השופט: "את חתימתי צירפתי ביד רועדת"

השופט: "את חתימתי צירפתי ביד רועדת"

שופט בג"צ אדמונד לוי הביע את חשש כבד ששחורר 400 המחבלים במסגרת עסקת חילופי שבויים יוביל "למסכת דמים חדשה שאפשר לצפות אותה כבר עכשיו". השופט לוי כתב את הדברים בהחלטתו לדחות את עתירת ארגון מותקפי הטרור "אלמגור" נגד שיחרור המחבלים.

ערוץ 7

2004-01-30

שופט בית המשפט העליון אדמונד לוי מותח ביקורת נוקבת על עסקת שחרור מאות המחבלים השבוע, ואומר שנשקף ממנה סיכון נורא לכל אחד מאזרחי ישראל. לדבריו הוא שותף לחרדתם של מי שעתרו שלשום נגד השחרור ולפיה הדבר יגרום למסכת דמים חדשה, שאפשר לצפות אותה כבר עכשיו. אף שהשופט לוי וחבריו שישבו בדין החליטו לדחות את העתירה הוא מציין כי ההחלטה הזאת קשתה עליו מאוד, לנוכח הצהרת מנהיג החיזבאללה כי יוסיף לחטוף חיילים כדי שאלה ישמשו כקלפי מיקוח.

בנוסח ההחלטה, שהגיעה הבוקר (יום ו') לידי העותרים, חברי ארגון מותקפי הטרור אלמגור, כותב לוי: "עותרים אלה, אשר הטרור פגע בהם בכל עוצמתו, והנושאים בליבם את ייסורי השכול, ביקשו באמצעות באי-כוחם, לעיתים בזעקה, לעיתים בקול תחינה, להתריע מפני שחרורם של מחבלים נוספים מכלאם, הואיל ואת תוצאתו הצפויה של שחרור זה ניתן לנבא כבר עתה, וברמת סבירות גבוהה ביותר.

זו אינה הפעם הראשונה שמכוח הסכמים עליהם חתמה, משחררת מדינת ישראל מחבלים אשר זרעו מוות והרס במקומותינו. לאחר כל שחרור כזה פיעמה בלב רבים התקווה כי בזאת הפעם יבוא המפנה, והמשוחררים לא יחזרו עוד לדרך הטרור, ואפשר שאף יהיו שגרירים להפצתו של רעיון החיים בשלום בצוותא. ונדמה כי אין צורך לומר עד כמה היתה זו תקוות-שווא, ואולי נכון להגדירה כאשליית-שווא. ואם נדרשה ראיה נוספת לכך שפניהם של המשוחררים אינם לשלום, היא מצויה באירועי הדמים המלווים אותנו מאז חודש אוקטובר 00', ובהם נוטלים רבים מאלה שישראל שילחה בעבר לחופשי. אותם אירועים גבו את מחירם בחיי אדם, לעתים כמעשה של יום-יום, גרמו לפציעתם של רבים, ושינו את חייהם של בני משפחות הנפגעים שהעותרים ביקשו להיות להם, מן הקצה אל הקצה.

השופט לוי מוסיף: "חרדתם של העותרים, כי אנו עומדים בפני פרק חדש של מסכת דמים, היא גם חרדתי, הואיל ושחרור האסירים הפעם אינו נעשה כמחווה כלפי אויב המבקש לשנות את אורחותיו, וגם לא כזה המוכן לבחון אפשרות של קיום משותף לצדה של ישראל. הפעם הצד האחר להסכם הוא ארגון רצחני, חסר רחמים ונעדר צלם אנוש, אשר שם לו למטרה להביא להשמדתה של מדינת ישראל. בימים אלה ממש, ועוד בטרם בוצעה העסקה עימו, הוא גם אינו מסתיר את מטרותיו עליהם הוא מצהיר מעל כל במה, ומנהיגו אף הבהיר בפני כלי התקשורת, כי ארגונו יוסיף לחטוף חיילים כדי שאלה ישמשו בידו כקלפי מיקוח".

לסיום כותב השופט: "פירטתי את כל אלה כדי להבהיר עד כמה קשתה עלי ההחלטה בעתירות הנוכחיות. לנגד עיני ניצבת השורה הארוכה, האין סופית כמעט, של קורבנות הטרור, אשר חייהם נגדעו ביד זדונית, ובעיקר לבי דואב על הילדים והתינוקות שהטרור לא חס גם עליהם. ומנגד, קשתה עלי ההחלטה משום ההלכה הנוהגת מזה שנים בבית משפט זה, לפיה אין הוא מתערב בעניינים שבמדיניות עליהם מופקדת הממשלה, וכזו היא ההחלטה שבפנינו.

לנוכח הלכה זו ראיתי את עצמי אנוס להצטרף להחלטתם של חברי, ואת חתימתי צירפתי ביד רועדת, ותקווה אחת מפעמת בי – שמקבליה של ההחלטה, בפניהם מונחת התמונה במלואה, ועל כתפיהם רובצת האחריות לדאוג לשלומם ולביטחונם של אזרחי ישראל, שוכנעו כי ההחלטה אשר קיבלו נכונה היא, חרף הסיכון הנורא הכרוך בה לכל אחד מאתנו משחרורם של בני-העוולה".

כתבנו יוסף מנטינבנד מציין כי את העתירה נגד שחרור המחבלים הגיש, כאמור, ארגון מותקפי הטרור אלמגור, והצטרפו אליה גם בני משפחות שכולות מפיגועים: דבורה אפלבאום, אלמנתו של ד"ר דוד אפלבאום ואמה של נאווה, אשר נרצחו בפיגוע בקפה "הלל" בירושלים; יפעת אלון, בתה של נגה אלון, אשר נרצחה בפיצוץ באוטובוס בצומת הגבעה הצרפתית בירושלים; שירי שפי, אמה של בת-אל שפי, ילדה שנרצחה על-ידי מחבלים שחדרו לביתה בישוב אדורה. קרול שילוני, ששכלה את בנה יחידה בפיגוע בקו 18; מירי אביטן, ששכלה את בנה אסף בפיגוע במדרחוב בירושלים ודוד יברבוים, אביו של אייל יברבוים, שנרצח על ידי מחבל בביתו בישוב נגוהות.

את העותרים ייצג עו"ד זאב דסברג, אף הוא בן למשפחה שכולה.

היכונו לחטיפה הבאה

עפרה לקס

היכונו לחטיפה הבאה

עסקת השבויים שנחתמה השבוע מעמידה שוב את ישראל במקום רע מאוד: יחס מספרי אבסורדי, תשלום במחבלים חיים תמורת גופות, חיזוק יוקרתו של נסראללה ושיחרור האסירים לשטחי יש"ע- כל אלה מכינים לנו עתיד רווי דם ודעמות.

בשבע

גיליון 78

2004-01-29

הערב יחבק אלחנן טננבאום את אורי וקרן, והם ודאי יבכו על צווארי אביהם, שאותו לא ראו למעלה משלוש שנים. גם סיוטן של משפחות סוועאד, אביטן ואברהם יגיע סוף סוף לקצו. מנגד יחגגו משפחות פלשתיניות ולבנוניות רבות, ליתר דיוק כמה מאות, שקרוביהן שבו אליהן חיים, נושמים ומלאי תכניות לעתיד.

לפני כחודשיים הצביעה ממשלת ישראל בעד עסקת השבויים. לפי ההחלטה תשחרר ישראל כמה עשרות אסירים ממדינות שונות בעולם הערבי ו-400 אסירים פלשתינים 'בלי דם על הידיים'. בנוסף לאלה הבטיחה מדינת ישראל לתת לחיזבאללה מפות של שדות מוקשים בדרום לבנון, כמה גופות של מחבלים לבנוניים ומידע על נעדרים. ישראל, כך הובטח, תקבל שלושה חיילים חטופים, ככל הנראה מתים, ואזרח חי אחד. אף מילה על רון ארד.

העם בישראל התקשה לבלוע את מספר האסירים הגדול ואת התמורה הקטנה יחסית. ההחלטה פתחה פתח לדיון מוסרי נוקב וכואב על 'מחירו' של אזרח ישראלי בשבי, על חשיבות נסיבות נפילתו ועל חשיבות השבתן של גופות חיילים חטופים לישראל.

מה שלא ממש הצליח להרגיע את המתנגדים לעסקה אבל בהחלט היווה נחמה פורתא היתה הסיסמה ששיווקה הממשלה: 'בלי מחבלים עם דם על הידיים', ביטוי מוכר מעסקאות קודמות. מאיר אינדור מארגון 'אלמגו"ר' מסביר את פשר הביטוי המעורפל: "מדובר בהגדרה רחבה שבה נכללים רציחה, פציעה, סיוע ישיר בהנחת מטען או תצפית, הסעה לזירת הפשע וכדומה". במקרה שהמחבלים הצליחו לבצע את זממם הם לא כלולים ברשימת המשוחררים, אבל מי שסייע לבצע פיגוע שסוכל, ייתכן שימצא עצמו היום מחוץ לכותלי הכלא. עניין של מזל.

דם זה דבר יחסי

מי שבכל זאת יעיין ברשימת האסירים המשוחררים יופתע לגלות שכמה מהם היו מעורבים עד צוואר בתקריות עם חיילי צה"ל ובהריגתם בדרום לבנון. נציגי הממשלה הבהירו השבוע למראיינים המופתעים שהפליאה על שחרור מרצחים אינה במקומה. 'דם' חיפשו רק בידיהם של האסירים הפלשתיניים, לא אלה של הלבנוניים. לפי סגן השר גדעון עזרא, היה ברור שמחבלים אלו הם דרישת הסף של החיזבאללה לכל משא ומתן.

