"מצפים ליישום מסקנות וינוגרד"

אפרת פורשר

"מצפים ליישום מסקנות וינוגרד"

בג"ץ דן בעתירות נגד מינוי רמטכ"ל חדש. בייניש: מניחים כי הממשלה תיקח בחשבון ממצאים נגד אשכנזי. שופטי בג"ץ דנים גם בעתירת ח"כ גלאון לפתוח דיוני וינוגרד לציבור הרחב.

NRG

2007-01-28

"אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שאם ועדת וינוגרד תקבע ממצאים נגד המועמד הנוכחי, הממשלה תביא את זה בחשבון" – כך אמרה היום נשיאת בית המשפט העליון, דורית בייניש, במהלך דיון שהתקיים בבג"ץ הבוקר בעתירות של התנועה לאיכות השלטון וארגון נפגעי הטרור, אלמגו"ר, נגד החלטת ראש הממשלה ושר הביטחון להביא לאישור הממשלה את מינויו של גבי אשכנזי לתפקיד הרמטכ"ל. פסק הדין בעתירות צפוי להינתן עד מחר. בנוסף דן היום בג"ץ בעתירתה של ח"כ זהבה גלאון לפתוח את דיוני ועדת וינוגרד לציבור.

השופטת בייניש התייחסה גם לתשובת המדינה שהוגשה ביום שישי האחרון, לפיה המצב הנוכחי מחייב מינוי מיידי של רמטכ"ל חדש. "הממשלה יכולה היתה להחליט שמצב הביטחון מצריך רמטכ"ל לאלתר. האחריות על הביטחון הוא עליה והיא לא רוצה להמתין", היא אמרה.

ישראל קלאוזנר שאיבד את בנו, אוהד, במהלך הקרב בבינת-ג'בל, הצטרף לעתירה של ארגון אלמגו"ר והגיע לדיון בבג"ץ. "גבי אשכנזי היה סגן הרמטכ"ל וכיהן כאלוף פיקוד צפון בזמן החטיפה הקודמת של שלושת החיילים", ציין קלאוזנר. "אמנם ועדת החקירה ניקתה אותו לחלוטין, אולם נשאלת השאלה האם הופקו הלקחים".

קלאוזנר הדגיש כי הוא לא מבין את החיפזון למנות רמטכ"ל חדש, כ'מחטף'. "שימתינו למסקנות הביניים של ועדת וינוגרד. ההורים צריכים להיות בטוחים שהם שולחים את ילדיהם לצבא תחת פיקודו של רמטכ"ל שאין לו חלק בכישלון המלחמה", הוא אמר.

"אולמרט ופרץ מצפצפים על ההורים השכולים"

לדבריו, יכול להיות שאשכנזי הוא האיש הטוב לתפקיד, אבל ראש הממשלה ושר הביטחון לא ראויים למנות רמטכ"ל חדש. "לאורך כל הדרך הם מצפצפים על כולם ועל ההורים השכולים", אמר.

עם תום הדיונים בעתירות נגד מינוי הרמטכ"ל, החל בג"ץ לדון גם בעתירתה של ח"כ זהבה גלאון (מרצ), הדורשת לפתוח לציבור את דיוני ועדת וינוגרד ולחשוף את הפרוטוקולים. לפני כשבוע וחצי הוציא בג"ץ צו על תנאי בו הורה לפרקליטות לנמק מדוע לא מאפשרים את פומביות הדיון בחלקים שאינם חסויים. הצו הו א בעקבות טענת הפרקליטות על כך שפתיחת הדיונים לציבור עלולה לפגוע בביטחון המדינה.

בדיון הבוקר מתחה השופטת איילה פרוקצ'יה ביקורת על הפרקליטות, ואמרה כי "הכלל הוא פומביות הדיון והחריג הוא חיסיון, זאת הנורמה הראויה". פסק הדין בעתירתה של ח"כ גלאון צפוי להינתן בהקדם.

"המדינה מנסה להלך אימים על בית המשפט, שפתיחת הדיונים תהווה פגיעה בביטחון המדינה", אמרה גלאון. "לא ייתכן שיהיה פער כזה גדול בין הרטוריקה של זכות הציבור לדעת לבין הפרקטיקה שבה יש איפול מלא על כל הדיונים. כולי תקווה שאי הנוחות שגילה בג"ץ באשר לפומביות הדיון תיקבע את הנורמה".

"אלמגור": נעתור לבג"ץ נגד מינוי רמטכ"ל בטרם מסקנות וינוגרד

אבירם זינו

"אלמגור": נעתור לבג"ץ נגד מינוי רמטכ"ל בטרם מסקנות וינוגרד

Ynet

2007-01-19

ארגון נפגעי הטרור "אלמגור" הודיע כי בכוונתו לעתור לבג"ץ, בדרישה שיורה לא למנות רמטכ"ל חדש עד לפרסום מסקנות הביניים של ועדת וינוגרד.

כוונת הארגון לעתור לבג"ץ באה בעקבות הודעתו של היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, אתמול לפיה בסמכותם של ראש הממשלה אהוד אולמרט, ושר הביטחון עמיר פרץ, למנות את הרמטכ"ל ה-19 של ישראל.

