המדינה תשחרר 980 אסירים תמורת גלעד שליט

עופר אדרת; ליאל קייזר; תומר זרחין; ג'קי חורי

המדינה תשחרר 980 אסירים תמורת גלעד שליט

ישראל והחמאס התחייבו בפני המתווך הגרמני שלא יחשפו את שמות האסירים

הארץ

2009-11-30

980 אסירים ביטחוניים, זהו מספר האסירים שמתכוונת המדינה לשחרר במסגרת ההסדר המתגבש לשחרורו של החייל החטוף גלעד שליט. כך הודיעה אתמול פרקליטות המדינה בתגובה לעתירת ההורים השכולים. לדברי הפרקליטות, כתנאי למשא ומתן התחייבו ישראל והחמאס באופן מפורש בפני המתווך הגרמני, כי פרטי העסקה ושמות האסירים לא יפורסמו וזאת כדי לאפשר ניהול משא ומתן אפקטיבי בין הצדדים, שלא ינוהל בתקשורת. היום אחר הצהריים יתקיים דיון בעתירה בבג"צ.

אתמול מסרה פרקליטות המדינה את תגובתה לעתירתם של שלושה הורים שכולים נפגעי טרור וכן ארגון אלמגור, שביקשו להסיר את הצנזורה הצבאית המונעת מהציבור לקבל מידע הנוגע להסדר המתגבש לשחרורו של החייל גלעד שליט.

על פי תגובת הפרקליטות, קיימת אפשרות עקרונית לשחרורם של כ-450 אסירים ששמותיהם מועברים על ידי החמאס, ואשר אפשרות שחרורם נבחנת באופן פרטני "בהתאם לשיקולים שונים ועל בסיס רציונאל ביטחוני ערכי". בנוסף, מתוכנן בהמשך שחרור חד-צדדי כמחווה לעם הפלסטיני, שבמסגרתו אמורים להשתחרר כ-530 אסירים נוספים שאותם תבחר ישראל. עוד נמסר כי טרם הוחל גיבוש רשימת אסירים אלה ועוד לא נקבעו קריטריונים לעניין זה.

להבדיל משחרור אסירים במסגרת מחווה או הסכם מדיני, נכתב בתגובת הפרקליטות, שהרי במשא ומתן לשחרור שליט, ישראל מצויה באירוע מסוג "מיקוח" שניתן לראותו כ"פיגוע מתמשך", שבמסגרתו מתנהל משא ומתן להשגת המחיר הנמוך האפשרי מבחינת מדינת ישראל.

עוד נכתב כי אם תתגבש העסקה, תדון הממשלה בכל השיקולים והמידע הרלוונטי לשם הפעלת שיקול דעתה. במסגרת זו, נמסר, ייכללו כל השיקולים שהנחו את הגורמים השותפים לגיבוש העסקה, ובהם שיקולים ערכיים ומקצועיים. עוד נכתב, כי ככל שהמשא ומתן יבשיל והצדדים יגיעו לסיכום ביחס לאסירים שישוחררו, תפורסם רשימת האסירים לידיעת הציבור.

לגבי הבקשה להורות לצנזורה להימנע מהפעלת סמכויותיה, נכתב בתגובת המדינה כי הצנזורה הצבאית מוסמכת לאסור על פרסום ידיעה מסוימת, במיוחד שהיא מגיעה למסקנה שקיימת "קרבה לוודאות שפרסום הידיעה יפגע בצורה ממשית באפשרות החזרתו של שליט, חי בריא ושלם, או לחלופין אם היא מגיעה למסקנה שקיימת קרבה לוודאות שפרסום הידיעה ישפיע על ?המחיר' שתשלם ישראל עד כדי פגיעה בביטחון המדינה".

לדברי הפרקליטות, קיומה של עמימות מצדה של מדינת ישראל הנה חיונית והכרחית לעצם קיומה ו"בלעדי העמימות לא ניתן יהיה לנהל משא ומתן אפקטיבי ולהגשים את המטרה של השבת החייל החטוף לישראל".

השבועון הגרמני "דר שפיגל" דיווח אתמול על מחלוקות פנימיות בתוך חמאס מעקבות את העסקה עם ישראל, במסגרתה ישוחרר החייל החטוף גלעד שליט בתום שלוש שנים וחצי בשבי החמאס.

משפחת שליט ממשיכה בסבב השרים

בתוך כך, אביבה ונועם שליט, הוריו של החייל החטוף גלעד שליט, המשיכו אתמול את סבב הפגישות עם שרי הממשלה, שהחל לפני כשבוע לאחר שדווח על מגעים מתקדמים לשחרור בנם מהשבי. השניים נפגשו אתמול עם שר החוץ אביגדור ליברמן במטרה לשכנעו להצביע בעד העסקה לשחרור בנם אם וכאשר תעלה עסקה כזאת לפתחה של הממשלה.

בני הזוג שליט הגיעו ללשכת שר החוץ אביגדור ליברמן מלווים ביושב ראש מטה המאבק לשחרור גלעד, בשמשון ליבמן. השלושה נועדו עם ליברמן כ-40 דקות, שבסיומן סירבו לדבר על שהתרחש בפגישה או לשחרר הצהרות אופטימיות. "אנחנו לא מעודדים, ולא לא מעודדים", אמר נועם שליט בתום הישיבה לעיתונאים שהמתינו לו מחוץ ללשכה. "אנחנו עדיין ממתינים", הוסיף האב. כשנשאל על תחושותיו בעקבות הפגישה עם שר החוץ אמר שליט כי "אין לנו שום חדש, אנחנו לא עוסקים בתחושות, אנחנו צריכים עכשיו יותר מתחושות, כשנראה את גלעד אז אולי יהיו לנו תחושות".