המחבלים הלבנוניים המשוחררים לא רק 'טבלו' את ידיהם בדמם של חיילי צה"ל. חלקם שקעו בו ממש עד צוואר: אנואר יאסין היה מעורב בהריגתם של שלושה חיילי צה"ל ובפציעתם של חמישה, מוסטפה חמוד אסף את המידע לפיגוע שגרם למותם של שבעה חיילי צה"ל, חסן ענקני השתתף בקרב שבו נהרגו שלושה חיילי צה"ל ועלי יוסף השתתף במארב מחבלים שבו נהרג חייל אחד, עלי קיס.

חלק גדול מהוריהם של החיילים שנהרגו על ידי הרוצחים המשוחררים מגבים את עסקת השבויים. רבים מהם לא ידעו כלל שרוצחי בנם נמצא בידי ישראל.

פרידה ברנשטיין, אימו של סמל מרקו ברנשטיין, אחד החיילים שנהרג מידי מחבלים אלו, מתנגדת לעסקה. בעברית רצוצה היא מנסה לפרוש את סיפורו של בנה, שהחליט בשנת 72', בעקבות רצח הספורטאים במינכן, שהוא רוצה לעלות לישראל. "אני אהיה בצבא הישראלי", כך אמר לה, "ואלך להילחם בשם הספורטאים".

פרידה עלתה לישראל ממוסקבה בשנת 80', וכמה שנים לאחר מכן התגייס בנה ליחידת הצנחנים. הבשורה המרה על מותו שברה את בעלה: "גרנו אז בקומה רביעית, וכשהגיעו שני הקצינים והרופא בעלי רצה לקפוץ מהחלון, אז מיד אמרתי שאנחנו חייבים לעבור דירה לקומה ראשונה". פרידה נשארה לבד. בעלה נפטר לפני חמש שנים, ובנה הבכור מתגורר בארצות הברית.

למרות הקושי להתבטא בעברית מצליחה פרידה להעביר דעה נחרצת לגבי עסקת השבויים: "כואב הלב שיש חיילים חטופים, אבל למה לתת למחבלים לחזור הביתה? מספיק שאני עצובה שהבן שלי נהרג. אחרי שהמחבלים יגיעו הביתה הם יחזרו לישראל ויהרגו עוד חיילים, עוד יהודים".

איפה הם היום

הדברים שמשמיעה ברנשטיין אינם פרי דמיונה בלבד, והם גם לא נוגעים רק לאסירים הרוצחים. על פי נתונים שהתקבלו מסגן שר הביטחון, זאב בוים, בתשובה לשאילתא של חברת הכנסת גילה גמליאל, מתוך 238 משוחררי עסקת ג'יבריל שהגיעו ליו"ש, 48 אחוזים שבו לעסוק בטרור ונתפסו על ידי כוחות הביטחון. מתוך 6912 אסירים ששוחררו בין השנים 93' ל-99' במסגרת הסכמים מדיניים, נתפסו 854 מחבלים בידי כוחות הביטחון.

בוים סייג את תשובתו בכך ש"לא כל 'החוזרים לסורם' מעסקה זו (ג'יבריל) נכלאו מחדש, וזאת בשל קשיים אופרטיביים". בוים ציין עוד כי מדובר בנתונים חלקיים בלבד, ובידי השב"כ אין נתונים מלאים, משום שהדבר מצריך בדיקה מסועפת הדורשת משאבים רבים. הנתונים גם לא כוללים את פעילותם הערה של המחבלים בשלושת השנים האחרונות. למשרד הביטחון פשוט אין תקציב לעקוב אחר מחבלי הדלת המסתובבת. לא נעים לאסוף נתונים על סופן של עסקאות שבויים או מחוות הומניטריות.

הכלא, מסביר אינדור, מהווה עבור פלשתינים מקום מגבש ומאחד, ובעקבות השחרור הם גם רואים שהשהות בכלא הישראלי היא אמנם לא נעימה, אבל יש לה סוף. "עם קצת מוטיבציה הם שבים למעגל הטרור, לעתים ביתר שאת".

שיבת המחבלים למעגל הטרור אינה מקרית. ד"ר בועז גנור, ראש המכון הבינלאומי למדיניות נגד הטרור במכון הבינתחומי בהרצליה, מאשר את ההנחה שמשוחררי עסקת ג'יבריל שימשו אחד מהגורמים שהתסיסו את השטח וגרמו לפרוץ האינתיפאדה הראשונה. כלומר, מחבלים משוחררים לא רק הולכים למכולת וקונים גפרורים למטעני הנפץ. לעתים הם עצמם הגפרור המבעיר את השטח כולו.

גנור סובר שגם עסקת השבויים הזו, כמו קודמותיה, היא שגיאה של ישראל. "ישראל נתפסה שוב כמדינה שאפשר ללחוץ אתה, והיא שבה ושברה מספר עקרונות יסוד". העיקרון הראשון שאותו מונה גנור הוא זה המספרי. בעבר, עד החזרת השבוי ממבצע ליטני (78'), השתדלו להקפיד על יחס פרופורציוני בין הישראלים המוחזרים לבין המחבלים הניתנים תמורתם. העיקרון הזה נשבר, והעסקה הנוכחית שוב משקפת מציאות של חי אחד מול למעלה מ-400.

העיקרון השני הוא ההסכמה של ישראל לכלול בעסקה אסירים ממדינות ערב שונות, מה שמעצים את כוחו של החיזבאללה ואת יוקרתו. העיקרון השלישי קשור לטעות החוזרת של ישראל, נכונותה לשחרר את המחבלים לשטחי יש"ע. הנכונות הזו היא מעשה לא נכון מצדה של ישראל בשל כוח ההתססה שצוין.

"הנזק הנגרם למדינה מעסקה כזו הוא אפשרות של חיקוי", מוסיף גנור ואומר: "חיזבאללה הוכיח ששיטת החטיפות עובדת, ואנחנו עלולים לראות בזמן הקרוב חטיפות כדי לשחרר אסירים נוספים".

הנשיא מוכן לשלם

חוקיה של מדינת ישראל לא העניקו לנשיא המדינה סמכויות רבות. המחוקקים ביקשו ליצור דמות סמלית, מגשרת ומאחדת אך לא משפיעה בצורה מעשית. הסמכות היחידה כמעט שיש בידו היא הסמכות לחון פושעים שהורשעו בדין. לרוב גם ההחלטה להוציא אדם לחופשי טרם זמנו אינה משפיעה על חיי כלל האזרחים, אלא על אסיר זה או אחר ובני משפחתו.

השבוע נפלה לידיו של נשיא המדינה ההזדמנות לנצל את הסמכות שמעניק לו החוק. עסקת השבויים לא היתה יכולה לצאת לדרך מבלי שהנשיא יאשר את שחרור האסירים שנשפטו בבית דין אזרחי או צבאי בתחומי הקו הירוק.

כבר בתחילת השבוע הבטיח מר קצב כי הוא יאשר את שחרורו של כל מי שיידרש, למרות שהעט שלו ירעד. במילים אחרות, הוא הבטיח לשמש חותמת גומי לממשלה ולמערכת הביטחון. באותו ראיון הספיק הנשיא גם לתמחר את העסקאות העתידיות: מידע תמורת רוצחים. כלומר, מידע על רון ארד תמורת הוצאת רוצחים לחופשי. ד"ר גנור אמר על התבטאות זו שהיא "פופוליסטית ומעלה את רמת הדרישות בכל משא ומתן".

דוברו של הנשיא, אדר אבישר, ניסה נואשות לתקן את הרושם שהשאירו דבריו של הנשיא: "לנשיא הוגשו שבעה תיקים בלבד, מהם רק ארבעה ביטחוניים (של תושבי לבנון), והנשיא בחן כל תיק לגופו, כאשר הוא מקפיד על שני קריטריונים: האחד שאלו מחבלים בלי דם על הידיים, והשני שעונשו של כל אחד יומר במאסר על תנאי של שלוש שנים למשך שלוש שנים". אבישר סירב להסביר מה היא הגדרתו של קצב ל'דם על הידיים'.

את דבריו של הנשיא שנגעו למחיר שהוא מוכן לשלם תמורת מידע על רון ארד ניסה אבישר למחוק: "זה לא בדיוק מה שהוא אמר", אמר אבישר וציטט: "תמורת מידע שיחשוף אור על הפרשה אני מוכן לשלם כל מחיר, אני מדגיש, כל מחיר".

"דברים שרואים מכאן לא רואים משם", נוהגים פוליטיקאים לומר כשהם מחליטים החלטות שנויות במחלוקת. ייתכן שלנגד עיניהם של מקבלי ההחלטות היה מידע שאינו נמצא בידינו. אבל אם המידע הגלוי שנמצא בידם של האזרחים שגוללנו כאן נלקח בחשבון, האם ישראל יכולה להתפאר בעסקה שכזו?

בג"ץ דחה שתי העתירות שהוגשו נגד ביצוע עסקת חילופי השבויים

יובל יועז

בג"ץ דחה שתי העתירות שהוגשו נגד ביצוע עסקת חילופי השבויים

הארץ

2004-01-28

רק ארבע עד חמש שעות עברו מרגע הגשת העתירות לבג"ץ נגד ביצוע עסקת השבויים, ועד שהרכב שופטים קיים בהן דיון דחוף, שבסופו ניתן פסק דין. במצבים של דחיפות מיוחדת, מתברר, גם בית המשפט העליון יודע להפעיל את הליכיו במהירות שיא. בסופו של יום דחו שלושת השופטים – תיאודור אור, אדמונד לוי ואסתר חיות – את שתי העתירות, ואיפשרו את ביצוע העסקה היום.