"למנות רמטכ"ל שיחזיר האמון הציבורי"

מיה בנגל

מאיר סוויסה; אורי יבלונקה

"למנות רמטכ"ל שיחזיר האמון הציבורי"

רה"מ נועד אמש עם ראשי ממשלה ושרי ביטחון לשעבר, בניסיון להכריע בדבר הרמטכ"ל הבא. הורים ששכלו את בניהם בלבנון ביקשו מהמועמדים לתפקיד: "אל תתמנו על-ידי אולמרט ופרץ"

NRG

2007-01-18

סבב ההתייעצויות הנרחב שקיים אמש ראש הממשלה, אהוד אולמרט, בנוגע לבחירת הרמטכ"ל הבא, נחתם בפגישות עם השר בנימין בן-אליעזר ועם ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק. לבן-אליעזר, היה חשוב לציין בפני ראש הממשלה כי המצב הביטחוני מחייב מינויו של רמטכ"ל שיוכל להחזיר את אמון הציבור, אך הרגיע כי המתמודדים הקיימים עונים על ההגדרה.

במהלך הפגישה עם אולמרט אמר בן-אליעזר כי יש למנות רמטכ"ל לאלתר, וכי המצב הביטחוני והאיומים העתידיים על ישראל מחייבים מינוי של רמטכ"ל שיוכל להחזיר לצה"ל את כושר ההתרעה. עוד ציין השר כי "ההתמודדות לתפקיד היא בין אנשים מצוינים וטובים". לפניו דן אולמרט גם עם שר התחבורה והרמטכ"ל לשעבר, שאול מופז.

בינתיים, החליטו הורים שכולים שאיבדו את בניהם במלחמת לבנון השנייה, להביע את דעתם בנוגע למינוי ולהפנות בקשה נוקבת אל המועמדים לתפקיד. "אל תסכימו להתמנות על-ידי אנשים שאינם מתאימים לקבל החלטה זו", קראו ההורים בהתייחסם לראש הממשלה ולשר הביטחון.

במכתב מרגש שהפנו אל שלושת המועמדים לתפקיד הרמטכ"ל הבא, האלוף במיל' גבי אשכנזי,
האלוף בני גנץ והאלוף משה קפלינסקי, סיפרו ההורים השכולים על הימים הקשים שעוברים עליהם, ועל התחושה כי "הערכים עליהם חונכו הבנים נרמסים ברגל גסה".

"אהוד אולמרט ועמיר פרץ – זוג מנהיגים שהפכו את חיינו וחיי האומה כולה לטרגדיה מתמשכת, מסרבים בעזות מצח ובחוסר חמלה משווע לפטור אותנו מנוכחותם, והרי סבלנו די", פירטו ההורים ששכלו את בניהם בלבנון במכתב ששיגרו היום. "דווקא כעת הם מתיימרים למנות את הרמטכ"ל הבא, אותו רמטכ"ל שהם יודעים שיכול להעיד נגדם באותה ועדת החקירה".

"פרץ לא יעכב את ההחלטה"

עוד כתבו ההורים: "ראש הממשלה ושר הביטחון נכשלו כבר פעם אחת יותר מדי, אתה ראוי להתמנות על-ידי אנשים הראויים לכך. בין אם יתמנה כעת מ"מ זמני לרמטכ"ל, בין אם תבחר אותם ועדת מומחים, ובין אם לכל הפחות נמתין עד שיתבררו תוצאות הביניים של ועדת החקירה בעוד כמה ימים – אנו מבקשים ממך לגלות את הרגישות לקריאה העולה מתוך העם בישראל ולא להסכים להתמנות על-ידי אנשים שאינם מתאימים, בלשון המעטה, לקבל החלטה מסוג זה".

את דבריהם חתמו בבקשה אל מי שעתיד להיקרא לדגל: "אנא, היה נקודת האור בחושך הזה – אל תסכים לכך".

מוקדם יותר אתמול ציין גורם בטחוני כי אין בכוונתו של שר הביטחון, עמיר פרץ, לעכב את ההחלטה בדבר בחירת הרמטכ"ל הבא של מדינת ישראל. לדברי הגורם, פרץ יודיע בתוך ימים ספורים מי מבין המועמדים יזכה להמלצתו, ויעביר ההמלצה לאישור ממשלת ישראל.

בנוגע למינוי מחליפו של חלוץ, נמסר אתמול כי היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, אינו סבור שיש מניעה לכך שראש הממשלה ושר הביטחון יהיו מעורבים במינוי הרמטכ"ל החדש. את התשובה מסר עוזרו של מזוז, בתגובה לפנייתו של ארגון נפגעי הטרור, אלמגו"ר, בדרישה להורות לשניים שלא להתחיל בהליכי מינוי עד לפרסום המלצות ועדת וינוגרד. במכתב מודגש כי הרמטכ"ל מתמנה על ידי הממשלה כולה ומינויו אף כפוף לאישור הוועדה המייעצת לעניין מינויים בכירים, בראשות שופט בית המשפט העליון יעקב טירקל.

יום של התייעצויות

אתמול התקיים רצף התייעצויות על זהות הרמטכ"ל הבא. בשעות הצהריים נפגש ראש הממשלה עם יו"ר האופוזיציה וראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו. מוקדם יותר בבוקר נפגש אולמרט עם המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס, ואילו שר הביטחון פרץ, נפגש הבוקר עם הרמטכ"ל לשעבר דן שומרון. הרמטכ"ל לשעבר התבקש להמליץ לפרץ על מועמד להחליף את חלוץ.

כבר שלשום פתח אולמרט את סבב ההתייעצויות בפגישה שערך עם הרמטכ"ל הפורש, רב-אלוף דן חלוץ. ביום ראשון ייפגש ראש הממשלה עם ראשי המטה הכללי לשעבר – משה (בוגי) יעלון, דן שומרון ואמנון ליפקין-שחק. ביום שני הוא יפגוש את שרת החוץ ציפי לבני ואת יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, צחי הנגבי.

