משפחות שכולות יבקשו דיון נוסף בבג"ץ בנושא כביש 443

אביעד גליקמן

משפחות שכולות יבקשו דיון נוסף בבג"ץ בנושא כביש 443

Ynet

2009-12-29

ארגון נפגעי הטרור "אלמגור" וקבוצת משפחות שכולות, שיקיריהם נפגעו בפיגועים בכביש 443, ידרשו דיון נוסף בבג"ץ – הפעם בהרכב מורחב. זאת, בעקבות החלטת בג"ץ לאפשר תנועה של פלסטינים בכביש.

"פיגוע הירי – בגלל הסרת המחסומים וההקפאה"

אפרת וייס

"פיגוע הירי – בגלל הסרת המחסומים וההקפאה"

המתנחלים האשימו את הממשלה, וטענו כי אלמלא הוסרו מחסומים באזור בשומרון שבו נרצח תושב שבי שומרון – ייתכן שהפיגוע היה נמנע. הם שבו והזהירו כי הקפאת הבנייה בהתנחלויות מציירת את ישראל כחלשה, ומעודדת את המחבלים. נפגעי הטרור: זה "פרומו" ליום שאחרי עסקת שליט

Ynet

2009-12-24

פיגוע הירי בשומרון שבו נרצח אחר-הצהריים (יום ה') הרב מאיר חי, תושב שבי שומרון בן 40, עורר את זעמם של מתנחלים רבים ואנשי ימין, שהאשימו את הממשלה באחריות לטרגדיה.

"בכל פעם שהולכים לקראת הפלסטינים, הן בנושא הסרת המחסומים והן בנושא הקפאת הבנייה בהתנחלויות, הם מפרשים זאת כחולשה של מדינת ישראל, והטרור לצערנו מתחזק", אמר ח"כ נסים זאב (ש"ס), שהגיע לזירת האירוע, כיוון שהיה באותה העת בקרבת מקום.

ח"כ זאב הדגיש כי בכביש 57 שבו נרצח הישראלי ניצבו בעבר שני מחסומים, וטען כי אלמלא הוסרו – ניתן היה למנוע את הפיגוע. "גם אם המחבל כבר היה מגיע למקום, הוא היה מתקשה להימלט ממנו בזכות המחסומים", אמר. ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי) הצטרף לדבריו, ודרש מראש הממשלה לבטל את הקפאת הבנייה: "הערבים מפרשים את החלטת הממשלה כהתרת דמם של המתנחלים".


"תוצאה ישירה של חולשת הממשלה". מקום הירי הערב (צילום: עידו ארז)

גם ראש המועצה האזורית שומרון, גרשון מסיקה, מתח ביקורת על הממשלה בשל הסרת המחסומים, וטען כי היא אינה עושה די כדי להבטיח את חיי המתנחלים ביהודה ושומרון. "לאחר שקט ביטחוני ממושך, נפתח לאחרונה המחסום המרכזי בין שבי שומרון לטול כרם למרות אזהרותינו", הזכיר מסיקה, והאשים: "ממשלת ישראל העדיפה את 'מרקם החיים הפלסטיני' על פני החיים של אזרחיה".

ראש המועצה המקומית קדומים הסמוכה למקום הפיגוע, חננאל דורני, הוסיף כי "הפיגוע הרצחני הוא תוצאה ישירה של חולשת ממשלת ישראל, הקפאת הבנייה והפניית משאבי ביטחון כנגד יהודים", טען.

נפגעי הטרור: כך יהיה אם נשחרר מחבלים

לתוקפים את הממשלה הערב הצטרפו גם ארגוניהם של נפגעי הטרור, הנאבקים בימים אלה נגד כוונת הממשלה לשחרר מאות מחבלים במסגרת העסקה לשחרורו של גלעד שליט. "הפיגוע היום הוא הפרומו לרציחות שיהיו אם מחבלים נוספים ישוחררו לשטח", נמסר מארגון "שלושה אבות", המאגד הורים שכולים שבניהם נהרגו בפעולות טרור. הארגון קרא לראשי מועצת יש"ע להצטרף למאבק נגד שחרורם של פעילי הטרור הפלסטינים במסגרת עסקת שליט.

גם ארגון נפגעי הטרור אלמגור פרסם הודעה, שבה קרא לראש הממשלה לחדול מהמשא ומתן עם חמאס, ולחפש "פתרונות יצירתיים" לשחרור שליט, שאינם כוללים שילוח רוצחים לחופשי. "את כל הקוראים לך לשחרר מחבלים שלח לבקר במשפחת הנרצח, על מנת שיחושו לשעה מה שהמשפחה עוברת כעת", נכתב בהודעת הארגון. "שם הם יוכלו להתחיל לשכנע את האבלים להסכים לשחרר את המחבלים שרצחו את יקיריהם, לכשייתפשו – לקראת החטיפה הבאה".

בתוך כך, צה"ל ניסה למנוע מחבר הכנסת מיכאל בן-ארי (האיחוד הלאומי) להגיע למקום הפיגוע, וזה עצר בתגובה את מכוניתו, וצעד לזירת האירוע ברגל תוך שהוא מנצל את חסינותו. "מי שמדבר על הקלות תנועה לפלסטינים צריך להפנים שגם לח"כים יש חופש תנועה", אמר.

רה"מ: עיקרון מנחה – למנוע פגיעה באזרחים

מיה בנגל; אלי לוי

רה"מ: עיקרון מנחה – למנוע פגיעה באזרחים

נתניהו נפגש עם ראשי ארגוני נפגעי טרור ואמר שהעקרונות המנחים בגיבוש עסקת שליט הם: פדיון שבויים והרצון להגן על האזרחים מפגיעה בעתיד

NRG

2009-12-22

על רקע העסקה הנרקמת לשחרורו של גלעד שליט נפגש הערב (ג') ראש הממשלה בנימין נתניהו בלשכתו עם ראשי ארגוני נפגעי הטרור. בסיום הפגישה, שנמשכה כשעה וחצי, אמר נתניהו: "שמעתי בקשב רב את סיפוריכם האישיים הקשים, ורשמתי את כל הנקודות החשובות שהעליתם".


בנימין נתניהו (צילום ארכיון: פלאש 90)

ראש הממשלה הדגיש בפני ההורים השכולים כי "הפגישה עמכם חשובה לי, ברמה האישית והלאומית. שני עקרונות חיוניים עומדים לנגד עיניי – הרצון לפדות שבויים והרצון להגן על אזרחי ישראל מפני פגיעה בעתיד".

רון קרמן, ששכל את בתו טל בפיגוע בקו 37 בחיפה לפני שבע שנים, אמר כי המשפחות השכולו ימשיכו לפעול במלוא העוצמה כדי למנוע שחרור מחבלים. "ביקשנו מראש הממשלה שייתן לנו יותר מ-48 השעות שמגיעות לנו בחוק כדי להגיש את הבג"צים נגד העסקה", אמר קרמן.

"שום מדינה ריבונית לא יכולה להיכנע לטרור"

אתמול פנה פורום ההורים השכולים לנתניהו, ודרש ממנו לאפשר להורים להציג בפני חברי פורום השביעייה את עמדתם בנושא שחרור אסירים עם דם על הידיים.

"העם חפץ חיים, ושום מדינה ריבונית לא יכולה להיכנע לטרור", אמר יוסי מנדלביץ' בפתח לשכת ראש הממשלה בירושלים. "אסור להחזיר את הטרור לזירת ישראל. באנו לכאן יחד עם הקצינים לשעבר
של צה"ל, בשם ארגון ההורים השכולים, בכוונה לבקש מראש הממשלה שימנע מקבלת החלטה מסוכנת".

מנדלביץ', ששכל גם הוא את בנו, יובל בן ה-13, בפיגוע הילדים באוטובוס בקו 37 בחיפה שאירע בשנת 2003, אמר כי ההורים הגיעו בכוונה להגיש מכתב לראש הממשלה ולשריו, "שלא ייכנעו לעסקה שגם אולמרט לא הסכים לבצע בגלל מחירה הגבוה. העם חפץ חיים, ושום מדינה ריבונית לא יכולה להיכנע לטרור. אסור להחזיר את הטרור לזירת ישראל".

נתניהו: "רוצה לפדות שבויים אך גם להגן מפני פגיעה באזרחים"

נתניהו: "רוצה לפדות שבויים אך גם להגן מפני פגיעה באזרחים"

"לנגד עיניי שני עקרונות: לפדות שבויים ולהגן על האזרחים מפני פגיעה בעתיד", כך אמר היום ראש הממשלה נתניהו בתום פגישה עם ראשי ארגוני נפגעי הטרור. בינתיים, מסתמן כי ישראל קיבלה החלטה לבצע את העסקה – בהסתייגויות. המתווך הגרמני בין ישראל לחמאס יגיע לרצועת עזה רק מחר – כשבידו תשובת ישראל להצעת החמאס

חדשות 2

2009-12-22

בזמן שהמתיחות סביב עסקת שליט הולכת וגוברת, נפגש הערב ראש הממשלה בנימין נתניהו עם ראשי ארגוני נפגעי הטרור – מה שלא פיזר את הערפול סביב גיבושה של העסקה. "שני עקרונות חיוניים עומדים לנגד עיניי: הרצון לפדות שבויים, והרצון להגן על אזרחי ישראל מפני פגיעה בעתיד", אמר נתניהו.

