אלמגור: שחרור שליט – לא בכל מחיר

יערה מייטליס

אלמגור: שחרור שליט – לא בכל מחיר

ארגון נפגעי הטרור 'אלמגור' יוצא במתקפה חריפה נגד הקריאות שנשמעו בעצרת של גלעד שליט, לפיהן על הממשלה לשלם כל מחיר תמורת שחרור גלעד.

ערוץ 7

2008-08-29

ארגון נפגעי הטרור 'אלמגור' יוצא במתקפה חריפה נגד הקריאות שנשמעו אמש בעצרת לציון יום הולדתו של גלעד שליט, לפיהן על הממשלה לשלם כל מחיר תמורת שחרור גלעד.

פורום ההורים השכולים בארגון נפגעי הטרור המונה מאות משפחות, שיגר מכתב לראש הממשלה, אהוד אולמרט, ולשרי ממשלת ישראל בו הוא מציין כי אמנם יש בניהם "הבדלי גישות עמוקים ביחס לדרך שצריך לנקוט כדי לשחרר את שליט – כאשר אנו סבורים שצריך להפעיל מנופי לחץ קשים כלפי החמאס ולא לשחרר מחבלים, כי זה יעודד חטיפות נוספות", אך למרות זאת אומרים באלמגור כי "ברור לנו שאתם (הממשלה והשרים י.מ.) מחפשים דרך להוריד את מחיר התשלום ולצמצם את מספר המחבלים וחומרת מעשיהם ולצמצם בכך את הנזק למדינת ישראל ולתושביה".

ולכן, כותבים באלמגור, "אנו דוחים בשאט נפש את הניסיון המכוער שנעשה בעצרת למען שליט, לתקוף אתכם על כך שאינכם משלמים כל מחיר ומייד, לשחרור שליט. לא נעמוד עוד בצד מול מתקפות שמטרתן שנשלם כל מחיר עבור שליט, כי את המחיר נשלם כולנו. נעשה הכל למנוע את הלחצים שהופעלו עליכם כדי לבצע את עסקת קונטאר".

"אנו דוחים בשאט נפש את האשמה כלפיכם", מוסיפים באלמגור, "כאילו אתם 'פוליטיקאים אדישים' ואת הניסיון המכוער לכרוך ניסיונות כנים שלכם להוריד את גודל הנזק ומחיר המחבלים ומסוכנותם, בדומה לעיסוק ב"מחירי נדל"ן", תוך רמיזה לתסבוכותיו של רה"מ".

"לא כל מי שמתנגד לדרישת משפחת שליט הוא "פוליטיקאי" ואיננו עוסקים במחירי נדל"ן אלא במחיר חיים של רבים, אם חלילה המחבלים ייצאו מהכלא", הם הדגישו.

בנוסף לדברים אלו פנה הפורום למשפחת שליט במכתב ואמר לה "העם הזה ושליחיו איננו אדיש לגורל בנכם. אך הוא גם אינו אדיש לאלפי החיילים הנשלחים ערב ערב לתפוס מחבלים תוך סיכון אישי – רבים בהם נהרגו ונפצעו כדי ללוכדם".

"העם הזה רואה בשחרור מחבלים המוני סכנה לאומית. הוא רואה בכך סיכון של אזרחי ישראל וחייליו וסכנה מיידית של חידוש הטרור, אם רבים ממארגניו בעבר שיושבים כעת לשמחתנו בבתי הכלא, ייצאו לחופשי. מי שיסכל עבודה של חיילי צה"ל לאורך שנים ויגרום לכך שהם יסוכנו בעתיד כדי לתפוס אותם מחדש – לרוב אחרי שכבר ביצעו את זממם כלפי ישראלים אזרחים וחיילים – ימצא אותנו מולו. מי שיגרום לסיכון אלה שייחטפו בעתיד, לאחר שהחמאס יחוש שהחטיפות משתלמות, כפי שהיה עם החיזבאללה, יידע שנפעל נגדו לא רק לפני המזימה אלא לשנים רבות. די לנו ב-180 הרוגים ממחבלים משוחררים בשנים האחרונות. את המספר הזה לא ניתן להגדיל".

מדינה פרו-ערבית

בועז העצני

מדינה פרו-ערבית

שחרור המחבלים הוא רק חלק קטן מהאפליה המתמשכת של זרועות השלטון כנגד יהודים ובעד הערבים: בגירוש, בסכסוכי קרקעות ובאכיפת חוקי הבנייה.

בשבע

גיליון 307

2008-08-28

חאלד ג'מיל דראס הוא מחבל רב פעלים שירה פעמים רבות על חיילים, יישובים ומחנות צבא. הוא השתחרר אחרי 5 שנים בלבד, לאחר שהשופטים שדנו אותו ל-13 שנות מאסר כתבו: "נחישות זו לגרום למוות ופציעה ומספרם הרב של אירועי הירי ראויים לענישה מחמירה ולדעתנו העונש שהגיעו אליו הצדדים (בעסקת טיעון) אינו יכול להיחשב מחמיר כלל". תחקיר של ארגון 'אלמגור' מעלה כי המשפט הזה חוזר על עצמו בחלק גדול מגזרי הדין, בעקבות עסקאות טיעון המפחיתות את העונש מלכתחילה.