"פרץ לא ימרח זמן וימנה רמטכ"ל תוך ימים"

אמיר בוחבוט

בהכנת הידיעה השתתפה: אפרת פורשר

"פרץ לא ימרח זמן וימנה רמטכ"ל תוך ימים"

גורם בכיר עדכן כי שר הביטחון לא יעכב את ההחלטה. במקביל אומר היועמ"ש כי אין מניעה שאולמרט ופרץ יכריעו לגבי המינוי. חלוץ התקבל באהדה בטקס שהתקיים לזכר חללי הצוללת דקר

NRG

2007-01-18

קרובים להכרעה? גורם בטחוני ציין היום כי אין בכוונתו של שר הביטחון, עמיר פרץ, לעכב את ההחלטה בדבר בחירת הרמטכ"ל הבא של מדינת ישראל. לדברי הגורם, פרץ יודיע בתוך ימים ספורים מי מבין המועמדים יזכה להמלצתו, ויעביר ההמלצה לאישור ממשלת ישראל. הרמטכ"ל המתפטר, רא"ל דן חלוץ, השתתף היום בטקס אזכרה לחללי הצוללת אח"י דקר בהר-הרצל שבירושלים, והוקף בגל של אהדה כאשר הורים רבים, ביניהם אמהות שכולות, ניגשו אליו ואמרו: "תהיה חזק, אנחנו אוהבים אותך. 40 שנה תרמת למדינת ישראל וזה די והותר".

בנוגע למינוי מחליפו של חלוץ, נמסר היום כי היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, אינו סבור שיש מניעה לכך שראש הממשלה ושר הביטחון יהיו מעורבים במינוי הרמטכ"ל החדש. את התשובה מסר עוזרו של מזוז, בתגובה לפנייתו של ארגון נפגעי הטרור, אלמגו"ר, סדרישה להורות לשניים שלא להתחיל בהליכי מינוי עד לפרסום המלצות ועדת וינוגרד. במכתב מודגש כי הרמטכ"ל מתמנה על ידי הממשלה כולה ומינויו אף כפוף לאישור הוועדה המייעצת לעניין מינויים בכירים, בראשות שופט בית המשפט העליון יעקב טירקל.

היום הגיעו חלוץ ופרץ לטקס לזכרם של חללי הצוללת אח"י דקר. הרמטכ"ל, שמטבע הדברים זכה למרבית תשומת הלב, התייחס בנאומו ל-69 החללים. "סיפורה של אח"י דקר לא נגמר במצולות הים. סיפורם של 69 מטובי בנינו מתחיל כשהם נולדים כבנים, כאחים, כחברים שבחרו לשרת בצה"ל, בים, בשקט ובעוז. סיפוריהם ממשיכים עד מנוחתם האחרונה, הם נשארו צעירים ויפים בזיכרון שלנו ואם הם היו נשארים בחיים לבטח היו מתקדמים בסולם הדרגות, היו הופכים להורים ולסבים. עבורנו הם דוגמה למוכנות, להתמסרות לעשייה למען המדינה".

הרמטכ"ל התייחס בנאומו גם לשלושת החיילים החטופים. "נעשה הכל כדי להשיבם במהרה הביתה", הוא התחייב. חלוץ אף הבטיח למשפחות השכולות כי "זכרם של הבנים שהקריבו את חייהם בים לא ימחק".

"ב-2007 נתאמן יותר"

פרץ נשא גם הוא דברים, והתייחס לתחקיר היסודי וארוך שבוצע בצה"ל. "אתגרים רבים עוד לפנינו, ואנו חייבים להכין את מערכת הביטחון לכל תרחיש בכל זירה", הדגיש פרץ. "בשנת 2007 חיילי צה"ל יתאמנו יותר, ונקבע מדדי כשירות ללוחמים. עד בוא השלום, עלינו להיות ערוכים יותר לכל מלחמה, באוויר בים וביבשה".

בתום הטקס ניגשו אל הרמטכ"ל עשרות אזרחים, ביניהם אימהות שכולות שביקשו לחזק את ידיו של הרמטכ"ל. "אנחנו מאחלות לך הצלחה בכל אשר תלך", אמרו. "תדע לך שהציבור אוהב אותך למרות כל הביקורת".

הרמטכ"ל התעכב דקות ארוכות במקום, לאחר שהורים רבים ביקשו להצטלם איתו. את גל האהדה קטעו המאבטחים שביקשו מהרמטכ"ל לסיים, כיוון שהיה עליו לחזור לקריה שבתל-אביב.

הדיונים בעיצומם

בינתיים, נמשכות ההתייעצויות על זהות הרמטכ"ל הבא של מדינת ישראל. בשעות הצהריים נפגש ראש הממשלה, אהוד אולמרט, עם יו"ר האופוזיציה וראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו. מוקדם יותר הבוקר נפגש אולמרט עם המשנה לראש הממשלה, שמעון פרס. מאוחר יותר הוא ייפגש עם ראשי ממשלות ושרי ביטחון לשעבר נוספים. ואילו שר הביטחון פרץ, נפגש הבוקר עם הרמטכ"ל לשעבר דן שומרון.

