334 אסירים פלסטינים שוחררו לשטחי הרשות

פליקס פריש; עלי ואקד

334 אסירים פלסטינים שוחררו לשטחי הרשות

האסירים יצאו הבוקר באוטובוסים מבתי הכלא לכיוון מחסומי צה"ל בגדה ומשם הועברו לרשות הפלסטינית. שחרור שלושה מהם עוכב בעקבות פנייה מצד ארגון נפגעי הטרור. הפלגים הפלסטינים קראו למאות שהגיעו לקבלת הפנים שלא להפגין גילויי שמחה על "מעשי התרמית הישראלית"

Ynet

2003-08-06

כ"צעד בונה אמון", שיחררה היום (ד') ישראל 334 אסירים פלסטינים, אשר חתמו על הצהרה שלא לעסוק עוד בטרור. הם התקבלו בצהלות שמחה על-ידי בני משפחותיהם במחסומים. 99 אסירים נוספים ישוחררו במועד מאוחר יותר על ידי שירות בתי הסוהר.

שר הביטחון, שאול מופז, אמר כי ההחלטה על השחרור היא "קשה עבורנו", ונועדה לאפשר את קידום התהליך המדיני. בלשכת רה"מ מדגישים כי צעד השחרור אינו נדרש ב"מפת הדרכים", וישראל אינה מחויבת לו. לעומת זאת, ברשות מתייחסים לשחרור כ"צעד של יחסי ציבור" ותו לא. "ישראל אומרת, הנה – זאת הרשימה, תרצו תאכלו", אמר בזעם השר לענייני אסירים, הישאם עבד אל-ראזק. "זה לא מקובל. מצידנו, תשאירו אותם בכלא. אנחנו רוצים את אלה שיושבים כבר 10 שנים".

השחרור החל כאשר מספר אוטובוסים יצאו ממחנה המעצר קציעות שבנגב לכיוון מחסומים בסאלם ובטול כרם ואוטובוס נוסף יצא מכלא מגידו לכיוון מחסום תרקומיה סמוך לחברון. האוטובוסים לוו בשיירות של המשטרה הצבאית. האוטובוסים עצרו בנקודות כינוס סמוכות למחסומים השונים, והאסירים שוחררו במקביל במחסומים, משם הועברו לידי נציגי הרשות בעבר השני.

שחרורם של שלושה אסירים – מאזן מחמוד עבד אל-עזיז עליאן, רמי אזאד חסן ברגותי וראשי יוסף אבו סלים – עוכב בעקבות פנייה של ארגון נפגעי הטרור למשרד המשפטים. בהתייעצות בין אנשי משרד המשפטים לבין לשכת היועץ המשפטי לממשלה והתביעה הצבאית הוחלט לעכב את שחרורם עד לבחינת הבקשה.

ההכנות והשחרור

בשעות הבוקר המוקדמות קיבלו נציגי האסירים בבתי הכלא את רשימות השמות של המועמדים לשחרור והודיעו להם להתייצב לבדיקה בפני הסוהרים. שאר הכלואים, שכבר ידעו מי מועמד לשחרור, ערכו בתוך המכלאות "טקסי פרידה" למשתחררים. האסירים יצאו מן המכלאות והתייצבו לבדיקה. כל אסיר משתחרר נבדק פעמיים על ידי שני צוותים, על מנת לוודא שאין מתחזים.

לאחר מכן עברו האסירים בדיקה רפואית ובדיקה גופנית על מנת לוודא שאינם מוציאים מהכלא מכתבים או פריטים אחרים. בדרך לחופש הם קיבלו גם את החפצים שנלקחו מהם בעת מעצרם.

"לא להפגין גילויי שמחה"

למחסום בג'נין הגיעו רק כמה עשרות תושבים כדי לקבל את האסירים המשוחררים. המספר המצומצם של מקבלי הפנים נבע מפנייה של הפלגים הפלסטינים שביקשו למנוע כל הפגנת שמחה, במחאה על מה שהם מכנים: "מעשי התרמית הישראלית בשחרור האסירים".