דראס הוא 'ילד' לעומת איברהים מחמוד מוחמד, שגם משתחרר לאחר שרצח לאור יום את יהושע סלומה בחברון, ובכלא רצח אסיר ערבי שבו חשד בשיתוף פעולה עם ישראל.

השבוע שוחררו 199 כאלה, תשתית שלמה של רוצחים, ראשי התארגנויות, מרגלים, יצרני וסוחרי נשק. שרי הממשלה מתנהגים כמו הורים מטורפים המשחררים נחשים ארסיים בבית שבו חיים ילדיהם, ובג"ץ דחה (כמובן) את העתירה נגד השחרור.

מחבלת שנעצרה לפני 6 שנים בטול כרם בדרך לפיגוע בנתניה הלכה כבר הביתה, ולעומתה, חברי "מחתרת בת עין" נידונו ל-12-15 שנה, על ניסיון בודד, שלא יצא לפועל, לפוצץ מטען ליד בית ספר ערבי. הדרישה לאיזון בשחרורים, גם לטובת היהודים, נדחית בבוז.

לא רק הממשלה עושה הנחות לטרור. כשנכנס שמעון פרס לתפקידו כנשיא, עוד בטרם הניח את תיקו, מיהר וחתם על חנינת המרצחים הערבים שאנסו ורצחו את הנער דני כץ בן ה-14. בקשת חנינה של האחים דני ואיציק חלמיש, שנדונו במשפט מפוקפק, ולאחר חקירה מפוקפקת, לכ-8 חודשי מאסר על חשד לירי להרתעת עשרות ערבים שפלשו לאדמתם, נדחתה ע"י הנשיא לאחר סחבת ארוכה. תלונתם במשטרה נגד הערבים הפולשים כלל לא נחקרה.

המדינה ערערה בפני בית המשפט העליון על אי הרשעת קטינים שחסמו את נתיבי איילון נגד "ההתנתקות", ע"י הבערת מזרונים (ע"פ 06\5025), וגם על אי הרשעת קטינים ערבים שהתפרעו בירושלים, חסמו צומת ע"י הצתת עגלות אשפה, יידו אבנים ובקבוקים על שוטרים, פצעו שוטר, וגרמו נזק גדול לכלי רכב (ע"פ 04\7211).

התוצאה אופיינית: היהודים הורשעו והערבים זוכו.

"…בשל המחסור במשאבים ובכוח אדם, נאלצים לקבוע סדר עדיפויות באכיפת דיני התכנון והבנייה". כך התגוננה המדינה בעתירה נגד בנייה ערבית בלתי חוקית. זו טענה מעניינת כשהיא מגיעה מאותה מערכת "אכיפת חוק" שחודש קודם גייסה כ-7000 שוטרים להרוס תשעה בתים בפוגרום עמונה.

בעתירה שביקשה להורות למדינה להרוס בתים ערביים שנבנו על קרקע פרטית יהודית בירושלים, העדיף בג"ץ, לפתע, לסמוך על סדר העדיפויות של המדינה.

'מעריב' חשף לפני שנתיים כי במנהל האזרחי קיימת הנחייה להעדיף ערבים בסכסוכי קרקעות נגד יהודים.

החשודים ברצח הנערה שקד שלחוב בת ה-16 שוחררו ממעצר עקב פגם טכני, כי לדברי שופט בג"ץ הם "אינם צריכים לשלם את המחיר של מחדלי מערכת המשפט". מול קטינות בנות 12, נערים וצעירים שחטאו בהתנגדות לגירוש לא היו למערכת כל מחדלים, ובציטוט מדו"ח הסנגוריה הציבורית: "סטייה בולטת לחומרה ממדיניות המעצרים… אכיפה סלקטיבית של החוק על פי השתייכות פוליטית" ו"שיתוף פעולה מצד בית המשפט".

רדיפת המאחזים נעשית בשם החוק, ונגד הישובים החוקיים בעזה ובשומרון "התאימו" חוק חדש, כשבג"ץ משמש כחותמת גומי.

מהרשימה המדגמית הזו מתקבלת תמונה של ממסד שלם – משטרה, פרקליטות, בתי משפט, ממשלה ותקשורת, המקיימים אפליה ברורה בעד הערבים ונגד היהודים. המערכות תומכות למעשה בהשתלטות ערבית על קרקעות, ונלחמות בהתיישבות יהודית. אוי ליהודים הפוגעים בערבים, אפילו תוך הגנה עצמית, בעוד שמחבלים ערבים זוכים להנחות בעסקאות טיעון, בשחרורים מוקדמים, ובערעורים. התנכלות למורשת היהודית הפכה לשגרה.

הממסד המסוכן הזה, האחראי גם ל"הסכמים המדיניים" המבריקים, שם את היהודים, בייחוד המתנחלים, במרכז הכוונת – כאילו הם האויב. המגמה הזו גורמת בהכרח לתגובת מרי – החל מהתגובה האלימה נוסח עמונה וכלה בשיטות בלתי אלימות בעשרות מקרים אחרים.