במשך כשעה וחצי נארכה בלשכתו פגישתו של נתניהו עם ראשי ארגוני נפגעי הטרור שבתומה ציין ראש הממשלה את החשיבות הלאומית של פגישתם, והוסיף כי הפגישה חשובה לו גם ברמה האישית. "שמעתי בקשב רב את סיפוריכם האישיים הקשים ורשמתי את כל הנקודות החשובות שהעליתם", אמר נתניהו שהמשיך במסר חשוב, אך עם זאת מעורפל: "שני עקרונות חיוניים עומדים לנגד עיניי- הרצון לפדות שבויים, והרצון להגן על אזרחי ישראל מפני פגיעה בעתיד".

על פי הדיווחים שהתקבלו הלילה, לאחר סיום מרתון דיוני פורום שרי השביעייה, מסתמן כי ישראל קיבלה החלטה לבצע את העסקה – בהסתייגויות. מקור המקורב למו"מ מסר לסוכנות הידיעות רויטרס כי "כעת ההחלטה אם לקבל את תנאי ישראל להשלמת העסקה – נתונה בידי חמאס".

דיוני פורום השביעייה הסתיימו ללא הצהרה ברורה בעניין עסקת שליט. בתום הדיונים נמסר ממשרדו של נתניהו כי: "הסתיימו הדיונים בפורום השביעייה עם צוות המשא ומתן וראשי מערכת הביטחון. חגי הדס דיווח לראש הממשלה ולשרים על מהלך המשא ומתן עד עתה".

על פי ההערכות, שרי השביעייה גיבשו מספר הסתייגויות מהמתווה המוצע של העסקה שהביא המתווך הגרמני, ובראשן – סוגיית גירוש אסירי החמאס ה"כבדים". על פי חלק מהדיווחים, השרים העבירו בתשובת ישראל את רשימת האסירים שלגביהם אין הסכמה אם לגרשם.

לשכת ראש הממשלה הוסיפה בהודעתה הלילה כי "ראש הממשלה והשרים הנחו את צוות המשא ומתן לגבי המשך המאמץ להשבתו של גלעד שליט הביתה בריא ושלם".

נתניהו מוכן לשחרר רוצחים – אך לא לגדה

לדברי מקורות המקורבים לעסקה, ראש הממשלה מוכן לשחרר רוצחים אך לא לשחררם לגדה. נתניהו לא מוכן שעסקה לשחרור שליט תוביל לרצח של ישראלים נוספים. יש הסכמה לשחררם לעזה או לחו"ל, אך לא ליהודה ושומרון – שם ישנה קרבה לריכוזי אוכלוסיה ישראלית. נושא הגירוש הוא נושא רגיש אצל חמאס. המתווך הגרמני בין ישראל לחמאס יגיע לרצועת עזה רק מחר – כשבידו תשובת ישראל להצעת החמאס.


הורי שליט בפנייה אישית לרה"מ. השבוע (צילום׃ חדשות 2)

בתחילת השבוע העבירו הוריו של החייל החטוף, נועם ואביבה, מכתב מרגש לראש הממשלה בנימין נתניהו, בו הביעו את רצונם שנתניהו יסכים לתנאי העסקה על מנת שגלעד ישוב הביתה. "אנו חשים כי הימים הקרובים, הם הרי גורל לבננו האהוב גלעד", לשון המכתב. "אנו עוקבים בדאגה עמוקה ובתקווה גדולה אחרי מהלכיה של ממשלת ישראל ושלך אדוני בנימין נתניהו העומד בראשה, במאמציכם הכנים להחזיר את גלעד הביתה".

"אנחנו מפצירים בך לא לחזור על הטרגדיה של רון ארד. ליבנו אומר כי הפרק הזה של המו"מ מגיע לנקודת אל-חזור. אנחנו נמצאים כרגע בצומת חשובה, צומת המהווה בחירה בין חיים למוות", כתבו ההורים. "אל תניח את כל בעיות המזרח התיכון על כתפיו של בננו גלעד".

ובחמאס, שבו והדגישו כי הארגון בציפייה לתשובה הישראלית. "התשובה תועבר בימים הקרובים באמצעות המתווך הגרמני", אמר בכיר בארגון, עיזת א-רישק, בעצרת בבירות. "אנו מצפים להשלמתה של עסקה מכובדת".

בדרך לעסקה: נתניהו ייפגש עם נציגי נפגעי הטרור

אטילה שומפלבי

בדרך לעסקה: נתניהו ייפגש עם נציגי נפגעי הטרור

Ynet

2009-12-22

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ייפגש הערב עם נציגי ארגוני המשפחות השכולות ונפגעי הטרור, על רקע התקדמות המשא ומתן לשחרור גלעד שליט.

אתמול הגישו נציגי ארגון האבות השכולים מחיפה, "שלושה אבות", מכתב לראש הממשלה, בו הושווה ההסדר המתגבש לשחרור אסירים פלסטינים תמורת שליט להסדר מינכן, שחתם ראש ממשלת בריטניה נוויל צ'מברליין עם גרמניה הנאצית.

דיון שרי השביעייה נמשך אל תוך הלילה

ניר חסון; אבי יששכרוף; ליאל קייזר; ברק רביד; יהונתן ליס

דיון שרי השביעייה נמשך אל תוך הלילה

מקורות בכירים בירושלים העריכו אמש כי ישראל צפויה להשיב בחיוב להצעת המתווך הגרמני, אך תוך הסתייגות כי רוב האסירים המסוכנים לא ישוחררו לגדה

הארץ

2009-12-22

מקורות בכירים בירושלים וגורמים פוליטיים העריכו אמש כי תשובת ישראל להצעת המתווך הגרמני בעסקת גלעד שליט תהיה חיובית, אך יהיו בה מספר הסתייגויות. המרכזית שבהן תהיה לגבי מספר אסירי החמאס שישוחררו לגדה המערבית. ישראל מעוניינת שרוב אסירי הגדה, בדגש על המסוכנים שבהם, יוגלו לרצועת עזה או לחו"ל.

אמש התכנסו שרי פורום "השביעייה" (המטבחון המדיני-ביטחוני) לדיון מכריע בסוגייה, שנמשך עד לאחר מועד סגירת הגיליון. "הגיע הזמן לגמור את העסקה הזו", הכריז ישראלי בכיר במקביל לדיונים.

דיוני "השביעייה" על עסקת שליט אתמול החלו כבר בשעות הבוקר. נתניהו ניסה ליצור עמדה אחידה יותר בקרב חברי הפורום לקראת דיון בנושא בממשלה, אולם ככל הנראה אין שינוי בעמדות השרים: אהוד ברק, דן מרידור ואלי ישי עדיין תומכים בעסקה ומשה יעלון, בני בגין ואביגדור ליברמן – מתנגדים.

בשעות הצהריים נפגש נתניהו עם הוריו של גלעד, נועם ואביבה שליט, ועידכן אותם בתכני הדיונים. נתניהו העביר לנועם שליט מסר ולפיו החלטה בעניין העסקה תתקבל ביממה הקרובה. לאחר הפגישה, חש נתניהו ברע ונסע לביתו למנוחה בת יותר משלוש שעות. בשעה שמונה בערב התכנסו השרים שוב.

מקורות בכירים בירושלים ציינו כי נתניהו שינה בימים האחרונים את עמדתו לגבי העסקה כמה פעמים. רשת "פוקס" דיווחה אתמול כי נתניהו הסכים בעבר לשחרור מחבלים לגדה, אך חזר בו והציב את הנושא כתנאי ישראלי.

בלשכת ראש הממשלה הכחישו את הדיווח ב"פוקס", לפיו השליח למו"מ מטעם ישראל, חגי הדס, איים להתפטר אם שרי "השביעייה" יידחו את הצעת המתווך הגרמני. "לא היו דברים מעולם", נמסר בתגובה.

מחוץ למשרד ראש הממשלה בירושלים, שם התדיינו חברי פורום "השביעייה", נמשכה אתמול המחאה הציבורית בעד ונגד העסקה. חגי בן ארצי, אחיה של אשת ראש הממשלה שרה נתניהו, הגיע אמש למאהל מטה המאבק למען שחרור שליט, והתעמת שם עם נועם שליט. "באתי לחזק את ראש הממשלה כדי שיתמיד בדרך שהצהיר עליה בשנים האחרונות", אמר בן ארצי לשליט והוסיף: "אני מקווה שאפשר יהיה לשחרר את גלעד במלחמה הבאה ברצועת עזה". שליט המופתע שאל אותו בתגובה, "מתי תהיה המלחמה הבאה?" בן ארצי השיב לו: "בעוד חודשיים או בעד חצי שנה". שליט ענה לבן ארצי כי "אנחנו רוצים את עם ישראל איתנו היום".

מנגד, המשיכו תומכי משפחת שליט לנהור אל המאהל במשך שעות היום. בין השאר, הגיעו למאהל קרנית גולדווסר, אלמנתו של אודי גולדווסר, ואסתר וקסמן, אמו של נחשון וקסמן, כדי להביע את תמיכתן במשפחה ובביצוע העסקה.

בהמשך היום נפגש נתניהו עם מנכ"ל ארגון נפגעי הטרור "אלמגור", מאיר אינדור, ועם נציגי פורום המשפחות השכולות דבורה אפלבאום וד"ר אריה בכרך. השלושה מסרו לידיו מכתב ובו הם מביעים התנגדות לעסקה. "המסר שלנו היה שביום שלאחר העיסקה היא תירשם לדיראון עולם וכל מי שתומך בה היום יזוהה איתה, כפי שקרה עם עיסקת ג'יבריל", אמר אינדור ל"הארץ". "אנחנו נזכיר את זה לציבור עם כל פיגוע ועם כל הרוג".