כבר אתמול פתח אולמרט את סבב ההתייעצויות בפגישה שערך עם הרמטכ"ל הפורש, רב-אלוף דן חלוץ. היום ב-14:00 הוא נפגש עם יו"ר האופוזיציה, בנימין נתניהו, ב-19:00 בערב ישוחח ראש הממשלה עם השר שאול מופז, ואחריו ייפגש עם שר הביטחון לשעבר בנימין בן-אליעזר. ב-20:30 ייפגש אולמרט עם ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק.

ביום ראשון ייפגש ראש הממשלה עם ראשי המטה הכללי לשעבר – משה (בוגי) יעלון, דן שומרון ואמנון ליפקין-שחק. ביום שני הוא יפגוש את שרת החוץ ציפי לבני ואת יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, צחי הנגבי. שר הביטחון פרץ נפגש הבוקר עם הרמטכ"ל לשעבר, דן שומרון. הרמטכ"ל לשעבר התבקש להמליץ לפרץ על מועמד להחליף את חלוץ.

ארגון נפגעי הטרור: מי שקשר את ידי הרמטכ"ל – אחראי לכשלון

ארגון נפגעי הטרור: מי שקשר את ידי הרמטכ"ל – אחראי לכשלון

Ynet

2007-01-17

בארגון נפגעי הטרור, אלמגור, הגיבו על התפטרותו של הרמטכ"ל, רב אלוף דן חלוץ, ואמרו כי "האחריות לכישלון צריכה להתחלק בין הדרג הצבאי והדרג המדיני, אחרי שהדרג המדיני מנע ומונע גם כיום פעילות התקפית נגד הטרור".

לדבריהם, "מי שקשר את ידי הרמטכ"ל ואלופי הפקודים במלחמה בטרור לא יכול לשמש הלאה בתפקידו ולרחוץ ידיו בנקיים-כמי שלא שייך לכישלון הנורא".

'אלמגור' הגיש תלונה נגד ח"כ טיבי

רותי אברהם

'אלמגור' הגיש תלונה נגד ח"כ טיבי

ארגון אלמגור הגיש תלונה ליועץ המשפטי מזוז נגד ח"כ אחמד טיבי, ודרישה לפתוח נגדו בחקירה פלילית בגין דבריו אתמול ברמאללה.

ערוץ 7

2007-01-12

ארגון אלמגור הגיש תלונה ליועץ המשפטי מזוז נגד ח"כ אחמד טיבי, ודרישה לפתוח נגדו בחקירה פלילית. לטענה הארגון הופעתו של טיבי אמש בכנס של ארגון טרור שנערך ברמאללה, ונאומו במקום, עולים כדי חשד לעבירה על הפקודה למניעת טרור.

"כניסתו של ח"כ הישראלי לרמאללה-שטח סגור לאזרחי ישראל, השתתפותו בכינוס פומבי של ארגון טרור- תוך קריאה למאבק מזויין ואלימות שתפגע באזרחי ישראל, הפגיעה בריבונות המדינה ובירושלים, כל אלה שורה של עברות פליליות. שחומרתן עולה משנעשו בפומבי", נכתב בתלונה.

מנכ"ל הארגון מאיר אינדור כותב עוד למזוז כי "בצד זכויות המוקנות לח"כ טיבי כחבר כנסת יש לו גם חובות יתר של משרת ציבור, כפי שהדבר מצא את ביטויו בשורה של פסיקות של בתי משפט כנגד אנשי ציבור. מעצם התהודה של דבריהם, מהיותם דוגמא וסמל לאחרים ומהיותם מתפרנסים מקופת הציבור בישראל.

משום כך אנו מצפים ממך שהפעם הזו לא תמתח יותר את שמיכת הטלאים של 'חפש דיבור' שנקרעת תכופות במעשים ואמירות נוראות של אחמד טיבי – תוך ניצול מערכת הדמוקרטית של ישראל ב 'מבחני קצה', על מנת לפגוע באותה דמוקרטיה ממנה הוא נהנה".

לטענת אינדור בנאומו אמר טיבי בין היתר כי "הישראלים רצחו את אימאן חיג'ו בת החודשיים, חיסלו שנים לאחר מכן את אימאן אל-המס בת ה-13. אמרנו להם שהיא תלמידה, אמרו מחבלת. הם רוצים לחסל את הילדים הפלסטינים, את הנשים ואת הזקנים, בדרך לחסל את רעיון החירות והעצמאות של הפלסטינים. אנו אומרים לישראלים – הילדים האלה רק רוצים לשוב מבית הספר לבתיהם".

עוד טוען אינדור כי טיבי הדגיש בנאומו את ערפאת ואת אבו מאזן כממשיך דרכו, והוסיף כי חלק מהמולדת הפלסטינית 'שוחרר', ו"החלק האחר ממשיך להיות כבוש והדרך עדיין ארוכה לשחרור. לכן על המאבק להימשך".

הוא קרא לפלסטינים להפסיק את המלחמות הפנימיות ביניהם. "אני קורא לארגונים הפלסטינים להפסיק את הרג האח על ידי אחיו, להפסיק את החטיפות ולהפסיק את הלוחמה הפנימית. אני קורא לפתח ולחמאס – התאחדו, התאחדו, התאחדו. האחדות הלאומית היא הערבות למאבק בכיבוש והיא הדרך שבה תחסמו את מזימות הכיבוש. זכרו, המולדת עוד לא שוחררה".

