רבים בשטחים. אף אחד לא עתר לחיסולו, איננו יודעים בוודאות מה גורם לטרור, אנחנו מוכנים לשלם מחיר בעבור חיי אדם". הצהרתו גררה הערות מהקהל שצעק: "אתה מייצג ערבים".

ראש הממשלה במכתב למשפחות השכולות: מבין את כאבכן

יוסי זילברמן

ראש הממשלה במכתב למשפחות השכולות: מבין את כאבכן

זמן קצר לפני הדיון בעתירת המשפחות השכולות בבג"ץ, פנה ראש הממשלה נתניהו למשפחות במכתב בו הסביר את החלטתו לבצע את העסקה. "גם אני, כשיצאתי להילחם בשם מדינת ישראל, ידעתי תמיד: מדינת ישראל לא מפקירה את חייליה ואזרחיה", כתב

חדשות 2

2011-10-17

הערת "אלמגור": המכתב הנדון במאמר זה לא נשלח לנציגי המשפחות השכולות.


ראש הממשלה פנה במכתב למשפחות (צילום׃ AP)

ראש הממשלה בנימין נתניהו פנה היום במכתב למשפחות השכולות, לקראת יציאתה לפועל של העסקה לשחרור החייל החטוף גלעד שליט הצפויה להתבצע מחר.

"אני כותב אליכם בלב כבד. אני מבין ומכיר את כאבכם", פתח ראש הממשלה את דבריו. "אני שייך למשפחת השכול של נפגעי ונופלי הטרור, אחי נפל במבצע לחילוץ בני ערובה באנטבה. אני יודע שאתם מצויים בתחושה קשה, שפצע השכול נפער שוב בימים אלה, שהמחשבות אינן מרפות".

"בלבטים הרבים שליוו אותי לאורך כל המשא ומתן להסכם להחזרתו של החייל השבוי גלעד שליט, הייתם במחשבותיי כל הזמן. ההחלטה בעניין שחרור גלעד שליט היא מן הקשות שקיבלתי. היא קשה לי מן הטעם שהיא קשה לכם, בני המשפחות היקרים. בהחלטה להחזיר את גלעד הביתה עמדה לנגד עיניי המחויבות של ראש ממשלת ישראל להחזרת חייל שנשלח בשמה של המדינה להגן על אזרחיה".

"גם אני, כשיצאתי להילחם בשם מדינת ישראל, ידעתי תמיד: מדינת ישראל לא מפקירה את חייליה ואזרחיה", המשיך ראש הממשלה במכתבו. "מול הרצון העז להחזיר חייל שבוי הביתה, עמד לנגד עיניי הצורך לצמצם את המחיר הכבד שמדינת ישראל נדרשה לשלם עם חטיפתו של גלעד שליט לפני למעלה מחמש שנים".

"עם זאת, אני יודע שהמחיר הוא כבד במיוחד עבורכם. אני מבין את הקושי לעכל שבני העוולה שביצעו את הפשע הנפשע נגד יקיריכם לא ישלמו את מלוא המחיר המגיע להם. ברגעים אלה אני מקווה שתמצאו נחמה, בכך שאני ועם ישראל כולו מחבקים אתכם ומשתתפים בכאבכם".

בסיכום דבריו כתב נתניהו: "יקיריכם נצורים בליבי לעד, שלכם בכאב ובצער עמוק על קורבנכם, בנימין נתניהו".

נועם שליט ישתתף בדיון בבג"ץ

היום בצהריים ידון בג"ץ בארבע עתירות שהוגשו נגד ביצוע עסקת שליט, בין היתר של ארגון אלמגור המסייע למשפחות של נפגעי פעולות האיבה ועתירה פרטית שיזמה אחת המשפחות השכולות.

נועם שליט, אביו של החייל החטוף, ביקש אמש מבית המשפט העליון להשתתף בתשובה לאותן עתירות, ובית המשפט קיבל את הבקשה. בתשובתו כתב שליט: "במציאות שאנו חיים בה במזרח התיכון, כל עיכוב דחייה או שינוי של העסקה עלול לגרום לביטולה ומהווה סכנת חיים לבננו זהו פיקוח נפש מוחלט. המשפחה מבינה את כאב המשפחות השכולות, מפני שהיא משפחה שכולה בעצמה", הוסיף אביו של גלעד, ששכל את אחיו התאום במלחמת יום הכיפורים.

כבר אתמול בלילה נסע שליט לירושלים, שם הוא לן לקראת הדיונים. חלק מהעותרים, משפחות שכולות, שיגרו היום מסר ברור לשליט והפצירו בו שלא להגיע לבג"ץ. לדבריהם, מדובר בפרובוקציה שעלולה למנוע את ההזדמנות שלהם להתנגדות לגיטימית.

"אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו עיכוב כלשהו אחרי שגלעד בילה יותר מחמישית מחייו בשבי בעזה, ולכן אנחנו נוקטים את כל הפעולות שאנחנו יכולים", אמר שליט בשיחה עם חדשות 2. "העסקה היא קשה, ואני מסכים עם כל מי שיטען את הטענה הזו, אבל זה מה שמדינת ישראל הייתה מסוגלת לבצע אחרי כל כך הרבה שנים וגם לנו זה לא קל".

"בימים האחרונים אנחנו מנסים לישון בלילה, ומצליחים חלקית", הוסיף נועם. "בסופו של דבר אנחנו צריכים כוחות לעבור את הימים האלה, ובהמשך להתמודד עם הקשיים שיבואו אחר כך".

יו"ר ארגון אלמגור סא"ל (במיל') מאיר אינדור אמר כי הוא "מצפה שבית המשפט יתעלם מלחץ דעת הקהל והתקשורת ולא ייתן לקמפיין רחוב לקבוע את ההחלטות הכי גדולות בחברה הישראלית".

אב שכול בבג"ץ: נועם שליט מסובב את הסכין

אביעד גליקמן; עומרי אפרים

אב שכול בבג"ץ: נועם שליט מסובב את הסכין

יממה לפני ביצוע העסקה לשחרור גלעד שליט, הגיע אביו לדיון בעתירות נגדה בבג"ץ, ונתקל בתגובות חריפות של המשפחות השכולות. "תסתכל לנו בעיניים", אמר לו יתום מהפיגוע בסבארו. הנשיאה ביניש: "נקודת פתיחה קשה". אחד העותרים: "חמאס לא רק חטף את גלעד, הוא חטף את החברה הישראלית כולה".

Ynet

2011-10-17

רגע לפני שהרוצחים משוחררים, עימות טעון בבית המשפט העליון בדיון בעתירות נגד העסקה לשחרור גלעד שליט בבג"ץ: אביו של החייל החטוף, נועם שליט, הגיע הבוקר (יום ב') לדיון בארבע העתירות. באולם הוא נתקל בתגובות חריפות של בני המשפחות השכולות, שחלקם זעמו על בואו. שליט הגיש לשופטים את תשובתו לעותרים, ובמקביל טענה גם המדינה כי אין עילה להתערבות בג"ץ. מחוץ לדיון הפגינו הורים שכולים המתנגדים לעסקה. ynet העביר שידור חי מבית המשפט העליון ויחדש את השידור עם סיום הדיון.

מתוך השידור החי: נועם שליט והמשפחות השכולות (צילום: אבי פרץ , אמיר לוי)

עם תחילת הדיון פנה שבואל סחיווסחורדר, שבני משפחתו נרצחו בפיגוע בסבארו, לנועם שליט ואמר לו: "הבן שלכם יבוא הביתה ויגיד שלום אבא, שלום אמא ואז יעשו פה את הפיגוע התודעתי הגדול ביותר. תסתכל לנו בעיניים". לאחר מכן הוסיף היתום מסבארו, ששכל את הוריו ושלושה מאחיו: "שים דגל שחור מעל הבית שלך במצפה הילה. זה יום אבל".

יוסי צור, ששכל את בנו אסף בפיגוע בקו 37 בחיפה, אמר לשליט: "חבל שבאת לדיון". לאחר מכן אמר צור לעיתונאים כי הגעתו של שליט לדיון היא בבחינת "גם לתקוע סכין, וגם לסובב". לדברי צור, "הגענו לדיון כדי לבקש מהשופטים שיצילו אותנו ויבטלו את העסקה הבלתי מוסרית הזאת. ההחלטה של הממשלה היא לא שפויה".


הבטחה של ראש ממשלה מחזיקה מעמד? זאב ראפ ונועם שליט (צילום: רויטרס)

הורים שכולים אחרים אמרו לשליט כי אין להם שום דבר אישי נגדו. זאב ראפ, שבתו הלנה נרצחה בפיגוע, פנה אליו: "אני רק רוצה לדעת אם הבטחה של ראש ממשלה מחזיקה מעמד". אביו של החייל החטוף הקשיב לקולות, אך לא הגיב.

ראפ הוסיף עם כניסתו לבית המשפט כי הוא שוקל להחזיר את תעודת הזהות במחאה: "אני לא נגד החזרת שליט, אני נגד שחרור רוצח בתי. יש לי התחייבויות של שלושה ראשי ממשלה בכתובים ובמילים שהוא לא ישוחרר. אם זו המדינה שאני חי בה אני אסיק מסקנות. אני שוקל להחזיר את תעודות הזהות ואת תעודות המילואים של כל בני המשפחה". מנגד, הגיעו לדיון הטעון בבג"ץ גם מספר הורים שכולים שתומכים בעסקה.


