חמאס: למה נתתם להם נשק?

חמאס: למה נתתם להם נשק?

ארגון החמאס דורש לדעת כיצד נכנסו 3,000 רובים ושלושה מיליון כדורים דרך גשר אלנבי, והגיעו לידי אבו-מאזן ואנשיו.

ערוץ 7

2006-06-17

בכרוז שפרסם החמאס, נכתב כי הארגון דורש לדעת כיצד נכנסו 3,000 רובים ושלושה מיליון כדורים דרך גשר אלנבי, והגיעו לידי אבו-מאזן ואנשיו. בארגון זועמים על כך שהנשק שהועבר לאחרונה מירדן ומצרים לידי המשמר הנשיאותי של אבו-מאזן עשוי להיות מופנה נגדם.

תנועת "מנהיגות יהודית" בראשות משה פייגלין הודיעה כי היא "רואה בראש הממשלה, בשר הבטחון, בשופטי בג"צ, ובכל מפקד וחייל השותפים למסירת הנשק לרוצח אבו מאזן וכנופייתו שותפים לרצח יהודים". תנועת מנהיגות יהודית הצהירה כי תפעל להעמדתם לדין בעת שחבריה ינהיגו את מדינת ישראל.

בג"ץ דחה בסוף השבוע את שלושת העתירות שהוגשו נגד העברת כלי הנשק לכוח המחבלים המאבטח את נשיא הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס (אבו-מאזן).

עו"ד נפתלי ורצברגר טען כי המדינה מבצעת מחטפים. הוא ציין כי כ-1,000 כלי נשק כבר הועברו באמצע השבוע למשמר ברשות הפלסטינית באישור ישראל, למרות שהעתירה של ארגון אלמגור נגד העברת כלי הנשק נידונה רק בסוף השבוע.

בג"ץ דחה את 3 העתירות נגד העברת כלי נשק לפלסטינים

אבירם זינו

בג"ץ דחה את 3 העתירות נגד העברת כלי נשק לפלסטינים

Ynet

2006-06-15

בג"ץ דחה את שלוש העתירות שהוגשו נגד העברת כלי נשק מירדן ומצרים לכוח המאבטח את נשיא הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס.

העתירות שהוגשו לפני כשבוע מטעם ארגון "אלמגור", המכון המשפטי לחקר הטרור ושמעון הלוי, נדונו למרות שעוד לפני קבלת ההחלטה בעניינן כבר הועברו 950 כלי נשק קלים מירדן לרשות הפלסטינית.

מנכ"ל אלמגור: עתרנו גם בשם הנפגעים העתידיים מהנשק שהועבר לרשות

אבירם זינו

מנכ"ל אלמגור: עתרנו גם בשם הנפגעים העתידיים מהנשק שהועבר לרשות

Ynet

2006-06-15

מנכ"ל ארגון אלמגור לנפגעי טרור, מאיר אינדור, אמר ל-ynet בצאתו מהדיון בעתירת הארגון נגד העברת כלי נשק ירדניים ומצרים למשמר הנשיאות ברשות הפלסטינית: "עתרנו בשם אלו שנרצחו בעבר מירי הרובים שמסרנו להם ובשם אלו שייפגעו בעתיד, לצערנו מאותם רובים שכבר הועברו".

הדיון, שנערך למרות שכ-1,000 כלי נשק כבר הועברו לרשות באישור ישראל, הסתיים ללא הכרעה והשופטים הודיעו כי יימסרו החלטתם במועד מאוחר יותר.

העברת הנשקים: "בג"ץ הפך לכלי ריק"

אבירם זינו

העברת הנשקים: "בג"ץ הפך לכלי ריק"

בג"ץ דן בעתירות שהוגשו לפני כשבוע מטעם ארגון "אלמגור", המכון המשפטי לחקר הטרור ושמעון הלוי, שביקשו למנוע העברת נשק ירדני ומצרי לכוח המאבטח את נשיא הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס. העתירה נידונה למרות שכבר הועברו 950 כלי נשק קלים מירדן לרשות, והשופטים ימסרו החלטתם במועד מאוחר יותר. עורך הדין נפתלי ורצברגר אמר לשופטים: "ישנו צפצוף גדול מאוד של הממשלה על בתי המשפט והתמונה של המחטפים חוזרת על עצמה"

Ynet

2006-06-15

בג"ץ דן הבוקר (יום ה') בעתירה נגד העברת הנשקים למשמר הנשיאות ברשות הפלסטינית. בדיון נמתחה ביקורת מצד מגישי העתירה על כך שהפרקליטות לא השהתה את העברת הנשקים, ולכן "הדיון הפך לכלי ריק". העתירה נידונה למרות שכבר הועברו 950 כלי נשק קלים מירדן לרשות, והשופטים ימסרו החלטתם במועד מאוחר יותר.