בצידו הפלסטיני של מחסום טול כרם התגודדו כמה עשרות בני נוער ולצידם גם כמה משפחות. מוחמד חמאד המתין לאחיו, מסעוד, שהגיע מכלא קציעות. מוחמד אומר שהוא כמובן שמח ומרוצה משחרור אחיו, אך עם זאת, אחיו היה אמור להשתחרר ממילא בעוד כשלושה חודשים. מוחמד סיפר כי מסעוד בן ה-32 עבד בקזינו ביריחו ונעצר לפני כשנתיים וחצי ע"י צה"ל. הוא נשפט לשלוש שנות מאסר באשמת עבירות ביטחון שמוחמד אינו מעוניין לפרט.

מוחמד אמר, כי למרות השמחה על שחרור אחיו, יש לו שכנים וקרובים שקרוביהם נשפטו ל-15 שנות מאסר ואף יותר, והציבור הפלסטיני ממתין גם לשחרורם שלהם. "השחרור של אחי טוב מאוד להודנה ולשלום, אבל יהיה עוד יותר טוב אחרי שכל האסירים ישתחררו וישובו הביתה".

בין המשוחררים היה גם סמיר אבו חפיזה, קצין שהיה חבר בכוח 17 ושוחרר מבית כלא ישראלי, ירד מהאוטובוס במחסום בדרום טול כרם וסיפר כי חתם על מסמך שבו התחייב שלא לעסוק בטרור. עם זאת הוא הדגיש, כי "התנגדות לכיבוש איננה טרור אלה זכות לגיטימית של העם הפלסטיני". הוא הוסיף כי כמו שאר חבריו האסירים הוא רוצה בשלום "אבל זה יגיע לאחר שכל חבריו האסירים ישוחררו ויסתיים הכיבוש".

לבד מכמה בני משפחות ונערים לא ניכרה בצידו הפלסטיני של המחסום תכונה מיוחדת. במקום נמצאים שני אוטובוסים הממתינים לקליטת האסירים המשוחררים ואולם, אין במקום כמעט עיתונאים פלסטינים או נציגים אחרים של הרשות.

בני המשפחות של האסירים המשתחררים קבלו על כך שצה"ל והמינהל האזרחי לא איפשרו לבני משפחותיהם של אסירים תושבי שכם וקלקיליה לצאת מן הכתר בעריהם ולהגיע למקום המפגש עם המשתחררים.

גורמים במינהל האזרחי מסרו בתגובה, כי בני המשפחות יכולים להגיע באוטובוסים שאמורים להחזיר את האסירים חזרה לערים אולם הרשות הפלסטינית, על מנת לא לשוות לאירוע אופי חגיגי, לא תיאמה את הגעתם של בני המשפחות.

"אלמגור": מנענו סחף בשחרור מחבלים

ש.ח.

"אלמגור": מנענו סחף בשחרור מחבלים

ערוץ 7

2003-08-05

בג"ץ דחה את עתירתו של מטה מותקפי הטרור בעניין שחרור המחבלים. העותרים תבעו לקבל מידע מפורט יותר על המחבלים המיועדים להשתחרר, מעבר למידע שפורסם באינטרנט, אולם השופטים דחו את העתירה וציינו בהחלטתם כי הם מקבלים את טענת המדינה לפיה "אין מפגעים ברשימה", וכי הם מקבלים את הצהרת מזכיר הממשלה לפיה אפשר לברר פרטים על האסירים במוקד טלפוני שמשרד המשפטים מפעיל .

מאיר אינדור מ"אלמגור", מטה מותקפי הטרור, אומר לכתבת INN רותי אברהם כי בית המשפט קיבל את טענת המדינה באמצעות מכתבו של מזכיר הממשלה, האומר כי אין ברשימה מחבלים שביצעו פעולות טרור שישראלים נפגעו מהם, וכי לפיכך "חוק הנפגעים" אינו חל על רשימה זו. אינדור ציין כי ב"אלמגור" עוסקים בקדחתנות בבדיקת הרשימות כדי לבחון אם לא השתרבבו מחבלים שאינם עונים על הקריטריונים של הממשלה. "אם נמצא מקרה שחורג מכך, נשוב ונעתור לבית המשפט", אמר אינדור.

לדבריו, אף על פי שהמכתב של מזכיר הממשלה נטרל את בני משפחות הנפגעים מלפעול, בפעילות של "אלמגור" הושג הישג מוסרי תודעתי ציבורי. לדבריו, העתירה הצליחה "לשים רגל בין המשקוף לדלת", כלשונו, ולעצור את הסחף המסוכן שיש בשחרור מחבלים.