198 אסירים פלסטינים שוחררו מהכלא

198 אסירים פלסטינים שוחררו מהכלא

האסירים יצאו מכלא עופר והועברו לרמאללה שם ערך לכבודם יו"ר הרשות אבו-מאזן קבלת פנים חמה

NRG

2008-08-25

הבוקר (ב') שחרר שירות בתי הסוהר 198 אסירים פלסטינים, בהם שניים המוגדרים "עם דם על הידיים". זאת לאחר שבשבוע שעבר החליטה הממשלה על שחרורם כמחווה ליו"ר הרשות הפלסטינית אבו-מאזן. השחרור נתקל בהתנגדות של ארגון נפגעי הטרור אלמגור שגם עתר לבג"ץ, אולם אמש נדחתה העתירה. סמוך לשעה 9:30 בבוקר עלו האסירים על אוטובוסים ועשו את דרכם מכלא עופר הסמוך לרמאללה לעבר מחסום ביתוניה. זמן קצר לאחר מכן הגיעו האסירים לתחומי הרשות הפלסטינית.

בין האסירים ששוחררו היה גם האסיר הוותיק ביותר שהוחזק בישראל, סעיד אל-עתבה בן ה-57. "זו שמחה גדולה לאמהותינו ולעמנו, אך זה עדיין צעד קטן מאחר שהשארנו אלפי אסירים מאחור", אמר אל-עתבה.


שחרור אסירים פלסטינים הבוקר (צילום: אי-פי)

בג"ץ דחה העתירה, וישראל תשחרר הבוקר 200 אסירים פלשתינאים

תומר זרחין; יהונתן ליס

בג"ץ דחה העתירה, וישראל תשחרר הבוקר 200 אסירים פלשתינאים

האסירים ישוחררו בשעה 9:30 בבוקר מכלא עופר, הסמוך למודיעין, למחסום ביתוניא בגדה

הארץ

2008-08-25

הבוקר (שני) ישוחררו מבתי הכלא בישראל 200 אסירים פלשתינאים, כמחווה של ממשלת ישראל לראש הרשות הפלשתינית אבו מאזן לרגל חג הרמדאן.

האסירים ישוחררו בשעה 9:30 בבוקר מכלא עופר, הסמוך למודיעין, למחסום ביתוניא בגדה. בימים האחרונים רוכזו האסירים ב"עופר" מבתי הכלא שבהם שהו, שם נעשו להם בדיקות רפואיות. כל האסירים נפגשו עם נציגי הצלב האדום, לקראת שחרורם.

בג"ץ דחה אמש את עתירת "אלמגור", ארגון נפגעי טרור, נגד החלטת ועדת השרים לשחרור 200 האסירים. העותרים טענו, בין היתר, כי החלטת הממשלה היא סטייה מהותית מהמדיניות שנקטה הממשלה בעבר, שבחירת האסירים לצורך שחרור תונחה לפי אמות מידה של ריצוי לפחות שני שלישים מתקופת המאסר של האסיר והיעדר "דם על הידיים".

בג"ץ דחה עתירה נגד שחרור 199 אסירים פלסטינים

שמואל מיטלמן

בג"ץ דחה עתירה נגד שחרור 199 אסירים פלסטינים

שופטי בג"ץ מתחו ביקורת קשה על החלטת המדינה לשחרר 199 אסירים אך לאחר ששמעו הסבר מפיו של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה החליטו לדחות את העתירה שהגיש ארגון אלמגור נגד המהלך. "בית המשפט לא נוהג להתערב בהחלטות הדרג המדיני"

NRG

2008-08-24

הביקורת החריפה שהטיחו שופטי בג"ץ במדינה לא סייעה לארגון נפגעי הטרור אלמגור ולא מנעה מהשופטים לקבל בסופו של דבר את עמדת המדינה בסוגיית שחרורם של 199 אסירים פלסטינים, שצפוי להיערך מחר (ב'). אחרי ששמעו השופטים הסבר בדלתיים סגורות מפי המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, מייק בלס, הם החליטו לדחות את העתירה שהגיש הארגון אלמגור נגד המהלך שהוגדר כמחווה ליו"ר הרשות, אבו מאזן.


אסירים פלסטינים משוחררים מגיעים לרמאללה (צילום ארכיון: אי-פי)

מפאת חיסיונם של הדברים, השופטים: אילה פרוקצ'יה, אדמונד לוי ויורם דנציגר ציינו רק כי בלס "עמד בהסבריו הן על הטעם שמאחורי המחווה הישראלית במהלך זה והן על הרקע שעל פיו הוכנה רשימת האסירים".

לדברי השופטים, בלס פירש את הטעמים לנכונות הממשלה לסטות מן הקריטריונים המקובלים עד כה – שחרור אסירים שריצו כבר שני שליש ממאסרם ושחרור אסירים בלי דם על הידיים.

"שחרורם של האסירים על ידי הממשלה בא כחלק מהחלטה ישראלית לחזק את התהליך המדיני המתקיים עם הצד הפלסטיני, עמו מתנהל משא ומתן", כתבו השופטים בהחלטתם. "העיתוי של מהלך החזרת האסירים והרכב הרשימה שהתגבשה, לרבות הסטייה מהקריטריונים המקובלים להחזרה, נועדו כולם לשקף דברים שעלו במשא ומתן האמור".

"יש לקוות כי התועלת תצדיק את הפגיעה ברגשות הרבים"

בסופו של דבר קבעו השופטים כי אין מקום להתערבותם בהחלטת ועדת השרים על שחרור המחבלים וזאת משום שמדובר בהחלטת הדרג המדיני בעניין מדיני מובהק, הכרוך במערכת היחסים בין ישראל לרשות הפלסטינית.