לאחר ששלשום בערב התפרסמו באינטרנט רשימות האסירים שישראל עתידה לשחרר, הגישו אתמול בצהריים ארגון נפגעי הטרור הערבי הבינלאומי (נט"ע) והארגון "משמרת יש"ע" עתירה ראשונה בדרישה לבטל את העסקה.

לטענתם, העסקה כוללת את שחרורם של "מאות מחבלים מסוכנים, כולל מחבלים עם דם על ידיהם". "שחרור המחבלים שרצחו בדם קר חיילי צה"ל ושנשפטו למאסר עולם", נכתב בעתירה, "עומד בניגוד להחלטות ולהכרזות של הממשלה".

כמה דקות לאחר מכן הוגשה עתירה נוספת, מטעם הארגון "אלמגור", ארגון נוסף של נפגעי הטרור. העותרים דרשו מבית המשפט לקבוע כי הממשלה משוללת סמכות להחליט על שחרור אסירים, כשבהחלטה זו יש פגיעה בזכויות אדם ובזכותם של נפגעי הטרור.

לאחר שהעותרים השמיעו את טיעוניהם, השיבה נציגת הפרקליטות, עו"ד דינה זילבר, כי "ההחלטות שהממשלה היתה צריכה לקבל הן החלטות לא קלות, אבל צריך לזכור שהאינטרס הציבורי כולל גם החזרת חיילים חטופים, והחזרת אזרח חטוף".

באולם בית המשפט ישבו גם בני משפחה של אזרחים שנהרגו בפעולות טרור, ואחזו בתמונות יקיריהם, אולם השופטים סירבו לאפשר להם להישמע בדיון. לאחר הפסקה קלה חזרו השופטים לאולם, והקריאו את ההחלטה הקצרה, שמפאת קוצר הזמן הנימוקים לה יפורסמו בנפרד בהמשך: "עם כל ההבנה למשפחות", אמר השופט אור, "אין מנוס אלא לדחות את העתירות".


הלן חזן, ביז צמח ומירי אביטל מפגינים בביהמ"ש נגד העסקה

בג"ץ דחה עתירות נגד עסקת השבויים

טל רוזנר

בג"ץ דחה עתירות נגד עסקת השבויים

יממה בלבד לפני חתימתה של עסקת השבויים, עתרו שני ארגונים של נפגעי טרור לבג"ץ בניסיון למנוע את ביצוע העסקה עם חיזבאללה, או לפחות למנוע את שיחרור חלק מהאסירים הביטחוניים. הטענה: האסירים יחזרו לטרור ויעמידו את כל תושבי ישראל בסכנה. המדינה טענה כי "האינטרס הציבורי כולל החזרת חיילים חטופים ואזרח חטוף". הערב קבעו השופטים: "אין מנוס מלדחות את העתירות"

Ynet

2004-01-28

עוד מכשול הוסר בדרך לעסקת חילופי השבויים: בג"ץ נתן הערב (יום ד') "אור ירוק" לעסקה עם חיזבאללה, לאחר שדחה שתי עתירות מצד ארגון נפגעי הטרור ומטה מותקפי הטרור "אלמגור". "עם כל ההבנה למשפחות, אין מנוס אלא לדחות את העתירות", סיכם השופט תיאודור אור את הדיון.

בדיון הקשה נכחו בני משפחות של נרצחים בפיגועי טרור, שהחזיקו את תמונות יקיריהם אל מול השופטים.

לאחר מתן ההחלטה, קמו השופטים ועזבו את האולם, אך הלן חזן, אמו של אבי חזן ז"ל, שנרצח בפיגוע בשכונת בית ישראל בירושלים, זעקה לעברם: "בבקשה, תשמעו גם אותנו, יש לנו מה לומר". אולם השופט אדמונד לוי סימן לה בעת שיצא מן האולם כי הוא מצטער אך השופטים לא יוכלו לשמוע את דבריה. "מה אכפת לכם, אנחנו כבר שילמנו את המחיר", צעקה חזן לעבר השופטים.

עורכי הדין שייצגו את העותרים, זאב דסברג וברוך בן יוסף, טענו כי העסקה תסכן חיי חיילים נוספים. "זה יתן תמריץ לארגון מחבלים לחטוף עוד חיילים ואנחנו יודעים שחסן נסראללה הבטיח שיחטוף עוד חיילים", אמר בן יוסף לשופטים. ואילו דסברג אמר: "הנשיא אולי חתם על החנינות, אבל על 400 שמות אי אפשר לעבור ברצינות ובשיקול דעת. אנחנו, כדי לכתוב את העתירה הזו, עברנו שם שם ולא הצלחנו להקיף את כל השמות של האסירים. אי אפשר לתת חנינה בשם כל עם ישראל בכל כך מעט שעות".

לאחר הדיון, אמרה יהודית דייזי, ששכלה את בנה אבי לפני חצי שנה בפיגוע: "כשהיינו אצל נשיא המדינה הוא אמר לנו שישוחררו רק אסירים מינהליים ולא אסירים ביטחוניים. איך אפשר לשחרר עכשיו אנשים עם דם על הידיים? אנחנו חיים בפחד, אף אחד לא מתייחס פה למשפחות".

יהודית דסברג, ששכלה את בתה אפרת ואת חתנה בפיגוע, קראה: "מי אחראי לנו עכשיו? מערכות השלטון קורסות אחת אחרי השנייה. ראש הממשלה יודע שהרוצחים ישובו לרצוח ועדיין הוא משחרר אותם. האחרון שנשאר הוא בית המשפט שהתעלם מחובתו לצדק. אנחנו עתרנו בשם כל אזרחי ישראל שביטחונם הוקרב לטובת צרכים פוליטיים".

"האינטרס הציבורי כולל החזרת החיילים"

נציגת המדינה, עו"ד דינה זילבר, אמרה "אלה החלטות לא קלות אבל האינטרס הציבורי כולל גם החזרת חיילים חטופים ואזרח חטוף. עם כל הצער והכאב, בית המשפט צריך להיות עקבי ולקבוע, כמו בעבר, שגם הפעם מדובר בתחום מדיני מובהק".

עורכי הדין של העותרים טענו כי הוועדה שגיבשה את רשימות האסירים שישוחררו פעלה בחוסר סמכות ובניגוד לקריטריונים שקבעה הממשלה עצמה לשחרור האסירים ולפיהם לא ישוחרר מי שדם על ידיו.

המדינה טענה בדיון: "מספר האסירים הלבנוניים שדם על ידיהם ספור. כל מקרה ומקרה נבחן בדקדקנות וההליך כולו נעשה באופן תקין".

עו"ד דסברג טען מנגד: "יש פה אנשים שאיבדו את יקיריהם לאחר שמחבלים ששוחררו על ידי הממשלה רצחו אותם. המחבלים הללו ישובו עכשיו ויסכנו את אזרחי ישראל. זאת אומרת שהרחוב שלנו לא בטוח, שהאינטרס שלנו לחיות בביטחה – נפגע".

לאחר הדיון אמרה הלן חזן, ששכלה את בנה: "מחר פשוט יכולים לרצוח לי עוד בן!". מאיר אינדור, מארגון "אלמגור", אמר "היום שלוש אמהות יקבלו את גופות יקיריהם, ומחר – יבכו הרבה אמהות כתוצאה מהמחבלים שישוחררו".

גם סוגיית שיחרורו של רוצח בני משפחת הרן, סמיר קונטאר, עלתה בדיון. המדינה אמרה בדיון כי מוקדם מדי לדבר על קונטאר וכי הוא לא ישוחרר במסגרת העסקה מחר: "ראש הממשלה אמר בפירוש בישיבת הממשלה האחרונה שקונטאר לא ישוחרר לפני שנקבל מידע לגבי רון ארד. ולכן מוקדם עוד לדבר על שחרורו, יכול להיות שבכלל לא נצטרך להגיע לבית המשפט בסוגייה הזו".

העותרים: נפגעי הטרור

לעתירת מטה נפגעי הטרור הצטרפו גם קרובי משפחות של נרצחים בפיגועי טרור, שהאחראי להם היה עבדאללה קוואסמה, ראש הזרוע הצבאית של החמאס, שגורש ללבנון ב-92', והוחזר אחר כך לישראל. בין העותרים: דבורה ונתן אפלבאום, שאיבדו את ד"ר דוד אפלבאום והבת נאווה בפיגוע בקפה הלל במושבה הגרמנית בירושלים; יפעת אלון, שאמה נגה נרצחה בפיגוע בצומת הגבעה הצרפתית; שירי שפי, אמה של הפעוטה בת-אל שפי, שנרצחה בפיגוע ביישוב אדורה ומירי אביטן, שבנה אסף בן ה-15 נרצח בפיגוע המשולש במדרחוב בן-יהודה בירושלים.

בעתירה השנייה, שהוגשה מטעם ארגון נפגעי הטרור הערבי, באמצעות עו"ד ברוך בן-יוסף, נטען כי הממשלה משחררת, במסגרת העסקה הקרובה, מחבלים עם דם על ידיהם, שרצחו חיילים, וזאת בניגוד להחלטת הממשלה, ולקריטריונים שנקבעו לשחרור האסירים. בנוסף, נטען בעתירה כי מזכ"ל החיזבאללה, חסן נסראללה, הצהיר פומבית כי ארגונו מתכוון להמשיך ולנסות ולחטוף חיילים ישראלים נוספים, ולפיכך, ביצוע עסקה עמו תגביר את מוטיבציית החיזבאללה לבצע חטיפות נוספות.

במקביל, קרא היום ח"כ אריה אלדד מהאיחוד הלאומי לכל חברי הכנסת שלא להשתתף בטקס קבלת השבויים מחר. לטענתו, "שרון מנסה להפוך את העסקה לספין תקשורתי ולחגיגת הצלחה".