מדובר, אומר אינדור, בהפעלת ביקורת ציבורית חיונית על כל הליך השחרור של המחבלים. הוא ציין כי השפעת הלחץ שהפעיל ארגון "אלמגור" ניכר גם בפעולת ועדת השרים לשחרור המחבלים. שר הרווחה, אמר אינדור, ציין כי הוועדה הכינה את עצמה לתשובות שתידרש לתת לנוכח העתירה.

עוד ציין אינדור כי ב"שיחות המסדרון" שקיים עם אנשי הפרקליטות הם הודו כי אינם שבעי רצון ממה שנכפה עליהם לעשות בשם המדינה וכי גם הם סבורים שהמהלך צופן בחובו סיכון ביטחוני.

לדבריו, אחד מאנשי הפרקליטות אף אמר לו כי מטה אלמגור יצר לחץ ציבורי ורגישות סביב הנושא וכי בכך נוצר הצורך בפרקליטות לבצע עבודה יסודית יותר בעניין רשימות המחבלים. "אלמגור", ציין אינדור, העמיד חסימה בפני שחרור סיטונאי של מחבלים, באמצעות מאמציהם של נפגעי הטרור ושל המשפחות השכולות. בכך דואג הארגון לזכויותיו של עם ישראל בדיוק כמו ש"האגודה לזכויות האזרח" דואגת לזכויותיהם של הערבים.

יצוין כי ראש השב"כ אבי דיכטר הביע התנגדות לשחרור נוסף של מחבלים. הוא אמר שהמאבק של אבו מאזו ושל דחלאן בתשתיות החבלה הסתיים עוד לפני שהחל. לדבריו, רק פעילות נמרצת של השב"כ מנעה בשבועות האחרונים פיגועים קשים, ולא פעילות מונעת כלשהי של הרשות.

שרון לנפגעת טרור: "אין שום רוצח בין המשוחררים"

אילן מרסיאנו; פליקס פריש

שרון לנפגעת טרור: "אין שום רוצח בין המשוחררים"

ראש הממשלה הגיב לשאלתה של נפגעת טרור, שפנתה אליו בכנסת. "נושא האסירים הוא בעיה ציבורית מעיקה לפלסטינים", אמר בוועדת החוץ והביטחון. שירות בתי הסוהר פירסם הבוקר, 48 שעות לפני השיחרור, את רשימת האסירים הפלסטינים. ערפאת הגיב: "הישראלים צוחקים מאיתנו". בג"ץ דחה עתירה נגד השיחרור

Ynet

2003-08-04

ראש הממשלה, אריאל שרון, הגיב היום (ב') לראשונה בנושא רשימת האסירים הפלסטינים המיועדים לשיחרור מחרתיים, שהתפרסמה הבוקר.

בצאתו של ראש הממשלה מדיון בוועדת חוץ וביטחון, ניגשה אליו יהודית דסברג, תושבת אלון שבות, שבתה וחתנה, אפי וירון אונגר ז"ל, נהרגו לפני שבע שנים בפיגוע ליד כפר מנחם. "מר שרון, איך אתה יכול לשחרר כל כך הרבה רוצחים לחופשי?" שאלה דסברג בהתרסה.

ראש הממשלה שרון הופתע, אולם עצר והשיב לה: "אין שום רוצח בין המשוחררים. ההחלטה שקיבלתי נכונה". לאחר מכן המשיך ראש הממשלה בדרכו. דסברג אמרה ל-ynet: "מדובר ברוצחים פוטנציאליים, ומי יודע כמה קורבנות יעלה לנו שחרור האסירים הזה. שאלתי את ראש הממשלה שאלה זו – והוא העדיף ללכת". שר הביטחון שאול מופז הבהיר הבוקר כי העברת הערים לפלסטינים לא תתבצע עד שילכדו את מבצעי הפיגוע אמש – וגם שיחרור האסירים לא יימשך.

גם בישיבת ועדת החוץ והביטחון נשאל שרון על נושא האסירים. ח"כ יחיאל חזן מהליכוד הקשה: "האם יש כעת היגיון בשחרור אסירים?" שרון השיב: "יש עניין להתקדם בתהליך. אני בעד לעשות את הניסיון. לפלסטינים יש בעיה ציבורית מעיקה, שהיא בעיית האסירים, ואנחנו נעשה ניסיון אמיתי להגיע להסדר. הפתרון יהיה בשלבים, ובמידה ולא יתפתח כפי שאנו רוצים, תמיד נוכל לעצור".