אחד מבכירי החמאס בדמשק, עיזאת רישק, אמר אתמול כי אם ישראל תתעקש על גירוש מספר גדול של אסירים אל מחוץ לגדה, הרי שהדבר יוביל לעיכוב בביצוע עסקת גלעד שליט. בראיון לטלוויזיה האיראנית, הזהיר רישק כי ביכולתו של הארגון להחזיק בשליט עוד זמן רב. לטענתו, במו"מ סוכם על מספר קטן מקרב האסירים שיגורשו לרצועת עזה. לדבריו חמאס מסרב להטביע, כהגדרתו, את העסקה במגורשים ובכך להפוך אותה ל"עסקת גירוש". בפרסומים בעיתונות הערבית נאמר כי ישראל דורשת לגרש מהגדה 130 אסירים מתוך רשימה של 450. דובר אחר של החמאס, איימן טהא, הכריז כי הכל מבינים שההחלטה כעת נמצאת בידי הצד הישראלי וכי חמאס "נתן את כל מה שיכול היה לתת".

תמי ארד, אשת הנווט השבוי רון ארד, הביעה אתמול בראיון לגלי צה"ל את תמיכתה באישור עסקת שליט. "אני חושבת שהניסיון מהמקרה של רון הוא ניסיון כזה כשאפשר להחזיר מישהו – צריך להחזיר אותו ולא לחכות", אמרה ארד. לדבריה, "מי שצריך לקחת החלטה זה ראש הממשלה. בסופו של דבר, ברגע שהוא לא ייקח את ההחלטה הוא חורץ לדעתי את גורלו של גלעד. אי לקיחת החלטה זה חריצת דינו. ראש הממשלה צריך לשבת עם עצמו, לקבל החלטה שהיא גם שהיא קודם כל שהיא לטובת המדינה, אבל אסור לשכוח כאן את הקוד האתי".


120 דמויות קרטון המייצגות את שליט הוצבו אתמול מול משרד רה"מ בירושלים. "כדי שכל ח"כ יוכל להסתכל לו בעיניים", הסבירו פעילי המטה לשחרורו

תמו דיוני השביעייה; עמדת ישראל תועבר לחמאס

אטילה שומפלבי; אביעד גליקמן

תמו דיוני השביעייה; עמדת ישראל תועבר לחמאס

גורם המקורב למשא ומתן על שחרור גלעד שליט אמר לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי עמדת ישראל הועברה לידי המתווך הגרמני, שיעביר אותה לחמאס. לשכת נתניהו מסרה כי השרים הנחו את צוות המו"מ לגבי המשך המאמצים להשבת החייל החטוף

Ynet

2009-12-22

שעות ארוכות הם ישבו בחדר , כשהסוגייה שמסעירה את כל המדינה כבר שלוש שנים וחצי עדיין מונחת על הכף: האם לשחרר את גלעד שליט תמורת רבי המרצחים, ולאילו תנאים להסכים? כחצי שעה לאחר חצות הודיעה הלילה (יום ג') לשכת ראש הממשלה, כי השרים "הנחו את צוות המשא ומתן לגבי המשך המאמץ להשבתו של גלעד שליט הביתה בריא ושלם". גורם המקורב למו"מ אמר לסוכנות הידיעות "רויטרס" כי תשובת ישראל הועברה למתווך הגרמני, ותגיע לחמאס במהלך היום.

בלשכת ראש הממשלה ממשיכים באיפול הכבד שהוטל על הפרטים מדיוני השביעייה. עם זאת, גורמים יודעי דבר אמרו אמש כי בירושלים מעוניינים שלא לשחרר לשטחי הגדה רוצחים כבדים – ורוצים כי אלה יגורשו לעזה או למדינות זרות. עמדה זאת, שנתמכת בידי כמה מהשרים וראש השב"כ, נובעת מחשש אמיתי שאותם בכירים ישקמו את תשתית הטרור והתשתית הפוליטית של חמאס בגדה ויחדשו את המאבק המזוין והפיגועים נגד אזרחי ישראל, המתנחלים והרשות הפלסטינית.

לאחר ששמעו השרים סקירה מפי הגורמים המקצועיים במערכת הביטחון, החלו השרים להציג את עמדותיהם ואת הסתייגויותיהם לגבי העסקה – והורו להמשיך במו"מ. אביו של החייל החטוף, נועם שליט, אמר בתגובה לעיתונאים במקום כי "אין דרמה". יו"ר מטה המאבק, שמשון ליבמן, אמר כי "יש פה נימה חיובית לחגי הדס להמשיך לעבוד באותה הדרך. אנחנו למודי קרבות והדרך לגאולה לא קלה".

הגורם ששוחח עם כתב סוכנות "רויטרס" בעזה העריך כי חמאס לא צפוי להגמיש את עמדותיו. לדבריו, בסופו של דבר העסקה תאושר על-ידי מנהיגי התנועה בדמשק. הוא לא מסר פרטים על תוכן התשובה הישראלית שהועברה לידי המתווך.

השרים ברק, ליברמן, יעלון, בגין, מרידור וישי כונסו אמש סמוך ל-21:00 בפעם החמישית ביומיים האחרונים. גם הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, השתתף בדיון. פרשננו רון בן ישי העריך אמש שלא תיפול ביממה הקרובה הכרעה חד-משמעית. סביר גם להניח שחמאס לא יגיב בשבירת הכלים, אלא יהיה מוכן להמשיך במשא ומתן מואץ עד שתושג הסכמה, כנראה בתוך פרק זמן קצר.

מפגינים מול לשכת ראש הממשלה (צילום: אסי כהן)

בטרם הסתיימו הדיונים, פעילי המאבק למען שחרור שליט אמרו שיישארו במהלך הערב והלילה מול משרד ראש הממשלה על מנת להשמיע את קולם ו"לעזור" לראש הממשלה לקבל את ההחלטה הנכונה מבחינתם, והיא קבלת העסקה והחזרתו של גלעד הביתה. בכל אותה עת המתינו בציפייה דרוכה בני משפחת שליט ופעילי המטה.

המיצג המרשים, 120 דמויות קרטון בגודל טבעי של החייל החטוף, קופל מחשש לגשם. "נישאר פה עד שייצא עשן לבן וביבי יודיע את החלטתו", אמרה אמש ל-ynet הפעילה לנה רמז. "אם התשובה תהיה שלילית נתחיל בבלגן שיכלול חסימת כבישים, שריפת צמיגים ועוד פעולות מהזן הזה. אנחנו לא נזוז ולא נשקוט עד שגלעד יחזור. אנחנו באנו לעשות ולא לדבר".


נועם ואביבה שליט, אתמול מחוץ ללשכת ראש הממשלה (צילום: גיל יוחנן)

אלה חפץ, שמתנדבת במטה המאבק כשנה, סיפרה: "אנחנו כבר יומיים מרוטי עצבים כמו המשפחה ומצפים שתהיה הכרעה הלילה. החבר'ה ממשיכים פה להפגין ונישאר כאן כל עוד משפחת שליט תישאר פה. יש לנו חייל שאנחנו צריכים להחזיר הביתה".

לפני צו ראשון: "לעבור מרגש הנקמה לרגש החיים"

אופיר כהנא, מתנדב בן 16 וחצי, אמר שבשבוע הבא הוא אמור להגיע לצו ראשון. "אני פטריוט ואני מתגייס לצבא לא רק כחובה אלא גם כזכות. אני וחבריי נרצה לדעת שגם אם נחטף במהלך שירותנו הצבאי, ממשלת ישראל תעשה הכל כדי להחזיר אותנו.

"אני יודע שחברים שלי מדברים על כך שקשה להם להתגייס בגלל כל מה שקורה. זו החלטה לא פשוטה. אני חושב שזה יכול ליצור בעיה לנוער לפני הגיוס. אנחנו מבקשים מאלו שמתנגדים לעסקה לעבור מרגש הנקמה לרגש החיים. גלעד שליט חי ואנחנו צריכים להחזיר אותו", אמר הנער.


"נערכים להרבה מאוד אופציות" (צילום: אוהד צויגנברג)

בבוקר, לאור תחושת הדחיפות, יצאו בני משפחת שליט ל"בליץ תקשורתי", והעניקו ראיונות נרגשים. תמי שנקמן, יועצת התקשורת המייצגת אותם בהתנדבות, אמרה שאם יתחיל גשם, המשפחה תתפנה מהרחבה שליד הלשכה, "אבל נמשיך לחכות עד שנקבל תשובה מראש הממשלה. אנחנו נערכים להרבה מאוד אופציות, אם תתקבל תשובה שלילית. אביבה ונועם יחכו עד שיקבלו תשובה".

מנגד, גם מפגינים שקוראים לממשלה לדחות את העסקה המתגבשת הגיעו לירושלים בשעות הגורליות. מנכ"ל ארגון נפגעי הטרור "אלמגור", מאיר אינדור, אמר ל-ynet כי אישור העסקה הוא מעשה בלתי אחראי, שיביא למותם של רבים ולחזרת הטרור לרחובות. "מי יסתכל בעיניים של אותם אלמונים, שכעת מסתובבים בינינו, וייחטפו או יירצחו על-ידי אותם מאסטרים של טרור שנמצאים ברשימה?"