הדיון הבוקר נמשך דקות ספורות בלבד, עורכי הדין של העותרים טענו נגד התנהלות הפרקליטות בפרשה. הפרקליטות בקושי אמרה את דבריה והשופטים החליטו שתינתן החלטה בזמן הקרוב. מחוץ לכותלי בית המשפט מתנהלת משמרת מחאה של ארגון אלמגור כנגד האירועים שאירעו אמש והיום סביב בג"ץ העברת הנשקים.


הדיון הבוקר, ארך דקות ספורות (צילום: גיל יוחנן)

עורך הדין נפתלי ורצברגר אמר לשופטים בדיון כי "צריך שהמסר לציבור יהיה ברור. העברת הנשקים כבר בוצעה והדיון הופך לתיאורטי. לא מקובל שבג"ץ יהיה ככלי ריק". בצאתו מהדיון אמר עורך דין ורצברגר: "ישנו צפצוף גדול מאוד של הממשלה על בתי המשפט והתמונה שהחלה מאז תחילת כהונתו של נשיא בית המשפט העליון אהרון ברק לפיה ישנם מחטפים חוזרת על עצמה. למעשה, לא נתנו לנו לטעון בעצם". לדבריו, "ביום הם שוטרים במדים ובלילה הם מבצעים פיגועים נגדנו".

מאיר אינדור, מנכ"ל ארגון אלמגור לנפגעי טרור אמר ל-ynet בצאתו מהדיון: "אנחנו עתרנו בשם אלו שנרצחו בעבר מירי הרובים שמסרנו להם ובשם אלו שייפגעו בעתיד, לצערנו מאותם רובים שכבר הועברו".

פרופ' אריאל בן דור, מומחה למשפט חוקי ודיקן הסטודנטים באוניברסיטת חיפה אמר בשיחה עם ynet כי "לנוכח הרגישות המדינית והביטחונית המיוחדת של צו הביניים, אפשר להבין את השופטת חיות על שהעדיפה שאת ההחלטה בעניין זה יקבל הרכב של שלושה שופטים. זאת למרות ששופט יחיד מוסמך לקבל או לדחות צו ביניים בבג"ץ", אמר פרופ' בן דור והוסיף "עם זאת מקביעתה כי הדיון יתקיים בדחיפות עולה כי הניחה כי העברת נשק לא תבוצע לפני קיום הדיון ובנסיבות אלו מן הראוי שהמדינה הייתה ממתינה לדיון שאכן נקבע בדחיפות להבוקר".

האם מדובר בדיון תיאורטי בלבד?

העתירות הוגשו לפני כשבוע מטעם ארגון "אלמגור", המכון המשפטי לחקר הטרור ושמעון הלוי שביקשו למנוע העברת נשק ירדני ומצרי לכוח המאבטח את נשיא הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס (אבו מאזן).

השופטת אסתר חיות, שקיבלה את עמדת המדינה בעתירה רק ביום שלישי, בחרה אמש שלא להוציא צו ביניים שימנע העברת הנשק אך קבעה דיון דחוף בהרכב של שלושה שופטים שיתקיים כבר היום בבוקר. אלא שבמקביל להליכים הללו, המדינה העבירה חלק מן הנשק מבלי להמתין להחלטה כלל. מאות כלי נשק קלים הועברו כבר מירדן אל הרשות. אנשי אבו מאזן כבר חומשו בכלי הנשק, ואף הספיקו להשתמש בהם במאבקם מול כוח החמאס.

ממשרד המשפטים נמסר בתגובה כי "השופטת חיות קבעה בהחלטתה כי אין מקום להענות לבקשת העותרים ולהוציא צו ביניים למרות שהונחה בפניה ב-13 ביוני 2006 תגובת המדינה המציינת כי עד כה חלק מכלי הנשק הועברו והיום צפוי לעבור החלק האחר של כלי הנשק". הבוקר התברר כי כלי הנשק עברו לידי הרשות.

אתמול התייחס ראש הממשלה אולמרט בשיחותיו עם כתבים בפריז להחלטה על העברת הנשק, וסיפר כי עיתוי ההעברה נובע מצורך כפול – "הן להגן על חייו של אבו מאזן והן להגן במעבר קרני על אנשינו".