עוד גילה ראש הממשלה כי הפלסטינים עושים מאמצים לייצר רקטות קסאם בגדה. יו"ר הוועדה, ח"כ יובל שטייניץ, הזהיר כי תוך מספר חודשים "יהיה איום רקטות קסאם על ירושלים, תל-אביב ומישור החוף".

בג"ץ דחה אחר הצהריים את עתירתו של ארגון נפגעי הטרור נגד השיחרור. השופטים ציינו בהחלטה כי הם מקבלים את טענת המדינה לפיה "אין מפגעים ברשימה". הם הבהירו כי הם גם מקבלים את הצהרת מזכיר הממשלה, לפיה ניתן לברר פרטים על האסירים במוקד טלפוני.

ואילו יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, הגיב לראשונה על השיחרור ואמר כי מדובר בשיחרור שאינו מספק את הפלסטינים: "הם אומרים שישחררו 400, ואז הם מסתובבים ואוסרים 800. מה זה פה, רמאות?" אמר ערפאת לעיתונאים במוקטעה ברמאללה. "הם צוחקים מאיתנו. האם זהו יישום מפת הדרכים?"

הרשימה המלאה התפרסמה הבוקר

קודם לכן הבוקר התפרסמה רשימת 443 האסירים הפלסטינים שישוחררו ביום רביעי:

הרשימות כוללות את שמותיהם של האסירים ומספרי תעודות הזהות שלהם. ברשימת האסירים שנשפטו נכתב גם בשל מה הם "ישבו" בכלא וכן את גזר דינם שנקבע. כמו כן מופיע בית המשפט שבו נשפט האסיר. מרבית האסירים יושבים בכלא על אישומים כגון ידוי אבנים ובקבוקי תבערה וחברות בארגונים שהוצאו מחוץ לחוק.

מי שאינם יודעים עדיין על הרשימה הם האסירים המשוחררים עצמם: צה"ל נמנע מלפרסם את רשימת השמות בתוך בתי הכלא הצבאיים. נציגי האסירים יקבלו את שמות המשוחררים מחרתיים בבוקר, שעות אחדות לפני השחרור. בצה"ל מאמינים עם זאת, כי המועמדים לשיחרור יצליחו לגלות את הצפוי להם באמצעות הטלפונים הסלולריים המוחבאים בבתי הכלא הצבאיים.

ד"ר מחמוד א-זהאר, מראשי החמאס, אמר ל-ynet בעקבות פרסום הרשימה כי "השחרור המתוכנן הוא תרגיל פוליטי ותעמולתי ובראש ובראשונה זוהי הפרה של ההודנה – הפרה שניקח בחשבון כאשר נעשה יחד עם הפלגים הנוספים הערכת מצב של ההודנה". לדבריו, "בחמאס הזהרנו מהמשחקים האלה של ישראל והבהרנו שמדובר בתרגיל תעמולתי שנועד לדעת הקהל בעולם ואין לא כל ערך. העם הפלסטיני לא יתייאש ולא יישבר והוא מוכן להמשיך להילחם עד לסילוקו של הכיבוש".

ארגון "בצלם" פרסם הודעה ובה קרא לממשלה לשחרר לאלתר את כל העצירים המנהליים המוחזקים בישראל, או, במקרים בהם קיימות ראיות נגדם – להעמידם למשפט הוגן.

מספר המשתחררים קטן מכפי שפורסם במהלך נסיעתו של שרון לוושינגטון – אז דובר על 540 אסירים. בין המועמדים לשחרור כ-190 אסירים ביטחוניים, כ-160 אסירים מנהליים וכ-90 אסירים המוגדרים פליליים. בין המשוחררים גם אסירים מארגוני הסירוב האיסלאמיים – החמאס והג'יהאד האיסלאמי.

האסירים יועברו מחרתיים באוטובוסים מישראל לשטח הרשות הפלסטינית, ללא אזיקים על ידיהם, ושם יתקבלו על-ידי נציג רשמי מטעם הרשות. לאחר מכן ייפגשו עם בני משפחותיהם הממתינים להם.