המדינה: העותרים לא ביססו את הטענות (צילום: גיל יוחנן)

נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש, היושבת בראש הרכב השופטים הדן בעתירות, אמרה בדיון כי "הבעייתיות המוסרית המשפטית פרושה בפני כולנו, בתוך עמנו אנחנו יושבים. הדילמות הן קשות מאוד. המחיר הוא באמת ביטול של החלטות משפטיות, של פסקי דין, של מאמץ של גורמי הביטחון וגורמי המשפט, וכולם כדי שהאנשים האלה יהיו מאחורי סורג ובריח. זה נתון ידוע. זו נקודת פתיחה קשה".

למה רוצחי גנדי לא? זו רשימת לוטו?

בדיון עצמו אמר אחיו של שבואל, מאיר סחיווסחורדר: "לא אוכל להבין איך הרוצח של גנדי (רחבעם זאבי), שרצח רק איש אחד, נשאר בפנים. איפה אמות המידה? גם אם הולכים לעסקה, היו חמש וחצי שנים לקבוע קריטריונים איזה סוג של מחבלים מדינת ישראל מוכנה לשחרר. מה עשו, רשימת לוטו? האם יש מישהו מקורב שדאג שהמחבלים שרצחו את המשפחה שלו יצאו מהרשימה?

השופט חנן מלצר התייחס לדבריו של מאיר בעניין גנדי ואמר: "הם (המשפחה) לפחות הכריזו שהם מוכנים שהרוצח של גנדי יהיה משולב בעסקה".


נאבק עד הרגע האחרון בבג"ץ. נועם שליט (צילום: אוהד צויגנברג)

סחיווסחורדר טען כי קבלת ההחלטה על העסקה "נבעה הרבה ובעיקר מפגישות חוזרות ונשנות שקיימה המערכת המבצעית עם נועם שליט. זו לא החלטה מקצועית, זה חוסר יכולת להסתכל בעיניים למי שהבן שלו בשבי. אלה לא שיקולים קרים שכלתניים. זו לא התמודדות עם האתגר הביטחוני שמציבה העיסקה הזו.

"יש לנו נטייה במדינה לנהוג כבת-יענה. אני רוצה להאמין שהרוצח של כבוד השר גנדי יישאר בכלא עד יומו האחרון, כי כך הרשות השופטת של מדינת ישראל קבעה. זו פגיעה בעקרון השוויון, כי הדם של המשפחה שלי לא פחיות סמוק מהדם של השר גנדי".


שלישיית השופטים. מלצר הזכיר את משפחת השר זאבי (צילום: גיל יוחנן)

מאיר אינדור, ראש ארגון נפגעי הטרור "אלמגור", אמר בדיון: "חמאס לא רק חטף את גלעד, הוא חטף את בני המשפחה, דרכו הוא חטף את הסובבים ואת החברה הישראלית כולה. יחד עם הקמפיינרים שהובילו חמש שנים של לחץ שבסופו של יום אנחנו פה בבית המשפט. זה בדיוק מה שהטרור יודע לעשות".

אינדור הוסיף: "אנחנו מהווים חזית אזרחית שתפקידה להגן שדם יהודי יקבל את הצדק שהקורבן שנמצא מתחת למצבה הצועק לצדק, מה שצעקו סביי וסבתותיי בדרכם לקרמטוריום, יהודים אחזו נקמה, ונקמה היא דין, ודין הוא צדק, וצדק הוא מוסר".

נועם שליט לבג"ץ: "דרך שאין ממנה חזרה"

בתשובתה לעתירות שהוגשה לפני הדיון הביעה משפחת שליט "חשש נורא, שכל שינוי במתווה העדין של העסקה עלול להכשילה". לדברי המשפחה, "לכישלון מעין זה עלול להיות מחיר נורא, של דרך שאין ממנה חזרה".

המשפחה מבקשת מהשופטים לדחות עת העתירות ולאפשר לבצע את החלטת הממשלה. "אין זו עסקה שנעשתה בחופזה, טוענת משפחת שליט באמצעות עורכי דינה, גלעד שר ואמיר קדרי, "עסקה זו גובשה במשא ומתן ארוך ומדוקדק, והוסכמה ברוב מכריע של ממשלת ישראל, על סמך דיונים ארוכים עם כל הגורמים הרלוונטיים".


צועדים מהר הרצל לעבר ביהמ"ש העליון (צילום: אוהד צויגנברג)

במקביל, הגישה פרקליטות המדינה את תשובתה לעתירות, וטענה כי ההליך המנהלי באישור העסקה היה תקין וכי שיקולי הממשלה המדיניים רלוונטיים, ולכן אין עילה להתערבות בג"ץ במימוש העסקה. "משנחתמה העסקה הרי היא בבחינת מקשה אחת, ולפיכך יש לקחת בחשבון שעיכוב כלשהו באחד ממרכיביה שקול לעיכוב העסקה כולה", נכתב בתשובת המדינה.