תחת איפול הצנזורה בישראל, מוקדם יותר דווח ב"פוקס ניוז" האמריקנית מפי "מקור המקורב למגעים",

כי ראש הממשלה נסוג מתנאי מרכזי בעסקה, בעניין שחרור מחבלים לגדה המערבית, ומתעקש על גירושם לרצועת עזה או לחו"ל. עוד נטען שם שהממונה על המשא ומתן, חגי הדס, מאיים בהתפטרות אם העסקה לא תעבור. בלשכת ראש הממשלה הכחישו זאת בתוקף.

אמש נראה היה כי השרים אהוד ברק, דן מרידור, אלי ישי – וגם הרמטכ"ל גבי אשכנזי – בעד העסקה. ראש המוסד מאיר דגן, ולצדו השרים יעלון, ליברמן ובגין – כנראה התנגדו. עמדתו של ראש השב"כ יובל דיסקין היא שלא נכון יהיה מבחינה בטחונית להרשות למחבלים המוגדרים "VIP" לחזור לגדה בגלל הסיכון הביטחוני. בכל מקרה, לאישור הסופי של העסקה יידרש כינוס של הקבינט המדיני-ביטחוני או של מליאת הממשלה.

אח שכול: נועם שליט מבין את עמדתנו

שמעון כהן

אח שכול: נועם שליט מבין את עמדתנו

אח שכול מספר על חששו משחרור מחבלים ועל שיחותיו עם נועם שליט: הוא מבין ומכבד את עמדתנו גם אם לא מסכים, הוא מבין שלא בכל מחיר.

ערוץ 7

2009-12-21

ביממה האחרונה, אותה מגדירים רבים כקריטית ביותר עבור המחליטים בסוגיית העסקה לשחרור גלעד שליט, שוגר לראש הממשלה נתניהו מכתבם של אחים שכולים הקוראים לו "כאחים שכולים לאח שכול" שלא לשחרר מחבלים רוצחים במסגרת העסקה. אחד האחים, בנצי בן שוהם, ששכל את אחותו לימור בפיגוע בקפה מומנט, שוחח ביומן ערוץ 7 על המכתב ועל תחושותיו בימים אלה, ואף על מאבקו המשותף עם המטה לשחרור גלעד שליט לשחרור של גלעד.

לדבריו כניעה של נתניהו לתכתיבי החמאס ושחרור מחבלים תהיה לא רק כניעה אישית שלו אלא כניעה של כולנו. בן שוהם אינו מבין מדוע דורש נתניהו שלא יקלטו המחבלים המשתחררים ביהודה ושומרון, אלא לשלוח אותם למקום שידו של צה"ל תתקשה להשיגם בבוא השעה.

"רוצח שרצח משפחה שלמה, אפשר לשחרר דבר כזה?", הוא שואל.

ועם כל זאת מדגיש בן שוהם את תחושת המחויבות לגורלו של שליט. "חייבים להחזיר אותו", הוא אומר ומספר על הסיוע שהוא מעניק באופן אישי ליושבי מאהל המחאה למען שחרורו של גלעד.

לדבריו במהלך החודשים האחרונים שוחח פעמים רבות עם נועם שליט ו"נועם עצמו אומר שהוא מבין אותי. הוא אומר לאנשים שזה כאבו של אח שכול וצריך להבין אותו. הוא מבין גם אם לא מסכים. קרנית גולדווסר אמרה לי כל הכבוד שאני כאן. אני מקבל תמיכה מהפעילים", הוא מספר.

לדבריו הויכוחים בתוך האוהל לא הגיעו מעולם לטונים גבוהים ושמרו על ארשת של מכובדות והבנה הדדית. רגע קיצוני של אי הסכמה היה הרגע בו התווכחו על עצם הצורך בהפגנות המעלות את המחיר אותו דורש חמאס עבור גלעד. "התווכחתי איתם וטענתי שצריך לפעול בשקט. בעצם המשפחה לא צריכה לעשות כלום. לא צריך לעבור בין השרים. השרים יודעים שצריך לשחרר אותו. יש פעילות שקטה, אבל הפגנות לא צריכות להיות".

במכתבם לראש הממשלה כתבו האחים השכולים:

ביבי, אח שכול יקר,

אחיך הקריב את היקר ביותר כדי להגן על מדינת ישראל מפני סחף הכניעה לטרור.

מותו של אחיך היה נחוץ בדיוק כמו מותו של כל חייל אחר ששלחנו לקרב במקום להיכנע בפשטות ובקלות ל"דרישות" האויב.

מר נתניהו היקר,

אם תבחר להיכנע לטרור מהי משמעות חייו של יוני? מהי משמעות הסיכונים שנטל על עצמו? של רבים אחרים, חיילים ומשפחות?

אל נא תאמר שיוני היה יחיד סגולה או נעלה מהם. הגבורה וההקרבה שייכים לכל העם ועל כל אחד להתחייב לערכים אלו כדי לאפשר את קיומנו כאן.

שנים רבות הנך הצוק שעומד מול הכניעה לטרור. אם תיפול גם אתה מי יעמוד מולו עוד?

על מי תיפול אשמת נהרות הדם אשר ישפכו כאן – דמנו ודם ילדינו?

אנא אל תאכזב אותנו , אל תאכזב את עמך ובוחריך,

בברכה,

אחים ואחיות שכולים בארגון נפגעי הטרור "אלמגור"

דיון מכריע בשליט, הפגנות מחוץ ללשכה

אטילה שומפלבי; אמנון מרנדה

דיון מכריע בשליט, הפגנות מחוץ ללשכה

רה"מ ושריו יכולים להחליט הערב לשים קץ לשלוש שנים וחצי בשבי, אבל שאלת המחיר ממשיכה להקשות על סיכום סופי של עסקה. גם הרמטכ"ל בדיון. ייתכן שיוחלט על ניסיון לחץ נוסף. "פוקס": נתניהו חזר בו מהבנות על שחרור בלי גירוש. בירושלים מגיע העימות לשיאו: בעד או נגד שחרור האסירים?

Ynet

2009-12-21

הדיון מכריע, אבל אולי זה לא הסוף: בפעם החמישית ביומיים האחרונים מתכנסים הערב (יום ב') שרי פורום קבלת ההחלטות המצומצם של ראש הממשלה בנימין נתניהו, כדי לדון בעסקת שליט. גם הרמטכ"ל, רב-אלוף גבי אשכנזי, נוכח בדיון, שנערך בלשכת ראש הממשלה שבירושלים. ייתכן שבסופו יוחלט לנסות ולהמשיך ללחוץ על חמאס להתפשר ולהרוויח עוד זמן במשא ומתן על שחרורו של החייל החטוף.

מול הבניין, נאספו עשרות בני אדם המקיימים הפגנות בעד ונגד שחרור האסירים בעסקה. המפגינים בעד, קוראים: "ביבי אתה יכול, ביבי אתה חייב". ראש לשכת ראש הממשלה, נתן אשל, נפגש עם מנכ"ל ארגון נפגעי הטרור ועם נציגי פורום המשפחות השכולות, שמסרו לידיו מכתב לראש הממשלה. אשל אמר להם כי נתניהו ימשיך לשמור על ביטחון ישראל ועל חיי אזרחיה וכי זהו השיקול העקרי שעומד לנגד עיניו בכל החלטותיו.

הפגנות מחוץ ללשכת ראש הממשלה (צילום: אסי כהן)

בסביבתו של ראש הממשלה מדברים על כך שהתהליך יכול להימשך עוד כמה ימים. בזמן שבישראל נשמר איפול הצנזורה על הפרטים המלאים של המגעים, רשת "פוקס ניוז" האמריקנית ממשיכה לחשוף טפח מאחורי הקלעים. לפי "מקור המקורב למגעים", ראש הממשלה נסוג מתנאי מרכזי בעסקה, בעניין שחרור מחבלים לגדה המערבית.

לפי הדיווח של כתב הרשת בירושלים, מייקל טובין, אחרי שכבר הסכים לכך שכמה מהאסירים שחמאס דורש לשחרר לגדה – נתניהו חזר בו. כעת הוא דורש לשחררם או לעזה או לחו"ל. שם, יכולתם להזיק ולאיים שוב בטרור רצחני, אמורה להיות פחותה.

אותו מקור אמר ל"פוקס" שהירושה שהותיר לנתניהו ראש הממשלה הקודם, אהוד אולמרט, מציבה אותו בעמדת נחיתות. "עמדת הפתיחה שלנו היתה רעה יותר מאשר ציפינו. קודם היינו צריכים לתקן את טעויות העבר. אי אפשר היה לתקן הכל. השגנו תוצאה טובה יותר מזו של הצוות הקודם".


מיצג שהציבו אנשי מטה שליט מול לשכת ראש הממשלה (צילום: גיל יוחנן)

לפי הדיווח, המתווך חגי הדס עלול להתפטר מתפקידו כראש צוות המשא ומתן אם ישראל תדחה את ההצעה האחרונה לעסקה. בירושלים הכחישו את הדיווח. עוד צוין ב"פוקס" שהדיונים המרתוניים בפורום "השביעייה" של נתניהו אינם מבטיחים שעסקה נמצאת מעבר לפינה – אלא רק שהשרים נמצאים תחת לחץ להכריע בקרוב. "הזמן הוא העיקר. כל עסקה עתידית תוביל לתוצאות גרועות יותר מהנוכחית", אמר אותו גורם. בצהריים פרש נתניהו לביתו לכמה שעות בשל עייפות, אחרי שאתמול נמשכו הדיונים עד אחרי חצות.