את נאומו סיים טיבי בפניה למחבלים הכלואים "ההנהגה הפלסטינית מציבה את עניינכם בעדיפות העליונה. כל שעה ושעה אבו מאזן מתעסק בעניינכם ומבקש מאיתנו להעלות את עניינכם. אני שביקרתי אתמול את האח המנהיג מרואן ברגותי והעברתי לו את ברכתו של אבו מאזן, מבטיח להם שתצאו לחופשי והשחר יעלה, השחר יעלה. העם הזה חייב לנצח, העם הזה חייב לנצח".

האם נכון להטיל עונש מוות על מחבלים?

הרב דב ליאור; הרב ד"ר חיים שיין; פרופסור ידידיה שטרן; יורם שפטל; מאיר אינדור

שאלת השבוע

האם נכון להטיל עונש מוות על מחבלים?

בשבע

גיליון 224

2007-01-04

להטיל מרות ואימה על הרוצחים / הרב דב ליאור, יו"ר ועד רבני יש"ע

לפי הוראת תורתנו, בית דין שדן דיני נפשות זקוק לעדים ולסנהדרין שידונו בנושא. אולם מצד הנהגת המלכות – או בדורנו שאין לנו מלכות – עוברות סמכויות המלך לעם. כך כותב הרב קוק במשפט כהן בתשובה קמ"ג.

אם העם בחר ממשלה, יש לממשלה הסמכות אפילו לדין דיני נפשות לפי חוקי המדינה, כפי שכותב הרמב"ם בהלכות רוצח ושמירת הנפש פרק ד הלכה ב: "וכל אלו הרצחנים וכיוצא בהם… אם רצה מלך ישראל להורגם בדין המלכות ותקנת העולם – הרשות בידו".

לממשלת ישראל יש עניין להטיל מרות ואימה על רוצחים שפלים כדי להרתיע אחרים מלבצע זממם. לכן יש מקום להטיל עונש מוות על רוצחי המונים ובכך להגן על חפים מפשע ועל אנשים תמימים. מדינת ישראל צריכה להשכיל ולהבין כי אנו מוקפים אויבים מבחוץ, וכי כל יחס של סלחנות מצדנו למעשי הזוועה שלהם אינו מתפרש שאנחנו ג'נטלמנים אלא הוא מתפרש כחולשה. חולשה זו אינה תורמת לביטחון המדינה. הרמב"ם כותב באגרת תימן כי "כל זמן שאנו רודפים שלומם הם ישיבו בחירום ובמלחמה".

כלומר הנטייה להומאניות מצד ישראל רק מגביר את הפגיעה בעם ישראל. הסלחנות שבה נקטנו במשך שנים ארוכות הייתה בעוכרינו, והגיע הזמן לשנות את המדיניות ולנקוט באמצעים קשים. על כן ברור שיש עניין שממשלת ישראל תחוקק חוק שיקבע עונש מוות על רוצחים המוניים, ובכך נצליח להרתיע עושי עוולה שכאלה לטובת כלל הציבור.

חלק מחובת תיקון העולם / הרב ד"ר חיים שיין, מרצה לפילוסופיה של המשפט, מכללת שערי משפט

התשובה היא: כן. סוגיית הטלת עונש מוות נתונה בוויכוח מוסרי, משפטי וחברתי. רוב מדינות אירופה ביטלו את עונש המוות, ואילו במדינות לא מעטות בארצות הברית הוא עדיין מופעל נגד עבריינים שעברו עבירות חמורות.

בסוגיות ערכיות במדינת ישראל מן הראוי שנפנה למורשתנו ההלכתית. על פי ההלכה קדושת החיים היא ערך עליון. מתוך החשיבות המיוחדת בהלכה לחיי אדם, רק לעתים נדירות, אם בכלל הוצא לפועל עונש מוות. גדולי ישראל, רבי עקיבא ורבי טרפון, הצהירו: "אילו היינו בסנהדרין לא היה נהרג אדם מעולם". עם זאת ברור לכול כי ההימנעות הכוללנית בהטלת עונשי מוות, יש בה כדי להרבות שופכי דמים.

על אף הריסון בהטלת עונש מוות, הרי שעל עברות חמורות במיוחד הוטל עונש מוות. עברות חמורות במיוחד הן עבירות המסכנות את שלום הציבור ופוגעות בשלום העולמי. כשההפקרות משתלטת על ההוויה החברתית וקיימת זילות של חיי אדם – מוטלת על בית הדין החובה לפעול לתיקון העולם ולבער את הרוע. אין דבר שעליו הקפידה התורה כשפיכות דמים, ושפיכות דמם של רבים על אחת כמה וכמה. אשר על כן רוצחי רבים אין דינם אלא מוות. על אייכמן, סדאם חוסיין וצוררים שכמותם – שחלק מהם יושב בבתי הכלא שלנו וזוכה לביקורים של אנשי ציבור – אומר התלמוד: "גדולה נקמה שניתנה בין שתי אותיות שנאמר: 'אל נקמות ה'". ורש"י על אתר מוסיף: "במקום שצריכה נקמה דבר גדול הוא". משורר תהלים אומר: "בת בבל השדודה אשרי שישלם לך את גמולך שגמלת לנו. אשרי שיאחז ונפץ עלליך אל הסלע". ולהווי ידוע הוא כי מי שמרחם על האכזרים, סופו להתאכזר על רחמנים.