הדיון בעתירה נגד העברת הנשקים לרשות הסתיים ללא הכרעה

אבירם זינו

הדיון בעתירה נגד העברת הנשקים לרשות הסתיים ללא הכרעה

Ynet

2006-06-15

תם הדיון בבג"ץ בעתירות שהוגשו לפני כשבוע מטעם ארגון "אלמגור", המכון המשפטי לחקר הטרור ושמעון הלוי, שביקשו למנוע העברת נשק ירדני ומצרי לכוח המאבטח את נשיא הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס (אבו מאזן).

העתירה נידונה למרות שכבר הועברו 950 כלי נשק קלים מירדן לרשות, והשופטים ימסרו החלטתם במועד מאוחר יותר. עורכי הדין המייצגים את העותרים מתחו ביקורת על כך שהמדינה לא השהתה את העברת הנשקים, מה שהפך את הדיון לכלי ריק.

צה"ל העביר נשק לרש"פ

קובי פינקלר

צה"ל העביר נשק לרש"פ

צה"ל העביר ביומיים האחרונים כאלף רובי קלצ'ניקוב לידי הרש"פ, מתנת ממשלת ירדן. גורמים בצה"ל: קיים חשש שהנשק יזלוג לידי החמאס.

ערוץ 7

2006-06-14

צה"ל העביר אמש (ג) והיום (ד) 1050 רובי קלצ'ניקוב ומיליון כדורים לרש"פ. כלי הנשק הגיעו למעבר אלנבי כתרומת ממשלת ירדן. לאחר קבלת הנחייה מהדרג המדיני צה"ל העביר כאמור היום וגם אתמול את כלי הנשק דרך מעבר ארז וקרני אל רצועת עזה.

בביקורו בשבוע שעבר בירדן, אישר רה"מ אולמרט את בקשת מלך ירדן להעברת נשק לחיזוק משטרו של אבו מאזן. ממשלת ירדן הציעה את תרומת כלי הנשק וכאמור אתמול והיום בוצעה ההעברה.

גורמים בצה"ל אומרים כי העובדה שבימים אלה מתנהלת מלחמה של ממש בין החמאס לפתח', לא בטוח שהנשק יישאר בידי השוטרים הפלשתינים. לדברי אותם גורמים ראוי לשים לב כי אמש הוצת ביתו ברמאללה של ראש ממשלת החמאס הנייה. כך שאין ערבות שהנשק לא יזלוג לידי מחבלי החמאס.

יצויין כי מחר אמור בג"ץ לדון בעתירת ארגון "אלמגור-ארגון נפגעי הטרור" נגד מסירת נשק למחבלים. העתירה הוגשה בעקבות הידיעות, לפיהן ממשלת ישראל מתכוונת להעביר נשק לאנשיו של יו"ר הרשות הפלשתינית, אבו מאזן.

בעתירתו נגד שר הבטחון פרץ ורה"מ אולמרט טוען הארגון כי בעבר, במסגרת הסכמי אוסלו, העבירה ישראל נשק ותחמושת לרש"פ לצורך "הפגנת שליטה בשטח ולמניעת פיגועים", אבל התברר שהפיגועים נמשכים "אם מחמת אוזלת ידו וחוסר כוח ואם מחמת הסכמה שבשתיקה תוך עידוד סמוי לטרור". למעשה, נכתב בעתירה, "עיני הרש"פ נעצמו מול מבצעי הפיגועים". במשך השנים מאז הסכמי אוסלו "מרובים היו הפיגועים ומעשי ההרג בהם היו שותפים בפועל אנשי אשף-הרש"פ. לא אחת נעשה השימוש בנשק שמדינת ישראל נתנה לרשות כדי לפגוע בישראלים ובאינטרסים ישראליים". לטענת אלמגור מאז הבחירות ועליית החמאס הפכה הרש"פ לרשות טרור דה יורה. על רקע זה הם תמוהה הכוונה לתת לכוחות ה"מתונים" יכולת להילחם נגד כוחות של החמאס. הארגון פנה במכתב אל שר הבטחון ובו דרישה להימנע מהעברת נשק כולל הצגת נתונים על אירועים שבהם היה שימוש בנשק שניתן ע"י ישראל בעבר לפגיעה והרג בישראלים.

בעתירה טוען עוד הארגון כי הממשלה מנועה להעביר נשק לרשות או לגורמים בה נוכח הוראות הפקודה למניעת טרור האוסרת שיתוף פעולה וחיזוק ידם של אירגוני טרור. הוראות החוק המחייבות את אזרחי מדינת ישראל מחייבות גם את רשויותיה של המדינה, טוען הארגון. "שר הביטחון וממשלת ישראל אינם מעל החוק ושיקולים מדיניים או אחרים אינם יכולים להוות הצדקה ותירוץ להפרתו של החוק".