היום בבוקר ייפגש נועם שליט עם שר העבודה והרווחה, ישראל כץ, וכן עם המשנה לראש הממשלה בוגי יעלון בלשכותיהם. בשעות אחר הצהריים ייפגש שליט עם שרת הקליטה סופה לנדבר וכן עם שר החוץ סילבן שלום. לדברי שליט, עד סוף השבוע הנוכחי צפויים הוא ורעייתו להשלים את סבב הפגישות עם שרי הממשלה.

אמש כתב ליבמן באתר האינטרנט של מטה המאבק: "אנו מבקשים ליצור אחדות עת יגיש רה"מ את "העסקה" לאישור. לפנינו: ישיבת הממשלה שתצטרך לקבל החלטה. אז נחליט איך עלינו לנהוג… צפו לקריאה אחר כך, אם נגיע אל הרגע המיוחל, נצטרך כולנו לאסוף את עצמנו לקבלת פנים. על תסריט אחר, אינני רוצה לחשוב".


בני משפחות של אסירים פלסטינים בעזה, בשבוע שעבר


נועם שליט בצאתו מפגישה עם השר אביגדור ליברמן, אתמול

המדינה: ישראל תשחרר בעסקת שליט 980 אסירים

שמואל מיטלמן

המדינה: ישראל תשחרר בעסקת שליט 980 אסירים

בתגובה לעתירות משפחות שכולות הודיעה הממשלה לבג"ץ כי לא תפרסם את הקריטריונים לשחרור אסירים. "בעסקה ישוחררו 450 אסירים ששמותיהם הועברו לחמאס", ציין נציג המדינה. "בהמשך אמורים להשתחרר כ-530 אחרים, אותם תבחר ישראל חד צדדית"

NRG

2009-11-29

ישראל תשחרר 980 אסירים פלסטינים במסגרת העסקה לשחרורו של החייל החטוף גלעד שליט – כך עולה מהתשובה שהגישה הערב (א') המדינה לבג"ץ שדן בעתירתם של ההורים השכולים וארגון נפגעו הטרור "אלמגור" שדרשו להורות לפרסם את הקריטריונים לשחרור האסירים. בתגובת הממשלה נאמר כי מדובר באפשרות עקרונית לשחרור כ-450 אסירים בשלב הראשון וכ-530 מחבלים נוספים, אותם תבחר ישראל במתכונת של שחרור חד-צדדי כמחווה לעם הפלסטיני.


שחרור אסירים פלסטינים. צילום ארכיון: אי-פי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי אין בכוונתה לפרסם את הקריטריונים לשחרור אסירים, במסגרת העסקה המתרקמת עם ארגון החמאס, וכי לצנזורה הצבאית יש סמכות לאסור פרסום ידיעות העשויות לפגוע בצורה ממשית באפשרות החזרתו של החייל גלעד שליט לישראל.

בתגובת הממשלה, שהוגשה באמצעות ממונה על ענייני הבג"צים בפרקליטות, עו"ד ענר הלמן ועל ידי סגן לפרקליט המדינה, עו"ד גלעד שירמן – נאמר כי מדובר באפשרות עקרונית לשחרור כ-450 אסירים, ששמותיהם מועברים על ידי החמאס, ואשר אפשרות שחרורם נבחנת, באופן פרטני, בהתאם לשיקולים שונים ועל בסיס "רציונאל ביטחוני-ערכי".

הפרקליטות הדגישה, כי להבדיל משחרור אסירים במסגרת מחווה או הסכם מדיני, הרי שבאירוע זה, "אנו מצויים באירוע מסוג 'מיקוח', אשר ניתן לראותו כ'פיגוע מתמשך', שבמסגרתו מתנהל מו"מ לשם השגת המחיר הנמוך האפשרי מבחינתה של מדינת ישראל". עוד מציינת הפרקליטות כי אישור העסקה המתגבשת יהיה מסור לשיקול דעת ממשלת ישראל, אשר יישען על מכלול ההיבטים המדיניים והביטחוניים. עד כה לא הושלמה מלאכת המו"מ. הפרקליטות מציינת, כי אם, וככל שהעסקה תתגבש, יובאו כל השיקולים וכל המידע הרלוונטי בפני הממשלה לשם הפעלת שיקול דעתה.

"פרסום ידיעות ישפיע על המחיר"

במסגרת זו, על פי הפרקליטות, ייכללו השיקולים שהנחו את כל הגורמים השותפים לגיבוש העסקה, שבכללם כאמור שיקולים ערכיים וביטחוניים. אם המו"מ יבשיל והצדדים יגיעו ביניהם לסיכום אודות רשימת האסירים בעסקה, והדבר יקבל את אישור הממשלה – כי אז תפורסם רשימת האסירים לידיעת הציבור הרחב.

"מטבע הדברים", נאמר בתגובת הממשלה. "אין אפשרות להרחיב בגלוי ובפומבי מעבר לכך. עם זאת, המדינה תוכל כמובן לתת הסברים לבית המשפט, בדלתיים סגורות ובמעמד צד אחד בלבד". הפרקליטות מציינת, כי בהמשך, במתכונת של שחרור חד-צדדי (כמחווה לעם הפלסטיני), אמורים להשתחרר כ-530 מחבלים נוספים, אותם תבחר ישראל. טרם הוחל בגיבוש רשימת אסירים זו, ועוד לא נקבעו קריטריונים בעניין זה.

אשר לעתירה נגד השימוש בסמכויות הצנזורה הצבאית, מציינת הפרקליטות כי הצנזורה מוסמכת לאסור על פרסום ידיעה מסוימת, כאשר היא מגיעה למסקנה שקיימת קרבה לוודאות שפרסום אותה ידיעה יפגע בצורה ממשית באפשרות החזרתו של החייל גלעד שליט לישראל, חי, בריא ושלם, ובהקדם האפשרי.

באותה מידה היא מוסמכת לאסור פרסום ידיעה אם קיימת קרבה לוודאות שפרסומה ישפיע על "המחיר" שתשלם ישראל עבור שחרורו של החייל, פרסום שיגדיל את המחיר באופן שיפגע בצורה ממשית בביטחון המדינה.