עתירה שנייה: מטה נפגעי הטרור "אלמגור" עתר נגד עסקת השבויים

טל רוזנר

עתירה שנייה: מטה נפגעי הטרור "אלמגור" עתר נגד עסקת השבויים

Ynet

2004-01-28

מטה נפגעי הטרור "אלמגור" עתר לבג"ץ נגד עסקת חילופי השבויים. בעתירה, שהוגשה על ידי עורך הדין זאב דסברג, נטען כי בג"ץ כבר קבע בעבר שדיראני ועובייד מהוים סכנה למדינת ישראל ועל כן אין לשחררם.

בנוסף טוענים העותרים, בהם קרוביהם של נרצחים מפיגועים שביצעו מחבלים ששוחררו בעבר בידי ישראל, כי האסירים הביטחוניים שצפויים להשתחרר בעסקה הקרובה יחזרו על מעשיהם ועל כן אסור לשחררם.

מטה מותקפי הטרור: לפרסם את שמות הנפגעים לצד שמות המשתחררים

טל רוזנר

מטה מותקפי הטרור: לפרסם את שמות הנפגעים לצד שמות המשתחררים

Ynet

2004-01-27

עורך הדין של מטה מותקפי הטרור "אלמגור", זאב דסברג, פנה לפני זמן קצר לשירות בתי הסוהר בדרישה לפרסם לצד שמות האסירים האמורים להשתחרר במסגרת עסקת השבויים את שמותיהם של הנפגעים בפעולות הטרור אותם ביצעו, וכן את מקום ביצוע ההתקפות ומועדיהן.

דסברג כתב בפנייתו: "הפרסום בו נקטתם לוקה בחסר ואינו מאפשר לנפגעים לבחון האם המועמדים לשחרור הם אלו שפגעו בהם".

הרמטכ"ל: העסקה תסייע להגיע לנעדרי סולטן יעקב ולגיא חבר

אפרת וייס; אילן מרסיאנו; טל רוזנר

הרמטכ"ל: העסקה תסייע להגיע לנעדרי סולטן יעקב ולגיא חבר

הביע תמיכה בשחרורם של דיראני ועובייד: "החקירה מיצתה את עצמה, המשך החזקתם לא יביא מידע חדש על רון ארד". על נסראללה: "הוא נכנס לעסקה בגלל מצוקות פנימיות בלבנון, ולא ייכנס להרפתקות של חטיפות נוספות אחרי השלמתה"

Ynet

2004-01-27

בדרך לעסקת השבויים: הרמטכ"ל, רב אלוף משה (בוגי) יעלון, אמר אחר הצהריים (יום ג') בצאתו מוועדת חוץ וביטחון כי לכל הגורמים המעורבים יש אינטרס לקדם את החזרתו של רון ארד לישראל.

"יש בסיס להניח שלכל הגורמים המעורבים, ובעיקר לאיראן האחראית לגורלו של רון ארד, יש אינטרס לקדם את החזרתו, אבל ימים יגידו אם האופטימיות מוצדקת", אמר. "הדבר מקרב את פתרון התעלומה. אנחנו גם לא שוכחים את נעדרי סולטן יעקב שנשלחו למשימה לפני 22 שנה, ואת החייל הנעדר גיא חבר. אני מקווה שהדבר מקדם אותנו לפתרון ולהחזרת החיילים הביתה".

בסקירה בפני הוועדה ציין הרמטכ"ל כי "הסכמת החיזבאללה לעסקה במתכונתה הנוכחית, בניגוד להכרזות הקודמות, נובעת ממצוקות פוליטיות בלבנון. חיזבאללה זקוק להישג כדי לחדש את הלגיטימיות ואת הרלוונטיות שלו בזירה הפנים לבנונית. ברגע שהנושא יירד מהכותרות והעסקה תתבצע, ההישג של החיזבאללה יימוג, ההצלחה רגעית. הוא לא יתפתה להיכנס להרפתקה חדשה ולחטוף חיילים כי פעולה מסוג זה ותגובה שלנו, יסכנו את מעמדו ואת הלגיטימיות שלו".

הרמטכ"ל הוסיף כי דיראני ועובייד נחטפו לצורך השלמת חקירת היעלמותו של ארד, אולם "החקירה מיצתה את עצמה והשגנו את מה שרצינו. המשך מעצרם לא יביא לשחרור ארד. את האיראנים לא מעניין שירקבו בכלא הישראלי".

מנכ"ל משרד המשפטים, אהרון אברמוביץ', מסר הבוקר לנשיא קצב רשימה של שבעה אסירים כדי שיחון אותם במסגרת העסקה עם החיזבאללה. אלופי הפיקודים בצה"ל יתנו את החנינות לאסירים הפלסטינים.

"לפרסם גם את שמות נפגעי הטרור"

עורך הדין של מטה מותקפי הטרור "אלמגור", זאב דסברג, פנה היום לשירות בתי הסוהר בדרישה לפרסם לצד שמות האסירים האמורים להשתחרר במסגרת עסקת השבויים את שמותיהם של הנפגעים בפעולות הטרור אותם ביצעו, וכן את מקום ביצוע ההתקפות ומועדיהן.

דסברג כתב בפנייתו: "הפרסום בו נקטתם לוקה בחסר ואינו מאפשר לנפגעים לבחון האם המועמדים לשחרור הם אלו שפגעו בהם".

בתוך כך, הגיעו בצהריים תחת אבטחה כבדה ארבעה אסירים ביטחוניים מכלא דמון, כרמל ואשמורת לבית הכלא "השרון". בין הארבעה היה גם תחת השייח' עבד אל-כרים עובייד. כשהגיעו לפתח הכלא הוציאו דרך סורגי האוטובוס אצבעות וסימנו "וי". בשעות הקרובות יצטרפו לארבעה 27 אסירים נוספים, ביניהם מוסטפה דיראני, שהעיד בבית המשפט המחוזי בתל אביב.

בשעות אחר הצהרים יועברו 30 אסירים פלסטינים מכלא ניצן לכלא קציעות, שם ירוכזו האסירים הפלסטינים המיועדים לשחרור.

371 האסירים הפלסטינים הצפויים להשתחרר יועברו מחר לידי צה"ל. השמות מופיעים באתר האינטרנט של השב"ס, כדי לאפשר הגשת התנגדויות ועתירות לבג"ץ. ארגון נפגעי הטרור "אלמגור" מיהר להבהיר כי יערער שחרורם של כמה מהאסירים, משום שדם על ידיהם.

את רשימת המשוחררים גיבש משרד המשפטים, בוועדה בהשתתפות שירות הביטחון הכללי. מבין המשוחררים: 371 פלסטינים, לרובם נשארו חודשי מאסר ספורים, ו-31 המוגדרים "ממדינות ערב", בהם ארבעה מחבלים ש"דם על ידיהם". בנוסף, פורסמו שמותיהם של 60 עצירים מנהליים.

בין הארבעה ש"דם על ידיהם" שני אסירים המרצים מאסר עולם בגין הריגת חיילים: עלי חסן יוסף, שהשתתף באירוע ירי בו נהרג חייל צה"ל ושניים נפצעו, וג'וואד אל-קצפי חסין, שהרג שני חיילי צה"ל ואיש צד"ל ופצע שמונה חיילים. עם זאת, אין מדובר בהפרת הקריטריונים לשחרור כפי שאושרו בממשלה, שם נזכר במפורש כי ישוחררו אסירים לבנונים שלקחו חלק בפעילויות נגד חיילי צה"ל בדרום לבנון.

"נסראללה רוצה עוד אסירים"

העיתון הלבנוני "אל חייאת" מדווח הבוקר כי מזכ"ל חיזבאללה, חסן נסראללה, העביר למתווך הגרמני ארסנט אורלאו רשימה של אסירים דרוזים תושבי הגולן בעלי אזרחות ישראלית שאותם הוא מבקש לצרף ברגע האחרון לרשימת המשוחררים.

על פי הדיווח, הנהגת חיזבאללה עסקה אמש בסוגיות הקשורות לעסקת השבויים. אחת הסוגיות היתה העלאת שמות האסירים הסורים מהגולן לאחר שקרובי העצורים הללו קיימו מגעים אינטנסיביים עם השייח' נסראללה בנושא.

462 ברשימת המשוחררים, בהם 2 אסירי עולם

שרון רופא-אופיר; ורד לוביץ'; חנן גרינברג; אפרת וייס; רענן בן-צור

462 ברשימת המשוחררים, בהם 2 אסירי עולם

משרד המשפטים גיבש את רשימת האסירים שישוחררו במסגרת עסקת השבויים עם חיזבאללה. הרשימה מופיעה באתר האינטרנט של השב"ס, כדי לאפשר הגשת עתירות. בין המשוחררים: 4 מחבלים לבנונים שדם חיילי צה"ל על ידיהם. אתמול הושלם זיהוי גופותיהם של 59 המחבלים שיועברו ללבנון. היום יעיד בביהמ"ש מוסטפה דיראני, שטוען כי נאנס על-ידי חוקריו

Ynet

2004-01-26

עסקת השבויים בין ישראל לחיזבאללה: שירות בתי-הסוהר מפרסם הלילה (יום ג') את שמות האסירים, אותם משחררת ישראל במסגרת העסקה.

השמות מופיעים באתר האינטרנט של השב"ס, כדי לאפשר הגשת התנגדויות ועתירות לבג"ץ. ארגון נפגעי הטרור "אלמגור" מיהר להבהיר כי יערער שחרורם של כמה מהאסירים, משום שדם על ידיהם.