עתירה: "העברת נשק לאבו מאזן תסכן את ילדיי"

רוני סופר

עתירה: "העברת נשק לאבו מאזן תסכן את ילדיי"

עו"ד שמעון הלוי מההתנחלות חלמיש מבקש מבג"ץ למנוע מהממשלה להעביר נשק לארגון הפתח. "ההחלטה מאיימת על ביטחון ששת ילדיי וביטחון משפחתי". לדבריו, אנשי הזרוע הצבאית של הפתח עלולים לבצע פיגועים באמצעות נשק זה

Ynet

2006-06-07

"החלטת ממשלת ישראל להעביר כלי נשק לפלג הפתח של הנשיא הפלסטיני אבו מאזן כדי לחזקו מול החמאס, מסכנת את חיי ששת ילדי ומשפחתי, ואת חיי משפחות רבות המתגוררות ביהודה ושומרון". כך טוען בעתירה שהגיש לבג"ץ, שמעון הלוי מההתנחלות חלמיש. עו"ד הלוי ביקש מבג"ץ להוציא צו על תנאי נגד העברת הנשק לאנשי אבו מאזן.

בעתירה טוען עוד הלוי כי "מדובר באזרח החושש לשלום ילדיו, ילידי היישוב הכפרי חלמיש המתגוררים במקום וחשופים לאיבת כוחות טרור חמושים הפועלים בסמוך למקום מגוריהם ואויבים את העותר וילדיו בשל היותם ממוצא יהודי, בשל אמונתם ודתם. חלק ניכר מארגונים אלו משתייכים לזרוע הצבאית של פלג הפתח".

לטענתו, "לממשלת ישראל אג'נדה פוליטית באשר לעתידו של האזור המצוי תחת השלטון הצבאי בו אני מתגורר עם ילדי. במדיניותה המוצהרת מבקשת הממשלה 'לייבש' את חייהם של היהודים באזור השלטון הצבאי". הוא התייחס לכך שהממשלה הביעה דאגה מהתוצאות הפוליטיות בבחירות ברשות הפלסטינית ובהתערבותם של שרי ממשלה הוחלט להורות למושל הצבאי, להתערב ולחמש את פלג הפתח בראשות אבו מאזן.

בהמשך הוסיף עו"ד הלוי מחלמיש בעתירתו לבית המשפט העליון: "לאור הצהרותיו של אבו מאזן ואנשיו וכן מעשי התוקפנות מצד אנשי הרשות הפלסטינית בראשה עמד נגד יהודים ובכלל זה האזרחים המתגוררים ביישובי היהודים שתחת השלטון הצבאי, ובכללם ילידי המקום, חשים העותרים כי מעשי המשיבה נעשים שלא בתום לב ועלולים לגרום בוודאות קרובה לערעור ביטחונם האישי של האזרחים היהודים בשטחי השלטון הצבאי ולסכנה מוחשית ומיידית לחייהם".

עו"ד הלוי טוען שעתירתו מייצגת אזרחים רבים המתגוררים בשטחי יהודה ושומרון. בעתירתו הוא מבקש מבית המשפט בשבתו כבג"ץ, להוציא צו על תנאי לעצירת העברת כלי הנשק לידי פלג הפתח של אבו מאזן. בית המשפט התבקש לדון בדחיפות בעתירה למתן צו על תנאי למניעת מסירת כלי הנשק.

המדינה טרם הגישה את תגובתה לעתירה.

אתמול הגיש ארגון נפגעי הטרור "אלמגור" עתירה דומה לבג"ץ נגד החלטת הממשלה להעביר נשק לכוחות המאבטחים את יו"ר הרשות הפלסטינית. לדברי הארגון, יש למנוע את העברת הנשק מחשש שישמש את חמאס וארגונים נוספים ברשות הפלסטינית נגד ישראל.

עתירה נגד העברת נשק לרשות

אפרת פורשר

עתירה נגד העברת נשק לרשות

הארגון למען נפגעי טרור עתר נגד החלטת אולמרט ופרץ לספק נשק לטובת שומריו של היו"ר אבו-מאזן

NRG

2006-06-06

ארגון אלמגו"ר למען נפגעי טרור עתר אתמול לבג"ץ בדרישה להורות לממשלה שלא לספק אמצעי לחימה לכוחותיו של אבו-מאזן ברשות הפלשתינית. לטענת הארגון, במשך השנים ביצעו אנשי הפת"ח שתחת פיקודו של אבו-מאזן פיגועים רבים ומעשי הרג וטרור. השופטת אסתר חיות, שקיבלה את העתירה, הורתה למדינה להשיב בתוך שבוע ימים בלבד, אך נמנעה מלהוציא צו מניעה האוסר על העברת הנשק והתחמושת.