"הצנזורה אינה מונעת שיח ציבורי"

עם זאת מדגישה הפרקליטות כי אין מחלוקת שיש חשיבות רבה בקיומו של שיח ציבורי, ראוי ונוקב, בנושאים השונים הכרוכים בהחזרתו של גלעד שליט הביתה, כגון המחיר הראוי שעל ישראל להיות נכונה לשלם בעבור שחרור, ובכלל זה כמה מחבלים ישוחררו בעסקה, כמה מהם "עם דם על הידיים" וכדומה

לפיכך מודגש, כי הצנזורה אינה מונעת וכי אף אין בכוונתה למנוע בעתיד קיומו של שיח ציבורי שכזה. ואמנם, מוסיפה הפרקליטות, בניגוד לטענות העותרים, כי כן מתקיים שיח ציבורי ער ונוקב בעיתונים, בתקשורת האלקטרונית וברשת האינטרנט בסוגיית המחיר הכבד האפשרי שיידרש לשם החזרת גלעד שליט.


רון קרמן, יוסי מנדלביץ ויוסי צור, שילדיהם נרצחו בפיגוע ברחוב מוריה בחיפה. (צילום: אלכס רוזקובסקי)

עם זאת, מודגש, כי אין כל אפשרות מעשית לקיים בפומבי מו"מ מול אויב מר, כאשר אל מול מדינת ישראל עומד ארגון טרור המחזיק בחייל חטוף, והמבקש לגבות תמורתו את המחיר הגבוה ביותר. "ניסיון העבר מלמד", נאמר בתגובת המדינה לבג"ץ. "כי כאשר פרטי מו"מ מסוג זה נדונים בתקשורת, הדבר מוביל להקצנת עמדות של הצד השני, באופן שמקשה על הגישור בין הצדדים ופוגע מאוד – ואף יכול לסכל – את עצם האפשרות להגשמת תכלית קיומו של המו"מ, קרי, השבת החייל החטוף חי ובריא, בהקדם האפשרי".

לכן, מדגישה המדינה, כי קיומה של עמימות מצדה בנוגע לפרטי המו"מ היא חיונית והכרחית לעצם קיומו, וכי בלעדי עמימות זו לא ניתן יהיה לקיים מו"מ אפקטיבי להשבת החייל לישראל. עוד מודגש, כי הצדדים למו"מ יתחייבו מפורשות אל מול המתווך הזר, וכתנאי למשא ומתן, כי פרטי המשא ומתן יישמרו בדיסקרטיות מלאה. זאת, על מנת לאפשר לו לנהל מו"מ אפקטיבי בין הצדדים, אשר לא ינוהל באמצעות – ועל ידי – אמצעי התקשורת.

הורים שכולים: נעשה שימוש בצנזורה הצבאית

לפיכך, מוסבר, כי הצנזורה, מתוקף סמכותה בתקנות ההגנה, אוסרת לפרסם – מפיו של מקור ישראלי – את רשימת האסירים ששמם נדון במסגרת המו"מ, וכן אוסרת לפרסם פרטים שונים הנוגעים לניהול המו"מ. שכן, לדעת הצנזורה, לעת הזו, פרסום מסוג זה "יפגע פגיעה ממשית בביטחון המדינה, בהסתברות של קרבה לוודאות".

בשבוע שעבר עתרו לבג"ץ נציגי המשפחות השכולות המתנגדות לביצוע העסקה בדרישה להורות לממשלה לחשוף את שמות האסירים והמחבלים הצפויים להשתחרר במסגרתה. בעתירה טענו ההורים כי "נעשה שימוש בצנזורה הצבאית למניעת דיווחים על העסקה הנרקמת ופרסום רשימת המיועדים לשחרור, באורח המונע דיון ציבורי".


גלעד שליט כפי שצולם בסרטון שהפיצה תנועת חמאס. (צילום ארכיון: רויטרס)

לדבריהם, רשימת המחבלים והרוצחים ששחרורם עומד לדיון אינה מאושרת לפרסום וגם פרטי העסקה, השימוש בצנזורה הינו שימוש פסול בעניין האמור ובלתי חוקי". העותרים הוסיפו כי בשל ההיקף הגדול של האסירים הצפויים להשתחרר וחומרת פשיעתם לא מדובר בעסקת חילופי שבויים שגרתית ולכן צריך להתיר את הנושא לפרסום ולדיון ציבורי.

"נעשה שימוש בצנזורה הצבאית למניעת דיווחים על העסקה הנרקמת ופרסום רשימת המיועדים לשחרור, באורח המונע דיון ציבורי", נכתב בעתירה. העותרים הוסיפו כי בשל ההיקף הגדול של האסירים הצפויים להשתחרר וחומרת פשיעתם לא מדובר בעסקת חילופי שבויים שגרתית ולכן צריך להתיר את הנושא לפרסום ולדיון ציבורי.

המדינה לבג"ץ: 980 אסירים ישוחררו תמורת שליט

אביעד גליקמן

המדינה לבג"ץ: 980 אסירים ישוחררו תמורת שליט

במסגרת תשובה לעתירת הורים שכולים לבג"ץ, מפרטת המדינה את מתווה עסקת שליט: "מדובר באפשרות עקרונית לשחרור כ-450 אסירים. כמחווה לעם הפלסטיני אמורים להשתחרר כ-530 מחבלים נוספים אותם תבחר ישראל". הודגש כי שני הצדדים התחייבו בפני המתווך לשמור על עמימות

Ynet

2009-11-29

בתשובה לעתירות שהגישו אלמגו"ר ועוד שלושה אבות שכולים, מפרטת הערב (יום א') המדינה לראשונה את המתווה המתגבש בין ישראל לחמאס על עסקת שליט. "במסגרת סיכום עם חמאס, שיאפשר את החזרת החייל גלעד שליט ארצה, נשיב, כי מדובר באפשרות עקרונית לשחרור כ-450 אסירים ששמותיהם מועברים על-ידי חמאס, ואשר אפשרות שחרורם נבחנת באופן פרטני בהתאם לשיקולים שונים ועל-בסיס רציונל ביטחוני-ערכי".