בהתייחס לטענת העותרים כי עסקת שליט מהווה הפרה של הדין הבינלאומי, נוקטת המדינה בלשון חריפה יותר וטוענת כי העותרים "כלל לא ביססוה" וכי מדובר בטענה "מרחיקת לכת".

יש גם הורים שכולים שתומכים בעסקה לשחרור גלעד שליט

"אין כל ביסוס למסקנה כי הדין הבינלאומי אוסר על המשיבים לתת הקלה בעונש לאסירים אלה מטעמים מדיניים ובנסיבות יוצאות דופן כגון במקרה דנן, כשמדובר במסגרת של מיקוח הנדרש לצורך מניעה של המשך קיומה של הפרה חומרה של הדין הבינלאומי – החזקתו הנמשכת של גלעד שליט בבידוד מוחלט וללא קשר עם החוץ ואף מבלי לאפשר ביקורים של נציגי הצלב האדום… בית המשפט כבר פסק בעבר כי שיקולים מדיניים הינם שיקולים כענייניים שמותר לבעלי הסמכות להביאם בכלל חשבון".

בהקשר לדרישה לקביעת קריטריונים ברורים, הפרקליטות ציינה כי הוקמה ועדת בראשות נשיא העליון לשעבר מאיר שמגר, שטרם סיימה את עבודתה, ובכל מקרה יועדה רק להציע מדיניות לאחר עסקת שליט.

העתירות: "המדינה על הברכיים"

העתירות לבג"ץ הן הניסיון האחרון לטרפד את עסקת שליט באמצעים משפטיים. את העתירה הראשונה הגיש כבר ביום שישי ארגון "אלמגור", המייצג משפחות של נפגעי טרור. עם מגישי העתירה הזאת נמנים רון קרמן ששכל את בתו בפיגוע בחיפה, יצחק מעוז שבתו תהילה נרצחה בפיגוע במסעדת סבארו בירושלים, חובב נוריאל שאביו ששון נוריאל נחטף ונרצח, והרב שמואל וייס שבנו החייל נהרג בקרב עם מחבלים. המשפחות הסבירו בעתירתן כי הן סבורות שהעסקה בלתי סבירה ובלתי מידתית, בשל המספר הגדול של מחבלים ורוצחים שישתחררו.


הורים שכולים צעדו לבית המשפט במחאה על עסקת שליט (צילום: אוהד צויגנברג)

עתירה שנייה הגישו בני משפחת סחיווסחורדר, שהוריהם ואחיהם נרצחו בפיגוע במסעדת סבארו בירושלים ב-2001. בני המשפחה ביקשו מבית המשפט למנוע את שחרורה של אחלם תמימי, שהסיעה את המחבל המתאבד שהתפוצץ במסעדה וגרם לאחד הפיגועים הקשים ביותר שידעה ישראל בימי האינתיפאדה השנייה. הם ביקשו מבג"ץ להורות למדינה לקבוע קריטריונים ברורים לשחרור אסירים ביטחוניים ולעכב את שחרור האסירים עד לקביעת קריטריונים אלה.


עתר לבג"ץ. מאיר סחיווסחורדר, שבני משפחתו נרצחו בסבארו (צילום: נועם מושקוביץ)

עתירה שלישית הגישה רונית תמרי, אזרחית מודאגת מירושלים, שטוענת בעתירתה כי העסקה מורידה את מדינת ישראל על הברכיים.

היא דורשת להסיר שמות של 29 מחבלים מרשימת המשוחררים.

את העתירה הרביעית הגיש עורך הדין זאב דסברג, שאחותו וגיסו, אפרת וירון אונגר, נהרגו בפיגוע. הוא עתר גם בשם המכון המשפטי לחקר הטרור, שמייצג בעתירה זו שמונה משפחות של נפגעי טרור. בעתירה מבקש עורך הדין דסברג לבטל את עסקת שליט, וטוען כי על המדינה להבטיח שהאסירים המשוחררים לא ישובו לסכן את אזרחי מדינת ישראל. עוד נטען בעתירה כי לפני יישום העסקה צריכים לעבור השבועיים שניתנים לפי חוק לנפגעי העבירה אחרי ההודעה על הכוונה לחון את מי שפגע בהם.

'אם יש עתירה, למה הנשיא חותם על חנינות?'

שמעון כהן

'אם יש עתירה, למה הנשיא חותם על חנינות?'