בארה"ב צריכים ללמוד מההלכה היהודית / פרופ' ידידיה שטרן משפטן, אוניברסיטת בר-אילן

הוצאתו להורג של סדאם לוותה במחיאות כפיים מארצות הברית ועד לאיראן. גם בישראל עלה חיוך של שמחה על פני רבים כי הנה לנו סוף מתאים לאדם רע. אולם מה שמתאים לטקסס ולטהראן – כמו לסעודיה, סין ועוד מדינות מתוקנות – האם מתאים גם לנו? דומני שערכיה של מדינה יהודית, ואפילו ערכיה של מדינה דמוקרטית, מכוונים אותנו לתשובה שלילית. אין להוציא להורג איש. לא את קוזו אוקמוטו רוצח ההמונים, לא את יגאל עמיר רוצח הממלכתיות וגם לא את האנס הבכיר בני סלע.

בקום המדינה התרחשו כמה משפטי שדה, שבחלקם התגלו כִשגוּיים. האדם האחרון שהוצא להורג על ידי בית משפט מקומי הוא הצורר אייכמן. מאז ועד היום התאפקנו, וזאת על אף המצב הבטחוני, הדם הרותח ויצר הנקמה, ועל כך צריכה להיות גאוותנו. יש כאן נקודה יהודית שורשית שמתנגדת להוצאתו להורג של כל נאשם באשר הוא.

המשנה החותמת את דיני הנפשות קובעת: "סנהדרין הורגת אחד בשבוע ונקראת חובלנית; ר' אלעזר בן עזריה אומר: אחד לשבעים שנה. ר' טרפון ורבי עקיבא אומרים: אילו היינו בסנהדרין לא נהרג בה אדם מעולם. רבן שמעון בן גמליאל אומר: אף הן מרבין שופכי דמים בישראל". כלומר אף על פי שקיימות עשרים ושמונה עבירות שדינן מוות, ההוצאה להורג על ידי בית דין איננה ראויה, כעניין שבעקרון. רבים הצביעו על הקושי שביישום דיני ההמתה במשפט העברי: אין חובה להעיד לחובת הנאשם; חקירת העדים בודקת "עוקצי תאנים" כדי להפריך העדות; ראיות נסיבתיות והפללה עצמית אינן קבילות; יש להתרות בנאשם לפני מעשה העברה על ידי עדים. כלומר אין ממיתים גם את מי שברור שהוא אחראי לעברה שעליה הוא נשפט. המסורת ההלכתית מחזיקה בעמדה הומניסטית מאין כמותה, ובתי המשפט הליבראלים בארצות הברית מוזמנים ללמוד ממנה. זהו מסר דתי עמוק וגם לגבי סדאם נאמר: "חביב אדם שנברא בצלם, חיבה יתירה נודעת לו שנברא בצלם, שנאמר: כי בצלם אלוקים עשה את האדם".

רוצחי המונים ראויים לעונש מוות / עו"ד יורם שפטל

עקרונית אני נגד עונש מוות. בבסיסו עונש מוות הוא מעשה ברברי בדיוק כמו לקטוע יד לגנב, ולכן אין לו מקום בעולם המודרני. יחד עם זאת, כמו שכל כלל אינו מוחלט וכמו שלכל כלל ישנם יוצאים מן הכלל – כך גם בעניין זה.

החוק הישראלי עושה את השקלול המתאים בין העיקרון הנכון שעונש מוות הוא ברברי ולכן אינו חל במקרים של עבירה פלילית 'רגילה' או אפילו רצח 'רגיל', לבין "החוק לעשיית דין בנאצים ובעוזריהם". חוק זה קובע עונש מוות על עבירות של פשע בהשמדת עם כמו העם היהודי, ועל כן כל מי שנטל חלק פעיל בהרג המוני של יהודים במטרה להשמיד את העם היהודי – חוקית ראוי לעונש מוות.

בישראל יש עוד חוק היוצא מן הכלל: חוק הקובע עונש מוות גם במקרי בגידה במדינה – כמו שראוי לחול על אנשי כנופיית ז'נבה הפועלים להוציא מריבונותה של מדינת ישראל את קודש הקודשים של מדינת ישראל, קרי: ירושלים, העיר העתיקה והר הבית.
סדאם חוסיין בהחלט נכנס לקטגוריית היוצאים מן הכלל. כדי לשמור על 24 שנות שלטונו, גרם סדאם למותם של מאות אלפי עיראקים, וזה בלבד מצדיק לראות אותו כחריג לכלל. כמו כן סדאם גם גרם לפשעי מלחמה – פלישתו לאיראן ולכווית. המלחמה באיראן הביאה למותם של מיליון קרבנות, מהם כחצי עיראקים.

החוק הגוזר עונש מוות על בגידה במדינה או על הנאצים ועוזריהם דומה לחוק שצריך להיחקק בישראל בנושא רוצחי המונים.

עשיית צדק מוסרי עם הנרצחים / מאיר אינדור מנכ"ל 'אלמגור'- ארגון נפגעי הטרור

עונש מוות מקובל גם בחלק ממדינות ארצות הברית הנאורה על מקרים פליליים, קל וחומר, אצלנו, כשהזירה היא זירת הטרור אנחנו צריכים להפעיל את עונש המוות.

בריטניה הנאורה דיכאה את המרד הערבי בשנות השלושים במאבק חריף ששולבו בו גם הוצאות להורג.