את רשימת המשוחררים גיבש משרד המשפטים, בוועדה בהשתתפות שירות הביטחון הכללי. מבין המשוחררים: 371 פלסטינים, לרובם נשארו חודשי מאסר ספורים, ו-31 המוגדרים "ממדינות ערב", בהם ארבעה מחבלים ש"דם על ידיהם". בנוסף, פורסמו שמותיהם של 60 עצירים מנהליים.

בין הארבעה ש"דם על ידיהם" שני אסירים המרצים מאסר עולם בגין הריגת חיילים: עלי חסן יוסף, שהשתתף באירוע ירי בו נהרג חייל צה"ל ושניים נפצעו, וג'וואד אל-קצפי חסין, שהרג שני חיילי צה"ל ואיש צד"ל ופצע שמונה חיילים. עם זאת, אין מדובר בהפרת הקריטריונים לשחרור כפי שאושרו בממשלה, שם נזכר במפורש כי ישוחררו אסירים לבנונים שלקחו חלק בפעילויות נגד חיילי צה"ל בדרום לבנון.

מהשב"ס נמסר כי האסירים ישתחררו מבתי הכלא שקמה, נפחה, אשל, הדרים, שאטה ואשמורת. הם יועברו ביום חמישי למתקן אחד שמיקומו יישאר חסוי וכאשר יינתן האות, יועברו באחריות צה"ל לשטחים. האסירים ממדינות ערב יוסעו לנתב"ג ומשם יוטסו למינכן.

כעת יתחילו הליכי החנינה, בהם יעסקו נשיא המדינה (למי שנשפט בבתי-משפט אזרחיים) ואלופי הפיקודים מרכז ודרום (למי שנשפט בבתי-דין צבאיים).

בשלב השני של העסקה עשויה ישראל לשחרר גם אסירים פלסטינים שדם על ידיהם, תמורת מידע משמעותי אודות הנווט השבוי רון ארד. מדובר בשינוי משמעותי באמות המידה שסוכמו בממשלה לשחרור האסירים, והדבר יהיה מותנה ככל הנראה באישור מחודש של השרים.

שר החוץ סילבן שלום הזהיר אתמול בנושא במסיבת עיתונאים עם עמיתו האוסטרלי, לא לתלות תקוות גדולות מדי בשלב השני של העסקה, העוסק בנווט הנעדר: "אנו מקווים שהשינויים שחלו בתקופה האחרונה באיראן, יובילו אותה גם לשינוי חשיבה בעניין רון ארד. מצד שני אין לשגות באשליות רבות מידי וצריך להיות מפוכחים וריאליים כדי שלא נתאכזב בעתיד".

דיראני יעיד בדקה ה-90

בתוך כך, ברגע האחרון הוחלט כי מוסטפה דיראני, שאמור אף הוא להשתחרר במסגרת עסקת השבויים, יעיד הבוקר בבית-המשפט המחוזי בתל-אביב. זאת, במסגרת משפט בו הוא תובע את המדינה על התעללות ומעשי השפלה ואונס שחווה, לטענתו, במהלך חקירותיו בישראל.

המדינה התנגדה למתן עדותו של דיראני, בטענה שיוכל למסור תצהירים ולהעיד באמצעות ועידת וידאו מלבנון לאחר השלמת העסקה, אולם השופטת שרה סירוטה דחתה טענה זו. עורך-דינו של דיראני, צבי ריש, הגיש אתמול בקשה דחופה כדי לאפשר את עדות מרשו.

במסגרת העסקה, תעביר ישראל גם גופות מחבלים. אתמול עמלו אנשי הרבנות הצבאית בבית העלמין בקיבוץ עמיעד בצפון, כדי להוציא את גופות 59 המחבלים שיועברו לידי החיזבאללה בגרמניה.

במקום נכחו אנשיו של המתווך הגרמני, ארנסט אורלאו, שבדקו שוב ושוב את רשימת השמות. לאחר כל פתיחה של קבר, התקיים תהליך מורכב של זיהוי ובדיקה – ולאחר מכן התאמה לרשימה שעליה הוסכם. העבודות התקיימו בתנאי מזג אוויר קשים.

בשל רגישות הנושא, הכריז צה"ל על האזור כולו שטח צבאי סגור. ברבנות הצבאית מאמינים כי עד מחר יסתיימו העבודות והגופות תועברנה לגרמנים במועד שסוכם.

כך תתבצע עסקת השבויים

טל רוזנר; חנן גרינברג

כך תתבצע עסקת השבויים

רשימת 400 האסירים שתשחרר ישראל תפורסם היום באתר האינטרנט של השב"ס. נציג מטה נפגעי הטרור אמר ל-ynet כי בכוונתו לעתור נגד שיחרור אסירים. במקביל, ייצא היום האלוף (במיל') בירן לגרמניה כדי לתאם את פרטי העסקה. ביום חמישי בערב יתקבלו בנתב"ג גופות שלושת החיילים החטופים בטקס צבאי מלא. אלחנן טננבאום יועבר לחקירה, לאחר טיפול רפואי

Ynet

2004-01-25

עוד 3 ימים לעסקה: הערב (יום ב') אמורה ישראל לפרסם את רשימת 400 האסירים הביטחוניים שצפויים להשתחרר תמורת גופות שלושת החיילים החטופים והאזרח אלחנן טננבאום.

אתמול התכנס הצוות שדן ברשימת האסירים המיועדים לשיחרור במסגרת עסקת חילופי השבויים, כדי לגבש את רשימות האסירים שישוחררו. ברשות הצוות הבין-משרדי עומד מנכ"ל משרד המשפטים, אהרון אברמוביץ', וחברים בו נציגי משרד המשפטים, הפרקליטות הצבאית, השב"כ, המשטרה והשב"ס.

הערב אמור הצוות לסיים את עבודתו ולפרסם באתר האינטרנט של השב"ס את רשימת האסירים, 48 שעות טרם ביצוע העסקה, כדי לאפשר הגשת התנגדויות ועתירות לבג"ץ.

הוועדה פועלת על פי קריטריונים מוסדרים לפיהם אין לשחרר מחבלים עם "דם על הידיים".

למרות שבעסקה נכללים 400 אסירים בלבד, הוועדה צפויה לפרסם מספר גדול יותר של אסירים, כדי להימנע ממצב שבו יתקבלו התנגדויות שיפסלו שחרור אסיר זה או אחר, וכן שבג"ץ ימנע שחרור אסירים מסויימים וישראל לא תוכל לעמוד בהתחייבותה לשחרר 400.

עם גמר עבודת הצוות, תפורסם רשימת האסירים ויתחילו הליכי החנינה, בהם יעסקו נשיא המדינה (למי שנשפטו בבתי משפט אזרחיים) ואלופי פיקוד המרכז והדרום (למי שנשפטו בבתי דין צבאיים).

בשב"ס קיימת דריכות גבוהה מאוד, כבר מאז הפרסומים הראשונים על העסקה המתגבשת. אתמול הורגשה בקרב האסירים דריכות שיא ובחלק מבתי הכלא אף הכינו מעין "טוטו" לגבי שמות האסירים. מעבר לכך, לא נרשמו התפרעויות בבתי הכלא או כל אירועים חריגים אחרים.

מהשב"ס נמסר באופן רשמי כי האסירים ישתחררו מבתי הכלא שקמה, נפחה, אשל, הדרים, שאטה ואשמורת. הם יועברו ביום חמישי למתקן אחד שמיקומו יישאר חסוי וכאשר יינתן האות, יועברו באחריות צה"ל לשטחים. האסירים ממדינות ערב יוסעו לנתב"ג ומשם יוטסו למינכן.

עורך דינו של מטה נפגעי הטרור, עו"ד זאב דסברג, אמר ל-ynet כי בכוונת המטה לעתור לבג"ץ, שכן על פי הדיווחים, ידוע להם כבר כי ברשימה נכללים שני אסירים שלהם "דם על הידיים" ואינם עומדים בקריטריונים שנקבעו על ידי הממשלה עצמה.

בירן יוצא לסגור קצוות

במקביל, יוצא לגרמניה אחר הצהריים האלוף (במיל') אילן בירן. גורמי ביטחון אמרו ל-ynet כי "בירן יוצא לגרמניה במטרה לסגור את הקצוות האחרונים של העסקה ולוודא כי שום דבר לא ישתבש ברגע האחרון".

במהלך השבוע תצא לגרמניה גם משלחת צבאית ובה יהיו חברים רבנים מהיחידה לזיהוי חללים, רופאים ומשמר כבוד של חיילים. ביום שלישי צפויות להגיע לגרמניה גופות שלושת החיילים, והמומחים מישראל ייקחו מהם דגימות די.אן.איי כדי לאמת את זהותם.

ובישראל – החלו אתמול אנשי הרבנות הצבאית של צה"ל, יחד עם גורמים אחרים העוסקים בזיהוי חללים, בסידורים לקראת הוצאת גופות המחבלים מלבנון הקבורים בבית העלמין לחללי אוייב בצפון הארץ. הם ימשיכו היום את עבודתם.

גופות הלבנונים יועברו ללבנון בדרך היבשה ביום חמישי בבוקר. באותה שעה גם ישוחררו 400 האסירים הפלסטינים, שיועברו לגורמי הרשות ברצועה ובגדה.

36 אסירים ביטחוניים נותרים ייצאו מישראל לגרמניה ובמקביל יועברו מלבנון שלושת החיילים החטופים והאזרח השבוי אלחנן טננבאום.

ביום חמישי צפוי להתקיים טקס חילופי השבויים בבסיס חיל האוויר הגרמני בפרנקפורט. החיילים יזוהו בידי הרבנות הצבאית ולטננבאום תיערך בדיקה רפואית ראשונה. אחר כך ייצאו המשוחררים הלבנונים לביירות והישראלים לארץ.