"בית משפט זה אינו נוהג להתערב בהחלטות הדרג המדיני בעניינים כגון אלה", נכתב. "הריסון השיפוטי שבית משפט זה גוזר על עצמו ביחס להחלטות הדרג המדיני בכלל וענייני שחרור אסירים בפרט, עלה בפסיקת בית המשפט פעמים רבות".

השופטים לא מצאו פגם משפטי בהחלטה שיש בו כדי להצדיק התערבות שיפוטית. בנושא טיב המהלך, מן הבחינה המדינית והציבורית, ציינו השופטים ציינו כי "עניין זה נתון בידי הממשלה במסגרת האחריות המוטלת עליה בניהול המהלכים המדיניים והביטחוניים של ישראל ואין לנו לנקוט עמדה לעניין זה".

בסיכום החלטתם הדגישו השופטים כי לבם עם כאבם של נפגעי הטרור, עקב מהלך שחרור האסירים, וכי "יש לקוות כי התועלת שתושג ממהלך זה תצדיק את הפגיעה הכרוכה בו ברגשותיהם של רבים מבני העם זה".

שחרור אסירים: כואב על בנים שלא ייצאו לחופשי

עלי ואקד

שחרור אסירים: כואב על בנים שלא ייצאו לחופשי

ביהמ"ש העליון דחה את העתירות ונתן את האות לשחרור 199 האסירים הפלסטינים מחר. האסירים ישתתפו בטקס מיוחד במוקטעה שברמאללה ואחר כך ישובו לבתיהם. אם לשלושה אסירים שישארו בכלא אמרה ל-ynet: "אני חשה שמחה על השכנים והאסירים שמשתחררים וכאב על הבנים שלי שלא זכו לצאת לחופשי"

Ynet

2008-08-24

בית המשפט העליון דחה הערב (יום א') את עתירת ארגון "אלמגור", שטען כי יש לבטל את שחרור האסירים הפלסטינים מחר בבוקר. בית המשפט, שנימק את החלטתו בכך שמדובר בעניין מדיני מובהק, נתן את האות לקראת חגיגות השמחה של 199 משפחות האסירים המתגוררות בגדה המערבית.

המשפחות יחגגו מחר את שחרור בניהן, במסגרת המחווה של ממשלת ישראל כלפי נשיא הרשות, מחמוד עבאס (אבו מאזן). האסירים, בהם גם בכיר התנזים, חוסאם חדר, יועברו לשטחים וישתתפו בטקס במוקטעה שברמאללה. לאחר מכן הם ישובו לבתיהם. למרות השמחה, משפחות רבות בשטחים התאכזבו לשמוע כי יקיריהן לא נמצאים בין רשימת המשוחררים.

אום מוחמד שתיווי, המתגוררת במחנה הפליטים בלאטה בשכם, חשה בימים אלה שמחה מהולה בעצב. "אני חשה שמחה על השכנים והאסירים שמשתחררים וכאב על הבנים שלי שלא זכו לצאת לחופשי", היא אמרה ל-ynet.

לשתיווי בת ה-60 שלושה בנים בכלא, שהורשעו בחברות ובפעילות בארגון טרור ולא נכללו ברשימת האסירים שישוחררו מחר. "התפללתי, חלמתי, שלפחות אחד מהם ישתחרר, לא ציפיתי ולא ביקשתי שכל השלושה ישתחררו, אבל שלפחות אחד מהם כן, כדי שבבית אצלנו תהיה גם מעט שמחה", אמרה שתיווי.

אום מוחמד מספרת שכשהתפרסמה רשימת האסירים היא הרגישה אכזבה. "הבנות שלי עברו על הרשימה עשרות פעמים, בכל הפעמים לא היה שם ולו של אחד מהשלושה ובכל פעם אמרתי להן, אולי יש טעות במחשב, תחזרו ותקראו אולי טעיתן, אולי בכל זאת יש שם של אחד מהשלושה לפחות. הבנות קראו שוב ושוב, אבל שם לא היה, לא של אחמד, לא של ואאל, לא של מחמוד, אף אחד. מה נגיד? תודה לאללה בכל מצב".

פרט לשלושת האסירים, בן נוסף מהמשפחה מבוקש על ידי כוחות הביטחון. בן אחר שהיה מבכירי גדודי חללי אל אקצה, הזרוע הצבאית של הפתח, חוסל בתחילת 2006 על ידי צה"ל. "אני נושאת בנטל לבדי ופעמיים בחודש נוסעת לבקר את הבנים. אחד בכלא מגידו והשניים האחרים בקציעות שבנגב", מספרת שתיווי.

אום מוחמד מתארת את תחושת הגעגוע לבנים: "כשיש חתונה בחוץ אני נזכרת בהם. כשאני מכינה תבשיל שהם אוהבים אני נזכרת בהם. זה קורע אותי העובדה שאני לא יכולה לראות את ילדיי איתי כמו כל משפחה נורמלית. העין שלי לא צרה לאלה שילדיהם משתחררים מחר, אני שמחה בשבילם אבל להגיד שאין בי צער על ילדיי שנשארים מאחור אני לא יכולה להגיד".

