סערה בכפ"ס: קרוב משפחה של מחבלים הרצה בפני תלמידים

ארז כהן

סערה בכפ"ס: קרוב משפחה של מחבלים הרצה בפני תלמידים

קרוב משפחה של שני מחבלים פלסטינים שחוסלו על ידי צה"ל הגיע השבוע לתיכון רבין בכפר סבא להרצות בפני התלמידים. הביקור, שנולד כיוזמה של המנהלת רות לזר, עורר זעם בקרב ארגוני ימין. ח"כ מיכאל בן ארי "הייתי שולח פסיכיאטר שיאשפז אותה"

NRG

זמן השרון

2011-11-24

בראשית חודש אפריל 2002 חיסלו חיילי צה"ל מחבל פלסטיני בשם כאמל אבו עייש (20) בשכם. שנה מאוחר יותר חוסל אחיו תייסיר (19), שאף הוא השתייך לאחד מארגוני הטרור.


נער מניף דגל פלסטין (צילום: פלאש 90)

שני האחים למשפחת אבו עייש היו מבוקשים במשך תקופה ארוכה עד שידו הארוכה של צה"ל הגיע אליהם. ההיסטוריה המשותפת רווית הדמים של ישראל והרשות הפלסטינית רצופה במאות, אם לא אלפי, מקרים כאלה.

פחות מעשור לאחר חיסולם, הגיע השבוע גיסם, אוסמה טאלב אבו עייש, החבר בפורום משפחות שכולות, להרצות בפני תלמידי תיכון רבין בכפר סבא, לאחר שהוזמן עד ידי המנהלת, רות לזר.

ההרצאה, שהתקיימה במסגרת היוזמה השנויה במחלוקת של המנהלת להפגיש את התלמידים עם משפחות שכולות פלסטיניות, לא עברה בשקט. במהלך המפגש הטעון הציפו אזרחים ופעילים פוליטיים את מרכזיית התיכון ודרשו להוציא את ילדיהם מהאירוע. היו שטענו שהם מצטערים על כך שלא ידעו קודם לכן על קיום האירוע, אחרת היו מגיעים להפגין מול הנהלת התיכון במקום ללכת לעבודה.

לאשפז את המנהלת

היוזמה נחשפה במוצאי שבת באתרי אינטרנט המזוהים עם הימין, ועוררה לא מעט זעם. המזרחן ד"ר מוטי קידר מבר אילן, העומד בראש ארגון הימין "מוניטור האקדמיה הישראלית", היוצא נגד מרצים מהשמאל, מבקר בחריפות את החלטת התיכון לקיים את האירוע.

"פורומים כאלה פוגעים בתדמיתה של מדינת ישראל בכך שהם הופכים אותה לרכרוכית ומלודרמטית. הארגונים האלה מרחיקים את השלום ומעוררים בקרב אויבנו את הרצון להחליש אותנו עוד יותר. השלום במזרח התיכון ניתן רק לבלתי מנוצחים, למי שקשוח וזה שמוכן להקריב קרבנות. לא למי שמצטייר כרכרוכי, חלש ובכיין".

קידר מציע חלופה משלו למפגשים כאלה. "המנהלת צריכה להיות מספיק הגונה ולהזמין בפעם הבאה מישהו כמוני, מהימין, או נציגים של ארגון נפגעי פעולות איבה וטרור, כדי לבטא גם את הצד השני. אני בטוח שהם ישמחו להגיע".

גם חבר הכנסת מיכאל בן ארי (האיחוד הלאומי) לא נשאר אדיש לאירוע. "להזדהות עם משפחות של רוצחים? זה טירוף שאי אפשר להבין. מה ההיגיון? זו פשוט מחלת נפש ומוטציה לא אנושית. מדובר ברוצחי עמנו והמנהלת הזאת רוצה שהתלמידים שלנו יזדהו איתם? הייתי שולח פסיכיאטר שיאשפז אותה".

לא הגזמת קצת?

"ממש לא. המנהלת שייכת לקומץ הזוי שחושב שהוא יכול לשנות את כולם. אלה אנשים שנטרפה עליהם דעתם והם מנסים להכתיב את הדעות שלהם. הם הטרוריסטים הכי גדולים בעולם, ואוי ואבוי אם תחשוב שונה מהם. הם שוכחים את המקום שלהם, והגברת הזאת כמוהם מנסה לשכתב מחדש את ההיסטוריה. היא מזלזלת באינטליגנציה של התלמידים. היא טועה כשהיא חושבת שהתלמידים לא מבינים מה היא עושה. התלמידים בלשון המעטה לא אוהבים אותה וזה לא התחיל היום".


מיכאל בן ארי (צילום: פלאש 90)

בן ארי מעודד מכך שהצעירים מפעילים שיקול דעת וחושב שיוכל לנצל זאת לטובתו. "הנוער לא מבין את ההזדהות של האויב. אני רואה במהלך זה מנוף הסברה ואני מתכוון ליצור קשר עם התלמידים ולשוחח איתם. להפוך אותם ליותר אקטיביים ודעתנים".