דוד של שליט: כל יום תופסים 15 מחבלים

דודו של גלעד שליט, בצלאל רז, אמר בשידור החי ב-ynet כי שחרור המחבלים אינו צריך להוות מכשול בדרך להשלמת העסקה. "יש לנו מערכת ביטחון, ישנה מערכת מודיעין, שתפקידן – לתת הנגנה לישראל בכל מצב. אוי ואבוי אם 450 מחבלים הם הבעיה של מדינת ישראל. בלעדיהם חסרים מחבלים שיבואו לפגוע? מה ההבדל? אנחנו כל יום תופסים בין 15 ל-20 כאלה, אז שיתפסו גם אותם".

חבר הכנסת איתן כבל מהעבודה, שבעבר התנגד לעסקה, הצטרף להפגנת התמיכה והסביר בשידור ב-ynet: "הפכתי את דעתי בלב כבד ולא קל. בנסיבות שנוצרו, העניין חייב להיגמר. אני חושב שהחברה הישראלית ברובה שבעה מכל התהליך הזה ומבקשת לסיים אותו".

מנכ"ל ארגון נפגעי הטרור "אלמגור", מאיר אינדור, אמר ל-ynet כי אישור העסקה הוא מעשה בלתי אחראי, שיביא למותם של רבים ולחזרת הטרור לרחובות. "מי יסתכל בעיניים של אותם אלמונים, שכעת מסתובבים בינינו, וייחטפו או יירצחו על-ידי אותם מאסטרים של טרור שנמצאים ברשימה?"

אסתר וקסמן, אמו של החייל נחשון וקסמן, שנחטף ונרצח בידי חוליית חמאס ב-1994, הגיעה גם היא למפגן התמיכה בעסקת שליט, וקוראת לשחררו בכל מחיר. "לא פשוט לי לקחת צד כל כך קיצוני, שלא פופולרי דווקא במגזר שלי. אבל אני גם אמא שעברה את הדבר הזה, והייתי עושה הכל כדי לקבל את הבן שלי חזרה", אמרה ל-ynet.

נתניהו ישבור את התיקו?

נתניהו כינס את השביעייה הבוקר בפעם הרביעית לדיון בעסקה, לאחר שאתמול כונס הפורום שלוש פעמים. אחרי הדיון הבוקר, נפגש ראש הממשלה עם הוריו של גלעד שליט, נועם ואביבה, ובתום הפגישה אמר האב כי הוא מעריך שהחלטה תתקבל עוד הערב, או מחר בבוקר. בינתיים, מפנה האופוזיציה את השטח להמשך הדיונים על העסקה, והסירה הצעות אי-אמון שהיו אמורות לעלות לדיון היום בכנסת.

לפי שעה נראה כי השרים אהוד ברק, דן מרידור, אלי ישי – וגם הרמטכ"ל גבי אשכנזי – בעד העסקה. ראש המוסד מאיר דגן, ולצדו השרים יעלון, ליברמן ובגין – כנראה מתנגדים. עמדתו של ראש השב"כ יובל דיסקין היא שלא נכון יהיה מבחינה בטחונית להרשות למחבלים המוגדרים "VIP" לחזור לגדה בגלל הסיכון הביטחוני.

אם וכאשר יתקבל אישור לעסקה, אחרי כינוס הממשלה או הקבינט המדיני-ביטחוני, תחל הספירה לאחור לקראת ביצועה: 48 שעות, שבמהלכן תינתן האפשרות לכל גורם שירצה להגיש עתירה לבג"ץ.

מחוץ ללשכת ראש הממשלה מתקיים מאז שעות הבוקר מפגן של מטה שליט, שבמסגרתו, בין היתר, הוצבו במקום 120 מיצבים בגודל טבעי של גלעד. בני משפחת שליט פתחו היום ב"בליץ תקשורתי". בבוקר הציבה אביבה שליט את הדילמה במלוא עוצמתה: "כל אחד שמצביע, האצבע שלו היא או גזר דין מוות לגלעד או שחרורו לחיים. אני רוצה את גלעד בבית. מגיע לו לחזור הביתה. שכל אחד שמצביע יחשוב טוב טוב מה זה אומר". בצהריים אמר ל-ynet אחיו של גלעד, יואל: "זה יום גורלי. יכול להיות שזה הכי קרוב שהיינו אי פעם. החלטה של חיים ומוות מתבשלת, ואנחנו מחכים בקוצר רוח".

חגי בן ארצי לנועם שליט: לשחרר את גלעד במלחמה

ברק רביד; יהונתן ליס

חגי בן ארצי לנועם שליט: לשחרר את גלעד במלחמה

מחוץ למשרד רה"מ נמשכת המחאה בעד ונגד העסקה. אחיה של שרה נתניהו התעמת עם אביו של החייל החטוף שענה לו: רוצים את עם ישראל איתנו

הארץ

2009-12-21

בזמן ששרי פורום השביעייה דנים בעסקת שליט, מחוץ למשרד ראש הממשלה בירושלים נמשכת המחאה בעד ונגד העסקה. חגי בן ארצי, אחיה של אשת ראש הממשלה שרה נתניהו, הגיע הערב (שני) למאהל מטה המאבק למען שחרור שליט, והתעמת עם אביו של החייל החטוף, נועם שליט.

"באתי לחזק את ראש הממשלה כדי שיתמיד בדרך שהצהיר עליה בשנים האחרונות", אמר בן ארצי לשליט והוסיף בפניו כי "אני מקווה שאפשר יהיה לשחרר את גלעד במלחמה הבאה ברצועת עזה". שליט המופתע שאל אותו בתגובה, מתי תהיה המלחמה הבאה?" בן ארצי השיב לו: "בעוד חודשיים או בעד חצי שנה". שליט ענה לבן ארצי כי "אנחנו רוצים את עם ישראל איתנו היום".

ממול למאהל של משפחת שליט, הגיעו הערב גם חברי הכנסת יעקב (כצל'ה) כץ ומיכאל בן ארי מהאיחוד הלאומי המתנגדים לעסקה. הם טענו כי היה צריך לשחרר את שליט בדרך צבאית, "ולא להתרפס בפני האויב".

כמו כן, הגיעה למשרד ראש הממשלה דבורה אפלבאום, ששכלה את בעלה דוד ובתה נאוה בפיגוע בקפה הלל בירושלים ב-2003, עם מכתב לנתניהו. "אנו מוצאים את עצמנו מול קמפיין חד צדדי ואגרסיבי לעסקה בכל מחיר", כתבה אפלבאום נגד העסקה. "אנו מבקשים ממך לקבל משלחת של משפחות נפגעות טרור המתנגדות לעסקה ודורשות את מיצוי הצדק עם רוצחי יקיריהם".

אפלבאום ביחד עם נציגי פורום המשפחות השכולות וארגון אלמגו"ר נפגשו עם ראש לשכתו של נתניהו, נתן אשל, ומסרו לו את המכתב. מהלשכה נמסר כי אשל הדגיש בפניהם שראש הממשלה ימשיך לשמור על ביטחון מדינת ישראל ועל חיי אזרחיה, וזהו השיקול העיקרי שעומד לנגד עיניו בכל החלטותיו.

מנגד, המשיכו המבקרים לנהור למאהל של משפחת שליט במשך שעות היום. בין השאר, הגיעו למאהל קרנית גולדווסר, אלמנתו של אודי גולדווסר, ואסתר וקסמן, אמו של נחשון וקסמן, כדי להביע את תמיכתן במשפחה ובביצוע העסקה.


נועם ואביבה שליט מחוץ למשרד ראש הממשלה

קרב אחרון? מטה שליט מול המתנגדים ל"טירוף"

ענת שלו; אחיה ראב"ד

קרב אחרון? מטה שליט מול המתנגדים ל"טירוף"

אביבה ונועם שליט יישבו היום פנים אל פנים מול ראש הממשלה. בני משפחות שכולות מבקשים למנוע "מחטף" וקוראים למחאה עממית. "מתחשק לי לעצום עיניים, אבל צריך לפקוח אותן, ולא רק לכיוון של מצפה הילה, אלא לראות את החייל החטוף הבא", אמרה ל-ynet נעמה צורף הלוי, שאיבדה את הוריה בפיגוע

Ynet

2009-12-21

שלוש פעמים התכנסו אתמול (א') שרי פורום "השביעייה" המצומצם, דנו בעסקת שליט – והם צפויים להתכנס שוב הבוקר. עם התגברות התחושה שרגעי ההכרעה קרובים, האנשים שמובילים את המאבק – מצד אחד למען שחרור החייל החטוף ומהצד השני נגד שחרור רבי מרצחים – מבינים שזו כנראה הישורת הסופית.

לאחר שמסרו את המכתב בלשכתו של ראש הממשלה, שבו השמיעו "זעקה אחרונה", הצטרפו בני משפחת שליט ופעילי המטה לכמה עשרות שהפגינו מול משרד ראש הממשלה, בתקווה להשפיע על חברי השביעייה שהתכנסו במקום. אביבה ונועם שליט מקווים לדבר ישירות אל לבו של מי שמכריע בגורל בנם, בנימין נתניהו.