בתשובה לשאלה אם היום היא לא מצטערת על כך שבניה בחרו בדרך הטרור , אמרה אום מוחמד: "לא, אני לא מצטערת, זה גורלם, אם כוס נשברת מה יעזור הצער על זה שהיא נשברה. זאת הדרך שהם בחרו אבל כשהם ישתחררו זה כבר יהיה סיפור אחר. לפעילות הזו בארגונים הם לא יחזרו. מספיק".

היא הוסיפה: "אני והם הקרבנו את החלק שלנו, לא הרבה בתים ומשפחות הקריבו את מה שהבית שלי הקריב, שלושה בנים בכלא, רביעי נרדף והחמישי, אללה ירחמו, היה גיבור ומת שאהיד. בכל המחנה, בכל מקום, מדברים על כמה הוא היה גיבור אבל זהו, מספיק, לא עוד. המשפחה הקריבה והפרק הזה ייסגר כשהם ישתחררו בעזרת אללה".

בג"ץ על שחרור האסירים: המדינה לא נותנת תשובות

שמואל מיטלמן

בג"ץ על שחרור האסירים: המדינה לא נותנת תשובות

בדיון בעתירה נגד שחרור עשרות אסירים פלסטינים תקפו שופטי בג"ץ את תשובת המדינה. "אין חובה שבג"ץ לא יתערב בנושאים מדיניים", ציין השופט אדמונד לוי. "מחווה לאבו-מאזן? אותי זה לא משכנע". השופטת פרוקצ'יה: כשאין תמורה לשחרור עולות שאלות

NRG

2008-08-24

ביקורת חריפה בבג"ץ על התנהלות הממשלה בהחלטתה לשחרר 199 אסירים פלסטינים, כמחווה ליו"ר אבו-מאזן – מהלך שצפוי להתחיל מחר (ב'). השופטים אילה פרוקצ'יה, אדמונד לוי ויורם דנציגר השמיעו דברים נוקבים על כך שהמדינה סיפקה להם במהלך דיון בעתירה נגד השחרור "סיסמאות" בלבד, במקום הסברים משכנעים, ובעיקר לא מנתה את השיקולים המדיניים העומדים מאחורי ההחלטה החריגה על שחרור האסירים.


שחרור אסירים (צילום ארכיון: אי-פי)

השופטים הוטרדו במיוחד מכך שמדובר במהלך חד צדדי, ללא תמורה, ומכך שחל מהפך בעמדת הממשלה כלפי הקריטריונים לשחרור מחבלים, עליהם היא הקפידה עד כה – לא לשחרר אסירים עם דם על הידיים ולא לשחרר אסירים שטרם ריצו שני שליש מתקופת מאסרם.

ההסבר המשפטי של הפרקליטות לא הניח את דעתם של השופטים, שביקשו לשמוע הסבר מגורם מדיני מוסמך. בעקבות ביקורתם, הוזעק לדיון המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, מייק בלאס, המעורב בפרטי המשא ומתן עם הפלסטינים. לבקשתו, נשמעו הסבריו בדלתיים סגורות. החלטת השופטים צפויה להינתן בהמשך הערב.

השופטת פרוקצ'יה: מה עומד מאחורי המהלך?

את העתירה לבג"ץ הגיש ארגון נפגעי הטרור אלמגור, בניסיון אחרון למנוע את המהלך. הארגון טען, באמצעות עו"ד נפתלי ורצברגר ובאמצעות מנכ"ל הארגון מאיר אינדור, כי בהחלטה על שחרור האסירים פרצה הממשלה את "הקווים האדומים" כאשר לראשונה חרגה מהקריטריונים המקובלים והחליטה לשחרר שני אסירים עם דם על הידיים, שרצחו ישראלים ועוד למעלה ממאה אסירים שטרם ריצו שני שליש מהעונש.

נציגות הפרקליטות, עו"ד מיכל צוק-שפיר ומנהלת מחלקת החנינות במשרד המשפטים, עו"ד אמי פלמור, ניסו
לשכנע את השופטים שאל להם להתערב בעניין ושראוי לדחות את העתירה על הסף משום שהממשלה התבססה על שיקולים מדיניים, שבג"ץ אינו מתערב בהם.

השופטת פרוקצ'יה לא השתכנעה והקשתה עליה. "יש חידוש במהלך השחרור הזה", אמרה. "ראשית, משום שהוא לא נעשה כנגד תמורה כלשהי, ושנית כי הוא סוטה מהקריטריונים שננקטו בעבר – אי שחרור אסירים עם דם על הידיים וכאלו שטרם ריצו שני שליש ממאסרם. לכן, נשאלת השאלה מה עומד מאחורי המהלך הזה?".

"מחווה לאבו-מאזן? אותי זה לא משכנע"

עו"ד צוק-שפיר ציינה כי הממשלה ביקשה באמצעות המהלך "להעביר מסר שלא משחררים אסירים רק כתוצאה מחטיפות ואיומים, אלא גם על ידי נכונות לנהל משא ומתן במסגרת מהלך מדיני".


השופט אדמונד לוי (צילום ארכיון: פלאש 90)

השופט לוי לא הסתיר את פקפוקיו על רקע הניסיון המצטבר עם שחרור מחבלים בעבר. "מחווה לאבו-מאזן? אותי זה לא משכנע", הוא אמר גלויות. "הרי אנו יודעים שלחץ מתמיד מביא לשחרור אסירים. מה קרה הפעם?".