כפר הולדתו של מוסטפה דיראני, קלף המיקוח האמור להשתחרר בעיסקה עם חיזבאללה, קושט הלילה בדגלי הארגון. התושבים תלו שלטים ברחבי הכפר לכבוד מנהיג חיזבאללה, חסן נסראללה, ולכבוד דיראני עצמו. במקביל, כרוזים קראו קריאות שמחה לאורך היום.

טקס צבאי לחללים; טננבאום – לחקירה

ביום חמישי ב-20:00 בערב יתקבלו שלושת גופות החיילים בטקס צבאי מלא בנמל התעופה בן גוריון. בטקס ישתתפו ראש הממשלה שרון, שר הביטחון מופז, הרמטכ"ל יעלון, שרי הממשלה ובני משפחות החטופים. האזרח אלחנן טננבאום יילקח עם בואו לטיפול רפואי ולחקירה.

השייח' נסראללה אמר אתמול במסיבת עיתונאים כי השלב השני בעסקה יבוא מייד אחרי השלב הראשון.

"היה צורך בשני שלבים כדי להגיע לפתרון כולל", הסביר נסראללה, "בשל דרישת הישראלים לקבל מידע אודות נעדרים נוספים, ודרישתנו להביא לשחרורם של כל האסירים הפלסטינים, בהם גם אסירים איכותיים".

בשלב השני, שיהיה רחב היקף, ידרוש חיזבאללה גם את שחרורו של סמיר נאסר, אזרח ישראלי שאמו יהודיה ואביו לבנוני, אשר ריגל עבור הארגון ונכלא בישראל. באותו שלב, הוסיף, אפשר שייכללו ישראלים נוספים.

"שוב שכחו את רון מאחור"

אורלי פופר

"שוב שכחו את רון מאחור"

רונן מירב, חברו של הנווט השבוי מקורס הטיס, ל-ynet: "אני חושב על רון שאולי שומע על מה שנעשה ומרגיש ששוב הוא נשכח מאחור". עם זאת הוא מסרב לאבד תקווה: יצאנו לריצת מרתון, ולא לספרינט, בדרך לרון

Ynet

2004-01-25

האלוף (במיל') אילן בירן, המופקד מטעם ראש הממשלה על עסקת השבויים, מסר הבוקר (יום א') בישיבת הממשלה את פרטי העסקה. הוא ציין כי הנווט השבוי רון ארד אינו כלול בה, וכי תמורתו יתקיים משא ומתן נפרד, שיצריך מחיר נוסף.

משפחת ארד סירבה להתייחס לעסקה, מאז נודע כי גובשה באופן סופי. רונן מירב, חברו של רון מקורס הטיס, אמר ל-ynet: "התחושות אינן פשוטות. מצד אחד, כמו כל אזרח, אב ואדם, אני מברך על ההקלה שהדבר יוצר בקרב המשפחות השכולות. אבל כחבר של רון, אני חש קושי".

"העסקה אינה בדיוק מקדמת את עניינו", אמר מירב. "ההבטחות שאנו מקבלים בדבר המשכיות העסקה ומידע שנקבל תוך חודשים, הוא יותר מס שפתיים, ופחות משהו מעשי להיאחז בו. אנו למודי אכזבות וסבל בעניין הזה, וקשה לי לחשוב שהמידע שיימסר יהיה ממשי. זה סולם שנתנו לעושים במלאכה כדי לרדת מהעץ הגבוה שטיפסו עליו".

מירב הוסיף כי "המבחן יהיה מבחן התוצאה. אני חושב על רון, שאולי שומע על מה שנעשה, ומרגיש ששוב הוא נשכח מאחור. אנו דואגים להיפגש עם גורמים שעוסקים בעניין, אבל בעניין ההתפתחויות האחרונות, אנו ניזונים מהתקשורת".

מירב, ממארגני פעולות המחאה נגד העסקה, ציין כי "הפעילות לא נועדה נגד הסכם כזה או אחר, אלא כדי להביא את רון הביתה. יצאנו לריצת מרתון, ולא לספרינט. אנו מתייעצים עם גורמים שונים, אבל לא בקשר ספציפי עם גורמי ממשלה".

ובתוך כך, מטה מותקפי הטרור "אלמגור "פנה לראש הממשלה ולשר הביטחון בדרישה למנוע את שחרורם של השייח' עובייד ומוסטפא דיראני. זאת, מאחר שלטענת הארגון, בג"ץ כבר קבע בעבר כי שחרורם מהווה סכנה לביטחון המדינה. עו"ד זאב דסברג אמר ל-ynet כי ארגונו יעתור בתוך יומיים לבג"ץ, מאחר שלטענתו, ברשימות המשוחררים שעתידות להתפרסם צפויים להופיע גם שני מחבלים "עם דם על הידיים".

נסראללה: "ביום חמישי נראה מי חי ומי מת"

עלי ואקד

נסראללה: "ביום חמישי נראה מי חי ומי מת"

במסיבת עיתונאים בביירות הסביר מזכיר חיזבאללה כי היה צורך בשני שלבים לעסקת השבויים – הראשון יתבצע בסוף השבוע הזה, והשני – מייד לאחריו, "ובו ישוחררו שאר האסירים הפלסטינים". העריך שרוצח משפחת הרן ישוחרר בתוך חודשיים-שלושה. נפגעי הטרור: נעתור לבג"ץ נגד שחרור דיראני ועובייד

Ynet

2004-01-25

"אנו מחוייבים לשחרורו של סמיר קונטאר" – כך אמר היום (א') מזכ"ל חיזבאללה, שייח' חסן נסראללה, במסיבת עיתונאים שכינס בביירות, ובה התייחס לראשונה בפומבי לעסקת חילופי השבויים שהושלמה עם ישראל (לחצו כאן לפרוייקט מיוחד על העסקה).

גם עתה מוסיף נסראללה למתוח את עצביהן של משפחות החיילים החטופים, ומסרב למסור מידע אודות מצבם. "ביום חמישי נראה מי חי ומי מת", אמר.

במסיבת העיתונאים סירב נסראללה להתייחס לפרטי המשא ומתן, ואמר כי אלה יימסרו רק לאחר ביצוע העסקה – "ביום חמישי או שישי, בעזרת השם". השלב הראשון בעסקה, אמר, יתבצע בסוף השבוע הקרוב. ייכללו בו הפרטים שכבר פורסמו בכלי-התקשורת: העברת 425 אסירים, גופות לבנונים ומפות של שדות המוקשים.

"החיים יועברו ביום חמישי והגופות בשישי", אמר נסראללה, בהתייחסו לאסירים הערבים המוחזקים בידי ישראל. שלושת חיילי צה"ל והאזרח החטוף אלחנן טננבוים, לדברי נסראללה, יועברו לידי המתווך הגרמני ביום חמישי. השלב השני בעסקה יבוא "מיד אחר-כך".

"היה צורך בשני שלבים כדי להגיע לפתרון כולל", הסביר, "בשל דרישת הישראלים לקבל מידע אודות נעדרים נוספים, ודרישתנו להביא לשחרורם של כל האסירים הפלסטינים, בהם גם אסירים איכותיים". בשלב השני, שיהיה רחב היקף, ידרוש חיזבאללה גם את שחרורו של סמיר נאסר, אזרח ישראלי שאמו יהודיה ואביו לבנוני, אשר ריגל עבור הארגון ונכלא בישראל. באותו שלב, הוסיף, אפשר שייכללו ישראלים נוספים.

"נחושים לשחרר את קונטאר"

בעניינו של המחבל סמיר קונטאר, רוצח משפחת הרן והשוטר אליהו שחר, התוודה נסראללה כי הופתע מעוצמת ההתנגדות הישראלית לשחרורו. לדבריו, בחודשים האחרונים הבהיר שרון כי לא יסכים לצירופו לעסקה, "ובכך חזר בו מההתחייבות לשחרור כל האסירים הלבנונים". לדברי נסראללה, "חיזבאללה נחוש לשחררו והוא יהווה סוגייה מרכזית בשלב הבא של העסקה". הוא הביע תקווה שיוכל להביא לשחרורו בתוך חודשיים-שלושה.

מזכיר חיזבאללה התייחס גם לנווט השבוי רון ארד, ואמר כי סוכם שכל מידע חדש בעניינו יפתח את הדלת בפני שחרור שאר האסירים הערבים המוחזקים בידי ישראל. הוא קשר את הסוגייה לצורך בקבלת מידע אודות ארבעת הדיפלומטים האיראנים הנעדרים, ואמר כי מסיבה זו הייתה טהרן מעורבת במשא ומתן. נסראללה הכחיש דיווחים ישראלים לפיהם רון ארד נמצא באיראן, וטען כי גם טהרן הכחישה זאת.

בפתח דבריו הודה נסראללה למתווך הגרמני ארנסט אורלאו, לממשלת גרמניה ולצמרת הלבנונית והסורית. תודה מיוחדת שיגר נסראללה לנשיא הסורי בשאר אסד, לאיראן ולעמיתים הפלסטינים.

שלא כמנהגו, הופעתו של מזכיר חיזבאללה הייתה הפעם רגועה ובלתי מתלהמת. הוא עקץ את שרון וממשלת ישראל, שהייתה עלולה לדבריו לשבש את העסקה ברגע האחרון, ולכן זו פורסמה כבר במוצאי שבת. "שרון אמור היה לעדכן את שריו בעסקה היום, אבל המתווך הגרמני היה בטוח שזה ידלוף. השרים בקבינט הישראלי לא מתאפקים עוד במהלך הישיבות".