הבוקר הופצה במיילים ובפורומים שונים תמונתו של גלעד שליט בשבי, אלא שראשו הוחלף בראשו של יאיר נתניהו, ומעליו הכיתוב "נתניהו, נהוג בו כאילו היה בנך שלך". במטה שליט לא מכירים את התמונה, ולא יודעים מי יזם את זה.


הפוטו-מונטאז' שהופץ ברשת

לדברי ראש המטה, שמשון ליבמן, בשבועות האחרונים שמר המטה על שקט, "היות שנעשתה עבודה רצינית והיה לנו ברור שצריך לתת את הכבוד והשקט לראש הממשלה ולמתווך מטעמו, חגי הדס. הצטברות המידע בשלושת הימים האחרונים הביאה אותנו למסקנה שזהו. שעכשיו צריך לצאת ולהיות בצנטרום של מוקד קבלת ההחלטות".

במקביל, חברי "מטה המילואימניקים" העבירו הערב לראש הממשלה – פעם נוספת – את העצומה עליה חתומים קרוב ל-4,700 אנשי מילואים. הם כתבו לנתניהו: "ברגעי הכרעה אלה אנו מצפים ממך לגלות מנהיגות, יצירתיות ולהוביל בנחישות, בהתמדה, בנחרצות ובביטחון את המשא ומתן עד לשחרורו המהיר של גלעד שליט, ומזכירים לך כי גורלו הוא בבואה לחוסנה הערכי והמוסרי של החברה בישראל".

"מצג שווא של תמיכת מערכת הביטחון"

ארגון נפגעי הטרור "אלמגור" ופורומים שונים מנסים לעשות ככל שביכולתם כדי למנוע את ה"מחטף" כלשונם, שמובילים מצדדי עסקת שליט. להם אין בשלב זה מפגש ישיר עם ראש הממשלה. ד"ר אריה בכרך, שבנו אוהד ז"ל נהרג בעת שירותו הצבאי ביולי 1995 בפיגוע בנחל פרת, קרא בשם פורום ההורים השכולים להפעלת לחץ בכל דרך חוקית אפשרית על לשכת נתניהו ועל שרים – טלפונים, פקסים, אי-מיילים וכו'.


צומת מכריע. נועם שליט בדרך לנתניהו (צילום: גיל יוחנן)

"אנחנו מפעילים יוזמה נגדית ללחץ הקשה והמסיבי שמופעל על ראש הממשלה והשרים ביממה האחרונה לקבל הכרעה שנראית בעינינו שגויה, אם לא גרוע מזה – עסקה אומללה. אנחנו בעד השחרור אבל אי אפשר לעשות זה במחיר ודאי של חיי יהודים בעתיד ושחרור רבי מחבלים", הסביר בכרך בשיחה עם ynet.

בכרך מבקר את פעילי המטה לשחרור שליט, המשמיעים את קולם בתקשורת בעד העסקה ונוטלים חלק במה שהוא מגדיר כ"מחטף": "מפעילים לחץ כך שכביכול מערכת הביטחון גם היא רוצה להביא לידי גמר את העסקה, אך אנחנו מטילים ספק שכל מערכת הביטחון ניצבת מאחורי העסקה הזו".

האב השכול ציין עוד: "אנחנו רוצים להראות לנתניהו שלא ייתכן שממשלת ישראל תתנהל לפי האינטרסים האמיתיים, והמוצדקים, של משפחה אחת. בכך תפקיר הממשלה מאות אם לא יותר ממשפחות אחרות".

"קול שפוי נגד עסקה מטורפת"

עו"ד נעמה צורף הלוי הצטרפה גם היא למאבק נגד העסקה. ב-30 במרס 2006 אספו בטרמפיאדה של היישוב קרני שומרון הוריה, רפי והלנה, בחור שהתחזה ליהודי. הוא היה מחבל מתאבד, שפוצץ עצמו. ההורים נהרגו יחד עם שני טרמפיסטים שנסעו עמם – שקד לסקר ורעות פלדמן.


רפי והלנה הלוי. מחבל מתאבד התפוצץ ברכבם

"אני מנסה להשמיע קול שפוי נגד העסקה שהיא לדעתי מטורפת", אמרה צורף הלוי. "האנשים, הציבור, לא יודעים במה מדובר. זורקים מכל עבר מספרים אחרים. צריך להזכיר שמאחורי כל מספר כזה מסתתרים רוצחים שרצחו אנשים – ויחזרו ויפגעו במשפחות אחרות".

לדברי הלוי, מתכנן הפיגוע שבו נרצחו הוריה מועמד לשחרור בעסקה. ארגון "אלמגור" העביר לראש הממשלה את רשימתה האישית שנשלחה למשרד המשפטים, ובה הביעה את התנגדותה לשחרור המחבל, אנס עלאן.

"אני מנצלת את המעמד הזה להביע את עמדתנו כקורבנות עבירה. גם המחבל שפגע בהוריי שוחרר שבוע לפני האירוע מהכלא של הרשות הפלסטינית", הסבירה.

"השיקולים בעסקה לא צריכים להיות שיקולים רגשיים של משפחת שליט או של משפחות שכולות. הממשלה צריכה לקבל החלטה מושכלת לטובת המדינה, ולדעתי החלטה כזו תהיה נגד שחרור מרצחים שיחזרו לפעול ולהכות. כרגע נראה שהשיקולים המובילים הם בידי העיתונאים".

הבת השכולה מדגישה עם זאת ש"אני מאוד מתרגשת מהמחשבה שיש סיכוי שגלעד יחזור הביתה. מה שמתחשק לי לעשות זה לעצום עיניים ולא לראות את המחיר של העסקה הזו. אבל לדעתי לא נכון לסגור עיניים, צריך לפקוח אותם, ולא רק לכיוון של מצפה הילה, אלא לראות נכוחה את החייל החטוף הבא".

אלמגור לנתניהו: גלה מנהיגות

עוזי ברוך

אלמגור לנתניהו: גלה מנהיגות

ארגון אלמגור קורא לרה"מ על רקע הדיווחים האחרונים שלא להיכנע ללחצים ולהודיע כי הוא לא משחרר מחבלים רוצחים שיסכנו את אזרחי ישראל.

ערוץ 7

2009-12-19


(פלאש 90)

ארגון נפגעי הטרור "אלמגור" קורא הערב לראש הממשלה לגלות מנהיגות ולא להיכנע ללחצים ביממה האחרונה, הן מגורמי חוץ והן מגורמים פרטיים, כלשונו.

"על רוה"מ לעשות את המעשה הנכון היחיד המתבקש בעת הזו: לא לשחרר מחבלים רוצחים שפוטים, למען בטחונם של כלל אזרחי ישראל ולמען בטחון מדינת ישראל", אמרו הערב באלמגור.

מטה המאבק למען החייל החטוף גלעד שליט ובני משפחת שליט מביעים דאגה נוכח הפרסומים האחרונים, לפיהם הקיפאון בעסקת השבויים מגיע מישראל. במטה אמרו כי הם ממתינים לעדכון מלשכת ראש הממשלה.

לפני כניסת השבת דיווחה כתבתנו דלית הלוי כי גורם דיפלומטי מצרי אומר לעיתון "אל-ווטן" הסעודי (18 בדצמבר 2009), כי ישראל אמורה להעביר במהלך בסוף השבוע את תשובתה למצרים בנוגע להצעה האחרונה במו"מ על עסקת שליט. לדבריו, סלע המחלוקת העיקרי בין ישראל לחמאס נסב סביב שאלת שחרורם של 50 אסירים ובהם מרוואן ברגותי. ביום ראשון הקרוב (20 בדצמבר) אמור ראש המודיעין המצרי עומר סולימאן לבקר בישראל ולהיוועד עם ראש הממשלה בנימין נתניהו לדיון בעסקת שליט.

עוד הוסיף הגורם המצרי, כי עסקת שליט תצא לפועל בשלושה שלבים. הראשון יכלול שחרור של 450 אסירים. לאחר שחרור 350 אסירים יועבר שליט לידי מצרים ומיד לאחר מכן ישוחררו המאה הנותרים. בשלב השני ישוחררו 550 אסירים ובשלב השלישי 400 אסירים. במסגרת העסקה יגורשו 150 אסירים פלסטינים לרצועת עזה או מחוץ לשטחים. לדברי הגורם המצרי עסקת שליט הגיעה בזכות התיווך הגרמני לשלב מתקדם מאוד.

מכינות קדם צבאיות: עסקת שליט – לא בכל מחיר

קובי נחשוני; חנן גרינברג

מכינות קדם צבאיות: עסקת שליט – לא בכל מחיר

חניכי כמה מכינות קדם-צבאיות שלחו את עמדותיהם לרה"מ ולשר הביטחון. "אסור למדינה חפצת חיים להיכנע לגרועים שבטרוריסטים ולכרוע ברך בפניהם כתוצאה מהסחיטה הרגשית האכזרית", כתבו חניכים בעלי. החיילים לעתיד הדגישו כי יגבו את ההחלטות – והדבר לא יפגע במוטיבציה לשירות משמעותי

Ynet

2009-12-01

הם דחו את הגיוס בשנה כדי להתרכז בלימוד – וכעת כמה מהם משמיעים את קולם נגד אישור עסקת שליט בכל מחיר. חניכים במכינות קדם-צבאיות נדרשו לאחרונה לסוגיית המחיר שעתיד להיות משולם תמורת החייל החטוף, וכתבו למקבלי ההחלטות כי יש להתעמק בהיבטים המורכבים ולקבל החלטה שאינה נובעת רק מתוך הרגש העז לראות את החיל שוב בבית. את עמדתם הביעו בפנייה ישירה לראש הממשלה ולשר הביטחון.