עו"ד צוק-שפיר: "זהו נושא מרכזי במשא ומתן מדיני".

השופט לוי התרעם: "אנו יושבים פה לשמוע תשובות ולא סיסמאות".

כאן הסבירה מנהלת מחלקת החנינות, עו"ד פלמור, כי בהוויה של הציבור הפלסטיני הנושא המרכזי הוא שחרור האסירים, וכי הגורמים המדיניים סבורים שהשחרור ישגר מסר חיובי בכל המישורים. "אני משפטנית, ולא לי לקבוע אם זה נכון או לא", אמרה.

"מה כבר אפשר לבדוק בזמן כל כך קצר?"

עו"ד פלמור הוסיפה לגבי שני האסירים עם דם על הידיים כי האחד הורשע ברצח תלמיד ישיבה וברצח סייען ונידון לשני מאסרי עולם. השני הורשע ברצח תושבת פתח תקווה, ונידון למאסר עולם. לדבריה, השניים אסירים ותיקים, המרצים כבר 27 ו-31 שנות מאסר, והשב"כ מחשיב אותם כ"מתונים".

השופטת פרוקצ'יה לא השתכנעה. "כאשר סוטים מהקריטריון, השאלה היא באיזה היקף", אמרה. "כאשר אין תמורה לשחרור, עולות שאלות".


השופטת אילה פרוקצ'יה (צילום ארכיון: אתר בתי המשפט)

השופטת פרוקצ'יה הוסיפה בביקורתה כי הממשלה לא נתנה פרק זמן סביר לביקורת משפטית וציבורית על המהלך. החלטת הממשלה ניתנה ביום שני שעבר ואילו השחרור אמור להתבצע כבר מחר – תוך שבוע ימים.

"זהו זמן בלתי סביר לחלוטין לביקורת, הן של העותרים, הן של גורמים נוספים ובוודאי של בית המשפט", אמרה השופטת פרוקצ'יה. "מה כבר אפשר לבדוק בזמן כל כך קצר?".

כאשר נציגת הפרקליטות שבה והעלתה את מחסום השיקולים המדיניים העומד בפני בג"ץ, הטיח בה השופט לוי: "את משיבה לנו בסיסמאות. אין חובה בדין שבג"ץ לא יתערב בנושאים מדיניים. זהו סכר שבג"ץ שם לעצמו. אבל פה אין בפנינו שום הסבר כתוב להחלטת הממשלה. את מדברת איתנו בסיסמאות. זה לא נשמע רציני. אני מנסה להבין את ההיגיון אבל לא מצליח. אי אפשר לדחות אותנו בקש, בסיסמה שמדובר בהחלטת מדינית".

המדינה תשיב לעתירה נגד האסירים

יובל אזולאי

בג"ץ

המדינה תשיב לעתירה נגד האסירים

הארץ

2008-08-24

המדינה צפויה להשיב היום לבג"ץ על עתירת ארגון נפגעי הטרור "אלמגור" נגד שחרור 200 האסירים הפלשתינאים. הארגון עתר ביום חמישי כדי למנוע את שחרורם, במסגרת המחווה של הממשלה ליו"ר הרשות הפלשתינית, מחמוד עבאס (אבו מאזן). השופטת אילה פרוקצ'יה הוציאה ביום חמישי צו ביניים המורה למדינה שלא לשחרר את האסירים בטרם תמסור את תשובתה לעתירה. בארגון טוענים כי עשרות מהאסירים ריצו רק חלק קטן מעונשי המאסר שנגזרו עליהם.

עתירה: לא לשחרר את האסירים הפלסטינים

שמואל מיטלמן

עתירה: לא לשחרר את האסירים הפלסטינים

ארגון נפגעי הטרור אלמגור עתר נגד ההחלטה לשחרר 199 אסירים, בהם שניים עם דם על הידיים. "אסיר שהורשע אינו קלף מיקוח"

NRG

2008-08-21

ארגון נפגעי הטרור אלמגור עתר היום (ה') לבג"ץ בבקשה להורות לממשלת ישראל לבטל את החלטתה מתחילת השבוע לשחרר 199 אסירים פלסטינים, בהם אסירים שנשפטו למאסר עולם על רצח ישראלים, כמחווה לראש הרשות הפלסטינית אבו-מאזן. "אסיר שנידון והורשע אינו קלף מיקוח מדיני או נושא למחוות מדיניות", נכתב בעתירה. האסירים צפויים להשתחרר בשבוע הבא.


שחרור אסירים פלסטינים. (צילום: רויטרס)

בעתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד נפתלי ורצברגר, טען הארגון כי שחרור האסירים, בהם שניים עם "דם על הידיים", נעשה בחוסר סמכות ובניגוד לעיקרון הפרדת הרשויות. "הזרוע המבצעת, הממשלה, אינה מוסמכת להחליט על קיצור העונש שהוטל על פושעים בבית משפט מוסמך", נאמר בעתירה. "עירוב התחומים פוגע באמון הציבור במערכת המשפטית".