בג"ץ ידון היום בעתירות נגד עסקת שליט. הורים שכולים תוהים: אם אכן יש סיכוי לעתירה למה כבר נתנו לנשיא לחתום על החנינות?

ערוץ 7

2011-10-17


שחרור מחבלים. ארכיון (פלאש 90)

היום בשעה 12:00 יתקיים בבג"ץ הדיון על עסקת שליט הצפויה לצאת לפועל מחר בשעות הבוקר.

בני המשפחות השכולות העותרים נגד העסקה חלוקים ביחסם לסיכויי העתירה. ראש ארגון נפגעי הטרור 'אלמגור', סא"ל במיל מאיר אינדור, מוביל את המהלך המשפטי נגד העסקה ומאמין בסיכוייה. סא"ל במיל דן שיאון שצורף לעתירה הבהיר ביומן ערוץ 7 כי סיכויי העתירה הפעם גבוהים מבעבר שכן אין בעסקה זווית ביטחונית או מדינית, בניגוד לעסקאות קודמות. לטעמו ולטעמם של העותרים העובדה שהעסקה ממוקדת באספקט המוסרי ערכי מונעת מבג"ץ את היכולת לטועון שאינו ראוי לדון בסוגיה כפי שטען בעבר.

לעומתם חלק מההורים השכולים כלל אינם מאמינים בסיכויי העתירה לנוכח ניסיון העבר. ד"ר אריה בכרך, אביו של אוהד הי"ד, שנרצח עם חברו אורי שחור בואדי קלט (95'), התייחס גם הוא לסוגיה בערוץ 7 וקבע כי אין בליבו שבריר אמון בסיכוי כלשהו שהשופטים ישנו את ההחלטה ועל כן לטעמו ראוי היה לשחרר את כל המחבלים שעליהם הוחלט עוד טרם חג הסוכות, מיד כשהתקבלה ההחלטה בממשלה, ובכך למנוע את הביזוי המשפטי והלאומי, את הסחבת בעניינו של שליט וטיפוח תקוות השווא אצל ההורים השכולים. עם זאת קבע כי למען החובה המוסרית שלא להותיר את המהלך ללא מחאה בכל זירה אפשרית, ראויה העתירה לבג"ץ.

אם שכולה קובעת כי המדינה מתנהלת באופן לא הגון עם המשפחות השכולות ומתעתעת בהם כשהיא מאפשרת להם לעתור בעוד לנשיא המדינה כבר ניתנו תיקיהם של המחבלים לחתימת החנינה. לדבריה לו באמת היתה המדינה מבקשת לקבוע שקיים סיכוי למהלך המשפטי הרי שהייתה מותירה את שלב החנינה אצל הנשיא רק לאחר הכרעת שופטי בג"ץ. "אם עדיין תלויה ועומדת העתירה, והעתירה הזו רצינית, למה הנשיא חותם?", תהתה.

נזכיר כי בדיון בבג"ץ יופיע נועם שליט כצד בדיון. נועם שליט, אביו של גלעד, בחר שלא להיות מיוצג על ידי עורך דין, אלא לייצג את עצמו ולבקש מהעותרים למשוך את עתירתם שכן לדבריו עיכוב בביצוע העסקה משמעו סכנת חיים של ממש.

היום: נועם שליט מול משפחות השכול בבג"ץ

זוהר שחר-לוי

היום: נועם שליט מול משפחות השכול בבג"ץ

בשעה 12:00 בצהריים, יגיע לשיא הוויכוח הכואב על עסקת שליט כאשר מצד אחד יעמוד אביו של גלעד ומצד שני בני המשפחות השכולות

NRG

2011-10-17

נשיאת בית המשפט העליון דורית בייניש ביחד עם השופטים חנן מלצר ואליעזר ריבלין ייכנסו היום (ב') בשעה 12:00 בצהרים לאולם טעון במיוחד. בצד אחד של האולם ישבו בני משפחות שכולות שאיבדו את יקיריהן בפיגועי טרור ובצד השני ישב נועם שליט ונציגים נוספים ממשפחתו.


נועם שליט בביתו במצפה הילה (צילום: חמד אלמקת)

במקום שבו שני הצדדים כואבים ובטוחים בצדקת דרכם, ייאלצו השופטים להכריע האם להוציא את עסקת שליט לפועל או להיענות לבקשת המשפחות שעתרו נגד העסקה ולדחות או לבטל אותה.

הרכב השופטים ידון בדיון מאוחד אחד בעתירות השונות שהוגשו על ידי ארגון נפגעי הטרור אלמגור ועל ידי מספר משפחות שכולות.

