חוק שחרור מחבלים: "מקל בגלגלים למדינה"

נועם (דבול) דביר

חוק שחרור מחבלים: "מקל בגלגלים למדינה"

החוק שלפיו יוכלו שופטים למנוע חנינה של רוצח יובא להצבעה בוועדת השרים. יוסי צור שאיבד את בנו בפיגוע בקו 37 תומך: "כיום מחבלים יודעים שישתחררו מהכלא". כרמית רון, שבעלה ושני ילדיה נרצחו: "אין בי תאוות נקם"

Ynet

2014-05-10


אסירים משוחררים במהלך המו"מ. התמונות יחזרו על עצמן? (צילום: אוהד צויגנברג)

במהלך הדיונים במסגרת עסקת גלעד שליט, תמכה רון במהלך. "יש לי ערכים של הצלת אנשים וזה בעיני עולה על יצר הנקם, בלי קשר להקשר הביטחוני של שחרור מחבלים. יכול להיות שהצעת החוק תמנע שחרור של אדם שאפשר יהיה להציל אותו או לחילופין אם המדינה תחליט מסיבה כלשהיא לשחרר מחבלים, לא יכול להיות שתוקעים למדינה מקל בגלגלים".

לדברי כרמית רון, המטרה העליונה לדעתה היא שיהיה שלום. "בהקשר של שחרור מחבלים, נפגעי הטרור יכולים לענות על זה ברמה רגשית, אבל בסופו של דבר מי שמשחרר לא יתחשב בדעתנו. אנחנו מנסים לקבוע או לצעוק כדי לשנות דברים כשבעצם המטרה של המשפחות השכולות היא לראות את רוצח יקירם מאחורי סורג ובריח. גם אני רוצה, אבל בכל זאת אני זוכרת שיש דברים חשובים. אף אחד לא עדכן אותי מה עלה בגורל מבצעי הפיגוע שבו נהרגה משפחתי. לא סיפרו לי ואני גם לא מתעניינת בזה".

"חוק חשוב אבל בגדר התפשרות"

יוסי צור, אביו של אסף ז"ל שנרצח בפיגוע ההתאבדות בקו 37 בחיפה במרס 2003, תומך בחוק ואומר כי עכשיו – עם סיום תשעת חודשי המשא ומתן עפ הפלסטינים – זה הזמן להסדיר מבחינה חוקית את נושא שחרור המחבלים כל עוד המו"מ לא מתקיים.

"ארגון אלמגור והמשפחות השכולות החברות בו נלחמו בשחרור המחבלים עוד לפני עסקת שליט. ביקשנו שיישמו את ועדת שמגר, שהמליצה לא לשחרר מחבלים, ובמקרה של מו"מ וחטיפות חיילים, החלפת השבויים תיעשה באופן הגיוני. הגענו לנקודת זמן שאין מו"מ ואין שחרורי אסירים שעומדים על הפרק וזה הזמן להסדיר את המצב", הסביר צור.


תומך בחוק. יוסי צור (צילום: אבישג שאר-ישוב)

האב השכול מסביר כי צריך לגרום לכך שהמחבלים יידעו שיש חוק שלא מאפשר את שחרורם מהכלא. "היום המצב הוא שמחבלים רוצחים ויודעים שהם ישתחררו מהכלא. בעסקת שליט שוחררו שלושה מחבלים מחולייה שנידונו ל-17 מאסרי עולם והיו אחראיים לרצח 17 בני אדם בהם הבן שלי. יש לנו סרט שבו מצהירים המחבלים שהם לא ירצו את כל עונשם וישתחררו לפני הזמן".

צור טוען כי בדיוק את ההצהרות הללו צריך להוציא מהלקסיקון של המפגעים. "החוק נועד למוסס את המוטיבציה הזאת שהם מקבלים מכך שהם יודעים שהם ישתחררו בעסקאות עתידיות".

צור סיפר גם כי המשפחות העבירו רשימה של 183 ישראלים שנרצחו בשנים האחרונות על ידי מחבלים ששוחררו בעסקאות קודמות. "לאורך השנים שכנענו ודיברנו לא מעט על חוסר הטעם בשחרורים. מה שחשוב הוא ששרת המשפטים ציפי לבני, האחראית על המו"מ, מנסה לעצור הצעת חוק שיש לה רוב בכנסת על ידי כל מיני טריקים משום שהיא יו"ר ועדת השרים לחקיקה. חשוב לקדם את החוק הזה. מבחינתי החוק הזה הוא התפשרות כי מדינת ישראל הייתה צריכה להחיל עונש מוות על מחבלים שרצחו אזרחים, נשים וילדים".


המשפחות השכולות מפגינות נגד שחרור האסירים. ארכיון (צילום: גיל יוחנן)

בהצעת החוק, שהוגשה על-ידי חברי הכנת איילת שקד (הבית היהודי), דוד צור (התנועה), יריב לוין (ליכוד), רוברט אילטוב (ישראל ביתנו), ישראל חסון (קדימה) ואורית סטרוק, שולי מועלם-רפאלי ומוטי יוגב (הבית היהודי), נכתב כי "בשנים האחרונות שיחררה מדינת ישראל מספר רב של מחבלים ונוצר מצב אבסורדי שבו מחבלים שביצעו מעשי רצח, כחלק ממאבקם במדינת ישראל, משתחררים זמן ארוך לפני סיום ריצוי מאסרם".

הצעת החוק לא תהיה תקפה אך ורק לרוצחים על רקע לאומני. נכון להיום נקצב עונשם של רוצחים גם אם ביצעו מקרי רצח חריגים בחומרתם, דוגמת רצח ילדים. אם יתקבל התיקון יהיה רשאי בית המשפט לגזור עליהם עונש מאסר עולם ללא אפשרות של הקלה בעונש או קבלת חנינה מנשיא המדינה.

על-פי ההערכות, חלק משרי הליכוד בוועדה יתמכו בהצעה וכל הנראה גם שרי ישראל ביתנו. עם זאת, עדיין לא ברור כיצד ינהגו שרי מפלגת יש עתיד.