עוד כותבת המדינה כי "יודגש כי להבדיל משחרור אסירים במסגרת מחווה ו/או הסכם מדיני, הרי שבאירוע דנן אנו מצויים באירוע מסוג מיקוח, אשר ניתן לראותו כפיגוע מתמשך ובמסגרתו מתנהל משא ומתן לשם השגת המחיר הנמוך האפשרי מבחינתה של מדינת ישראל". בהמשך, מפרטת המדינה את השלב השני בעסקה: "כמחווה לעם הפלסטיני אמורים להשתחרר כ-530 מחבלים נוספים אותם תבחר ישראל. טרם הוחל בגיבוש רשימת אסירים אלה ועוד לא נקבעו קריטריונים בעניין זה".

ההורים השכולים ביקשו לקבל הסבר מדוע המדינה לא מפרסמת את הקריטריונים לשחרור אסירים במסגרת עסקת השבויים, ומדוע לא תחדול מהשימוש בצנזורה הצבאית למניעת פרסומים על העסקה והמשא ומתן באמצעי התקשורת, כך שיוכל להתנהל דיון ציבורי בלתי מוטה בסוגיות הדורשות הכרעה טרם מימוש העסקה.


מפגינים למען שחרור גלעד שליט (צילום: דודי ועקנין)

"אין משא ומתן אפקטיבי בלי עמימות"

על כך משיבה בין היתר המדינה כי "הצדדים התחייבו מפורשות אל מול המתווך הזר, וכתנאי למשא ומתן, כי פרטי המשא ומתן יישמרו בדיסקרטיות מלאה, וזאת על מנת לאפשר לו לנהל משא ומתן אפקטיבי בין הצדדים, אשר לא ינוהל באמצעות ועל-ידי התקשורת". עוד הודגש כי "בלעדי עמימות לא יהיה ניתן לקיים משא ומתן אפקטיבי ולהגשים את המטרה".

עו"ד ענר הלמן, הממונה על ענייני הבג"צים בפרקליטות, וגלעד שירמן, סגן פרקליט המדינה, מציינים גם כי ניסיון העבר מלמד שכאשר פרטי המשא ומתן מתפרסמים בתקשורת, "הדבר מוביל להקצנת עמדות של הצד השני באופן שמקשה על גישור בין הצדדים ופוגע מאוד ואף יכול לסכל את עצם האפשרות להגשמת תכלית קיומו של המשא ומתן, קרי השבת החייל החטוף חי ובריא לביתו ולמולדתו, בהקדם האפשרי".

המשיבים מוסיפים כי "הצנזורה הצבאית מוסמכת לאסור על פרסום ידיעה מסויימת, וזאת כאשר היא מגיעה למסקנה כי קיימת קרבה לוודאות שפרסום אותה ידיעה יפגע בצורה ממשית באפשרות החזרתו של החייל גלעד שליט". עם זאת, ציינו כי חשוב שיתקיים דיון ציבורי בנושא וכי הצנזורה לא תמנע שיח ציבורי. המדינה הדגישה כי בניגוד למשתמע מהעתירה, כל מי שחי בארץ לא יכול היה שלא להיות מודע לשיח הציבורי הנוקב אם נחשף לאמצעי התקשורת בשבועות האחרונים.

"אם וככל שהעסקה תתגבש, יובאו כל השיקולים וכל המידע הרלוונטי בפני הממשלה לשם הפעלת שיקול דעתה", נכתב בתשובת המדינה, "במסגרת זו ייכללו כל השיקולים שהנחו את כל הגורמים השותפים לגיבוש העסקה, שבכללם כאמורים שיקולים ערכיים ובטחוניים".

המדינה קוראת לעותרים לצרף למשיבים לעתירה את נועם ואביבה שליט, "מי שעלול להיפגע ישירות אם יינתנו לעותרים הסעדים המבוקשים בעתירה", על מנת שיוכלו להביא בפני בית המשפט את עמדתם בסוגיה.

בג"ץ ידון מחר בעתירת אלמגו"ר, כמו גם בעתירה שהגיש ח"כ יעקב כץ בבקשה שראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון ברק יפרסמו את המלצות ועדת שמגר בנוגע לעקרונות לניהול משא ומתן על שבויים.

הורים שכולים לבג"ץ: די לצנזורה על עסקת שליט

אחיה ראב"ד; אביעד גליקמן

הורים שכולים לבג"ץ: די לצנזורה על עסקת שליט

שלושה הורים שכולים וארגון אלמגור עתרו הבוקר לבג"ץ, בדרישה לפרסם באופן חופשי בתקשורת את הפרטים אודות עסקת שליט, בהם הקריטריונים לשחרור אסירים. "השימוש שנעשה בצנזורה הוא פסול ובלתי חוקי – שתכליתו אחת – מניעת דיון ציבורי ראוי בסוגיות היסוד של חיינו", נטען בעתירה

Ynet

2009-11-24

האם מניעת פרסומים אודות עסקת שליט תעמוד במבחן בג"ץ? עתירה שהוגשה הבוקר (יום ג') לבג"ץ מבקשת לפזר את הערפל שפיזרה ממשלת ישראל מעל לעסקה לשחרורו של החייל החטוף, גלעד שליט, שעל-פי דיווחים שונים הולכת ונרקמת. בעתירה שהגישו כמה הורים שכולים וארגון אלמגור נגד ראש הממשלה, הממשלה והצנזורה הצבאית – הם מבקשים לפרסם באופן חופשי בכלי התקשרות את הדיווחים אודות העסקה, בהם הקריטריונים לשחרור האסירים הפלסטינים.