העותרים אומרים כי ידוע להם כי הסיכויים שהשופטים יקבלו את עמדתם ויתערבו בהחלטת הממשלה הם קלושים. "אין לנו הרבה תקווה ואמונה", אמר אתמול מאיר סוויחסחורדר שאיבד את בני משפחתו בפיגוע במסעדת סבארו ועתר אתמול לבג"ץ. "אנחנו רוצים לדעת שעשינו את כל מה שיכולנו ושמיצינו את כל קשת האפשרוית. עיקר הבקשה שלנו היא לעצור את הטירוף הזה של שחרור אסירים".

גם עו"ד זאב דסברג שאיבד את אחותו וגיסו בפיגוע טרור שהגיש עתירה נוספת ביחד עם משפחות שכולות אחרות לא הראה אופטימיות יתרה. לדבריו, "התרענו בעבר ששחרור אסירים יוביל לחטיפת חיילים ואם היו מקשיבים לנו, יכול להיות שהכאב של משפחת שליט היה נמנע. לצערי, אם נכנע היום אאלץ לעמוד כאן שוב בעוד שנה-שנתיים וישאלו אותי שוב אם זה לא שווה את המחיר".

"בני המשפחה מזדהים עם כאבן של המשפחות"

מן הצד השני של האולם, ישבו נציגי המדינה ונציגי משפחת שליט. אלה האחרונים, באמצעות עורכי הדין גלעד שר, נעמי ווסטפריד ואמיר קדרי, ביקשו אמש להצטרף כמשיבים פורמלים בעתירות שהוגשו נגד העסקה כשלדבריהם כל עיכוב בביצועה, פירושה סיכון חייו של החייל החטוף. השופט חנן מלצר, קיבל את בקשתם.

"משפחת שליט סומכת ידיה על טיעוני המדינה, והיא מבקשת להוסיף עליהם מעט המכיל את המרובה", נכתב. "מעט מילים, המכילות שנים רבות של המתנה ודאגה. טיעונים תמציתיים, המכילים חשש רב מפני כל עיכוב העלול לפגוע בשיבתו של בנם לגבולות ישראל". עוד כתבו בני המשפחה לבית המשפט כי ההסכמות בין ישראל לחמאס הן פגיעו ושבירות ו"כל שינוי, כל תזוזה בתנאים ואפילו שינוי בלוח הזמנים שנקבע לביצוע השחרור ההדדי, עלולים להוות עילה לשינוי תנאים בעסקה ואלה עלולים להביא לביטולה". עוד הודגש בפנייה שהוגשה כי בני המשפחה מזדהים עם כאבן של המשפחות שבניהן ובנותיהן נפגעו בפעולות טרור וכי הם מכבדים את טיעוניהם.

ככל הנראה, הרכב השופטים ישמע את טענות הצדדים ויתן את החלטתו כבר במועד הדיון או שעות ספורות אחריו. ההערכה היא כי השופטים ידחו את העתירות ויסרבו להתערב בהחלטת המדינה לביצוע העסקה.

אל עתירת אלמגור הצטרפו שלוש עתירות נוספות

גם בני משפחת סחיווסחורדר, שאיבדו את יקירהם בפיגוע במסעדת סבארו עתרו לבג"ץ באמצעות עורכי הדין מאיר סחיווסחורדר ויוסף אטון. המשפחה טוענת כי יש לדחות את ביצוע "עסקת הכניעה" עד לקביעת קריטריונים ברורים לשחרור אסירים בטחוניים. מאיר סחיווסחורדר ציין לאחר הגשת העתירה כי כל בני המשפחה יעזבו במהלך החודש את הארץ ויעברו להולנד.

עתירה נוספת הוגשה על ידי עו"ד זאב דסברג שאיבד את אחותו ואת גיסו בפיגוע טרור. אליו הצטרפו בני משפחות שכולות נוספות. העותרים טוענים כי יש בעייתיות חוקתית במתן חנינה קולקטיבית על ידי נשיא המדינה. "כבר עשר שנים שאני עותר נגד שחרור אסירים במסגרת חילופי שבויים", אמר אתמול דסברג, "תמיד שואלים אותי אם המחיר לא כדאי. התרענו בעבר ששחרור אסירים יוביל לחטיפת חיילים ואם היו מקשיבים לנו, יכול להיות שהכאב של משפחת שליט היה נמנע. לצערי, אם נכנע היום אאלץ לעמד כאן שוב בעוד שנה-שנתיים וישאלו אותי שוב אם זה לא שווה את המחיר".

עתירה נוספת הגישה רונית תמרי תושבת ירושלים ביחד עם בנה בן ה17- בבקשה לבטל ולמנוע את ביצוע העסקה. לדבריהם, הם היו עדים לפיגועים רבים ברחבי הבירה שהותירו עליהם חותמת. ביצוע העסקה תפקיר לטענתם את תושבי ישראל לפעולות טרור נוספות.