מאיר אינדור, יו"ר ארגון אלמגור (ארגון נפגעי טרור), אומר כי האירוע מנוגד להוראות משרד החינוך. "שר החינוך הבטיח לנו שיאסור את פעילות כזו כי מדובר בפעילות פוליטית מובהקת בהשתתפות הורי שאהידים", אומר אינדור.

"איך אפשר להשוות בין הורים של רוצחים להורים שילדיהם נהרגו בהגנה על המדינה? זה נרטיב שטני להשוות את השאהידים לחיילים. מבחינה ערכית אנחנו לא מסוגלים להתמודד מול הארגון הזה ואני מקנא בתרומות שהם מקבלים מחו"ל".

השמאל: פעילות מבורכת

לצד הגינויים הפוליטיים לא חסרים גם גורמים שמצדדים במפגש היוצא דופן. איתי שניר, חבר ב"פורום משפחות שכולות", מברך על המפגש והוא בעצמו נוהג להגיע למפגשים כאלה. "זו פעילות מבורכת וההתנגדות למפגשים היא מחפירה בעיניי", הוא אומר.

"המפגש הזה א-פוליטי והוא מספק הזדמנות לדון בכאב של בני אדם ולא משנה מאיזה צד אתה, ישראל או פלסטיני. אף אחד בפורום לא מציג דעות פוליטיות, אלא מציג את הכאב הפרטי שלו. ההתנגדות של הימין הקיצוני למפגשים האלה היא הידרדרות במוסריות של החברה הישראלית. להרצאות האלה יש חשיבות אנושית ממדרגה ראשונה".


תיכון רבין בכפר סבא (צילום: זמן השרון)

שניר מתחייב שבפורום חברות משפחות שאין להן קשר לטרור. "בניהן של המשפחות הפלסטיניות שמשתייכות לפורום הם אנשים חפים מפשע שנהרגו עקב הסכסוך בין העמים ולא כתוצאה מפעילות טרור". אייל פלום, יו"ר ועד ההורים של תיכון רבין, טוען שהיחידים שמתרגשים מהאירוע הם פעילי ימין קיצוני. "אני מוצף בטלפונים משני סוגים: אחד של אנשי תקשורת והשני מאזרחים מודאגים, שברגע שביקשתי לדעת איך הם קשורים לסיפור הבנתי שמדובר בפעילי ימין.

"אלה אנשים שלא קשורים לעיר, לתיכון או לקהילה והם רק מנסים לקדם את האג'נדה הפוליטית ולעורר מהומות. אף הורה לא התקשר אליי, אז כנראה אין בעיות עם האירוע. המנהלת הציגה את הפעילות המתוכננת בפני ועד ההורים ואף אחד לא התנגד לפעילות, מה שמוכיח שהיא מקובלת על כולם".

אז אתה בעד המפגשים האלה?

"בוודאי. אני מברך מאוד על המפגש. אני מאמין שחלק מחינוך לדינו הוא להציג לפניהם מגוון רחב של דעות. תלמיד שלא נוח לו עם המפגשים האלה אינו מחויב להישאר בהם".

מי שעוד תומכת במפגשים שכאלה היא פעילת השמאל הקיצוני, פרופ' ענת מטר מאוניברסיטת תל אביב, שאף יצאה לתמוך במחבלים ששוחררו במסגרת עסקת שליט. "אני לא מבינה ממה עושים מהומה", הוא אומרת. "הם בסך הכל בני אדם כמונו, ומגיע שנשמע את הצד השני. אנחנו לא צריכים להיות מקובעים".

רות לזר, מנהלת בית הספר, מביעה תמיכה מלאה במפגש ומדגישה שהתיכון לא מכניס מחבלים למתחמו. "הפורום הזה מופיע בבתי ספר רבים בארץ והוא אינו כינוס של הורי מחבלים כפי שטוענים בימין. זו הזדמנות מיוחדת להיחשף לכאב בצד השני ולהבין שכולנו בני אדם".

את מבינה מדוע המפגשים האלה מעוררים כל כך הרבה זעם?

"לא. מטרת המפגשים האלה היא לקרב לבבות, לשתף את הצד השני בכאב המלחמה ולהוכיח ששלום וקירוב לבבות יוכלו להיעשות בין אנשים שאינם פוליטיקאים".

ממשרד החינוך נמסר כי המיזם מתקיים יותר מעשור בבתי ספר ברחבי הארץ וכי הוא אינו פוליטי.

ומה אומרים על כך התלמידים? תלמיד י"ב, שמיהר להגיע בזמן לשיעור, בכלל לא היה מודע למפגש שהתקיים באותה שעה. "וואלה? יש הרצאה היום? מה אכפת לי על מה זה, כל עוד זה על חשבון שיעור מתמטיקה".