עוד האשים הארגון כי החלטת הממשלה "מגלה אטימות מוסרית" וחורגת מקריטריונים בעבר, לפיהם לא שוחררו אסירים פלסטינים שטרם ריצו שני שליש מהעונש. "ההחלטה לשחרר אסירים שרצחו יהודים, אזרחי ישראל, היא ירידה לשפל חוקי ומוסרי, בניגוד לערכיה של מדינת ישראל כמדינת חוק", נטען.

בארגון הוסיפו כי עיון ברשימת המיועדים לשחרור מגלה שורה של מחבלים מסוכנים, שחיי אדם בכלל וחיי יהודים בפרט הם כקליפת השום בעיניהם. עוד אמרו בארגון כי "מסוכנותם של האסירים הצפויים לשחרור לאזרחי ישראל זועקת. זהו מעשה התאבדות הגובל בהפקרה של אזרחי ישראל ובזילות ערך החיים והביטחון".

19 אסירים ריצו פחות משני שליש העונש

לטענת העותרים, בפילוח העונשים שריצו האסירים עד כה עלה כי 24 מהם ריצו פחות ממחצית מעונשם, שישה ריצו פחות משליש מהעונש, שלושה ריצו פחות מרבע מהעונש ו-19 אסירים ריצו פחות משני שליש מהעונש.

כך, למשל, אסיר שנידון ל-13 שנות מאסר ושריצה פחות ממחצית עונשו, הורשע בירי על חיילי צה"ל ועל יישובים ישראלים; אסיר אחר שריצה פחות מרבע מעונשו – שמונה שנים – הורשע בהכנת מטעני חבלה לצורך השלכתם על כוחות הביטחון, ירי ותכנון פיגועים.

עוד ציינו בארגון כי אסיר אחר, שריצה רק חמש שנים מתוך 12 שנות מאסר, הורשע בהצתת כלי רכב במבשרת ציון, השלכת בקבוק תבערה, אבנים ונפצים על כלי רכב באיזור וכן בירי לעבר מבשרת ציון והנחת מטען חבלה במקום.

"מערכת הביטחון עברה למגזר המחבלים הקשים"

תחקירני ארגון אלמגור אמרו כי בקבוצת המחבלים הנוכחית המיועדת לשחרור גדול מספרם של מחבלים שניסו לרצוח. זאת להבדיל משחרורים קודמים בהם היו רבים שנשפטו על התארגנות בלתי חוקית, סיוע לחוליות טרור וכו'.

"נראה שלמערכת הביטחון כבר לא היו מספיק מחבלים מהסוג הזה כדי לשחררם, והיא נאלצה לעבור למגזר המחבלים הקשים, כאלה שלא הצליחו לפגוע בירי או שמטעניהם התפוצצו ללא נזק. זאת רק כדי למלא את מכסת 200 האסירים שהבטיח ראש הממשלה אולמרט לראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן", טען הארגון.

מנכ"ל אלמגור, מאיר אינדור, אמר כי "אנו נפעל נגד שחרור המחבלים בשתי דרכים. בשלב הראשון אנו עותרים לבג"ץ נגד ההחלטה, בשל היותה בלתי סבירה באופן קיצוני. בשלב השני נפתח בקמפיין מתמשך עד לבחירות".

אלמגור: לפלסטינים אכן יש סיבה לשמוח

יערה מייטליס

אלמגור: לפלסטינים אכן יש סיבה לשמוח

"לפלסטינים אכן יש סיבה לשמוח", אומרים בארגון נפגעי הטרור 'אלמגור' בתום פילוח ראשוני של רשימת המחבלים שממשלת ישראל החליטה לשחרר.

ערוץ 7

2008-08-19

"לפלסטינים אכן יש סיבה לשמוח", אומרים בארגון נפגעי הטרור 'אלמגור' בתום פילוח ראשוני ע"י תחקירני 'אלמגור' של רשימת המחבלים שממשלת ישראל החליטה לשחרר. התחקיר נעשה לקראת הגשת ערעורים המתאפשרת במהלך 48 השעות מאז התפרסמה הרשימה, לוועדת החנינות והגשת בג"ץ.

היום (ג') יעברו תחקירני אלמגור להמשך הבדיקה למשרד המשפטים, שם נמצאים תיקי המשפטים של המחבלים.

"בקבוצת המחבלים הנוכחית גדול מספרם של מחבלים שניסו לרצוח", אומרים באלמגור, "להבדיל משחרורים קודמים בהם היו רבים שנשפטו על התארגנות בלתי חוקית, סיוע לחוליות טרור וכד' ".

"נראה שלמערכת הביטחון כבר לא היה מספיק מחבלים כאלה לשחרר והיא נאלצה לעבור למגזר המחבלים הקשים (כאלה שדם על הידיים לא היה להם, רק מפני שלא פגעו בעת הירי או שמטעניהם התפוצצו ללא נזק) כדי למלא את מכסת ה-200 שהבטיח ראש הממשלה אולמרט לאבו מאזן", אומרים בארגון.

להלן תמצית מפילוח הנתונים ע"פ אלמגור:

  • שלושה רבעים – 149 מתוך 199 מהמחבלים העומדים להשתחרר – שפוטים על ניסיון לרצח. רובם על ירי ישיר לעבר בני אדם ו/או הנחת מטענים.
  • 54 מחבלים העומדים להשתחרר ריצו פחות ממחצית מתקופת המאסר שיועדה להם.
  • 63 מהמחבלים העומדים להשתחרר ונשפטו לתקופות מאסר ממושכות, חלקם ל-2015, יושבים בכלא רק מאז 2007, ביניהם שבעה שישבו פחות משנה ויזכו כעת לשחרור.
  • אחד מן המועמדים להשתחרר, איברהים מחמוד מחמד, הואשם בשני מעשי רצח ואמור לרצות שני מאסרי עולם. איברהים מחמד אחראי למותו של יהושוע סאלומה, אותו רצח ביריות בשוק בחברון ב-1980.