בג"ץ יכריע בעתירות: נועם שליט מול נפגעי הטרור

אביעד גליקמן

בג"ץ יכריע בעתירות: נועם שליט מול נפגעי הטרור

מול משפחותיהם של קורבנות פיגועים יתייצב אבי החייל החטוף, ויבקש מהשופטים שלא לעכב חזרתו. על רקע עסקאות שבויים קודמות והעובדה שיש כבר הסכם בינ"ל חתום, בג"ץ צפוי לדחות העתירות

Ynet

2011-10-17

לבית המשפט העליון, בשבתו כבג"ץ, צפוי היום (ב') יום ארוך ומטלטל. מהצד האחד יגיעו להיכל הצדק בירושלים בני משפחות שכולות, שיקיריהן נהרגו בעשרות פיגועי טרור רצחניים, ויבקשו למנוע את שחרור המחבלים ששינו את חייהם לעד. מהעבר השני יתייצב אביו של החייל החטוף גלעד שליט, נועם, ויבקש משופטי בג"ץ שלא להתערב בעסקה לשחרור בנו. נגד העסקה הוגשו לפי שעה ארבע עתירות.

כל העתירות שהוגשו נגד העסקה יעלו לדיון היום בשעה 12:00. אל מול העתירות תתייצב נציגת הפרקליטות, שתגיש את תשובתה להן כשעתיים לפני תחילת הדיון. על ניסוח התשובה עמלים גורמים בפרקליטות ובלשכת היועץ המשפטי לממשלה. ליד נציגת הפרקליטות צפוי לשבת נועם שליט, שגם צפוי לומר את דברו לפני נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, והשופטים אליעזר ריבלין וחנן מלצר.

עדיין לא ברור מתי תינתן ההחלטה בנוגע לעתירות נגד עסקת שליט, אולם ההערכה היא שהשופטים יחכו עד לשעות הערב, כדי למנוע מצב שבו פסק הדין ניתן לפני שחלפו 48 השעות שהוקצו להסתייגויות מביצוע העסקה.


מאיר סחיווסחורדר, מגיש אחת העתירות. המשפחה נרצחה ב"סבארו" (צילום: נועם מושקוביץ)

את העתירה הראשונה נגד העסקה הגיש כבר ביום שישי ארגון "אלמגור", המייצג משפחות של נפגעי טרור. עם מגישי העתירה ההיא נמנים רון קרמן ששכל את בתו בפיגוע בחיפה, יצחק מעוז שבתו תהילה נרצחה בפיגוע במסעדת סבארו בירושלים, חובב נוריאל שאביו ששון נוריאל נחטף ונרצח, והרב שמואל וייס שבנו החייל נהרג בקרב עם מחבלים. המשפחות הסבירו בעתירתן כי הן סבורות שהעסקה בלתי סבירה ובלתי מידתית, בשל המספר הגדול של מחבלים ורוצחים שישתחררו.

המשפחות השותפות לעתירת "אלמגור" ביקשו מבג"ץ צו ביניים שיעכב את שחרור המחבלים הנכללים בעסקה, כדי לאפשר למשפחות נפגעות הטרור לערוך בדיקה יסודית יותר של הרשימה ולערער כראוי בפני הרשויות.

"בג"ץ ישמש רק במה למשפחות השכולות"

עתירה שנייה נגד עסקת חילופי השבויים הגישו בני משפחת סחיווסחורדר, שהוריהם ואחיהם נרצחו בפיגוע במסעדת סבארו בירושלים ב-2001. בני המשפחה ביקשו מבית המשפט למנוע את שחרורה של אחלם תמימי, שהסיעה את המחבל המתאבד שהתפוצץ במסעדה וגרם לאחד הפיגועים הקשים ביותר שידעה ישראל בימי האינתיפאדה השנייה. הם ביקשו מבג"ץ להורות למדינה לקבוע קריטריונים ברורים לשחרור אסירים ביטחוניים, ולעכב את שחרור האסירים עד לקביעת קריטריונים אלה.

עתירה שלישית הגישה רונית תמרי, אזרחית מודאגת מירושלים, שטוענת בעתירתה כי העסקה מורידה את מדינת ישראל על הברכיים. היא דורשת להסיר שמות של 29 מחבלים מרשימת המשוחררים.

את העתירה הרביעית הגיש עורך הדין זאב דסברג, שאחותו וגיסו, אפרת וירון אונגר, נהרגו בפיגוע. הוא עתר גם בשם המכון המשפטי לחקר הטרור, שמייצג בעתירה זו שמונה משפחות של נפגעי טרור. בעתירה מבקש עורך הדין דסברג לבטל את עסקת שליט, וטוען כי על המדינה להבטיח שהאסירים המשוחררים לא ישובו לסכן את אזרחי מדינת ישראל. עוד נטען בעתירה כי לפני יישום העסקה צריכים לעבור השבועיים שניתנים לפי חוק לנפגעי העבירה אחרי ההודעה על הכוונה לחון את מי שפגע בהם.