ובתוך כך, מטה מותקפי הטרור "אלמגור "פנה לראש הממשלה ולשר הביטחון בדרישה למנוע את שחרורם של השייח' עובייד ומוסטפא דיראני. זאת, מאחר שלטענת הארגון, בג"ץ כבר קבע בעבר כי שחרורם מהווה סכנה לביטחון המדינה. עו"ד זאב דסברג אמר ל-ynet כי ארגונו יעתור בתוך יומיים לבג"ץ, מאחר שלטענתו, ברשימות המשוחררים שעתידות להתפרסם צפויים להופיע גם שני מחבלים "עם דם על הידיים".

מטה מותקפי הטרור: נעתור לבג"ץ נגד שחרורם של דיראני ועובייד

טל רוזנר

מטה מותקפי הטרור: נעתור לבג"ץ נגד שחרורם של דיראני ועובייד

Ynet

2004-01-25

מטה מותקפי הטרור, אלמגור, פנה הבוקר לראש הממשלה ולשר הביטחון בדרישה למנוע את שחרורם של השייח' עובייד ומוסטפא דיראני. זאת, מאחר שלטענת הארגון בג"ץ כבר קבע בעבר כי שחרורם של השניים מהוות סכנה לביטחון המדינה. בנוסף, דרש עורך דינו של המטה, עו"ד זאב דסברג, כי כל המחבלים שישוחררו יגורשו ללבנון.

דסברג אמר ל- ynet כי בכוונת הארגון לפנות לבג"ץ בתוך יומיים מאחר שברשימות שעתידות להתפרסם יופיעו שמותיהם של שני מחבלים עם דם על הידיים.

עתירה למנוע העסקה עד לחשיפת שמות המשוחררים

יובל יועז

עתירה למנוע העסקה עד לחשיפת שמות המשוחררים

הארץ

2004-01-24

ארגון נפגעי הטרור "אלמגור" מתכוון לעתור היום לבית הדין הגבוה לצדק, נגד עסקת חילופי השבויים בין ישראל לארגון החיזבאללה, בטענה כי לא קיבל לידיו את הרשימה המלאה של האסירים הפלשתינאים שישראל אמורה לשחרר במסגרת העסקה.

לדברי מאיר אינדור, אחד מבכירי ארגון "אלמגור", הורה בעבר היועץ המשפטי לממשלה כי יש להעביר לידי הארגון את רשימת שמותיהם של כל המשוחררים העתידיים, כדי שהארגון והציבור יוכל לדעת אם יש ביניהם אסירים שרצחו בעבר והמוגדרים אסירים "עם דם על הידיים".

לטענת נציגי הארגון, אתמול התברר כי בין האסירים שישראל עתידהה לשחרר יש שלושה מחבלים שתואמים את ההגדרה הזו.

עוד טוענים בארגון כי שחרורו של סמיר קונטאר לא אושר בהחלטת הממשלה, גם לא במסגרת "עסקה משלימה", ולפני שישראל תתחייב לשחררו בתמורה למידע על גורלו של רון ארד צריכה הממשלה לאשר זאת.

לפני כחודשיים, דחה בג"ץ את עתירתם של תמי ארד, אשתו של רון ארד, ושל בני משפחתה, שנועדה למנוע את עסקת השבויים.

אף על פי שבעתירה לא נדרש לבטל את עסקת חילופי השבויים הצפויה, דרשו בני המשפחה להורות ליועץ המשפטי לממשלה לפתוח בחקירה פלילית נגד מוסטפה דיראני, ודרשו למנוע את יציאתו מישראל עד שייעשה כן.


תמי ארד. דרשה לפתוח בחקירה נגד דיראני

ארגון נפגעי הטרור: מאמינים שישנם דרכים אחרות לשחרור החטופים

ארגון נפגעי הטרור: מאמינים שישנם דרכים אחרות לשחרור החטופים

Ynet

2004-01-24

ארגון אלמגור, ארגון נפגעי הטרור, מוסר הערב בתגובה לעסקה: "קשה לנו שלא להיות שותפים להקלה של המשפחות המעורבות. במקביל, אין להתעלם מלקחי העבר, כי שבעים אחוז מהמחבלים ששוחררו עד היום חזרו לטרור והיו מעורבים בכל צורה בפיגועים".

"אנו רואים בעיני רוחנו את ההרוגים ואת המשפחות העלולות לשבת שבעה כתוצאה משחרור זה ומאמינים שישנם דרכים אחרות להביא לשחרורם של החטופים מבלי לחזור על טעויות העבר".

ארגון נפגעי הטרור: מתנגדים לכוונה לשלוח שרידי אוטובוס להאג

דיאנה בחור-ניר

ארגון נפגעי הטרור: מתנגדים לכוונה לשלוח שרידי אוטובוס להאג

Ynet

2004-01-22

ארגון נפגעי הטרור "אלמגור" הודיע כי הוא מתנגד לכוונה לשלוח שרידי אוטובוס בו אירע פיגוע להולנד, בעת הדיון בבית הדין הבינלאומי בהאג.

דובר הארגון, אוריה בכרך, אמר כי "מדובר ברעיון שהוצע לפני מספר שנים על ידי הארגון, אך ירד מהפרק בעקבות התנגדות חלק מהמשפחות השכולות. גם היום, כמו אז, המשפחות אינן מסכימות שישלחו חלק מזירת הרצח, שהוא מעין מצבה עבורם, להאג".

השגריר השבדי ל-ynet: אין ביכולתנו להסיר את המיצג

דיאנה בחור-ניר

השגריר השבדי ל-ynet: אין ביכולתנו להסיר את המיצג

רוברט רידברג, שגריר שבדיה בישראל, נקרא בדחיפות לשיחת "בירור" במשרד החוץ בירושלים, בעקבות תקרית המיצג בשטוקהולם. בשיחה ל-ynet הוא טוען כי יצירת האמנות לא הובנה נכון, ועם זאת הוא מבין את תגובתו הנזעמת של שגריר ישראל, צבי מזאל, שהסתער עליה. בכל מקרה, לדבריו, לא ניתן להסיר את המיצג השנוי במחלוקת

Ynet

2004-01-18

"אין ביכולתה של ממשלת שבדיה להסיר את המיצג שבמחלוקת מהתערוכה בשטוקהולם" – כך אומר היום (א') ל-ynet שגריר שבדיה בישראל, רוברט רידברג, ששב משיחת "נזיפה-הבהרה" במשרד החוץ בירושלים.

רידברג, בקושי שנה בארץ, עוד לא מבין איך זה קרה לו: הוא מצא את עצמו לפתע בעיצומה של הסערה הציבורית בארץ ובשבדיה, בעקבות מעשהו של שגריר ישראל בשבדיה צבי מזאל, שחיבל בכעס במיצג של המחבלת מהפיגוע במקסים שהוצב במוזיאון ההיסטוריה בשטוקהולם.

כשהגיע השגריר למשרד החוץ, נפגש בכניסה עם חברי ארגון נפגעי הטרור, שבאו למחות על מה שכינו "המיצג המזוויע". אחת הפעילות, יהודית דסברג, סיפרה ל-ynet: "השגריר השבדי יצא לדבר איתי. אמרתי לו שמה שעשה השגריר שלנו היה צריך לעשות כל אדם שהיה שם וראה זאת, והיינו מצפים עכשיו שממשלת שבדיה תתנצל בפניו".

לדברי דסברג, ארגון נפגעי הטרור מתכוון לשלוח שני נפגעי טרור מהפיגוע ב"מקסים" לשטוקהולם, יחד עם מיצג משלהם, בגודל של 27 מטרים: תמונות צללית גדולות על רקע אדום, שעליהן כתובים שמות כל נפגעי הטרור מאז הסכם אוסלו.

השגריר רידברג, ששרד את המפגש בשלום, מנסה במאמץ דיפלומטי ניכר לשפוך קצת מים צוננים על הלהבות ואומר ל-ynet: "כנראה שהשגריר שלכם היה נסער מאוד – אני מבין את זה".

השגריר רידברג, אנחנו במצב של משבר דיפלומטי בין המדינות?

"אינני יודע איך להגדיר משבר. אין ספק שזה היה אירוע מצער, בפרט שהוא קורה לפני ועידה בנושא השמדת עם, שלשתי הממשלות יש בה עניין רב. אני מקווה שנוכל למצוא דרך לפתור את המצב. אני מאמין שברצון טוב ובעבודה קשה אפשר למצוא את הדרכים להקטין את הנזק. בסך הכל נוצרה מהומה גדולה, שמובנת לי, אך היא מבוססת בעיקר על אי הבנה".

מדוע?

"כי העבודה הספציפית הזאת, מה שלא יחשבו עליה, שהיא נאיבית, עשויה בטעם רע, פוליטית וכיוצא בזה – אינני חושב שהיא נועדה לעשות האדרה של המחבלת המתאבדת. להיפך. הטקסט שצורף ליצירה מדבר על אישה שרצחה אזרחים חפים מפשע ומתיחס לסבל של המשפחות ושל קרובי המתים. לטעמי, זו לא דרך להלל מחבלים מתאבדים. מי שהיה רוצה להלל אותם לא היה מדבר על הקורבנות והיה מדבר על כך שהמעשה נועד לשרת מטרה פוליטית".

בישראל זה פורש אחרת לגמרי, כאן ראו את המחבלת מחייכת, כשהיא צפה בשלווה על הדם של הנרצחים.

"בשבדיה, ובתקשורת השבדית הפרשנות של מרבית אלו שראו את היצירה היתה אחרת. מה שאני מבין, הוא שמדובר על השאלה – כיצד אנשים תמימים מגיעים לבצע מעשה כל כך מרושע. כך אני רואה את המסר. ההיפך מהאדרה של המעשה".