"הממשלה הזו שוברת את השיאים של עצמה במרוץ שלה במורד. תוך חודש היא משחררת פעמיים מחבלים עם דם על הידיים – דבר שאפילו רבין בימי אוסלו האופטימיים לא עשה. אלה שלא זכו לשחרור בימיו מקבלים כעת חנינה מממשלת אולמרט", אומר מאיר אינדור, מנכ"ל 'אלמגור'.

אינדור לוקח את השחרור של רוצח סאלומה באופן אישי. את פעילותו הציבורית נגד הטרור החל ברצח סאלומה כשפרסם בעתונות מודעת אבל גדולה על חשבונו והוציא לכך חלק נכבד מכספי תגמולים שקיבל בתום שרות ביטחוני.

מאיר אינדור מציין כי "אנחנו נפעל נגד שחרור המחבלים בשתי דרכים. בשלב ראשון נעתור לבג"ץ נגד ההחלטה בהיותה בלתי סבירה באופן קיצוני בחומרת מעשי המחבלים. בשלב שני, נפתח בקמפיין מתמשך עד לבחירות. ביום ד' יעלה הנושא במסגרת כינוס פגרה מיוחד של הכנסת. אנו נדאג לכך שבבחירות הבאות ייהפך שחרור המחבלים לנושא מרכזי. נפרסם כל חבר ממשלה שתמך בשחרור מחבלים ונדאג שהבוחרים יתמכו רק במועמדים שיבטיחו שלא לשחרר מחבלים בעתיד".

כמה מנפגעי הטרור יוזמים כעת החתמה בין מועמדים לכנסת שיבטיחו החזרת המחבלים לכלא לאחר שתבחר כנסת וממשלה אחרת.

שוקלים לעתור לבג"ץ

יובל אזולאי

נפגעי הטרור

שוקלים לעתור לבג"ץ

הארץ

2008-08-19

ארגון נפגעי הטרור "אלמגור" מסר אמש שיבדוק אם יש אפשרות למנוע את יציאתם לחופשי של חלק מהאסירים שתשחרר ישראל. מנכ"ל הארגון, מאיר אינדור, אמר שבכוונתו לבדוק היום במשרד המשפטים אם ניתן למנוע את השחרור של כמה מהאסירים, ושאם בקשתו לא תיענה, יעתור לבג"ץ.

לטענת הארגון, מתוך 199 האסירים שישוחררו, 149 ריצו עונשי מאסר בשל מעורבות בניסיונות רצח. הארגון מסר ש-54 מהאסירים טרם ריצו מחצית מעונש המאסר שנגזר עליהם, ואילו 17 מהם היו כלואים פחות משנה.

אינדור סיפר שהארגון מתכנן להגיש בעתיד, בשם משפחות הנפגעים, תביעות נזיקין אישיות נגד מחבלים. הוא מתח ביקורת על מדיניות הממשלה ואמר ש"בתוך חודש היא שיחררה פעמיים רוצחים עם דם על הידיים. אפילו רבין לא עשה זאת בימי תהליך אוסלו".

אלמגור: הממשלה חוזרת לימי אוסלו

בן שאול

אלמגור: הממשלה חוזרת לימי אוסלו

ארגון אלמגור: הממשלה הזו במחוותיה לשחרור מחבלים חוזרת לימי אוסלו שעליהם שילמנו ביותר מאלף ארבע מאות הרוגים.

ערוץ 7

2008-08-17

ארגון נפגעי הטרור 'אלמגור' תוקף את הכוונה לאשר היום בממשלה שחרור של אסירים עם דם על הידיים, "הממשלה הזו במחוותיה לשחרור מחבלים חוזרת לימי אוסלו שעליהם שילמנו ביותר מאלף ארבע מאות הרוגים ובמאות שנרצחו ע"י מחבלים משוחררים".

"'אלמגור' ידאג לכך שבבחירות הבאות שחרור המחבלים יהפוך לאחד הנושאים העקריים כולל ברחוב החרדי עליו נשענת אחת מהשותפות הבכירות בקואליציה" , אומרים מאיר אינדור וד"ר אריה בכרך ראשי אלמגור.

בימים הקרובים יפתח אלמגור בקמפיין רחוב שבו יוצגו תמונותיהם של אלה שנרצחו בידי מחבלים משוחררים.

ממחקר שנערך בעבר ע"י ארגון נפגעי הטרור "אלמגור" שעקב אחרי משוחררי עסקאות שבויים עולה כי 30% ממשוחררי עסקת ג'יבריל (1985) חזרו לעסוק בטרור, החזרת 415 מגורשי החאמס מלבנון (1993) הניבה מחבלים שאחראים ישירות למותם של מאות ישראלים, ולמעלה מ- 50% ממשוחררי מחוות אוסלו (1999-1993) השונות חזרו לעסוק בטרור.