ריכוז האסירים המשוחררים החל כבר אתמול (צילום: צפריר אביוב)

גורמים משפטיים בכירים העריכו אמש כי שופטי בג"ץ ידחו את העתירות, כפי שהיה בעסקאות שבויים קודמות. "בפסקי דין קודמים כדוגמת בג"ץ נגד עסקת שליט שהוגש לפני כשנתיים, דחתה הנשיאה דורית ביניש את העתירה, וכתבה כי מדובר בשיקול דעת ובאחריות של ממשלת ישראל", הסבירו הגורמים ל-ynet. הם הזכירו כי עתירה נוספת שנגעה לעסקת שבה הוחזרו גופותיהם של החיילים אלדד רגב ואהוד גולדווסר מלבנון, נדחתה גם היא על-ידי שופטי בג"ץ, בנימוק שהם אינם מתערבים בשיקול הדעת של הממשלה בכל הקשור לנושא יחסי החוץ והביטחון של מדינת ישראל.

הגורמים הסבירו כי "היום, עתירות לבג"ץ הפכו למעין מתן במה עבור אותן משפחות של נפגעי טרור להשמיע את דבריהן, אף שהתוצאה ידועה מראש".

הפרקליטות תזכיר לביניש: כבר דחית עתירה בנושא

גם לדברי פרופסור אריאל בן-דור מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן, הסיכוי שהעתירות נגד עסקת שליט יתקבלו קלוש ביותר. "אין זו הפעם הראשונה שמוגשות עתירות בנושאי שחרור אסירים בעקבות משא ומתן מדיני. בעבר כל העתירות נדחו, ושופטי בג"ץ קבעו והבהירו ששיקול דעתה של הממשלה בעניין היבטים ביטחוניים ומדיניים הוא שיקול דעת רחב".

על ניסיון יצירתי אחר למנוע את העסקה – התביעה האזרחית שהוגשה לצד בקשה לעיכוב יציאה מהארץ נגד חמישה מחבלים – אמר בן-דור: "ככל הנראה גם פה בית המשפט לא ייתן צו עיכוב יציאה מהארץ. בית המשפט בוחן מערכת איזונים בין תועלת ונזק, כשמצד אחד יש חיי אדם ומהצד השני יש העניין הכספי. קשה לראות איך השופטים יחליטו שהשיקול הכספי גובר על המשך השבי של גלעד".


פגישת נתניהו עם השליח המיוחד מידן. בג"ץ לא יתערב לממשלה (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

ומעבר לכל זה, מדגיש פרופ' בן-דור שיקול נוסף שבגינו ידחו שופטי בג"ץ את העתירות: "ברגע שהמדינה התקשרה בהסכם עם חמאס, בג"ץ לא מעניין את העולם, וברור שלביטול ההסכם יהיו השלכות קשות וחריפות".

במסגרת התשובה לעתירות צפויה הפרקליטות לטעון כי אין להתערב בהחלטת הממשלה על עסקת שליט, שכן מדובר בשיקול דעת רחב של הממשלה הנוגע להיבטים ביטחוניים-מדיניים. בפרקליטות אף צפויים לצטט מדבריה של נשיאת העליון, דורית ביניש, שדחתה עתירה נגד עסקת שליט בשנת 2009, ומפסקי דין נוספים שבהם נדחו עתירות דומות.

על טענת העותרים כי הזמן שניתן להם להסתייגויות קצר מדי, תשיב הפרקליטות כי כבר בעתירה שנדונה בשנת 2009 הצהירה מנהלת מחלקת החנינות במשרד המשפטים, עו"ד אמי פלמור, שמשפחות נפגעי טרור שיש להן השגות על שחרור הרוצחים מוזמנות לפנות למשרד המשפטים ולהשמיע את עמדותיהן, ובמשרד מתחייבים כי אם בעסקה עתידית אותם רוצחים ישוחררו, הם יודיעו לאותן משפחות.

במשרד המשפטים הדגישו אמש כי רק 68 אנשים פנו אז למשרד, וכי לאחר שעסקת שליט אושרה בממשלה בדקו במשרד המשפטים את אותן פניות, והתברר כי רק 35 משפחות שהוזכרו בהן קשורות לעסקה. עו"ד פלמור התקשרה לאותם אנשים כבר בערב החג, והודיעה להם כי רוצחי יקיריהם כלולים בעסקה. לדברי גורמים בכירים במשרד המשפטים, מלבד אותם אנשים לא פנו עד היום למשרד אנשים נוספים.