"הפסיקו את הבדיקות המשפילות לערבים"

אפרת פורשר

"הפסיקו את הבדיקות המשפילות לערבים"

האגודה לזכויות האזרח עתרה לבג"ץ נגד רשות שדות התעופה, השב"כ ומשרד התחבורה, בדרישה לקבוע רמה אחידה של בדיקות ביטחוניות ליהודים וערבים

NRG

2007-06-01

"מרבית הנוסעים הערבים זוכים ל'טיפול מיוחד' וליחס שונה מזה שננקט כלפי נוסעים יהודים בעת ביצוע בדיקות ביטחוניות בנתב"ג ובנמלי תעופה אחרים בישראל" – כך טוענת האגודה לזכויות האזרח, בעתירה תקדימית שהגישה לבית המשפט העליון נגד השב"כ, רשות שדות התעופה ומשרד התחבורה. בעתירתה דורשת האגודה כי היקף הבדיקות הביטחוניות ורמתן ייקבעו לגבי כל האזרחים, יהודים וערבים כאחד, "על פי קריטריונים שווים וענייניים".

האגודה מתארת בפני בית המשפט את היחס לנוסעים הערבים, אשר מתבטא פעמים רבות בבדיקה מיוחדת וקפדנית שעובר הנוסע, ואשר חורגת בהרבה מהבדיקות הביטחוניות הרגילות, אותן עוברים מרבית הנוסעים היהודים.

"כל זאת, אך ורק בשל היותו של אותו נוסע ערבי ובהיעדר צורך ביטחוני או טעם ענייני כלשהו, הנוגע להתנהגותו או למעשיו של אותו נוסע, אשר יהיה בו כדי להצדיק, ולו לכאורה, את היחס השונה כלפיו", נטען בעתירה, שהוגשה באמצעות עו"ד עאוני בנא.

זוהי סוגיה עקרונית ורגישה ביותר בה ייאלץ בג"ץ להכריע, משום שלמעשה, לטענת האגודה, השב"כ ורשות שדות התעופה "מפעילים אפיונים גזעיים, אתניים ולאומיים כקריטריון מרכזי לצורך קביעת פרופיל של 'הנוסע המסוכן' ולצורך הבידוק הביטחוני שיעבור, גם במקום בו אין כל מידע או אינדיקציה למסוכנות מצד הנוסע הערבי".

המתנה מורטת עצבים

האגודה מדגישה עוד, כי היא אינה חולקת על הצורך בבידוק ביטחוני, אלא מתמקדת באי-חוקיות השימוש במאפיין הגזע או הלאום, המהווה פגיעה קשה בזכויות היסוד של האזרחים הערבים.

בעתירה מובאות דוגמאות רבות, שנלקחו מקטעי עיתונות וספרים בשנים האחרונות, המהווים דוגמא ליחס המשפיל והיומיומי לו זוכה הנוסע הערבי.

כך למשל נטען כי אזרחים ערבים שטסים למטרות נופש ובילוי, עבודה או לימודים, מתבקשים לעבור סדרת בדיקות ביטחוניות קפדניות, חודרניות, טורדניות וממושכות. בדיקות אלה, המלוות לפעמים באלימות מילולית, כוללות מסכת ארוכה של תחקורים וחיפוש מדוקדק ומשפיל לעיני כל הנוסעים ולעיתים קרובות, בשל התארכות הבדיקה, נמנעת עלייתם למטוס.

"הבדיקות מותירות את הנוסע הערבי במצב של המתנה מורטת עצבים ובחוסר ודאות באשר לגורל טיסתו. הדבר משבש את שגרת יומם של נוסעים רבים, אשר נוהגים להקדים את הגעתם לנמל התעופה (בחמש או שש שעות לפני מועד הטיסה) כדי לא להחמיץ את הטיסה", כותבת האגודה בעתירתה ומדגישה: "הטעמים הביטחוניים אינה למעשה אלא כסות עיניים למציאות קשה של גזענות, הדרה ודיכוי חברתי".

"העתירה צינית, האגודה – סכנה לביטחון המדינה"

בארגון אלמגור למען נפגעי הטרור הביעו זעם רב על עתירת האגודה לזכויות האזרח לבג"ץ להשוואת היקף הבדיקות הביטחוניות שעובדים יהודים וערבים, וכינו אותה "עתירה צינית". יו"ר הארגון, מאיר אינדור, הודיע כי בכוונתם לבקש מבג"ץ לאפשר להם להצטרף כמשיבים לעתירה – וכמתנגדים לה.

אינדור אמר כי "אנחנו מתכוונים ללכת ראש בראש עם האגודה, כי אנחנו רואים בה סכנה לקיומה של מדינת ישראל. תחת הכותרת של שיוויוניות תנסה האגודה בשלב הבא לפסול את חוק השבות".

יו"ר ארגון אלמגור ביקש להזכיר את העובדה שערביי ישראל לא מתגייסים לצה"ל, ואמר כי "יש להם עדיפות לטובה. האם בשם השיוויוניות נעצום את העיניים? העתירה הזאת היא אבן בוחן לכל מה שקורה בינינו, הם פתחו תיבת פנדורה ואנחנו נלך עם זה".