בעתירה, שהגישו רון קרמן, יוסי צור, יוסי מנדלביץ' – ששכלו את ילדיהם בפיגוע בקו 37 בחיפה במרס 2003 – ואלמגור ארגון נפגעי הטרור, נטען כי "בימים האחרונים, מוצפים אמצעי התקשורת בידיעות לפיהן העסקה המתרקמת קרובה, ובמסגרתה אמור להתבצע שחרור של מאות אסירים שנשפטו ונידונו, ביניהם אסירים שהורשעו בביצוע רצח המוני, אסירים תושבי ישראל, ובכלל, כל הקווים האדומים שהציבה הממשלה עומדים להחצות". שלושת העותרים ציינו כי בפיגוע בו נרצחו ילדיהם, נתפסו מתכנניו וסייעניו, לרבות אזרח ישראלי, והם מרצים עונש מאסר בבית כלא ישראלי לצד היותם מועמדים לשחרור במסגרת העסקה.

ההורים השכולים כתבו עוד בעתירה, כי "שאלת שחרורם של רוצחים שידיהם מגואלות בדם במסגרת עסקה לשחרור חייל ישראל חטוף, הינה שאלה כבדה, האמורה להדיר שינה מקברניטי המדינה. זו שאלה בעלת השלכות חוקיות, מוסריות, ערכיות וביטחוניות מן המעלה הראשונה, וראוי לה כי לא תוכרע בחטף בלא דיון יסודי ומעמיק, רק על בסיס דעת קהל המעוצבת בידי יחצ"נים ועל ידי קמפיין שמנהלת משפחת שליט שעמדתה מובנת וברורה וכאבה האישי והפרטי שולל כל ראיה שונה, מזו המחייבת שחרור בכל מחיר".

בעניין הצנזורה, הם כתבו בעתירה: "נעשה שימוש בצנזורה הצבאית למניעת דיווחים על העסקה המתרקמת ופרסום רשימת המיועדים לשחרור, באורח המונע דיון ציבורי בלתי מוטה. רשימת המחבלים והרוצחים ששיחרורם עומד לדיון אינה מאושרת לפרסום כמו גם פרטי העסקה מתגבשת. השימוש בצנזורה בעניין האמור הינו שימוש פסול ובלתי חוקי – על הפרק שאלה ערכית מוסרית והשימוש שנעשה בצנזורה הינו שימוש פסול ובלתי חוקי – שתכליתו אחת – מניעת דיון ציבורי ראוי בסוגיות היסוד של חיינו טרם החלטה".

העותרים טענו עוד, כי "הם זכאים לקבל בזמן אמת את הידיעה על כוונת שחרור של רוצחי ילדיהם, ולמצות את זכותם לערעור ושינוי החלטה. גיבושה של עסקה והכרעה עליה מעקר את כוונת המחוקק לאפשר לנפגעים ובני משפחותיהם ערעור אפקטיבי על שחרור רוצח יקירם, וגם מן הטעם האמור ראוי כי נתון השחרור המסתמן יוצגו כבר כעת".

בנוסף הם טענו, כי "בפעם הזו, נוכח ההיקף המסתמן של המשוחררים, כמו גם חומרת הפשעים שביצעו, אין המדובר בעסקה שיגרתית כפי שתוחמה בעבר על-ידי בית המשפט כפעולה המצויה בתחום המדיני פוליטי, שבית המשפט אינו נוטה להתערב בה, אלא המדובר בשאלה חוקתית ערכית הדורשת ליבון לעמקו של עניין כאשר בעולם הנאור טרם נעשה דיון שכזה נוכח מצבה היחודי של מדינת ישראל כמדינה דמוקרטית הנלחמת מול ארגוני טרור ורצח".

יוסי מנדלביץ', מארגון "שלושה אבות", אמר ל-ynet זמן קצר לפני הגשת העתירה: "זה לא ונדטה (מסע נקמה) פרטית שלנו. הציבור חייב לדעת מי המרצחים שישתחררו ויאיימו על חייו. הרי הם לא יעסקו במקרמה או בעבודה חקלאית. ששרי הממשלה לא יחשבו שהאחריות הקיבוצית תגן עליהם כשיאשרו את העסקה הנוראה הזו. כאשר אזרחים ישראלים יירצחו על-ידי המחבלים שישוחררו, דמם יהיה על ידיהם של מאשרי העסקה".

יוסי צור הוסיף: "ההצעה של חבר כנסת מש"ס להחתים את המחבלים על ערבות של מיליון שקל כתנאי לשחרור היא צעד בכיוון הנכון. אולי הם מתחילים להתפכח ולהבין את המשמעויות הרות האסון של העסקה".

עתירה לבג"ץ: לחשוף שמות המשתחררים

שמעון כהן

עתירה לבג"ץ: לחשוף שמות המשתחררים

שלושה הורים שכולים עותרים הבוקר לבג"ץ בדרישה לחשוף את שמות המחבלים הצפויים להשתחרר בעסקת שליט.

ערוץ 7

2009-11-24


פלאש 90

שלשה הורים שכולים מחיפה יגישו הבוקר באמצעות ארגון נפגעי הטרור אלמגור עתירה לבג"ץ בתביעה להורות למדינה לפרסם את שמות המחבלים, עליהם הוסכם עד כה, הכלולים ברשימת המחבלים הצפויים להשתחרר בעסקת שליט ,ולהסיר את האיפול שהוטל ע"י הצנזורה.

שלושת מגישי הבג"ץ, יוסי מנדלביץ, יוסי צור ורון קרמן, טוענים שהמשך איפול גורם ללחץ גדול במשפחותיהם ומשפחות נוספות החוששות שרוצחי יקיריהם גם הם ברשימת המשוחררים. בהקשר זה נזכיר את דבריו אתמול ביומן ערוץ 7 של ציון סווירי, שבנו דורון, בתו שרון וחתנו יניב נרצחו בפיגוע ירי בכביש 443 באוגוסט 2001. סווירי תיאר את תחושותיו הקשות לנוכח החשש שמא רוצחי יקיריו ישוחררו בעסקה ותיאר מועקה נפשית עד כדי כאב פיזי לנוכח גל השמועות החשאי.