העתירה הוגשה באמצעות עו"ד נפתלי וורצברגר, לאחר שמכתב שהופנה לשר הביטחון, עמיר פרץ, על ידי יו"ר הארגון, מאיר אינדור, לא נענה. במכתב נאמר, בין היתר, כי "ניסיון העבר מראה שכלי נשק שנמסרו לרשות הפלשתינית שותפו בפיגועי טרור, וששוטרים פלשתינים הפכו את עורם ובגדו במי שמסר להם את הנשקים, ובעקרון שלשמו הם נמסרו". לדברי מנסחי המכתב, "עליית החמאס עלולה להביא לנפילת המשטרה הפלשתינית, על כל המערכות, לידי החמאס. הימור שנלקח כעת, עלול להביא לנפילת כלי נשק נוספים לשליטת החמאס".

בעתירה עצמה מזכיר הארגון את הסכם אוסלו, שנחתם בשעתו בין ישראל לאש"פ, ובעקבותיו, סיפקה ישראל נשק ותחמושת לארגון מתוך הסכמה כי הוא ישמש לצורך הפגנת שליטה בשטח, וימנע פיגועים. "למעשה", מצוין בעתירה, אש"פ "לא פעל נגד פעילות טרור, מעשי פיגוע וירי נמשכו ונמשכים, אם מחמת אוזלת יד וחוסר כוח ואם מחמת הסכמה שבשתיקה, תוך עידוד סמוי לארגוני הטרור. למעשה, עיני הרשות הפלשתינית נעצמו מול מבצעי הפיגועים!". עוד נכתב בעתירה, כי "חלקים ניכרים מתוך ארגון הטרור אש"פ המשיכו, וממשיכים, בפעילות טרור גלויה וסמויה תחת שמות כיסוי".

לטענת הארגון, מדינת ישראל מנועה מלהעביר נשק לרשות, וזאת לנוכח הפקודה למניעת טרור האוסרת שיתוף פעולה עם ארגוני טרור. עוד נטען, כי מתן הנשק הוא למעשה הימור על חיי חפים מפשע. בנוסף הם מציינים כי הרעיון של מתן הנשק לשם עימות פנים פלשתיני "יש בו משום מעשה קשה ובלתי ראוי. נראה כי לא למדו את הלקח המר של הטבח בסברה ושתילה".

"הבקשה לא הגיעה מהרשות"

גורם ביטחוני הסביר בשעתו את החלטת ראש הממשלה ושר הביטחון, ואמר כי "מדובר בהחלטה משותפת של השניים, לאחר המלצת כל ראשי מערכת הביטחון, מאחר וקיימות התרעות חמות על סכנה ממשית לחייו של אבו-מאזן". על-פי ההערכות, החמאס נמצא במירוץ חימוש שמטרתו להפיל את משטרו של אבו-מאזן.

לדברי הגורם, הנשק לא יגיע ממחסני צה"ל, אלא ייתרם ממדינות זרות. "מערכת הביטחון תפקח באופן מוחלט על כמות הנשק והתחמושת שיועברו לידי הביטחון המסכל, ועל הכל תתקיים בקרה מלאה", אמר. "הכל
ייעשה תוך אחריות".

במערכת הביטחון נשמעו גם קולות המותחים ביקורת על החלטתם של פרץ ואולמרט. "ההחלטה הגלויה הזו עלולה לגרום לאבו-מאזן יותר נזק מתועלת, ובשל כך לא הועבר לו סיוע בעבר, כדי לא להכשילו, ולא לפגוע במעמדו הציבורי ברשות", אמר גורם ביטחוני. "כנראה שיש אנשים שלא מבינים את המשמעויות וההשלכות של עזרה גלויה, ועוד בתחמושת, לאבו-מאזן. חשוב לציין כי מצבו אינו קריטי, אך עם זאת, ישראל נתונה ללחצים בינלאומיים".

לאחר פרסום החלטתם של אולמרט ופרץ, הכחישו בשלכתו של אבו-מאזן, את הטענות לפיהן ביקשו מישראל להעביר נשק לשומריו, כדי לשמור על חייו. "אין שמץ של אמת בדברים שפורסמו", אמר דוברו של היו"ר, נביל אבו-רודיינה.