אז תגובתו של השגריר הישראלי, צבי מזאל, היתה מוגזמת?

"אני מאמין בכנות שהוא פשוט פירש לא נכון את היצירה. מרגע שנהג כך, אני מבין שהוא היה נסער מאוד ועם זה אני מזדהה ותומך".

התקרית גרמה למחלוקת קשה בין המדינות: בירושלים משבחים את השגריר ובשבדיה טוענים שמדובר באלימות לשמה.

"התערוכה פורשה אחרת לגמריי בשטוקהולם ובירושלים. אני חושב שניתן למחול על זה, וחשוב שניצור דיאלוג כדי לגשר על הפערים שנוצרו".

מה עמדתה הרשמית של שבדיה בנושא? האם היא דורשת התנצלות של ישראל על התקרית?

"שגריר ישראל זומן למשרד החוץ שלנו מחר, לדיון על מה שקרה. זה הכל. אין שום בקשה מהצד השבדי להתנצלות. אני מקווה שכשיבוא, יינתנו ההבהרות".

אתה עצמך חוזר מ"שיחת הבהרה" דומה במשרד החוץ בירושלים שהסתיימה לפני זמן קצר. האם הסכמת לדרישה ששמעת, להסיר את המיצג?

"משרד החוץ ביטא את נקודת המבט הישראלית באופן ברור מאוד. אני הסברתי איך ממשלת שבדיה רואה זאת. הסברתי גם שהתערוכה קשורה לנושא של הוועידה למניעת השמדת עם, שתחל השבוע בחסות ממשלת שבדיה, אך היא איננה חלק רשמי ממנה, לכן אין ביכולתה של הממשלה להוריד חלקים מהתערוכה. זה גם יהיה בעייתי מאוד מבחינה חוקית".

שרון התקשר לשגריר מזאל והביע תמיכה

דיאנה בחור-ניר

שרון התקשר לשגריר מזאל והביע תמיכה

"הממשלה עומדת מאחורי המעשה", הבהיר שרון. שגרירנו בשבדיה, שחיבל במיצג השנוי במחלוקת, זכה לחיבוק אמיץ מירושלים. סמנכ"ל אירופה דרש מהשגריר השבדי להסיר את המיצג. השגריר לשעבר ליאל: "לקראת הדיון בהאג, זו הזדמנות להעביר לאירופים מסר תקיף". טובה בהט, שאיבדה את בעלה ב"מקסים" ובנה נפצע: "איך אפשר לחשוב שהמתאבדת טהורה יותר מילד בן שלוש וחצי?"

Ynet

2004-01-17

סערה במערכת הפוליטית והציבורית בישראל בעקבות התקרית במוזיאון ההיסטורי בשטוקהולם, במהלכה פגע שגריר ישראל בשבדיה, צבי מזאל, במיצג המחבלת מ"מקסים".

ראש הממשלה, אריאל שרון, התקשר הלילה (יום א') לשגריר מזאל, בירך אותו ואמר כי הוא מחזק את ידיו. שרון אמר בפתח ישיבת הממשלה: "הודיתי לו על עמדתו נגד הגברת האנטישמיות ואמרתי לו שהממשלה עומדת מאחורי המעשה. אני מקווה ואף בטוח שכולכם מצטרפים אלי בעמידה אחרי צבי מזאל".

גם שר החוץ, סילבן שלום, התייצב אמש מאחורי השגריר מזאל. "להלל ולשבח רוצחת זה בגדר הסתה ומתן לגיטימציה לטרור", כך אומרים בסביבתו של השר. סמנכ"ל אירופה במשרד, רן קוריאל, מחה בפני השגריר השבדי בישראל, רוברט רידברג, על "מיצג הזוועה המוצג במוזיאון בשטוקהולם".

קוריאל דרש להסיר את המיצג לאלתר. לדבריו, "ישראל רואה בממשלת שבדיה אחראית למיצג, ולא ניתן להסתתר תחת מעטה של חופש הביטוי כשמדובר במעשים המצדיקים פיגועים באזרחי ישראל".

שר המשפטים, יוסף (טומי) לפיד, אמר כי אינו יכול להצדיק את מעשהו של השגריר. "לא נהוג שדיפלומט יפגע ביצירה שמתיימרת להיות אמנות". מנגד, אומר לפיד כי הוא "מבין לגמרי לרוחו של מזאל". לדבריו, "ניצול לרעה של מה שאמור להיות אמנות לצורך תעמולת זוועה – זה מעורר זעם. מי שמנסה לרמוז שאנו עומדים מאחורי השמדת עם, הרי שזו תועמלנות לשמה".

השר צחי הנגבי קרא להעניק למזאל צל"ש. השר נתן שרנסקי זעם: "מי שמתיר הצגת מיצג המהלל את תופעת המחבלים המתאבדים, מעודד את מי שמבקשים לחסל את העם היהודי. נסיונה של ממשלת שבדיה להסתתר מאחורי חופש הביטוי קשור בקשר ישיר לתקריות אנטישמיות ששבדיה משופעת בהן".

"אין מספיק הזדמנויות לבטא זעם"

אך למרות התמיכה בשגריר בירושלים, התקרית הביכה לא מעט דיפלומטים ישראלים בארץ ובעולם. השגריר לשעבר בטורקיה ובדרום-אפריקה, ד"ר אלון ליאל: "95 אחוזים מהדיפלומטים לא היו עושים זאת. אבל אם שואלים אותי, מזאל לא עשה שום דבר רע. הוא פשוט ג'ינג'י, לטוב ולרע. הנושא של פיגועי ההתאבדות הוא כה מזוויע, ואין לנו מספיק הזדמנויות לבטא את הזעם שלנו".

ד"ר ליאל מוסיף כי "דוקא עכשיו, לקראת הדיון בהאג בנושא גדר ההפרדה, שבו ישראל תציג את הגדר כתגובה לטרור, צריך להעביר לאירופה את התחושה שאנו רותחים וזועמים בקשר לפיגועים. גם אם מדובר לכאורה באקט של אלימות, זה עדיין בגדר הנסבל, בהתחשב באלימות הפלסטינית של שלוש השנים האחרונות. בסך הכל, אינני חושב שנצא נפסדים מהאירוע".

בארגון נפגעי הטרור "אלמגור" מברכים על התנהגותו של השגריר מזאל: "אותנו ריגשה התגובה הספונטנית, שלא אופיינית לדיפלומטים מכופתרים. הכנות מעצימה והופכת את התגובה ליותר מוסרית. הצדק דיבר מבטנו של מזאל ואנו מצדיעים לו".

בארגון מתכוונים להעניק לשגריר תעודת הוקרה על מעשהו, ולהטיס לשם כך משפחות שכולות מהפיגוע במסעדת "מקסים" בחיפה. "יש היום תהליך חולני בתרבות האירופית", אומרים ב"אלמגור", "שבו רצח של חפים מפשע הופך להיות לגיטימי בדרך להשגת יעדים מדיניים".

טובה בהט, שבעלה ציקי נהרג בפיגוע ב"מקסים" ובנה הדר נפצע: "אני פשוט לא מבינה איך אפשר לפאר מחבלת מתאבדת שהרגה 21 בני אדם, ובהם גם ערבים. איך הוא יכול לפאר מחבלת שפצעה כל-כך הרבה ילדים בצורה אנושה? לא ברור איך בן-אדם, ובייחוד ישראלי לשעבר, מסוגל לנקוט עמדה לטובת טרוריסט שרצח אזרחים חפים מפשע. זה פשוט לא מובן לי, ואין לי מה לומר, כשאני רואה שישראלי לשעבר חושב שמחבלת מתאבדת טהורה יותר מילד בן שלוש וחצי כמו הבן שלי, שלא עשה שום דבר רע לאיש במשך כל ימי חיי".

ארגון נפגעי הטרור "אלמגור": נעניק תעודת הוקרה לשגריר בשבדיה

דיאנה בחור-ניר

ארגון נפגעי הטרור "אלמגור": נעניק תעודת הוקרה לשגריר בשבדיה

Ynet

2004-01-17

מאיר אינדור, מארגון נפגעי הטרור "אלמגור", אמר בתגובה לתקרית בשבדיה: "אותנו ריגשה התגובה הספונטנית שלא אופיינית לדיפלומטים מכופתרים, הכנות מעצימה והופכת את התגובה ליותר מוסרית. הצדק דיבר מבטנו של השגריר מזאל ואנו מצדיעים לו".

לדבריו, "יש היום תהליך חולני בתרבות האירופית, שבו הרצח של חפים מפשע הופך להיות לגיטימי בדרך להשגת יעדים מדיניים. בכוונתנו להעניק לשגריר תעודת הוקרה על המעשה וציון לשבח ולשם כך יטיסו לשבדיה משפחות שכולות ממסעדת 'מקסים'".

ארגון נפגעי הטרור מינה עו"ד שייצגו בדיונים בהאג בנושא הגדר

אפרת וייס

ארגון נפגעי הטרור מינה עו"ד שייצגו בדיונים בהאג בנושא הגדר

Ynet

2004-01-16

ארגון נפגעי הטרור "אלמגור" מינה עורך דין כדי שישמש כנציגו בדיון בנושא גדר ההפרדה בבית הדין הבינלאומי בהאג. זאת, בעקבות צירוף הליגה הערבית אמש לרשימת הטוענים מול בית הדין.

את ארגון נפגעי הטרור ייצג עו"ד יעקב רובין, ראש לשכת עורכי הדין לשעבר, שינסה לצרף את הארגון לרשימת הטוענים. רובין ייצג בעבר את הארגון בבית המשפט בבריסל בעת דיון בנושא ערפאת.