העותרים לבג"ץ טוענים שהטלת צנזורה נובעת ממניעים פוליטיים ומונעת דיון ציבורי. זאת על אף דבריו אתמול של ראש הממשלה ולפיהם בכוונתו לקיים דיון ציבורי בעסקה טרם תצא לפועל. "משעה שרוה"מ ושר הביטחון החליטו, להבדיל מקודמם, לשלם את המחיר, הם מונעים כעת מהציבור לדעת באיזה מחיר מדובר מחשש שהדבר יעורר ביקורת ציבורית גדולה, שתעמיד את העסקה בספק לאחר שיתברר מחירה", אומרים העותרים.

כאן המקום להזכיר את דבריו ביומן ערוץ 7 של העומד בראש ארגון 'אלמגור' ולפיהם אין להתייאש מהעתירות לבג"ץ גם אם עד כה העדיפו שופטי בית המשפט לדחות עתירות דומות בתואנות שונות.

"הזירה המשפטית היא פלטפורמה ציבורית לומר את הדברים", אמר אינדור וסיפר כי בעבר אמר שר המשפטים לשעבר, פרופ' דניאל פרידמן, כי אם לא היה קיים ארגון אלמגור היה צריך להמציא אותו כדי שממשלת ישראל תוכל להציג בעולם את הלחץ הפנימי בו היא נמצאת.

עם זאת קבע אינדור כי היו מספר אירועים בהם עתירות לבית המשפט הובילו להצלחה במניעת שחרורו של מחבל כזה או אחר. "כל מחבל שאנחנו משאירים בכלא הוא הצלחה", הוא אומר ומספר על אחת העתירות בה חבר אליו הרב פליקס, ולאחר שנדחתה העתירה הטיח הרב פליקס שאינו מוכן לבוא שוב לבית המשפט. נציג המדינה בעתירה חש אליו והבהיר לו שבעקבות העתירה נבדקה שוב רשימת המשוחררים בפינצטה, כהגדרתו, ורבים מהמחבלים שנכללו ברשימת המשתחררים הראשונית הוצאו ממנה. זאת לבד מהעובדה ש"כל יום שהם בכלא הוא הישג".

במאהל למען גלעד: "די, זה צריך להיגמר כבר"

יוסי זילברמן

במאהל למען גלעד: "די, זה צריך להיגמר כבר"

הדיווחים הגוברים על העסקה שמתגבשת לשחרורו של גלעד שליט, הפיחו תקווה בפעילים למען שחרורו. גם היום הם הפגינו נוכחות במאהל מטה המאבק, אך באווירה אופטימית יותר. "הבטן שלי מתהפכת, השיער שלי סומר, הלב שלי פועם בחוזקה", אומרת אחת הפעילות. מהצד השני, יש לא מעט מתנגדים לעסקה שקוראים לרה"מ לא לפעול מתוך לחץ

חדשות 2

2009-11-23

כבר 1,247 ימים שגלעד נמצא בשבי חמאס, ומאות אנשים גודשים מאז שעות הבוקר את מאהל המאבק לשחרור החייל החטוף גלעד שליט שבירושלים. קצת יותר משנה לאחר שהוקם המאהל מול בית ראש הממשלה בבירה, אומרים נציגי המאבק כי הם חשים "אופטימיות זהירה" בנוגע לפרסומים על שחרורו האפשרי של גלעד בימים הקרובים.

הפרסומים ורסיסי המידע שמגיעים אליהם לא מפריעים להם לפתח ציפיות – גם אם נמוכות – והם מרשים לעצמם לקוות שגלעד יחזור לחיק משפחתו כבר בסוף השבוע הקרוב. "אנחנו עוצרים את נשימתנו", אמר אחד הפעילים במאהל.

"הלב שלי פועם בחוזקה"

"יש לי מערבולות בבטן, אותה תחושה כמו שחיתנתי את הילדים שלי ככה אני מרגישה עכשיו. השיער שלי סומר, הלב שלי פועם בחוזקה, די. זה צריך להיגמר כבר", אמרה נילי בוקצ'ין, פעילה אחרת שהגיעה מכפר אז"ר. "בארץ הזאת אתה לא יכול לחיות אם אתה לא אופטימי, אם אתה פסימי לך למקום אחר", הוסיפה.

בד בבד עם האופטימיות, ארגונים רבים, בהם ארגון אלמגור דווקא מתנגדים לעסקה המתממשת. אחד מהם, המכנה עצמו כמתנגד פרטי, אף הגיע להפגין היום מול בסמוך למאהל, כאשר הוא אוחז שלט הקורא לראש הממשלה "אל תשחרר רוצחים".

"אני מקווה שלא תיעשה עסקת חסרת אחריות כמו עסקות קודמות", אמר המפגין יורם טרסקי לחדשות 2 באינטרנט. "אני מבקש מראש הממשלה שישקול את הדברים בהיגיון קר ושלא יושפע מלחצים נפשיים. ראש הממשלה שלנו הוא אבא של גלעד, אבל הוא גם אבא של עוד שישה מיליון אזרחים ישראלים".

נועם שליט: "איננו יכולים לדבר בשלב זה"


נועם שליט, היום (צילום׃ חדשות 2)

מוקדם יותר בקריה תל אביב, נפגשו הוריו של החייל החטוף, נועם ואביבה שליט ובנם יואל, עם המתווך חגי הדס. בסיום הפגישה אמר שליט לעיתונאים במקום: "אנחנו לא יכולים לדבר בשלב זה". כשהתבקש שליט לפרט על תוכן הפגישה אמר: "אין לנו כרגע מה להוסיף, כשיהיה נשמח לשתף אתכם בשמחתנו, אם תהיה כזו".