חניכי המכינה הקדם-צבאית "בני דוד" הדתית בעלי, הנחשבת "אם המכינות", כתבו לראש הממשלה ולשר הביטחון כי בתום דיונים שערכו קיבלו מסקנה בהצבעת הרוב המכריע כי "יש לתמוך בעמדה הגורסת שאין לשחרר שבויים 'בכל מחיר', וזאת מתוך ראייה ארוכת טווח ודאגה לביטחונה וחוסנה הלאומי של החברה הישראלית".

"על-אף הכאב", הוסיפו במכתבם, "אנו סבורים שאסור למדינה חפצת חיים להיכנע לגרועים שבטרוריסטים ולכרוע ברך בפניהם כתוצאה מהסחיטה הרגשית האכזרית שהם מפעילים נגדנו".

התלמידים ב"בני דוד" מדגישים כי אינם מודעים לפרטי העסקה הנדונה כעת, "אולם מכל מה שפורסם אודותיהם, ברור שהאויב דורש מאתנו לשלם מחיר שעלול לפורר את כוח עמידתנו מול מבקשי נפשנו ושוחרי רעתנו". לדבריהם, הטענה עולה לעתים בקרב נערים לפני גיוס כאילו אי-ביצוע העסקה מחליש את המוטיבציה להתגייס – אינה נכונה. "לפחות על עצמנו אנו יכולים להעיד שאנו מתגייסים לצבא ההגנה לישראל ללא תנאים מוקדמים", הדגישו.

איך התגבשה היוזמה?

דניאל כהן, חניך המכינה בעלי, סיפר ל-ynet כיצד התגבשה היוזמה. "ראינו את פרטי העסקה בתקשורת, ישבנו וחשבנו שזה לא מתקבל כל כך עד הדעת. נטלנו יוזמה להביע את דעתנו, שרק 5 מתוך 200 תלמידים לא הסכימו איתה".

הוא נזכר ש"היתה איזו אמירה אחרת של צעירים בני גילנו ממקומות אחרים שנמצאים לפני גיוס, שאמרו שאם לא יידעו בוודאות שבמקרה שחלילה ייחטפו הצבא ישחרר אותם בכל מחיר – הם מסרבים להתגייס. לנו יש אמירה אחרת: אנחנו יודעים מהם הסיכונים המוטלים על הכף ומוכנים ליטול אותם על עצמנו. לא מתנים את הגיוס שלנו ב'תעודת ביטוח' שכזו".

כהן ביקש להדגיש עם זאת: "שאף אחד לא יחשוב חלילה שאנחנו פועלים לביטול העסקה. אנחנו כואבים את כאב משפחת שליט, רוצים ומתפללים יום יום לחזרתו בריא ושלם. אבל העסקה שמתבשלת עכשיו עוברת את הגבולות".

"האמון לא מותנה בשחרור בכל מחיר"

בדף העמדה שגיבשו חניכי מכינת הגליל העליון, בכפר הנשיא שנחשבת "חילונית", נכתב כי "בתור אזרחי המדינה שבעוד שנה ילבשו את מדי צה"ל חשים כי המדינה מחוייבת להשיב את גלעד שליט וכל נעדר או שבוי אחר, אך לא בכל מחיר… ברצוננו לציין את החשש שהעסקה הנוכחית תזמין את החטיפה הבאה, ויכולה להוביל לפגיעה באזרחים נוספים".

חניכי המכינה "עצמונה-חלוצה" – שבעבר היתה ממוקמת ברצועת עזה – שחררו במכתבם את דרג מקבלי ההחלטות מנוסחת ה"שחרור בכל מחיר". במכתב נאמר בין היתר: "אמוננו במנהיגות המדינה וצה"ל אינו מותנה בשחרורו בכל מחיר של חייל שנחטף ולא יהיה בו להחליש אותנו מחובה גדולה וחשובה זאת של השירות בצה"ל".

החניכים כתבו שהם "שומעים בתדהמה על הכוונה לשחרר ארכי מחבלים ורבי מרצחים, שמן הסתם גם יפגעו בעתיד במדינה ובתושביה", והדגישו: "סומכים אנו על מקבלי ההחלטות שיראו לנגד עיניהם את התמונה השלמה של טובת העם ובטחון ישראל ויפעלו בעוז ובגבורה גם כשהמחיר לכך הוא כאבו של הפרט והעם כולו.

"לא היינו רוצים להגביל את דרג מקבלי ההחלטות בשיקולים שבהם כאב הפרט עומד מעל הכל, גם שכנגדו עומדת הפגיעה בביטחון המדינה ובכוח ההרתעה שלה כתוצאה משחרור מחבלים", סיכמו ב"עצמונה-חלוצה".

חניכי מכינת "עין פרת"בכפר אדומים המגדירה את עצמה "מכינה כללית", נמנעו מנקיטת אמירה מפורשת בשאלת המחיר, וביקשו להבהיר: "תהא אשר תהא ההחלטה – אנחנו מגבים אתכם ונעמוד לצדכם כאזרחים נאמנים למדינה". עם זאת, כתבו כי "יש הכרח לעמוד איתנים אל מול פרץ הרגשות הגואה, העשוי לעתים להיות יועץ רע".

השתדלנות של ההורים – ההשתקה של הצנזורה

בינתיים, במהלך היום המשיכו הוריו של גלעד, אביבה ונועם, במסע ההשתדלות בקרב שרים, לקראת הכרעה אפשרית בקרוב בגורל העסקה. השניים נפגשו היום עם השר לבטחון פנים יצחק אהרונוביץ', שר החינוך גדעון סער ושרת התרבות לימור לבנת.

מעט לפני שנודע על פניית ראשי המכינות, הכריעו שופטי בג"ץ כי המו"מ לעסקה יישאר תחת איפול הצנזורה, בשל שיקולי ביטחון מובהקים. בכך דחו הנשיאה דורית ביניש, והשופטים אליעזר ריבלין ואילה פרוקצ'יה את עתירת ארגון אלמגור וקבוצת הורים שכולים, שדרשו מהמדינה להתיר לפרסום את הפרטים.

עם זאת, קבעו השופטים כי "ללא ספק המהלכים הננקטים לשחרורו של שליט מעוררים קשיים ודילמות מורכבות מההיבט האנושי, המוסרי, הביטחוני, המדיני והציבורי, והם מצדיקים דיון ציבורי, ועם זאת, לא ניתן להתעלם מהאופי הקשה והמיוחד של ההליך, שעניינים כה רגישים וקשים טרם הוכרעו בו".

בג"ץ דחה עתירה שביקשה לפרסם תנאי שחרור

שמואל מיטלמן

בג"ץ דחה עתירה שביקשה לפרסם תנאי שחרור

שופטי העליון דחו את עתירת ההורים השכולים שהתנגדו לצנזורה ותבעו את פרסום הקריטריונים לשחרור מחבלים. "לעת הזו אין בידינו להתערב בהפעלת שיקול הדעת", כתבו. "שכן שוכנענו כי שיקולי ביטחון מובהקים מצויים בפרטים הנשמרים חסויים"

NRG

2009-12-01

בתום דיון בעתירה שהגישו הורים שכולים וארגון אלמגור בדרישה לפרסם קריטריונים לשחרור מחבלים ולהסיר את הצנזורה מעל עסקת שליט, הודיע היום (ג') בג"ץ כי אינו מקבל את דרישת העותרים לחשוף את המשא ומתן המתנהל, וכי פרטי העסקה יישארו חסויים. הרכב השופטים, בראשות נשיאת בית המשפט העליון, דורית בייניש, ולצידה השופטים המשנה לנשיאה אליעזר ריבלין ואיילה פרוקצ'יה, אמרו בהחלטתם כי שוכנעו ש"שיקולי ביטחון מובהקים מצויים בפרטים הנשמרים חסויים".


דורית בייניש (צילום: ענת זכאי)

השופטים פרסמו את החלטתם יום לאחר הדיון בו שמעו את טענות שלושת האבות השכולים, רון קורמן, יוסי מנדלביץ ויוסי צור, וכן את פרקליט אלמגור, עו"ד נפתלי וורצברגר. בפסיקתם אמרו השופטים כי הביאו בחשבון את כל הטענות והשיקולים הכרוכים בהכרעה, ואמרו כי "ללא ספק המהלכים הננקטים לשחרורו של גלעד שליט מעוררים קשיים ודילמות מורכבות. עם זאת, אי אפשר להתעלם מהאופי הקשה והמיוחד של ההליך".

השופטים אף הבהירו כי "אין ולא תהיה צנזורה על התבטאויות של משפחות הנפגעים ושל כל מי שמבקש לפרסם דברים בהתייחס לאסירים שעלולים להיות משוחררים. בנסיבות אלה נראה כי לא יימנע הדיון הציבורי העקרוני, וגם תתאפשר הצגת עמדתם של המתנגדים לעסקה".

בייניש: ההכרעה נתונה בידי הגופים הנבחרים

השופטים הוסיפו כי "משפחות של נפגעי טרור רשאיות לפנות למחלקת החנינות במשרד המשפטים, ובלי קשר לידוע על העסקה תוכלנה לקבל פרטים המזהים את המחבל שהורשע בפיגוע שבו נפגעו יקיריהם. על יסוד הפרטים שבידיהן יכולות המשפחות להעביר את התנגדותן מראש לשחרור".