האפקטיביות של הענישה הזו היא ברורה מהטעמים הבאים:

  1. אותו מחבל שמוצא להורג לא יוכל יותר לפעול מתוככי הקבר שלו כפי שקורה היום, שמחבלים מפעילים אחרים מתוך כותלי הכלא או לאחר יציאתם. בכל קרב משתדלים לפגוע כמה שיותר באלה העומדים מולך במערכה כדי לצמצם את מספר הלוחמים, למרות שהקרב מול הטרור הוא לאורך זמן עונש מוות הוא חלק בלתי נפרד מהקרב. מחבל מת הוא מחבל לא פעיל!
  2. ימנע לחצים לשחרורם, כל הלחץ על ישראל יהיה קצר עד יום ההוצאה להורג. כיום ישיבתו של ברגותי מביאה ללחצים מדיניים בלתי פוסקים לשחרורו ומרגע כניסתו לכלא סופרים את הימים לשחרורו, ישיבתו בכלא מביאה לחטיפות על מנת להשיג קלפי מיקוח שיביא לשחרורו. עונש מוות יפסיק את הפארסה הזאת.
  3. העונש יהווה הרתעה למחבלים, החברה הערבית מתרגמת ענישה יותר קלה ממוות כסימני רכרוכיות, לא לחינם כשהוציאו להורג את סדאם חוסיין להורג דאגו לצלמו תמונות משפילות, זו השפה שהם מבינים.
  4. העונש יהווה מענה של צדק, הוא הרג, אז מוציאים אותו להורג. לא לחינם תורתנו שהיא מוסרית טבעה עונש מוות, קל וחומר כשאנו במצב של מלחמה עם האויב והוא משתמש בכל ההתייפייפות "המוסרית שלנו" על מנת להמשיך בטרור. מי שטוען שהם לא מפחדים ממוות, עובדה שהם מתאבדים, טועה ומטעה., עובדה שמעגל המתאבדים לא חופף את מספר הערבים באוכלוסייה. רוב פעילי הטרור מכינים את הפיגועים כך שיוכלו להימלט ולהישאר בחיים וכאשר הם נתפסים הם עושים את כל המאמצים כדי לקצר את זמן שהותם בכלא. עד כדי כך חשוב להם להמשיך בפעילות הטרור.
  5. עבור המשפחות השכולות, החברה הישראלית והחזרת מאזן הצדק, לא תיתכן מציאות שבה אדם חף מפשע נרצח והרוצח מסתובב חופשי וחי, זהו מאזן לא נורמלי, ולכן תמיד רואים משפחות בבתי משפט שצועקות לצדק, משפחות אלה רוצות לראות את מי שפגע ביקיריהם בא על העונש הראוי לו, עד שהצדק לא נעשה אין מנוח למשפחת הנפגע, דרישה זו היא דרישה אנושית וצודקת.

.
לסיכום: תמיד אומרים אל תהיה צודק, תהיה חכם. במקרה זה, שמושא הדיון הוא מחבלים, עונש מוות הוא גם צודק וגם חכם, הוא גם יעיל יותר מעשית לצבא ולביטחון ועם זאת הדבר יביא לעשיית צדק מוסרי עם הנרצחים, הנפגעים ובני משפחותיהם.

מבליטים רק את תומכי 'עיסקת המחבלים'

מבליטים רק את תומכי 'עיסקת המחבלים'

ד"ר אריה בכרך, מארגון נפגעי הטרור אלמגור מאשים את התקשורת בסיקור חד צדדי בסוגיית עיסקת שחרור מחבלים.

ערוץ 7

2007-01-03

מתנהל מסע תקשורתי נמרץ בעד עיסקה לשחרור מחבלים תמורת החייל החטוף גלעד שליט, תוך נסיון להעלים את דעתם של אלו המתנגדים כמו נפגעי הטרור. כך אומר חבר בארגון נפגעי הטרור אלמגור, ד"ר אריה בכרך.

בראיון לערוץ 7 אומר בכרך כי התקשורת ובעיקר העיתונאים, שהשקפת עולמם היא שמאל קיצוני, נותנים במה בלתי מוגבלת לתומכי העיסקה. זאת למרות שאין המדובר בעצם בעיסקה לשחרור החייל אלא כדי לפתוח אופק מדיני וליצור מהפך בכל התפיסה באזור. מדובר בדברים מפורשים שאמר שר הפנים רוני בר און והובאו בערוץ 7. בכרך אומר כי ערוץ 2 פנו אליהם והועבר אליהם המידע שמבוסס על שיחה ישירה בין בכרך לשר הפנים אך ערוץ 2 'החליטו לא לפרסם'. הוא מוסיף כי גם מערוץ 10 התקשרו אך "כששמעו מה אנחנו חושבים על שחרור מחבלים ובאיזה עוצמה רגשית והגיונית, אותה אישר גם בר און, נעלמו כולם".

כל העיתונאים גולשים באתר ערוץ 7 , אומר בכרך, אך הרושם הוא כי יש מגמה בתקשורת הכללית שלא להביא את הדברים המתפרסמים לידי ביטוי. בכרך מציין כדוגמא את הסיקור של ערוץ 2 להפגנה ליד בית ראש הממשלה בסוגיית שחרור מחבלים. ערוץ 2 הראה רק את המפגינים בעד השחרור בכל מחיר, ולא הוזכרה כלל הפגנה ליד של המתנגדים "אפילו את השלטים שלנו לא הראו" אומר בכרך.

מדובר במגמה של התקשורת להשפיע על הפוליטיקאים על ידי הבלטת צד אחד ויצירה הרושם כאילו "כל העם תומך בכל מחיר בשחרור מחבלים", מוסיף בכרך.