בני משפחת שליט הגיעו לקריה בסמוך לשעה 09:00 בבוקר. בהמשך היום, קיימו בני משפחת שליט סדרת פגישות עם שרים בממשלה – בהם יולי אדלשטיין, יוסי פלד ודן מרידור, זאת כדי לנסות ולהשפיע לטובת עסקה אפשרית, אם אכן תתבצע.

בעזה כבר נערכים לחגיגות


גרפיטי בעזה (צילום׃ רויטרס)

בישראל הרשמית עדיין שותקים, אבל בעזה כבר נערכים לחגיגות: על רקע הדיווחים הגוברים ביממה האחרונה בדבר האפשרות שעסקת שבויים בין ישראל לחמאס תצא לפועל כבר בימים הקרובים, החלו אמש להישמע קולות השמחה ברחובות עזה, לצד תקווה רבה שהפעם, בניגוד לאינספור הדיווחים הקודמים – מדובר ב"אזעקת אמת". אתרי האינטרנט הערביים הוצפו בדיווחים על העסקה המתגבשת, שלוו בברכות ובאיחולים על הצלחת השיחות.

"תהיה זו שמחת חג אמיתית, אסירנו ישוחררו מהסורגים", כתב אחד הגולשים בפורום הרשמי של החמאס. "נקווה כי השנה תהיה שמתחנו כפולה ומכופלת". גולש אחר כתב: "אילו חדשות טובות! אינשאללה שהן נכונות!".

ועל רקע הדיווחים, משלחת בכירים רמי דרג של החמאס יצאה היום לקהיר בראשותו של מחמוד א-זהאר. בארגון הכחישו כי המשלחת תעסוק בעניין המשא ומתן לשחרורו של שליט, והדגישו כי "מטרת הביקור היא התייעצות עם המצרים בעניין טיוטת הסכם הפיוס הלאומי עם הפת"ח". עם זאת, על פי דיווחים שונים, צפויים ליטול חלק במשלחת בכירים בארגון בעזה, בלבנון ובסוריה ולדון בהשלמת העסקה.

ארגון אלמגור: "נתניהו הבטיח לא לשחרר אסירים"

ארגון אלמגור: "נתניהו הבטיח לא לשחרר אסירים"

הפרסום על עסקת שליט הקרובה לסיכום מעוררת סערה בקרב משפחות קורבנות פיגועי הטרור. מנהל ארגון אלמגור סיפר לחדשות 2 כי נתניהו הבטיח לו באופן אישי בעבר שבניגוד לאולמרט הוא לא יעשה מחוות של שחרור אסירים. התקדמות העסקה לדבריו נובעת מהלחץ המופעל עליו וכעת, "הוא פותח חשבון עם נפגעי הטרור והמשפחות השכולות"

חדשות 2

2009-11-23


קמפיין הארגון לנפגעי טרור. תמונות נרצחי הפיגועים. (צילום׃ אלמגור)

"נתניהו פותח חשבון עם נפגעי הטרור והמשפחות השכולות" – כך אומר הבוקר סא"ל במיל' מאיר אינדור, מנהל ארגון נפגעי הטרור "אלמגור" בעקבות הדיווחים אודות התקדמות משמעותית בעסקת שליט.

לדבריו, כוונת הממשלה לשחרר אסירים עם "דם על הידיים" בתמורה לשיחרור החייל החטוף מביאה לפתיחת מאבקם הרשמי של חברי ארגון נפגעי הטרור נגד שחרור אסירים פלסטינים. "ראש הממשלה הבטיח לנו שהוא לא יעשה מחוות של שחרור אסירים – ואיכזב", סיפר אינדור בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט. "בשיחה אישית בה סיפר על הדרך בה איבד את אחיו, ביקר נתניהו את עסקת ג'יבריל ואמר שהוא ילך בדרך אחרת".

בארגון אלמגור טוענים כי נתניהו חוזר מהבטחותיו בשל הלחץ הגדול שמופעל עליו. "יש פה מאפיין לדרך התנהגות שלו – הוא נתקל בלחץ וחוזר מהחלטות שבהן הוא מאמין וזה מהווה סכנה ביטחונית למדינה", מוסיף אינדור.

"פתרון נוח מבחינה פופוליסטית"

רון קרמן, שבתו טל בת ה-18 נרצחה בפיגוע בקו 37 בחיפה, מתנגד נמרצות להשלמת העסקה. "זהו הפתרון המסוכן ביותר, כל אנשי הביטחון אומרים שהדבר ישנה את המאזן במזרח התיכון", טוען קרמן.

"לי הלכה בת בגלל מחדלי העבר, אני עומד בשער ומנסה לצעוק חבר'ה תיזהרו", הוסיף קרמן. "נכון שיש חייל בצד השני, ממשלת ישראל צריכה לעשות הכל לשחררו ולא עשתה הכל. כל הזמן רק מזיזים את רשימות האסירים והולכים על פתרון נוח מבחינה פופוליסטית".

"המטרה שלנו היא שבני אדם נוספים לא ירצחו", אומר אינדור וטוען כי עסקת שליט היא אף חמורה יותר מעסקת ג'יבריל. "רוצים לשחרר מאות אסירים בעל יכולת מקצועית מוכחת לבצע פיגועים, ברור שזה יוביל לעוד חטיפות ולעוד פיגועים".

ארגון "אלמגור" מבטיח להיאבק בקיום העסקה. בימים הקרובים מתנהלת סדרת פגישות עם שרים ובנוסף מתוכנן להגיש עתירה בנושא לבג"צ.

איגרא: העסקה במתווה הזה תשנה את פני המזה"ת

"מי שיחון רוצחים היום, עלול להצטרף מחר לצבא החברים של החטוף הבא" – כך אמר הבוקר רמי איגרא, לשעבר ראש חטיבת השבויים במוסד, בראיון לתכנית "מה בוער" עם רזי ברקאי בגלי צה"ל. "עסקת שליט הזאת, כפי שהיא מוצעת כרגע, תשנה את פני המזרח התיכון".