בסיום הדברים אמרה בייניש, כי "התחזקה בלבנו התחושה הקשה המלווה אותנו בדיונים מסוג זה, אשר כבר נחשפנו להם בעבר. למרבה הכאב והצער, מעמיד מצבה וגורלה של מדינת ישראל את אזרחיה ואת קברניטיה בפני החובה להתמודד עם ההכרעות הקשות והמכאיבות ביותר הנוגעות לחיי אדם, שאלות של פדיון שבויים, אחריות לגורל החיילים הפועלים בשליחות המדינה ולמענה, ומנגד החובה לאבטח את חייהם ושלומם של תושבי המדינה מפני הסיכונים האורבים במציאות חיינו, בכל מקום ובכל עת".

לדבריה, "הכרעות אלה נתונות בידי הגופים הנבחרים של המדינה והאחריות להן היא על כתפי ממשלת ישראל. אין לנו אלא לעשות כל מאמץ כדי להבטיח שההחלטות תתקבלנה בהליכים ראויים, ינתן משקל הולם לכל אחד מהשיקולים הרלוונטיים ותישמרנה הזכויות של הנפגעים והנפגעים הפוטנציאליים להביע עמדותיהם, ככל הניתן, בתנאים של לחימה בטרור ועמידה אל מול ארגוני טרור".

בג"ץ דחה את העתירה לחשוף את פרטי עסקת שליט

בג"ץ דחה את העתירה לחשוף את פרטי עסקת שליט

פרטי העסקה המתגבשת לשחרור גלעד שליט לא יפורסמו – כך קבע היום הרכב שופטי בג"ץ שדן בעתירת ארגון אלמגור והורים שכולים. על פי הכרעת הדין, למרות החשיבות שבדיון ציבורי "אין יכולת להתעלם משיקולים ביטחוניים שעומדים על הפרק". עוד נכתב כי כל הבטחה כעת שהעסקה אכן תתממש

חדשות 2

2009-12-01

עסקת שליט נשארת – לפחות בינתיים – באפילה: בית המשפט העליון דחה היום את עתירת ארגון אלמגור וההורים השכולים של קורבנות הטרור, שביקשו לחשוף את פרטי העסקה לשחרור החייל החטוף גלעד שליט משבי חמאס.

בהחלטה שהתקבלה פה אחד, הסבירו נשיאת בית המשפט העליון דורית בייניש, השופט אליעזר ריבלין והשופטת אילה פרוקצ'ה כי למרות התחושה הקשה הנוגעת לדיונים מסוג זה, על הגופים הנבחרים של המדינה וממשלת ישראל לקבל את ההכרעות הללו.

בפסק הדין ציינו השופטים כי המדינה פרסמה מיוזמתה כי היא הציעה 450 אסירי חמאס כמועמדים לשחרור, ועל אפשרות לשחרור של 530 מחבלים נוספים כמחווה לרשות הפלסטינית, שהקריטריונים לשחרורם טרם נקבעו.

חיים נמצאים על כף המאזניים

עוד נכתב בפסק הדין כי מניעת הפרסומים נעשית בגלל סיבות ביטחוניות, ובשל הרגישות המיוחדת של התנהלות העסקה, בו עומדים חייו של גלעד שליט על כף המאזניים. בנוסף הוסיפו השופטים כי עדיין אין כל הבטחה כי העסקה אכן תצא לפועל והטענה לפיה כולם מכירים את פרטי העסקה חוץ מאזרחי ישראל, כלל אינה נכונה.

למרות ששופטי בית המשפט העליון הכירו בפסק הדין בחשיבותו של הדיון הציבורי בכל הנוגע לדילמות המלוות את עסקת שליט, הם הבהירו כי אין בכוונתם להתערב בשיקול הדעת מטעמי ביטחון מובהקים.

בדיון שנערך אתמול בנושא העתירה, ביקשו נציגי המשפחות השכולות מהשופטים, לאסור על ראש הממשלה בנימין נתניהו לקבל החלטה בנוגע לשחרור האסירים טרם פרסום שמות האסירים שעתידים להשתחרר. בנוסף טענו כי המדינה מפנה להם את הגב.

בייניש הגיבה לכל אותם בקשות והסבירה שמכיוון שבינתיים עדיין אין כל עסקה, אין עדיין מה לפרסם. לדבריה זה לא עניין שנידון בקלות ראש, והרגישות הנוגעת לדבר ברורה לכולם.

בג"ץ: המו"מ על שליט יישאר חסוי משיקולי ביטחון

אביעד גליקמן

בג"ץ: המו"מ על שליט יישאר חסוי משיקולי ביטחון

הרכב בראשות הנשיאה ביניש דחה את עתירת ההורים השכולים, וקבע כי הצנזורה על פרטי עסקת האסירים נובעת משיקולי ביטחון מובהקים. עם זאת, כתבו ש"המהלכים מעוררים קשיים ודילמות מורכבות ומצדיקים דיון ציבורי"

Ynet

2009-12-01

המגעים נשארים באפילה: נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, והשופטים אליעזר ריבלין ואילה פרוקצ'יה, דחו אחר הצהריים (יום ג') את עתירת ארגון אלמגור וקבוצת הורים שכולים, שדרשו מהמדינה להתיר לפרסום את פרטי המשא ומתן על עסקת חילופי האסירים תמורת החייל החטוף גלעד שליט. שופטי בג"ץ קבעו כי אין בידם להתערב בשיקולי הצנזורה הצבאית, וכי הם שוכנעו ששיקולי ביטחון מובהקים עומדים מאחורי איסור הפרסום.

השופטים קבעו בהחלטתם כי "ללא ספק המהלכים הננקטים לשחרורו של שליט מעוררים קשיים ודילמות מורכבות מההיבט האנושי, המוסרי, הביטחוני, המדיני והציבורי, והם מצדיקים דיון ציבורי, ועם זאת, לא ניתן להתעלם מהאופי הקשה והמיוחד של ההליך, שעניינים כה רגישים וקשים טרם הוכרעו בו".

להחלטה קדם דיון רווי רגשות אתמול, שכבר בו רמזה ביניש כי העתירה צפויה להידחות. "נאמר לנו שעדיין אין עסקה. היא מורכבת ולא מוסכמת. יש פערים בין הצדדים וייתכן שלא תהיה עסקה. במצב כזה – אין פרטים לפרסום". היום בפסק הדין נכתב כי במהלך הדיון החסוי התייצב בפני השופטים גורם מוסמך הבקיא במשא ומתן, והם לא חסכו ממנו שאלות הבהרה, במיוחד בסוגיה הנוגעת למניעת פרסומים מהטעם הבטחוני.


העותרים, אתמול בית המשפט העליון (צילום: גיל יוחנן)

השופטים כותבים כי בדיון זה הובהר להם אופיו המיוחד של ההליך, אשר יש בו רגישות מיוחדת נוכח הצורך להשיג את שחרור שליט בלי לסכן את חייו ונוכח המאמץ הנדרש כדי שמחיר העסקה לא יפגע בצורה ממשית ומשמעותית בבטחון המדינה. עוד נכתב בפסק הדין, כי טענת העותרים כי "כל פרטי המשא ומתן ידועים לכל המעורבים, מלבד לאזרחי ישראל" אינה נכונה, וכי יש להביא בחשבון את מעורבותם של גורמים שונים בעלי אינטרסים במהלך.

ההכרעות הקשות על כתפי הממשלה

השופטים אף ציינו כי הובהר להם כי אין ולא תהיה צנזורה על התבטאויות של משפחות הנפגעים ושל כל מי שמבקש לפרסם דברים אשר מתייחסים לאסירים שעשויים להשתחרר: "בנסיבות אלה נראה כי לא ימנע הדיון הציבורי העקרוני וגם תתאפשר הצגת עמדתם של המתנגדים לעסקה".

השופטים הזכירו את 48 השעות שניתנות לפני ביצוע העסקה להגיש הסתייגויות לבג"ץ, וכן את האפשרות שעומדת בפני המשפחות, לפנות למחלקת החנינות במשרד המשפטים ולהעביר את התנגדותן מראש לשחרור שמות אסירים מסוימים.

בפסק הדין נקבע לבסוף כי "למרבה הכאב והצער, מעמיד מצבה וגורלה של מדינת ישראל את אזרחיה ואת קברניטיה בפני החובה להתמודד עם ההכרעות הקשות והמכאיבות ביותר הנוגעות לחיי אדם… הכרעות אלה הינן על כתפי ממשלת ישראל ואין לנו אלא לעשות כל מאמץ כדי להבטיח שההחלטות תתקבלנה בהליכים ראויים ותשמרנה הזכויות של הנפגעים".

כזכור, בתשובת המדינה לעתירה נחשפו פרטים על העיסקה – פרטים שהיו אסורים לפרסום בידי הצנזורה. "במסגרת סיכום עם חמאס, שיאפשר את החזרת החייל גלעד שליט ארצה, נשיב, כי מדובר באפשרות עקרונית לשחרור כ-450 אסירים ששמותיהם מועברים על-ידי חמאס, ואשר אפשרות שחרורם נבחנת באופן פרטני בהתאם לשיקולים שונים ועל-בסיס רציונל ביטחוני-ערכי", מסרה הפרקליטות.