אנחנו מבינים את משפחת שליט אומר בכרך, אך "מעבר למשפחת שליט יש גם משפחות אחרות ששילמו את מחיר השחרורים הקודמים, מעסקת ג'יבריל המפוקפקת, עד עסקת טננבוים המושחתת, כל אלה שנרצחו בטווח הזמן הזה, נרצחו כתוצאה משחרור הרוצחים, לכן יש עוד פן למטבע. לפחות שיראו לפני הציבור את שני הצדדים והעובדה שלא עשו זאת בצורה מאוזנת ונכונה זה מראה על איזושהי מגמה".

בכרך אומר כי במשך שנים יש קושי למחות נגד התנהלות התקשורת שכן הם מוצאים תמיד תירוצים מדוע לא להביא צד נוסף 'אם עורך רוצה להדגיש כיוון מסויים, אין אתיקה שתועיל'.

אך הבעיה לדבריו היא שעם ישראל בכללו אינו מקבל את המידע. "כל אחד יכול חלילה לשלם על העיסקאות המפוקפקות הללו ומי שלא ישלם הם אלו שעושים אותן. הילדים של אולמרט בטוח לא ישלמו את המחיר", הוא מסכם.

ישראל: הדיווחים על עסקת שליט הם ספינים פלשתיניים

אלוף בן; אבי יששכרוף; נדב שרגאי; ג'קי חורי

ישראל: הדיווחים על עסקת שליט הם ספינים פלשתיניים

הנייה: סחבת ישראלית במו"מ האסירים

הארץ

2007-01-02

מקורות ישראליים אמרו אתמול שאין שום התקדמות בגיבוש העסקה להחזרת החייל החטוף גלעד שליט, בתמורה לשחרור אסירים פלשתינאים. ראש הממשלה, אהוד אולמרט, כינס אתמול דיון עם שליחו להחזרת החטופים, עופר דקל, וגורמים נוספים. בדיון נאמר, שאין התקדמות במו"מ, ושאין לישראל כוונה לשחרר אסירים במספרים שהציגו דוברי חמאס. אולמרט ייפגש מחרתיים עם נשיא מצרים, חוסני מובארק, בשארם א-שייח, ועסקת שליט תתפוס מקום חשוב בפגישה. ראש סיעת חמאס בפרלמנט הפלשתיני, סלאח אל-ברדוויל, אמר אתמול בשיחה עם "הארץ" שהמגעים לעסקה "מתקדמים בכיוון הנכון – לעבר השלמתה בקרוב".

המקורות הישראליים אמרו, שגל הפרסומים בתקשורת הערבית בדבר פריצת דרך הם "ספינים". לדבריהם, חמאס נתון ללחץ כבד של משפחות האסירים, ערב חג הקורבן, ועל רקע השמועות בדבר שחרור, ומנסה לקבוע עובדות לקראת פגישת אולמרט-מובארק. המקורות דחו את ההשערה, שהדיווח הישראלי על קיפאון במו"מ מאותת שהוא נמצא "בישורת האחרונה" ואולמרט רק מנסה להציג קשיחות, כהכנה לשחרור מאות פלשתינאים.

ראש ממשלת הרשות, איסמעיל הנייה, האשים אתמול את ישראל בסחבת. הנייה, שנפגש שלשום עם מלך סעודיה עבדאללה, אמר בראיון לסוכנות הידיעות הפלשתינית שישראל מושכת זמן, משום שאינה מעוניינת בסיום סבלם של האסירים.

נועם שליט, אביו של גלעד שליט, קרא אתמול לנשיא סוריה בשאר אסד ללחוץ על הנהגת חמאס בדמשק לסיים את פרשת חטיפת בנו – אם כוונותיו לשלום אמיתיות. בהודעתו התייחס שליט לוויכוח בישראל על אמיתות כוונות אסד. לאיתותי השלום של אסד ולשאלות באשר לאמינותם, צירף שליט את התבטאויותיו של העיתונאי הבריטי פטריק סיל, הביוגרף של אסד האב, שטוען שכוונות אסד הבן לשלום כנות ואמיתיות. "אני קורא היום לאסד, אם באמת כוונותיך רציניות, אתה יכול בשיחת טלפון אחת לרמוז לנו, לעם ישראל, רמז קטן ומשמעותי שאכן כוונותיך רציניות. כל מה שעליך לעשות הוא להרים טלפון לידידך משעל, שאותו אתה מארח יפה זה זמן רב בדמשק, ולרמוז לו רמז דק וחד שאתה מעוניין לסיים את פרשת גלעד שליט בהקדם האפשרי. מהלך כזה לא מחייב אותך להתקפל או להיכנע לתכתיבים ישראלים או לבצע מחוות פומביות כלשהן לישראל ולאולמרט אלא רק לבצע צעד זעיר, הומניטרי, שיהווה איתות ברור וזוהר שאתה רציני ומתכוון למה שאתה אומר, וגם כנראה ישתלם לחמאס ולפלשתינאים".

ארגון נפגעי הטרור מתריע כי שחרור מחבלים עלול לעלות בהרוגים ובפצועים רבים. בשבוע שעבר נועדו בירושלים בני משפחות שכולות עם שר הפנים רוני בר-און (קדימה) ומחו על הכוונה לשחרר מחבלים במסגרת "עסקת שליט". את הפגישה יזמו הד"ר אריה בכרך, שבנו אוהד נרצח בוואדי קלט ב-1995 ויהושע הרלינג שאביו, הרב בנימין הרלינג נרצח בהר עיבל ב-2000. בר-און הביע הבנה לעמדת המשפחות אך הדגיש שעם כל הצער הכרוך בכך – בעסקה ישוחררו גם מחבלים עם "דם על ידיהם".


שליט


משעל