"אנחנו משחררים את גדולי הרוצחים ומראים לציבור הפלסטיני שהדרך הנכונה להתנהל מולנו היא בכוח ולא בשלום ובפשרה", הסביר. "אנחנו מחלישים את אבו מאזן ואת מי שכן רוצה שלום איתנו. אנחנו מחזירים לשטח רוצחים".

היום ייפגש נועם שליט, אביו של החייל החטוף עם האחראי על נושא שליט מטעם ראש הממשלה, חגי הדס, בקרייה בתל אביב. למרות הטענה כי הפגישה בין השניים תוכננה מראש, צפוי הדס לעדכן את שליט על ההתפתחויות האחרונות במשא ומתן. משלחת בכירי חמאס הגיעה היום לקהיר, ועורכת משעות הבוקר התייעצויות עם ההנהגה המצרית – גם כן בנושא העסקה.

מקור מדיני: עסקת שליט לפני השלמה

שמעון כהן

מקור מדיני: עסקת שליט לפני השלמה

מקור מדיני קובע: עסקת שליט לפני השלמה. יו"ר 'אלמגור': נעתור גם הפעם נגד רשימת המשתחררים. זהו מהלך הכרחי שימנע שחרורים בעתיד.

ערוץ 7

2009-11-22

לצד הדיווחים הגוברים על עסקה ההולכת ונרקמת לשחרורו של גלעד שליט מספר היום ביומן ערוץ 7 מנהל ארגון 'אלמגור', סא"ל במיל. מאיר אינדור, על שיחה שקיים עם מקור בכיר במערכת המדינית שקבע באוזניו כי אכן העסקה קרובה מתמיד.

"הוא אמר לי "לצערכם, מותר לכם לדאוג. הפעם זה רציני. יש התקדמות לעסקה" ", מספר אינדור וקובע כי מדובר במקור מהימן מתוך מה שהוא מגדיר 'ליבת המערכת'. הוא מוסיף ומדגיש כי מזה זמן מקיים המקור המדובר קשר עמו ועד כה כל דיווחיו היו מהימנים.

בהתייחסו לדברים אומר אינדור כי במהלך הצפוי להתבצע "נתניהו מבצע פליק פלאק לאחור ממשנתו הסדורה שאותה שטח בפני אישית". אינדור מספר על שני מפגשים שהיו לו באחרונה עם נתניהו, ובשניהם ביקר את עמדת הממשלה הקודמת וההסכמות שאליהן הגיעה בפרשת גלעד שליט.

"השיחה הראשונה הייתה לפני הבחירות. נפגשנו לעשרים דקות. שאלתי אותו למה הוא לא מצטרף למאבק נגד העסקה של אולמרט. הוא אמר שזה לא מעשי כעת ובבוא השעה הוא יצטרף. הוא אמר לי 'אתה יודע איך אחי נהרג', התכוון לאנטבה כמובן, והביע תמיכה בדרך ההתקפית. הוא אמר שכשיהיה ראש ממשלה יפעל בצורה אחרת".

השיחה השנייה שקיימו השניים התקיימה בישיבת מרכז הרב שם אמר נתניהו שהוא זוכר את שיחתם הראשונה והביע עמדות דומות, אך לדברי אינדור יועצו של נתניהו אמר לו כבר אז ש"אל תצפה לגדולות".

"היועץ הזה צדק. נתניהו נכנע ללחץ של מטה שליט והתחיל את המו"מ מהנקודה שבה הופסק על ידי אולמרט", אומר אינדור ומוסיף קביעה ולפיה נתניהו לחיץ הרבה יותר מקודמו ומושפע הרבה יותר מקודמו מעמדות התקשורת.

במידה ואכן יתממשו הדיווחים צפויה ישראל לשחרר כאלף וארבע מאות מחבלים ובהם רבים עם דם על ידיהם. זאת בשלושה שלבים. כפי שהיה בעבר גם הפעם מתכוון אינדור לעתור לבית המשפט בדרישה לבטל את העסקה או למנוע שחרורם של מחבלים אלה ואחרים. לטעמו לא מדובר במהלך סרק, אלא במהלך דרוש, אפילו לנתניהו עצמו.

"הזירה המשפטית היא פלטפורמה ציבורית לומר את הדברים", אומר אינדור ומספר כי בעבר אמר שר המשפטים דניאל פרידמן, כי אם לא היה קיים ארגון אלמגור היה צריך להמציא אותו כדי שממשלת ישראל תוכל להציג בעולם את הלחץ הפנימי בו היא נמצאת.

עם זאת הוא קובע כי היו מספר אירועים בהם עתירות לבית המשפט הובילו להצלחה במניעת שחרורו של מחבל כזה או אחר. "כל שם שאנחנו משאירים בכלא הוא הצלחה", הוא אומר ומספר על אחת העתירות בהן חבר אליו הרב פליקס, ולאחר שנדחתה העתירה הטיח הרב פליקס שאינו מוכן לבוא שוב לבית המשפט. נציג המדינה בעתירה חש אליו והבהיר לו שבעקבות העתירה נבדקה שוב רשימת המשוחררים בפינצטה, כהגדרתו, ורבים מהמחבלים שנכללו ברשימת המשתחררים הראשונית הוצאו ממנה. זאת לבד מהעובדה ש"כל יום שהם בכלא הוא הישג".

באשר לעסקה הנרקמת כעת קובע אינדור כי נתניהו מבצע מהלך מסוכן וראשוני מסוגו, שכן עד כה לא שוחררו מאז עסקת ג'יבריל מחבלים עם דם על הידיים ואילו כעת מהלך כזה עומד להתרחש. "נתניהו מוביל למהלכים דרסטיים ולכניעה מוחלטת", הוא קובע.